🔻به تاریخ پر فراز و نشیب یک قرن از فرانسه پرداختیم، با ما همراه باشید...🔻
ادامه تضعیف قدرت شاه
در روز ۲۴ اکتبر، وکلای نجبا و روحانیون، با زیر پا گذاشتن حرف شاه به مجلس ملی پیوستند. شاه از پایان سلطنت مطلقه آگاه شده بود. سپس مجلس در صدد نوشتن قانون اساسی برآمد (۸ ژوئیه ۱۷۸۹). یک روز بعد نام مجلس ملی به مجلس موسسان تغییر یافت. دیری نپایید که حکومت طرح اجرای یک کودتا به سرکردگی ماری آنتوانت و کنت دارتوا را ریخت. شاه قریب به ۲۵ هزار نفر از قشون غیر فرانسوی را به ورسای آورد و چون به قشون فرانسوی اطمینان کامل نداشت، می خواست با آنها کارش را انجام دهد؛ هدف کودتا دستگیری ۶۰ تن از وکلا و انحلال مجلس بود. در روز دهم ژوئیه، شاه نکر را عزل کرد و مارشال دوبروگلی را به وزارت جنگ منصوب کرد. با این حال رشادت اهالی پاریس طی ۴ روز، انقلاب را پیش انداخت؛ آنها مجلس را نجات دادند. هنگامیکه شب ۱۱ ژوئیه مردم شنیدند شاه نکر را عزل کرده است، شورش و هرج و مرج در پاریس بالاگرفت.ظهر ۱۲ ژوئیه، نهضت مردم به شورش تبدیل گردید و پس از تیراندازی اتباع آلمانیِ قشون فرانسه در تصویری، مردم چنان به هیجان آمدند که این شورش به انقلاب تبدیل شد.روز ۱۳ ژوئیه، گروه گروه مردم با شمشیر و قداره و تپانچه و نیزه و سیخ و چکش در کوچه ها آمدند. انتخاب کنندگان شهر پاریس به منظور حفظ شهر، ۱۲ هزار نفر از بهترین مردم شهر را جمع کرده و به گارد ملی تبدیل کرد.
تسخیر قلعه باستیل
صبح سه شنبه ۱۴ ژوئیه، جمعی از شورشیان به "هتل انوالیه" رفته و ۲۸ هزار تفنگ و توپ بدست آوردند.پس جمع دیگری از شورشیان به شرق پاریس رفتند تا از "قلعه باستیل" اسلحه جمع آوری کنند.مهاجمین فردی را نزد حاکم باستیل فرستادند و خواستند تا اجازه دهند توپ ها را از سوراخ های قلعه بگیرند. در این اثنا از سوی قلعه به سمت جمعیت شلیک شد و همین عامل موجب حمله مهاجمین به قلعه شد و پس از ۴ ساعت درگیری و ۳۰۰ نفر تلفات، موفق شدند مستحفظین باستیل که نزدیک به ۱۲۰ نفر بودند را تسلیم و حاکم آنجا را به قتل رساندند.
رئیس تجار پاریس که کدخدای پاریس هم محسوب می شد نیز به قتل رسانده شد. پس از تسلیم باستیل، شاه نیز تسلیم شد. روز ۱۶ ژوئیه، نکر دوباره به وزارت رسید و در ۱۷ ژوئیه، شاه شخصا به عمارت بلدیه رفت و بواسطه. حضور در آنجا اقدامات ملت را تایید نمود. بیلی، رئیس بلدیه انقلابی نیز شاه را پذیرفت و لافایت، فرمانده قوای ملی با اهدای بیرقی آبی، سفید و قرمز به رنگ های پرچم انقلابیون، عملا اعلام کرد که با وجود تغییرات بوجود آمده همچنان شاه در کشور قدرت خواهد داشت.
- منبع: تاریخ آلبرماله، جلد پنجم، با اندکی تخلیص
تاریخ یک قرن از فرانسه (۱)
تاریخ یک قرن از فرانسه (۲)
تاریخ یک قرن از فرانسه (۳)
تاریخ یک قرن از فرانسه (۴)
تاریخ یک قرن از فرانسه (۵)
تاریخ یک قرن از فرانسه (۶)