🔻به تاریخ پر فراز و نشیب یک قرن از فرانسه پرداختیم؛ با ما همراه باشید...🔻
خلاصه اتفاقات از تشکیل مبعوثان تا الغای سلطنت
مدت سلطنت لویی در دوره انقلاب ۳ سال و ۳ ماه بود. از ۴ مه ۱۷۸۹ که محل مبعوثان افتتاح شد، تا ۱۰ اوت ۱۷۹۲ که سلطنت ساقط گردید. این مدت به دو دوره تقسیم می شود:۱) از مه ۴ مه ۱۷۸۹ تا ۳۰ سپتامبر، طی این مدت ۲ سال و ۴ ماهه، مجلس مبعوثان طبقات ثلاثه، حکومت را رفته رفته منهدم کرد و شیوه حکومت جدید را بر پا کرد. ۲) از ۳۰ سپتامبر ۱۷۹۱ تا ۱۰ اوت ۱۷۹۲، طی این ۱۱ ماه مجلس مقننه افتتاح شد و قانون اساسی که موسسان در سال ۱۷۹۱ وضع نموده بود را اجرا کرد.
تشکیل مجلس مبعوثان
مبعوثان طبقات ثلاثه که در ۴ مه ۱۷۸۹ انجمن تشکیل دادند، در ۱۷ ژوئن نام خود را مجلس ملی نهادند و در ۹ ژوئیه خودشان را مجلس موسسان خواندند. در مدت ۳ ماه، موسسان ۲ انقلاب سیاسی و اجتماعی را بوجود آورد: ۱) ابتدا با انقلاب سیاسی سلطنت مطلقه را در ۱۷ و ۲۳ ژوئن منهدم ساخت و سلطنت مشروطه را پای نهاد. ۲) در انقلابی در شب ۱۴ اوت امتیازات طبقات را ملغی نمود مساوات را بین فرانسویان بوجود آورد.موسسان تفصیل تشکیلات جدید را طی دو سال به رشته تحریر در آورده و در "قانون اساسی" در ۱۷۹۱ در آوردند.انتخابات مبعوثان از فوریه ۱۷۸۹ آغاز شد و در مجموع از ۱۱۹۶ مبعوث ملت، ۵۹۸ نفر از رعایا بودند که در واقع با احتساب ۲۵۰ نفر از روحانیون که در باطن با رعایا بودند، بیش از نیمی از مجلس با رعایا بود.پس از اینکه شاه با تشکیل مداوم مبعوثان و نخواهی پیاپی از آنها برای امور مختلف موافقت کرد، مردم نیز راضی بودند. اما تغییرات پیاپی تصمیمات شاه و تحت تاثیر بودن او، محب سلب اعتماد مردم از او شد. انقلابی که هیچ کس احتمالش را نمی داد رخ داد و همان طور که تورگو در ۱۷۷۶ پیشبینی کرده بود، لویی شانزدهم به مانند شارل اول سر خودش را از دست داد.مبعوثان در روز ۵ مه ۱۷۸۹ در تالار هتل منو با نطقی کوتاه از شاه افتتاح شد؛ لویی در این نطق بر تلاش به همراه مبعوثان برای نظم دادن بر اوضاع مالیه تاکید کرد و هیچ حرفی از قانون اساسی که خواسته عموم بود نزد. همین موجب تفرقه میان شاه و رعایا شد. از طرفی رعایا در برابر نجبا و درباریان قرار گرفتند. در ابتدا رعایا به نجبا و روحانیون پیشنهاد دادند که این دو طبقه به مجلس آنها بیایند تا به اتفاق یکدیگر امور مختلف بپردازند. نجبا این پیشنهاد را رد کردند و روحانیون هم ممتنع بودند؛ دلیل اصلی این اتفاق هم این بود که اگر هر سه طبقه با هم جمع می شدند، آرای همه افراد گرفته می شد و چون رعایا بیشتر بودند قطع به یقین رای آنها به کرسی می نشست.
افتتاح مجلس ملی
پس از اینکه مذاکرات به نتیجه ای نرسید، سرانجام مبعوثان طبقه سوم نتیجه گرفتند که چون ۹۶ صدم ملت هستند، توانایی افتتاح مجلسی تحت عنوان "مجلس ملی" را دارند و در اواسط ژوئن این اتفاق افتاد. پس از افتتاح مجلس ملی، آنها مقرر کردند که زین پس شاه برای جمع مالیات باید از آنها کسب مالیات کند. شاه از این قانون به سطوح آمد و بدون توجه به نصیحت های نکر در ۲۰ اکتبر به مجلس ملی رفته و آنرا توسط نظامیان مسلح اشغال کرد. هنگامیکه نمایندگان آمدند و ماجرا را جویا شدند، افراد گفتند که برای ترمیم مجلس آمده اند. نمایندگان اما همگی در مکانی بنام "تالار ژوروپوم" جمع شدند و باهم قسم نامه ای نوشتند و گفتند که تا زمانیکه قانون اساسی ننویسند، دست از تلاش بر نمی دارند. در این هنگام مبعوثان روحانیون نیز به رعایا پیوستند. روز ۲۳ اکتبر، شاه به مجلس آمد و تصمیمات مجلس را ملغی اعلام کرد و اخطار کرد که دیگر وکلای طبقات سه گانه نباید در کنار هم باشند. این دستورات اوضاع را بدتر کرد. نمایندگان هم از مجلس بیرون نرفتند و افرادی چون میرابو نیز سخنرانی های پرشوری کردند. پس از این شاه و قراولانش کاری نکردند.
- منبع: تاریخ آلبرماله، جلد پنجم، با اندکی تخلیص
تاریخ یک قرن از فرانسه (۱)
تاریخ یک قرن از فرانسه (۲)
تاریخ یک قرن از فرانسه (۳)
تاریخ یک قرن از فرانسه (۴)
تاریخ یک قرن از فرانسه (۵)