سرماخوردگی یکی از بیماری های رایج در فصل سرما است. این بیماری علل های مختلفی دارد اما در این مبحث به مرور دارو هایی رایج که در هنگام این بیماری استفاده می شوند پرداخته ایم. اصول تنوع دارویی در هنگام سرما خوردگی بر چند اصل کلی قرار دارد. دارو های تب بر. دارو های ضد احتقان - آنتی بیوتیک ها - دارو های ترکیبی. دارو های خلط آور. دارو های ضد سرفه.
ذکر این نکته مثل همیشه بسیار مهم است که این قبیل مطالب جای مراجعه به پزشک را نمی گیرد. اگر در طولانی مدت به فکر سلامت خود و جامعه خود هستید حتما لطفا از مصرف خودسرانه دارو پرهیز کنید.
در کل باید بدانید که سرما خوردگی هیچ درمانی ندارد. جون سرما خوردگی و حتی آنفولانزا که باهم تفاوت هایی دارند، بیماری ویروسی هستند و برای مبارزه و درمان آن ها هیچ دارویی تاثیر ندارد و خود ویروس باید سیکل زندگی خود را در بدن طی کند و سپس بیماری رفع شود. سوال پیش می آید پس چرا دارو مصرف می شود.
- چون باید اثرات جانبی حضور ویروس در بدن را جبران کرد. مثلا گرفتگی بینی یا گلو درد
- گاهی با تکثیر ویروس در بدن، ضعف ایمنی در بدن حاکم می شود و باکتری ها نیز به بدن هجوم می آورند و سبب گلو درد های شدید یا التهاب گلو می شوند. حالت سفید شدن گلو در این مواقع دیده می شود و تنها آن زمان است که باید از آنتی بیوتیک در سرماخوردگی استفاده کرد.
بررسی هر یک از اقسام دارو های رایج
1-دارو های ترکیبی
این دارو ها معمولا ترکیب از چندین نوع دارو با اثرات مختلف هستند. کلداکس، کلداستاپ و ادالت کولد از نمونه این دارو ها هسند. در آن ها معمولا استامینوفن، فنیل افرین و موادی از این دست وجود دارد که کار چند دارو را یک جا می کند.
2- دارو های ضد احتقان
این دارو معمولا برای گرفتگی و کیپ شدن بینی در هنگام سرماخوردگی تجویز می شوند و دو شکل اسپری و قرص وجود دارند و معروف ترین آن ها نیز فنیل افرین است که بر روی گیرنده های آلفای بدن اثر می کند
3-دارو های تب بر
معمولا تب شدید و طولانی برای بیماری آنفولانزا است و سرما خوردگی های عمومی چنین نشانه ای ندارند اما دارو های تب بر معمولا خاصیت ضد دردی نیز دارند از لحاظ داروشناسی معمولا در یک گروه قرار می گیرند. دارو هایی مانند آسپرین، استامینوفن و ایبوبروفن از این دسته اند
4- داروی ضد آبریزیش بینی
معمولا عطسه و آبریزش بینی در حین این مریضی به علت ترشح هیستامین است. مصرف این قبیل دارو سبب خشک شدن بینی می شود. این دارو ها معمولا یا آنتی هیستامین هستند یا دارای چنین خاصیتی اند. سیتریزین و دیفن هیدرامین از دارو های رایج این دسته اند. اثرات تمامی آنتی هیستامین ها کاهش فعالیت بدن و ایجاد خواب آلودگی است.
5- دارو های ضد سرفه و خلط آور
این دارو ها که معمولا به شکل شربت رایج هستند اثرات کاهش درد در گلو هنگام سرفه، کاهش تعداد سرفه و ایجاد خلط را دارند. شربت هایی چون اکسپکتورانت و پکتورامین از دارو های معروف این دسته اند. البته از شربت دیفن هیدرامین هم می توان نام برد.
6-آنتی بیوتیک ها
زمان استفاده از این قسم دارو در بالا بیان شد و اثر این دارو تنها بر روی باکتری ها است و معمولا پس از پونومونی یا گلو درد های همراه با سفید شدگی مصرف می شوند و نیاز به تجویز پزشک دارند.
نکته
دارو های سرماخوردگی کودکان به علت های فیزیولوژیک با دارو های بزرگسالان فرق دارند. یکی از فرق های اساسی آن میزان دوز موثره موجود در این دارو ها است.