پرسپولیس پر افتخار ترین تیم تاریخ لیگ ایران که همواره نام های درخشانی در تاریخ آن فعالیت کرده اند، مردانی که با تلاش و مهارتشان بارها شادی و نشاط را بین هواداران پمپاژ کردند و با غیرت نشان دادن هایشان جا در دل مردم باز کرده اند، با همتشان عناوی را از آن خود کرده اند و با اشتباهتشان اشک ریختند. حال به معرفی برخی از ستارگان سابق پرسپولیس که اکنون نام پیشکسوت را یدک می کشند می پردازیم، این شما و این هم قسمت دوم " 80 اسطوره بزرگ تاریخ باشگاه پرسپولیس "
60-ناصر نورایی
افتخارات با پرسپولیس: قهرمانی جام حذفی تهران در سال 1361
سال های حضور در باشگاه: از 1357 تا 1364
ناصر نورایی با آقای گلی در هما نامش را بر سر زبان ها انداخت و در آستانه انقلاب با درخواست محراب شاهرخی و شخص علی پروین به پرسپولیس آمد، در رده ملی در جام جهانی 1978 و المپیک مونترال و مونیخ عضو تیم ملی بود و قهرمانی جام ملت های آسیا را نیز تجربه کرد. فوروارد قابل دهه های پنجاه و شصت که دوره حرفه ای بازیش در دو تیم هما و پرسپولیس خلاصه می شود. نورایی با پرسپولیس قهرمانی جام حذفی تهران را در سال 61 به دست آورد.
آن سالها فوتبال شغل نبود ، تمام باشگاه و رختکن تیم در صندوق عقب ماشین پروین بود ، اما حالا فوتبال منبع درآمد شده و پیشرفت قابل ملاحظی نسبت به آن سالها داشته است.
ناصر نورایی
ناصر نورایی با بدشانسی قهرمانی باشگاه های تهران در سال 60 را با پرسپولیس از دست داد، پرسپولیس که ستارگان بزرگی مثل وحيد قليچ، پنجعلي، كيان طهماسبي، كاشي نژاد، عبادزاده، مايلي كهن، كارگر، عربشاهي، درخشان، پروين، ناصر نورايي، عليرضا حيدري، محمود پازوكي، غلامرضا فتح آبادي و... را داشت به علت اختلاف با هیات فوتبال و اعتراض به حکم آن ها 3-0 مقابل هما بازنده اعلام شد و قهرمانی را از دست داد، علی رغم بازیهای خوب در پرسپولیس، او را بیشتر با درخشش در هما به یاد می آورند. او عاشق هما بود و پیشنهاد بی سابقه 70 هزار تومانی دارایی را به خاطر هما رد کرد. شماره 19 دهه شصت پرسپولیس تا سال 64 برای پرسپولیس بازی کرد. ناصر نورایی یکی از پر افتخار ترین مهاجمان تاریخ ایران در رده ملی به حساب می آید.
گل ناصر نورایی به آرارات در سال 1362
59-غلامرضا فتح آبادی
افتخارات با پرسپولیس:قهرمانی جام حذفی تهران در سال 1361- قهرمانی جام باشگاه های تهران در سال 1361- قهرمانی جام باشگاه های تهران در سال 1365
سال های حضور در باشگاه:از سال 1360 تا 1365
فتح آبادی بازیکنی پر تلاش و به شدت زحمت کش برای تیم بود، او از جمله بازیکنان مشترک دو تیم پرطرفدار ایران است که سابقه بازی برای هر دو تیم استقلال و پرسپولیس را دارد، در سال 60 از استقلال مستقیما به پرسپولیس آمد و در سال 65 به استقلال برگشت و تا سال 67 هم برای استقلال بازی کرد، زندگی فوتبالی او در دو تیم بزرگ پایتخت محدود بود. او 4 سال برای استقلال و 5 سال برای پرسپولیس بازی کرد و در دربی ها دقیقا یک گل با لباس هر دو تیم زد. او اولین بازیکنی است که از یکی از این دو تیم مستقیما به تیم مقابل رفته و مجددا بدون واسطه به تیم رقیب برگشته.
قدرت سرزنی بالا از ویژگی های اصلی بازی غلامرضا فتح آبادی به حساب می آمد، گل حساس او به راه آهن در سال 62 زمینه ساز قهرمانی پرسپولیس در جام حذفی تهران در آن سال شد. نکته جالب دیگر درباره فتح آبادی این است که اولین گل استقلال پس از انقلاب در دربی و اولین پل پرسپولیس در دربی های پس از انقلاب هر دو توسط او به ثمر رسیدند!
خط حمله خطرناک فتح آبادی و محمدخانی و نورایی در دهه شصت در اکثر بازی ها تنها به ده بیست دقیقه زمان نیاز داشت تا دروازه حریف را باز کنند،
فتح آبادی 12 بار برای تیم ملی بازی کرد و 5 گل هم زد اما در جریان اعتراضش به همرا 13 ملی پوش دیگر به کادر فنی در بازیهای آسیایی 1986 از تیم ملی خدا حافظی کرد و علی رغم پس گرفتن خدحافظیش دیگر مجال بازی برای تیم ملی را نیافت.
گل غلامرضا فتح آبادی به راه آهن در سال 1362
58-رحیم یوسفی
افتخارات با پرسپولیس:دو قهرمانی جام حذفی در سال های 65 و 71-قهرمانی جام برندگان آسیا در سال 1370-5 قهرمانی باشگاه های تهران از سال 65 تا 69
سال های حضور در باشگاه:از سال 1365 تا سال 1371
رحیم یوسفی، هافبک شماره 6 سابق پرسپولیس، متولد 9 تیر 1341 در تهران
فوتبال رو با تیم ژاندارمری شروع کرد و بعد از بازی در بانک ملی و شاهین، سال 65 به پرسپولیس پیوست و تا پایان سال 71 شش سال عضو این باشگاه بود.
یوسفی که بعد از جدایی از پرسپولیس تا 40 سالگی به فوتبال ادامه داد، چند سال سابقه مربیگری در تیم های پایه باشگاه رو هم داره و در حال حاضر سرمربی تیم نوجوانان پرسپولیس هست.
57-پایان رأفت
افتخارات با پرسپولیس:قهرمانی لیگ در سال 1378-قهرمانی جام حذفی در سال 1378-قهرمانی لیگ در سال 1379
سال های حضور در باشگاه:1378 تا 1380 و از 1382 تا 1384
پایان رافت متولد ۱۸ شهریور سال ۱۳۴۹ است. به جز پرسپولیس در صباباتری و ملوان و حتا امارات هم سابقه بازی دارد، متاسفانه نام پایان رافت با دربی شوم سال 79 گره خورده، با آن مشتی که از پرویز برومند دریافت کرد و ناگهان زمین مسابقه چیزی شبیه به میدان نبرد گلادیاتور ها شد و خاطره ای بد برای همیشه در ذهن دوستداران فوتبال ثبت شد. هرچند بعد از بازی برومند از رافت عذرخواهی کرد.
رافت خرید پروین بود که از ملوان به پرسپولیس ملحق شد، رافت در فصل آخری که پیراهن ملوان را به تن کرد در 14 مسابقه، 10 گل زد و نقض پر رنگی در صعود قوهای انزلی به دسته اول داشت و در پایان همان فصل مورد توجه علی پروین قرار گرفت و دو قهرمانی لیگ و یک قهرمانی جام حذفی را با تیم علی پروین تجربه کرد و در دبل تاریخی پرسپولیس در سال 78 حضور داشت.
فوروارد آستارایی سابق پرسپولیس، پس از بازنشسگتی در مقطعی سرمربی تیم زیر 20 سال پرسپولیس بود. در دیدار اسطوره های پرسپولیس و آث میلان، پایان رافت برای پرسپولیس بازی کرد و با گرفتن پیراهن مالدینی نقل محافل شد.
گل پایان رافت به تراکتورسازی در سال 1379
56-کریم باوی
افتخارات با پرسپولیس:قهرمانی جام حذفی ایران در سال 1367-قهرمانی جام برندگان آسیا در سال 1370-چهار قهرمانی در جام باشگاه های تهران در سال های 66 و 67 و 68 و 69-قهرمانی جام حذفی تهران در سال 66
سال های حضور در باشگاه:از سال 1366 تا 1370 و فصل 72-73
کریم باوی در تاریخ ۹ دی ۱۳۴۳ در آبادان به دنیا آمد، وی یکی از بازیکنان بی شماری است که در مکتب شاهین پرورش یافته اند، او یکی از بهترین سر زنان تاریخ فوتبال ایران به حساب می آید. العربی قطر و شاهین اهواز دیگر تیم هایی بودند که باوی در آن ها بازی کرده است.
کریم باوی یکی از افتخارات فوتبال ایران است، افتخار اصلی یکی از بهترین مهاجمان تاریخ پرسپولیس نه در زمین فوتبال که در جبه به دست آمده، باوی دو سال و نیم در جبه بود و دو ترکش در بدن داشت و جانباز دفاع مقدس به حساب می آید، در سال 92 با کمک باشگاه پرسپولیس و شخص حمید استیلی مراحل درمانش را طی کرد و زیر تیغ جراحی قرار گرفت و سلامتی اش را تا حد زیادی به دست آورد.
در رده ملی در 23 بازی 10 گل برای تیم ملی ایران زد، یکی از گلزنان برتر تاریخ پرسپولیس حتی پیشنهاد هایی از منچستریونایتد و شالکه داشت اما مهاجم رنج کشیده از دوران جنگ مان نتوانست آن طر که در خورش بود به حقش برسد.
کریم باوی درباره علی پروین در یکی از مصاحبه هایش حرف های جالبی زد:
زمان ما به علی پروین میگفتند علی کوچولوی خوششانس، آن موقع انصافاً علی پروین برای پرسپولیس خیلی دل میسوزاند و پرسپولیس را با تمام وجودش دوست داشت. پروین آن موقع جیب و دلش و همه چیزش پرسپولیس بود اما الان پولش حرف اول را میزند اما آن موقع که پول نداشت، همه چیزش را با تماشاچیان تقسیم میکرد، در حالی که وقتی از پلههای ثروت بالا رفت از علی پروین واقعی دور شد. او تا سال 72 سلطان فوتبال ایران بود اما از آن به بعد چون به سمت پول رفت و پشتش را بست تا حدود زیادی از آن پروین واقعی دور شد.
گل کریم باوی به کما شیراز
55-مرتضی فنونی زاده
افتخارات با پرسپولیس:پنج قهرمانی در باشگاه های تهران در سال های 65 و 66 و 67 و 68 و 69-قهرمانی جام حذفی تهران در سال 66- قهرمانی جام حذفی ایران در سال 67
سال های حضور در باشگاه:از سال 1363 تا 1369
بگذارید با صحبت های خودش شروع کنیم:
اصلا درست نبود. زمانی که خواستم به پرسپولیس بروم، علی پروین در امجدیه به من گفت دوست داری به پرسپولیس بیایی؟ گفتم از خدایم است که پیراهن این تیم را بپوشم. پروین گفت اینجا (پرسپولیس) از پول خبری نیست. من هم گفتم حاضرم پول هم بدهم تا پیراهن پرسپولیس را برتن کنم. بازیکنانی که در گذشته به پرسپولیس آمدند، با عشق میآمدند.......
برادران فنونی زاده از نابغه های دهه شصت پرسپولیس بودند که در فوتبال رو به روی هم در دو تیم رقیب قرار گرفتند، تعصب مرتضی فنونی زاده به پرسپولیس بر کسی پوشیده نیست، پیشرفت از نظر او یعنی بازی در پرسپولیس. پس از بازی در راه آهن و نیروی زمینی و سرباز به شاهین تهران و سپس به پرسپولیس آمد، این مدافع ملی پوش سابقه 17 بار پوشیدن لباس تیم ملی را نیز در کارنامه دارد.
مدافع دهه شصت پرسپولیس در پنج قهرمانی دسته اول تهران و قهرمانی جام حذفی تهران و یک قهرمانی جام حذفی ایران در سال 67 از اعضای نسل طلایی دهه شصت پرسپولیس بود. در حال حاضر فعالیت او بیشتر در حد مصاحبه با رسانه ها و مطبوعات مختلف است، برادران فنونی زاده از چهره های شاخص دهه شصت فوتبال ایران بودندريال مرتضی فنونی زاده در مصاحبه ای اعتراف کرد که در کودکی به استقلال علاقه داشته اما همه این ها مربوط به کودکی است که و او بی شک یکی از پرسپولیسی ترین افرادی است که می توان یافت.
گل مرتضی فنونی زاده به مهر شمیران تهران
54-جمشید شاه محمدی
افتخارات با پرسپولیس:قهرمانی جام حذفی ایران در سال 71-قهرمانی جام برندگان آسیا در سال 70-قهرمانی باشگاه های تهران در سال های 65 و 66 و 68 و 69-قهرمانی جام حذفی تهران در سال 66
سال های حضور در باشگاه:از سال 1362 تا 1366 و از 1368 تا 1371
جمشید شاهمحمدی متولد ۱۱ تیر در تهران است، مهاجم فرصت طلب و گلزن دهه شصت و اوایل دهه هفتاد، تعریف شاه محمدی از مهاجم خوب، مهاجمی است که از دو موقعیت ایجاد شده، هر دو را به گل تبدیل کند، شاید با توجه به سطح خودش کمی انتظاراتش بالا بوده که این حرف را زده.
اوج کار جمشید شاه محمدی پس از آخرین فصل حضورش در پرسپولیس بود که در تیم کشاورز آقای گل لیگ آزادگان شد، شاه محمدی با پرسپولیس از سطح تهران تا آسیا عناوین متعددی به دست آورد، از قهرمانی جام در جام آسیا تا قهرمانی جام حذفی کشور و 4 دوره فهرمانی در باشگاه های تهران و قهرمانی در جام حذفی تهران از او مهاجمی پر افتخار به وجود آورده.
جمشید شاه محمدی به عنوان سرمربی در تیم امید پرسپولیس فعالیت کرده، به جز پرسپولیس در تیم های سایپا و استقلال اهواز و کشاورز و عقاب تهران را نیز در کارنامه دارد، در رده ملی هم 11 بازی برای تیم ملی انجام داده و یک گل ملی به ثمر رسانده است.
53-کاظم سید علیخانی
افتخارات با پرسپولیس:قهرمانی جام حذفی ایران در سال 67- قهرمانی باشگاه های تهران در سال های ۱۳۶۱، ۱۳۶۵، ۱۳۶۶، ۱۳۶۷، ۱۳۶۸-قهرمانی جام حذفی تهران در سال های 61 و 66
سال های حضور در باشگاه:از سال 1358 تا 1368
مدافع اسطوره ای فقید پرسپولیس که سابقه بازی در تیمهای ماشینسازی تبریز، گسترش تهران و پورا تهران را در نیز کارنامه داشت. پیشکسوتی که در سال 95 مانند هادی نوروزی و همایون بهزادی چشم بر جهان فرو بست و غمی دیگر بر دل عاشقان پرسپولیس گذاشت. مدافع متعصب و پر تلاش که در سال های 58 تا 68 مهره ثابت و جدا نشدنی ترکیب ارتش سرخ بود.
زنده یاد سیدعلیخانی در 22 تیرماه 1333 در تهران متولد شد از راه آهن فوتبالش را شروع کرد و بعد از درخشش در ماشینسازی به پرسپولیس آمد. او از مهره های تاثیر گذار پرسپولیس رویایی دهه شصت بود که پنج بار قهرمان تهران شدند، سید علیخانی سابقه بستن بازوبند ارزشمند باشگاه را نیز دارد. متاسفانه در اواخر عمر این پیشکسوت نا مهربانی های زیادی صورت گرفت، بی توجهی به وضع جسمانی وی و چشم آسیب دیده اش که با کمک شرکت پیشکسوتان پرسپولیس مداوا شد، کاظم سیدعلیخانی با تاکسی امرار معاش می کرد اما به دلیل بیماری چشمش تاکسی را هم کنار گذاشت.
او یک فصل را در در سال 58 دوران حضورش در پرسپولیس به دلیل تصادف وحشتناکی که داشت از دست داد و از تیم ملی هم دور شد، اما به فوتبال برگشت. او شش بار در دربی ها بازی کرد و یک بار هم بازوبند کاپیتانی را در شهرآورد به بازو بست. او در قلب دفاع فوق العاده بود، کاپیتان دوست داشتنی سابق پرسپولیس در چهل سالگی بعد از بازی در پورا از فوتبال خداحافظی کرد.
به یاد کاظم سید علیخانی
52-نادر محمد خانی
افتخارات با پرسپولیس:قهرمانی لیگ در سال های 79 و 78-قهرمانی جام برندگان آسیا در سال 70-قهرمانی جام حذفی در سال های 78 و 67-قهرمانی باشگاه های تهران در سال 68 و 71
سال های حضور در باشگاه:از سال 1368 تا 1376 و سالهای 77 و 78
مدافع مستحکم و ملی پوش دهه های شصت و هفتاد پرسپولیس که در حدود یک دهه پیراهن پرسپولیس را به تن کرد، نادر محمد خانی در تاریخ ۱۳۴۲/۴/۲ در تهران به دنیا آمد. محمدخانی در رده باشگاهی در تیم هائی چون بهمن کرج ، پرسپولیس دو دوره ، پلی اکریل اصفهان ، کشاورز تهران و ... بازی کرد. محمدخانی استحکام و فیزیک بسیار مناسبی برای قرار گرفتن در قلب خط دفاع داشت.
محمد خانی یک دهه در تیم ملی هم توپ زد و 64 بار پیراهن تیم ملی را به تن کرد، با روی کار آ»دن تومیسلاو ایویچ نقش محمدخانی نیز در تیم ملی پر رنگ تر از قبل شد، نادر محمدخانی در دیدار ایران و یوگسلاوی در جام جهانی 1998 فرانسه کاپیتان تیم پر ستاره تحت هدایت جلال طالبی بود. مقام قهرمانی بازیهای آسیایی 1990 پکن دیگر افتخار این مدافع نامی تاریخ فوتبال ایران است.
او در زمان مدیریت حبیب کاشانی و در مقطعی که پرسپولیس از ضعف مدافعان عذاب می کشید به کاشانی پیشنهاد داد مربی مدافعین تیم شود و به اضای هر گلی که دریافت می کنند مبلغ یک میلیون تومان از جیبش بپردازد که نشان از سطح اعتماد وی به توانمندی هایش است.
بهمن و پلی اکریل و کشاورز باشگاه های دیگری بودند که نادر محمدخانی در آن ها عضویت داشت، اما عمده افتخارات وی به دوران بازیش برای پرسپولیس مربوط می شود.
دو قهرمانی لیگ ایران، دو قهرمانی در جام حذفی، دو قهرامنی در باشگاه های تهران و قهرمانی جام برندگان آسیا عناوینی هستند که نادر محمد خانی با لباس پرسپولیس به آن ها دست پیدا کرد.
51-سپهر حیدری
افتخارات با پرسپولیس:دو قهرمانی جام حذفی در سال های 89 و 90-قهرمانی لیگ برتر در سال 1387
سال های حضور در باشگاه:از سال 1386 تا سال 1390
سرطلایی پرسپولیس که گل دقیقه 97 وی در دیدار فینال گونه برابر سپاهان برای جاودانه شدن نامش در تاریخ پرسپولیس کافی به نظر میرسد. حیدری که از قضا خود اصفهانی است در سال 86 از ذوب آهن در شرایطی که کاپیتان این تیم بود به پرسپولیس پیوست. بجز گل قهرمانی 10 گل دیگر هم برای پرسپولیس زد و 122 بازی برای پرسپولیس انجام داد. بجز لیگ 86-87 دو قهرمانی جام حذفی را نیز با پرسپولیس به دست آورد. او از بازیکنان تحصیل کرده است که لیسانس مکانیک و فوق لیسانس تربیت بدنی دارد.
هواداران پرسپولیس در VIP قلب من جا دارند
این جمله ای بود که حیدری که در آن زمان عضو مس کرمان بود قبل از دیدار با پرسپولیس گفت.
حال یک بار دیگر با هم یکی از لحظات به یاد ماندنی تاریخ باشگاه پرسپولیس را مرور می کنیم، لحظه ای که خالق آن مدافع محبوب اصفهانی بود، کسی که اجازه نداد حاصل دسترنج یک سال تیم امپراتور بی نتیجه بماند.
50-عباس کارگر
افتخارات با پرسپولیس:قهرمانی جام حذفی ایران در سال 67-قهرمانی جام باشگاه های تهران در سال های ۱۳۶۱، ۱۳۶۵، ۱۳۶۶، ۱۳۶۷-قهرمانی جام حذفی تهران در سال های 61 و 66
سال های حضور در باشگاه:از سال 1358 تا سال 1367
عباس کارگر در تاریخ ۱ فروردین ۱۳۳۵ در شهر ری به دنیا آمد، عباس کارگر از تراکتور سازی به پرسپولیس پیوست و قریب به یک دهه عضو تیم قدرتمند دهه 60 پرسپولیس بود. مهر شمیران و پورا تیم های بعدی عباس کارگر پس از جدایی از پرسپولیس بود. مهم ترین گل کارگر برای پرسپولیس در فینال جام حذفی تهران در سال 62 مقابل راه آهن بود که در قهرمانی پرسپولیس تاثیر گذار بود.
به اقتضای موقعیت زمانی و مکانی اش فوتبالش را در محله چاله سرخ و زمین خاکی های سرشار از خار و تیغ استارت زد و رفتن به زمین آن جا بلافاصله پس از مدرسه کار هر روزش بود، بعد ها به گروه صنعتی بهشهر پیوست. تیمی که با هدایت غلامحسین فرزامی ملی پوش سابق فوتبال ایران و کاپیتان سابق استقلال اداره می شد و در سال 54 راهی تراکتور سازی شد، و در لیگ آن سال پنجم شدند که برای تیم تازه صعود کرده عملکردی عالی بود،و در سال 58 با نظر جواد الله وردی و علی پروین به پرسپولیس آمد.، در این رابطه گفته است:
حضور در تیم پرسپولیس برای من افتخار بزرگی محسوب می شد. از همان ابتدا به پرسپولیس عشق می ورزیدم و این تیم را با تمام وجودم دوست داشتم، اگر روزی می گفتند بزرگ ترین آرزویت در دنیای فوتبال چیست، می گفتم بازی کردن در پرسپولیس.
تا سال 1368 برای پرسپولیس بازی کرد. در سال 61 با پرسپولیس قهرمان مسابقات باشگاه های تهران و جام حدفی شد و در سال 66، قهرمانی پرسپولیس با گلی که کارگر دروازه نفت تهران کردم تثبیت شد.
کارگر گوش چپی بود که مختصر و مفید بازی می کرد و اگر نیمکت نشین هم می بود با ورد به میدان یا گل میزد و یا پاس گل میداد، هرچند در رده ملی حضور پر رنگی نداشت و فقط دو بازی ملی انجام داد.
گل عباس کارگر به راه آهن در فینال جام حذفی تهران در سال 1362
49-محمد رضا زادمهر
افتخارات با پرسپولیس:قهرمانی جام حفی ایران در سال 67- پنج قهرمانی در باشگاه های تهران در سال های ۱۳۶۵، ۱۳۶۶، ۱۳۶۷، ۱۳۶۸، ۱۳۶۹-قهرمانی جام حذفی تهران در سال های 61 و 66
سال های حضور در باشگاه:از سال 1358 تا سال 1369
یکی از باسواد ترین چهره های تاریخ فوتبال ایران، دکتر محمدرضا زادمهر دندانپزشکی است که سال های با لباس پرسپولیس در بالاترین سطح فوتبال ایران بازی کرده است. زادمهر از جمله بازیکنان تک باشگاهه فوتبال ایران به حساب می آید که از سال 58 تا سال 70 فقط برای پرسپولیس پا به میدان گذاشته است و در تیم دیگری در این سطح بازی نکرده.
مرد خوش اخلاقی که از همان کودکی موفقیت در هر دو عرصه فوتبال و تحصیل را هدف قرار داد تا هم در زمین چمن دل مردم را شاد کند و هم در قامت دندانپزشک به هم نوعان خود خدمت کرده باشد، زادمهر پای ثابت کادر مدیریتی باشگاه در سال های اخیر بوده است، از عضویت کمیته فنی و عضویت در هیات مدیره تا سخنگویی باشگاه سمت هایی بودند که زادمهر در آن ها در باشگاه پرسپولیس فعالیت کرده.
به عنوان بازیکن یکی از بهترین مهاجمان در دوران اوجش بود، پرش های بلند و سرزنی بالا که فوتبال آن دوران به شدت آن را می طلبید خاطرات شیرینی را برای هواداران پرسپولیس در سالهای آخرین برگزاری مسابقات جام تخت جمشید به ارمغان آورد، در مجموع مسابقات استانی و کشوری، زادمهر با پرسپولیس 6 لیگ و 5 قهرمانی در جام حذفی را تجربه کرد. زادمهر مهاجمی کاملا قابل اتکا بود و سابقه پوشدن پیراهن تیم ملی در بین سال های 1361 تا 1368 را دارد.
48-محمد دادکان
افتخارات با پرسپولیس:قهرمانی لیگ تخت جمشید در سال 1354-قهرمانی باشگاه های نهران در سال 1361- قهرمانی جام حذفی تهران در سال 1361
سال های حضور در باشگاه:از سال 1354 تا 1361
محمد حسین دادکان در تاریخ ۱۵ آبان ۱۳۳۳ در تهران متولد شد، دادکان به مدت 7 سال از ۱۳۵۴ تا ۱۳۶۱ برای پرسپولیس بازی کرد. رئیس سابق فدراسیون فوتبال از جمله باسواد های تاریخ فوتبال ایران به حساب می آید، در کل با توجه به اینکه شالوده پررسپولیس دهه پنجاه و شصت از مکتب شاهین که تحصیل یکی از ارکانش بود سرچشمه می گرفت، تعداد قابل توجهی از بازیکنان باشگاه در آن سال ها مدارک دانشگاهی داشتند، دادکان نیز سمت های مختلف دولتی را تجربه کرده از معاونت ورزشی دانشگاه آزاد تا مشاور وزیر صنعت و معدن و تجارت، وی همچنین استاد دانشگاه شهید بهشتی در رشته فیزیولوژی ورزشی می باشد.
دادکان قبل از حضور در پرسپولیس در تیم بوتان عضویت اشت و از سال 54 تا 61 در مجموع 101 بار برای پرسپولیس به میدان رفت، پست تخصصی وی مدافع میانی بود و به عنوان مدافع دو گل هم برای پرسپولیس زد. دادکان در دربی تهران مقابل استقلال از فوتبال خداحافظی کرد. در رده ملی هم 6 بار برای تیم ملی ایران بازی کرده است و در تیم ملی جوانان هم توپ زده. علی رغم دوران کوتاه بازیش از او به عنوان مدافعی با کیفیت بالا یاد می شود، شاید اگر مصدومیت نبود در جام جهانی 78 آرژانتین هم به میدان می رفت.
47-حامد کاویانپور
افتخارات با پرسپولیس:2 قهرمانی در لیگ ایران در سال های 78 و 79 و 81- قهرمانی جام حذفی در سال 78
سال های حضور در باشگاه:از سال 1377 تا 1381 و از سال 1382 تا 1385
حامد کاویانپور در دوران اوجش همراه با علی کریمی تکنیکی ترین خط میانی ایران را برای پرسپولیس به ارمغان آوردند، دریبلینگ بالا ویژگی اصلی بازی کاویانپور بود، کاویانپور و کریمی در میانه زمین پادشاهی میکردند، مدافعین را جا می گذاشتند و برای خط حمله لقمه حاضر و آماده تهیه می کردند، کاویانپور یکی از بدشانس ترین بازیکنان دو دهه اخیر لیگ ایران بود چرا که مورد توجه باشگاه هایی از لیگ انگلیس مثل ردینگ و بولتون و ایپسویچ تاون قرار گرفت اما با مخالفت سران پرسپولیس از بازی در لیگ انگلیس بازماند تا سابقه بین المللی وی به 4 بازی در کایسری اسپور ترکیه و حضور در الوصل امارات محدود شود و در پایان نیز به عنوان مهره ای افت کرده فوتبالش را در استیل آذین خاتمه دهد.
حامد کاویانپور م وارد مسائل حاشیه ای نشد و حوادث عجیب کم زندگی حرفه ایش را تحت تاثیر قرار نداد که محل بحث ما نیست، حامد کاویانپور 53 بار برای تیم ملی به میدان رفت. بازی پرسپولیس و الهلال از بهترین نمایش های کاویانپور بود، او یکی از اعضای تیم بد اقبال اواخر دهه هفتاد و اوایل دهه هشتاد بود که صعود هایشان به نیمه نهایی جام باشگاه های آسیا منجر به قهرمانی نمیشد. گل زیبای کاویانپور به الهلال از به یاد ماندنی ترین لحظات پرسپولیس در مسابقات آسیایی و جام باشگاه های آسیا است.
46-سید ضیاء عربشاهی
افتخارات در پرسپولیس:شش قهرمانی باشگاه های تهران در سال های ۱۳۶۱، ۱۳۶۵، ۱۳۶۶، ۱۳۶۷، ۱۳۶۸، ۱۳۶۹-قهرمانی جام باشگاه های تهران در سال های 61 و 66-قهرمانی جام حذفی در سال 67
سال های حضور در باشگاه:از سال 1359 تا 1369
هافبک با صلابت و پر قدرتی که به خط میانی تیم وزن می داد، عربشاهی 173 بار برای پرسپولیس به میدان رفت و 10 گل نیز زد، هافبک دفاعی که در زمین کم نمیگذاشت و با تمام وجود و با اقتداری خاص میانه میدان را تصاحب می کرد، او چهره ای خاص برای هواداران بود. هرچند بعد ها مسائل حاشیه ای دامن گیرش شد.
او هم از آن دسته ستارگان دهه 50 و 60 است که به لابی بازی های فعلی اعتراض دارد و از بی مهری ها نسبت به پیشکسوتان ناراحت است. انیشتین فوتبال ایران در تمام افتخارات دهه شصت و اواخر دهه پنجاه پرسپولیس دخیل بود، او جانشین محمد صادقی د پرسپولیس به حساب می آمد و با درخشان و مایلی کهن و پروین خط میانی قلدری را تشکیل دادند. و تا سال 65-66 که محسن عاشوری و بیانی و یوسفی و....به تیم اضافه شدند خط میانی تیم را اداره می کردند. عربشاهی پس از یک دهه حضور در پرسپولیس در سن 32 سالگی و در سال 62 پرسپولیس را به مقصد پیام ترک کرد.
در جام ملت های 84 سنگاپور گلی زیبا به چین زد که به عنوان بهترین گل مسابقات انتخاب شد، برای دوره بعدی پرویز دهداری سرمربی وقت تیم جوانگرایی را در دستور کار قرار داد اما از عربشاهی ۲۹ ساله هم برای حضور در تیم دعوت کرد تا او نیز همراه با یکی از جوانترین تیمهای تاریخ فوتبال ایران، روی سکوی سوم جام ملت های آسیا بایستد. عربشاهی در 19 بازی که برای تیم ملی انجام داد توانست دو گل بزند.
45-هادی طاووسی
افتخارات با پرسپولیس:قهرمانی در لیگ تخت جمشید در سال های 1350 و 1352 به همراه تیم پرسپولیس
سال های حضور در باشگاه:از سال 1347 تا 1353
هادی طاووسی متولد مهرماه سال 1317 در شهر تهران است. یکی از دروازه بان های مشهور دهه های 30 تا 50، که در تیمهایی چون شاهین، پیکان و پرسپولیس تهران سابقه بازی دارد،طاووسی هم چنین دومین رئیس فدارسیون فوتبال ایران بعد از کنار رفتن «ناصر نوآموز» از مدیریت فدراسیون پس از انقلاب بود،
طاووسی به مدت 6 سال در پرسپولیس حضور داشت و برای قرار گرفتن در ترکیب اصلی و دروازه این تیم باید با بازیکنانی هم چون عزيز اصلی، بهرام مودت، مهدی عسگرخانی و کاظم بياتی رقابت می کرد.طاووسی در سال 1348 به مدت یک فصل به صورت قرضی راهی تیم پیکان شد و در سال 1349 مجددا به پرسپولیس برگشت.هادی طاووسی در سال 1353 و در سن 36 سالگی با پیراهن سرخِ پرسپولیس از میادین فوتبال اعلام بازنشستگی و خداحافظی کرد.هادی طاووسی از مردان خوش نام، با شخصیت و تحصیلکرده فوتبال بود
45-اسماعیل حاج رحیمی پور
افتخارات با پرسپولیس:قهرمانی لیگ تخت جمشید در سال های 1350 و 1352 و 1354
سال های حضور در باشگاه:از سال 1349 تا 1359
حاج رحیمی پور در پست هافبک بازی می کرد و تکنیک مناسبی برای بازی در آن پست داشت، استارت های تماشایی و سریع وی در دهه پنجاه گره گشای پرسپولیس در لییگ تخت جمشید بود، هافبک چالاک و سرحال که قابلیت بازی در چندین پست را داشت و آچار فرانسه مربیان وقت تیم مثل آلن راجرز و همایون بهزادی و بیوک وطن خواه بود.
فوتبالیست خوش گفتار و خوش اخلاق و محبوب سال های نسبتا دور قطع به یقین به آنچه استحقاقش را داشت نرسید، او می توانست به یکی از لژیونر های برتر تاریخ ایران تبدیل شود اما نشد. حاج رحیمی پور در خانواده ای ورزشی متولد شد و پدرش در زورخانه و ورزش پهلوانی فعالیت می کرد، توسط همایون بهزادی از دسته سه به تیم بزرگ پرسپولیس منتقل شد و در سال های پر افتخار نیمه اول دهه پنجاه مشارکت داشت. سه عنوان قهرمانی و سه عنوان نائب قهرمانی باشگاههای ایران را در کارنام اش با تیم پرسپولیس ثبت کرد و توسط پرویز ابوطالب به تیم ملی جوانان دعوت شد.
حاج رحیمی پور در واقع به عنوان مدافع خریده شد اما انگشت شمار در آن پست بازی کرد، شاید بتوان یکی از دلایل موفقیت وی را مصدومیت های نسبتا زیاد ابراهیم آشتیانی دانست.
44-ایرج سلیمانی
افتخارات با پرسپولیس:قهرمانی لیگ تخت جمشید در سال های 50 و 52 و 54
سال های حضور در باشگاه:از سال 1350 تا 1354
هافبک نام آشنای دهه پنجاه فوتبال ایران، ایرج سلیمانی از تیم شهباز به پرسپولیس آمد و 115 بار یراهن پرسپلیس را بر تن کرد، هافبک فقید مسجد سلیمانی پرسپولیس سابقه بازی برای تیم ملی زیر 23 سال را نیز دارد.
ایرج سلیمانی در ۲۴ آذر ۱۳۲۵ در مسجد سلیمان متولد شد، او از بازیکنان مهم پرسپولیس در جریان سه قهرمانی تیم در جام های تخت جمشید اوایل دهه پنجاه بود، در دیدار دوستانه معروف پرسپولیس و چلسی، تک گل پرسپولیس را او وارد دروازه چلسی کرد، دیداری که در نهایت با تساوی 1-1 به پایان رسید.
سلیمانی لقب جالبی داشت، به او نورافکن پنجم می گفتند، شوت های سرکش و قدرتمندش بارها تیم های حریف را به دردسر انداخت، پس از حضور در منتخب اهواز در نوجوانی به تیم های سطح بالاتری رفت، در سطح غیر حرفه ای در تیم های فاخری و شهباز اهواز و پاس کرمانشاه سابقه بازی و عضویت داشته و شهباز تهران اولین و پرسپولیس آخرین تیم دوران حرفه ای وی در سطح اول لیگ ایران به حساب می آیند.
انتقال وی به پرسپولیس با استقبال خوب هوادارن همراه بود، در بهار 1349 در مسابقات آموزشگاه های ایران او بعنوان کاپیتان , تیم خوزستان را همراهی میکرد، مسابقات در امجدیه برگزار و بارها با این شعار از سوی تماشاچیان روبروی جایگاه مواجه میشد:
یار جدید پرسپولیس ..... خوش آمدی ... خوش آمدی ....
بزرگترین مشوق من در فوتبال پدر و مادرم بودند اگر بگویم از معدود بازیکنانی هستم که در آنروزها با کفش واکس خورده و لباش اطو کشیده وارد میدان میشدم سخنی به گزافه نگفته ام پدر مرا با ماشین به سر تمرین میبرد و خودش تا پایان کار تمرینم را نظاره میکرد و سپس مرا به خانه می آورد تا خسته نشوم او هوادار پرو پا قرص فوتبال بود و من هم تنها فرزند او بودم ...
43-محسن خلیلی
افتخارات با پرسپولیس:قهرمانی در لیگ برتر فصل 86-87- قهرمانی در جام حذفی سال 89
سال های حضور در باشگاه:از سال 1386 تا سال 1389
آقای گل فصل 86-87 لیگ برتر، نیش زهر دار تیم افشین قطبی که بدون وی قهرمانی میّسر نبود، مهاجم فرصت طلبی که کار هافبک های پشت سرش را بسیار آسان می کرد، محسن خلیلی بهمن ۱۳۵۹ در تهران به دنیا آمد، پس از فصلی درخشان با سایپا و قهرمانی با این تیم در لیگ برتر راهی پرسپولیس شد، خلیلی آمار قابل توجه 30 گل در 57 بازی را در پرسپولیس به نام خود ثبت کرد و با پرسپولیس قهرمانی در لیگ برتر و قهرمانی جام حذفی را به دست آورد و آقای گل لیگ شد.
خلیلی دورانی کوتاه اما سراسر خاطره و افتخار در رسپولیس داشت، در سه سال بازی دو جام گرفت و خودش را در دل هواداران جا کرد، خصوصا با گل زنی رفت و برگشتش در دربی های فصل 86-87. محسن خلیلی از نظر تحصیلات دیپلم کامپیوتر دارد و خانواده اش کاملا استقلالی هستند. خلیلی 12 بازی ملی هم در کارنامه دارد و یک گل ملی نیز به ثمر رسانده.
گل محسن خلیلی به استقلال در فصل 86-87 لیگ
42-ناظم گنجاپور
افتخارات با پرسپولیس:قهرمانی لیگ تخت جمشید در سال 1350
سال های حضور در باشگاه:از سال 1347 تا سال 1351
ناظم گنجا پور متولد ۲ فروردین ۱۳۲۲ در اهواز است، پس از بازی در تیم های محلی خوزستان، در سال 43 به عضویت شاهین درآمد و آخرین گل های این باشگاه را قبل از انحلال به ثمر رساند و مقابل تهرانجوان هتریک کرد، پس از انحلال شاهین مانند بسیاری دیگر به پرسپولیس آمد، او مدت طولانی در پرسپولیس نماند پس از انتقال از پیکان به پرسپولیس مجددا از این تیم جدا شد و به تیم پاس رفت.
مهاجم بلند قامت و 190 سانتی متری سال های نسبتا دور پرسپولیس اولین گلزن پرسپولیس در دربی ها است و در ۱۳ مرداد ۱۳۴۸ دروازه تاج را در دربی تهران باز کرد، او سه سال در پرسپولیس بود(از سال 1347 تا 1351) و از اسطوره های اولیه و قدیمی باشگاه به حساب می آید که به همراه محراب شاهرخی و اکبر افتاری راهی پرسپولیس شدند. همچنین تنها بازی ملی گنجاپور به سال 1967 در جام اکو بازمیگردد که او برابر پاکستان به میدان رفت. ناظم گنجاپور در اسفند 1391 در جریان رقابتهای جام جهانی کشتی در تهران در راه بازگشت به خانه دچار عارضه شد و در سن 70 سالگی درگذشت.
41-یحیی گل محمدی
افتخارات با پرسپولیس:قهرمانی در لیگ آزادگان در سال های 1374، 1375 و 1378 با پرسپولیس-قهرمانی در جام حذفی فوتبال ایران در فصل 78-1377 با تیم پرسپولیس
سال های حضور در باشگاه:از سال 1374 تا 1378 و از سال 1381 تا 1384
گل محمدی در سال 49 در نمین استان اردبیل به دنیا آمد. او در تراکتورسازی و سپس در پورا بازی کرد و در سال 74 به پرسپولیس پیوست و در 4 سالی که عضو تیم پرستاره دهه هفتاد بود 103 بازی انجام داد و دو قهرمانی لیگ در سالهای 74 و 75 و قهرمانی در جام حذفی در فصل 77-78 را به دست آورد و پرسپولیس را به مقصد فولاد ترک کرد اما بعد از سه سال با عملکرد خوبش مسئولین پرسپولیس را مجاب به برگرداندنش کرد. در دومین مقطع حضورش 63 بازی دیگر انجام داد و سه فصل دیگر هم بازی کرد اما توفیقی ندشت و به صباباطری پیوست و تا پایان فوتبالش در این تیم ماند.
در جریان برد 1-2 پرسپولیس در برابر رقیب دیرینه در شهرآورد 54، او با گلی که به ثمر رساند ، صدمین گل تاریخ دربی تهران را به نام خود ثبت کرد.
اواسط لیگ دوازدهم و با نتایج ضعیف مانوئل ژوزه، گل محمدی که به عنوان مربی صبا نتایج خوبی گرفته بود ابتدا به عنوان دستیار ژوزه به کادر فنی پرسپولیس اضافه شد و با پایان نیم فصل جای ژوزه را روی نیمکت گرفت و توانست تا حدودی اوضاع را روبه راه کند و در جام حذفی هم به فینال برسد هرچند نتیجه بازی را به سپاهان واگذار کردند تا در شرایطی که وی در پرسپولیس تنها دو باخت داشت در سال 1392 از پرسپولیس جدا شود و مهدوی کیا با تلخی از فوتبال خداحافظی کند.
قسمت اول