بِاِموِ (به آلمانی: BMW) که کوتاهشدهٔ عبارتِ «بایِریشه موتورن وِرکه» (به آلمانی: Bayerische Motoren Werke) است و در فارسی معمولاً بِاِموِ تلفظ میشود، بهمعنای صنایع موتوریِ بایرن است، یک شرکت خودروساز آلمانی است، که از تولیدکنندگان بنام خودروهای لوکس و موتورسیکلت در جهان به شمار میآید. دفتر مرکزی این شرکت در شهر مونیخ قرار دارد.
شرکت باِموِ در سال ۱۹۱۶ توسط فرانتس یوزف پوپ تأسیس شد. این شرکت هماکنون مالک شرکتهای رولز-رویس موتور کارز و مینی است. در سال ۲۰۱۵ بامو بیش از دو میلیون و چهارصدهزار دستگاه وسیلهٔ نقلیه تولید کرد. این شرکت در حال حاضر در کشورهای آلمان، برزیل، چین، هند، آفریقای جنوبی و ایالات متحده آمریکا کارخانه تولید اتومبیل دارد.
امروزه اکثریت سهام بِاِموِ در اختیار خانوادهٔ کوانْدْت قرار دارد (اشتفان کواندت ۲۹٪، و سوزان کوانْدْت کلاتن ۲۱٪). حدود نیمی از سهام این شرکت نیز در بازار بورس فرانکفورت در دسترس عموم سهامداران است. تاریخچه
ساختمان مرکزی بامو در مونیخ، که به شکل موتور چهارسیلندر طراحی شدهاست
کارخانهٔ بِاِموِ در سال ۱۹۱۷ بهعنوان یک کارخانهٔ تولید موتور هواپیما تأسیس شد. در سال ۱۹۱۸ و با پایان جنگ جهانی اول، کارخانه به دلیل قطعنامهٔ ورسای مجبور شد که بخش تولید موتور هواپیمای خود را متوقف کند. این کارخانه تا سال ۱۹۲۳ تنها موتورسیکلت میساخت و با برداشته شدن تحریمها در سال ۱۹۲۸ آغاز به تولید خودرو کرد.
نخستین خودروی تولیدی بِ اِم وِ، دیکسی بود، که بر پایه آستین ۷ و تحت لیسانس شرکت موتور آستین تولید شد.
نشان این کارخانه از شکل پرههای ملخ در حال چرخش هواپیما الهام گرفته شدهاست. این نشان در سال ۱۹۲۹ مورد تأیید این کارخانه قرار گرفت.
عوامل زیادی در طراحی چنین نشانی تأثیر داشتند که در این میان میتوان به پرچم ایالت باواریا که به رنگ آبی و سفید است و همچنین کارخانهٔ موتورسازی راپ که آن هم در باواریا بود و رنگهای آبی و سفید را در نشان خود به کار برده بود؛ اشاره کرد. نخستین موفقیت این شرکت تولید هواپیماهای IIa inline-six بود که در زمان پیکارهای جنگی ایجاد شد. در هنگامهٔ جنگ جهانی دوم نیز ب ام و دوباره دست به تولید هواپیما و موتورهای آن برای نیروی هوایی آلمان زد.
پس از جنگ دوم جهانی و مواجهه بخش خودروسازی کارخانه در سال ۱۹۵۹ با دشواریهای مالی جدی، سهامداران باید تصمیم میگرفتند که تولید خودرو را ادامه دهند یا کارخانه را معلق کنند. آنها پس از بررسیها، تصمیم گرفتند به کار خود ادامه دهند. بِ اِم وِ حق تولید خودرویی ایتالیایی به نام ایزو ایستا را خریداری نمود. تولید این خودروی کوچک با نیروی محرکهٔ موتورسیکلتهای بِ اِم وِ باعث سود دهی و موفقیت نسبی دوبارهٔ کارخانه شد و آن را از ورشکستگی نجات داد. در همان سال بود که ۴۵٪ سهام این شرکت توسط خانواده کوانت خریداری شد و بقیه نیز به صورت عمومی به مردم واگذار شد.
بِ اِم وِ در سال ۱۹۶۶ کارخانهٔ هانس گلس واقع در دینگل فینگ آلمان را خریداری نمود. چنین رایج است که دلیل اصلی خریداری این کارخانه، دستیابی به دانش تولید تسمه تایم برای موتورهایی با میل سوپاپ در بالا، بودهاست. از آن پس خودروهای گلس با آرم ب ام و عرضه میشد.
در سال ۱۹۹۲ ب ام و شروع به خریداری یک تأسیسات عظیم طراحی در کالیفرنیای آمریکا کرد که پیش از این متعلق به استودیو DesignworksUSA بود. تملک کامل این تأسیسات تا ۱۹۹۵ به طول انجامید.
بِ اِم وِ در سال ۱۹۹۴ گروه انگلیسی روور، شامل برندهای تولیدی روور، لندروور و ام جی را خریداری کرد. پس از شش سال زیاندهی شدید در سال ۲۰۰۰ بِ اِم وِ تصمیم به فروش روور گرفت. ام جی و روور به کنسرسیوم فینیکس و لندروور به شرکت فورد فروخته شد؛ ولی بِ اِم وِ در مقابل، حقوق مربوط به مینی و رولزرویس را به دست آورد.
در سال ۲۰۰۲ طراحی خودروهای بِ اِم وِ دچار تغییرات شدیدی شد. از آن جمله میتوان به طرحهای رادیکال بِ اِم وِ سری ۷ و بِ اِم وِ زد ۴ به وسیله کریس بنگل طراح ارشد معروف بِ اِم وِ اشاره کرد. در فوریه ۲۰۰۹ کریس بنگل اعلام کرد پس از هفده سال از بِ اِم وِ جدا خواهد شد. از آن زمان آدریان فن هایدونک هلندی که معاون و دست راست کریس بنگل بهشمار میرفت در سمت رئیس بخش طراحی بِ اِم وِ جایگزین او شدهاست.
در ژانویه ۲۰۱۲ بِ اِم وِ توسط فوربز به عنوان خوشنامترین برند خودرویی دنیا شناخته شد[۱]
موتورهای ساخته شده توسط بِ اِم وِ با اختلافی فاحش مجموعاً دارندهٔ بیشترین عنوان موتور سال در رقابت معتبر بینالمللی موتور سال میباشند.[۲]
گاهشمار
آغاز کار ب. اِم. وِ در سال ۱۹۱۳ توسط کارل فردریش رپ (Karl Friedrich Rapp) در کشور آلمان است.
در سال ۱۹۱۶ کمپانی بِ. اِم. وِ دست به ساخت موتورهای V۱۲ برای امپراتوری اتریش-مجارستان زد.[نیازمند منبع]
در سال ۱۹۱۷ کارل رپ از مدیریت کنارهگیری کرد و فرانتس یوزف پوپ از کارخانه داران اتریشی جایگزین وی شد.
در سال ۱۹۱۸ کمپانی به نام بِ. اِم. وِ آ. گِ درآمد.
در سال ۱۹۱۹ بِ. اِم. وِ نخستین موتور موتورسیکلت خود را طراحی نمود که در موتورسیکلتی به نام ویکتوریا ساخت یک کمپانی در نورمبرگ به کار رفت.
در سال ۱۹۲۳ بِ. اِم. وِ نخستین موتور سیکلت خود را به نام اِر ۳۲ (R۳۲) تولید نمود، اِر ۳۲ موتوری ۵۰۰cc و هواخنک داشت.
در سال ۱۹۲۷ شرکت بِ. اِم. وِ نخستین خودروی سواری خود را تولید نمود و خودروساز گردید.
سهامداران
براساس اشخاص: • اشتفان کواندت ۱۷/۶۴٪ • یوهانا کواندت: ۱۶/۷٪ • سوزانا کلاتن: ۱۲/۶٪ • سهام آزاد عرضهشده در بورس: ۵۳/۳٪.
براساس نوع: • سرمایهگذاران استراتژیک: ۴۶/۷٪ • سرمایهگذاران صنعتی: ۴۰/۶٪ • بقیهٔ سرمایهگذاران: ۱۲/۷٪.
فرهنگ نامگذاری محصولات[۳]
بِ اِم وِ در نامگذاری محصولات خود شامل خودروها و موتورسیکلتها بهطور معمول از قواعدی استوار پیروی میکند. خودروهای بِ اِم وِ معمولاً با یک عدد سه رقمی که در ادامه یک یا دو حرف نیز آن را دنبال میکند نامگذاری میشوند. بدینصورت که رقم اول مشخصکنندهٔ سری(که در فارسی اتاق هم خوانده میشود) خودروست و دو رقم بعدی نشانگر حجم تقریبی موتور آن. از مجموعه حروفی که در ادامهٔ عدد به کار میروند میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
i: بنزینی بودن موتور
d:موتور دیزل
L: کمی طولانیتر بودن فاصله|بین دو محور (استفاده از آن در سری ۷ معمولتر است)
x: اصطلاحاً چهارچرخ متحرک بودن خودرو
c:دارا بودن قابلیت تبدیل به حالت کابریوله (کروکی)
به عنوان نمونه 520i یک خودرو بِ اِم وِ سری ۵ با موتوری بنزینی به حجم تقریبی ۲ لیتر میباشد. البته این نامگذاری استثناهایی دارد به عنوان مثال میتوان به ردهٔ محصولات برقی هیبریدی بِ اِم وِ اشاره نمود که با یک حرف i در ابتدای نامشان مشخصند مانند i8 یا i3. همچنین محصولات اصطلاحاً تیونیگ شدهٔ بِ اِم وِ در قسمت موتوراسپورت (متناظر بخش AMG در شرکت رقیب بنز) آن که از زیرمجموعههای خود شرکت میباشد با حرف M در ابتدای نام متمایزند مانند M3 یا M5. تولیدات
دفتر مرکزی BMW در مونیخ. برج و موزه درقسمت عقب سمت راست قابل مشاهده است.
BMW Isetta با درب باز شواز جلو
بامو مدل 3 / 15PS (بامو Dixi) از سال ۱۹۳۰
موتور بامو ۱۳۲
موتور بامو ۸۰۱
در سال ۲۰۰۶ گروه بِ اِم وِ (شامل مینی و رولزرویس) در ۵ کشور تعداد ۱٬۳۶۶٬۸۳۸ دستگاه خودرو تولید کرد. در سال ۲۰۱۰، تولیدات خودرویی این گروه به ۱۴۸۱۲۵۳ دستگاه رسید. براساس گزارشها حدود ۵۶٪ خودروهای تولید شده با لوگوی بِ اِم وِ مجهز به موتور بنزینی و مابقی دیزلی هستند. حدود ۲۷٪ خودروهای بنزینی، چهار سیلندر و حدود ۹٪ نیز هشت سیلندر هستند. همچنین ب ام و با همکاری مونتاژکنندگان محلی، بعضی محصولات خود را در کشورهایی مانند ایالات متحده، تایلند، روسیه، مصر، اندونزی، مالزی، چین و هند تولید میکند.
تولید سالیانه
سال ب ام و مینی رولزرویس موتورسیکلت
۲۰۰۵ ۱٬۱۲۲٬۳۰۸ ۲۰۰٬۱۱۹ ۶۹۲ ۹۲۰۱۲
۲۰۰۶ ۱٬۱۷۹٬۳۱۷ ۱۸۶٬۶۷۴ ۸۴۷ ۱۰۳٬۷۵۹
۲۰۰۷ ۱٬۳۰۲٬۷۷۴ ۲۳۷٬۷۰۰ ۱٬۰۲۹ ۱۰۴٬۳۹۶
۲۰۰۸ ۱٬۲۰۳٬۴۸۲ ۲۳۵٬۰۱۹ ۱٬۴۱۷ ۱۱۸٬۴۵۲
۲۰۰۹ ۱٬۰۴۳٬۸۲۹ ۲۱۳٬۶۷۰ ۹۱۸ ۹۳٬۲۴۳
۲۰۱۰ ۱٬۲۳۶٬۹۸۹ ۲۴۱٬۰۴۳ ۳٬۲۲۱ ۱۱۲٬۲۷۱
فروش جهانی
جدول زیر براساس آمار فروش جهانی ب ام و در تمامی بازارها تنظیم شدهاست.
سال ب ام و مینی رولزرویس موتورسیکلت
۲۰۰۰ ۸۲۲٬۱۸۱
۲۰۰۱ ۸۸۰٬۶۷۷
۲۰۰۲ ۹۱۳٬۲۲۵
۲۰۰۳ ۹۲۸٬۱۵۱
۲۰۰۴ ۱٬۰۲۳٬۵۸۳
۲۰۰۵ ۱٬۱۲۶٬۷۶۸ ۲۰۰٬۴۲۸ ۷۹۶ ۹۷٬۴۷۴
۲۰۰۶ ۱٬۱۸۵٬۰۸۸ ۱۸۸٬۰۷۷ ۸۰۵ ۱۰۰٬۰۶۴
۲۰۰۷ ۱٬۲۷۶٬۷۹۳ ۲۲۲٬۸۷۵ ۱٬۰۱۰ ۱۰۲٬۴۴۷
۲۰۰۸ ۱٬۲۰۲٬۲۳۹ ۲۳۲٬۴۲۵ ۱٬۲۱۲ ۱۱۵٬۱۹۶
۲۰۰۹ ۱٬۰۶۸٬۷۷۰ ۲۱۶٬۵۳۸ ۱٬۰۰۲ ۱۰۰٬۳۵۸
۲۰۱۰ ۱٬۲۲۴٬۲۸۰ ۲۳۴٬۱۷۵ ۲٬۷۱۱ ۱۱۰٬۱۱۳
اتومبیلها
ب ام و سری ۱ F۲۰، کوچکترین مدل تولیدی ب ام و
ب ام و سری ۳ F۳۰، از پرطرفدارترین مدلهای ب ام و
بی ام و سری ۵ از پرطرفدارترین مدلهای بی ام و
بی ام و سری ۴ کوپه
بی ام و سری ۶
بی ام و زد۴
بی ام و سری ۷ لوکس
اتومبیلهای تولیدی بِ اِم وِ به شرح زیر هستند:
بامو سری ۱ - هاچبک، کوپه، کانورتیبل
بِ اِم وِ سری ۲
بِ اِم وِ سری ۳ - سدان، کوپه، کانورتیبل، استیشن
بِ اِم وِ سری ۴
بِ اِم وِ سری ۵ - سدان، کوپه، کانورتیبل، استیشن
بامو سری ۵ گرن توریزمو - استیشن
بامو سری ۶ - کوپه، کانورتیبل
بامو سری ۷ - سدان
بامو زد۴ - رودستر اسپرت
بامو ایکس۱ - تلفیق هاچبک و SUV
بامو ایکس۳ - SUV
بامو ایکس۴ - SUV
بامو ایکس۵ - SUV
بامو ایکس۶ - تلفیق کوپه و SUV
ب ام و سری ۱
ب ام و سری ۱ کوچکترین خودروی تولیدی ب ام و است که در سه نوع مختلف هاچ بک، کوپه و کانورتیبل با ۱۱ نوع مختلف موتور بنزینی و دیزلی عرضه میشود. نسل اول ب ام و سری ۱ با کد تولیدی E۸۲/۸۸ در سال ۲۰۰۴ برای اولین بار به بازار عرضه شد. از سال ۲۰۱۱ نسل دوم این سری با کد تولیدی F۲۰ معرفی شد. این اتومبیل با ۱۱ نوع مختلف موتور عرضه میشود.
ب ام و سری ۳
معروفترین و محبوبترین مدل ب ام دابلیو محسوب میشود که ساخت آن از سال ۱۹۷۵ بیوقفه ادامه دارد. تاکنون شش نسل از ب ام و سری ۳ به بازار عرضه شدهاست که همگی از بهترین سدانهای کوچک موجود در بازار بودهاند. سری سه به تعادل خیرهکننده و سیستم بینظیر تعلیقش مشهور است که باعث شده بتواند بهتر از هر اتومبیلی دیگری در این کلاس، از هر پیچی عبور کند. در حال حاضر نسل ششم این اتومبیل با کد تولیدی F۳۰ و ۸ نوع مختلف موتور بنزینی و دیزلی عرضه میشود، این خودرو تا نسل قبلی خود (e90) و… در دو مدل کوپه و کانورتیبل نیز عرضه میشد.
ب ام و سری ۴
یک کوپه کامپکت تولید شده توسط کمپانی بی ام و است. اولین جزئیات رسمی سری ۴ بهطور رسمی در ۵ دسامبر ۲۰۱۲ منتشر شد و جزئیات گویای این بود که ب ام و قصد دارد جایگزین کوپه ۳ سری جدید را با نام جدید ۴ سری تولید کند تامحصولات خانوادگی و اسپرت خود را از هم متمایز کند.
ب ام و سری ۵
سدان سایز متوسط ب ام و از سال ۱۹۷۲ و طی هفت نسل به بازار عرضه شدهاست. نسل ششم این اتومبیل با کد تولیدی F۱۰ در سال ۲۰۱۰ معرفی شد و در مدلهای سدان و استیشن و با ۷ نوع مختلف موتور بنزینی و دیزلی در دسترس است.همچنين نسل هفتم آن كه از سال ٢٠١٧ با كد g30 شناخته ميشود و با تيپ هاى سدان و استيشن موجود است. مدل ام ٥ نسل هفتم كه با كد F90 شناخته ميشود ميتوان گفت در حال حاضر سريع ترين سدان بنزينى موجود در بازار است
ب ام و سری ۶
مدل اسپرت بزرگ ب ام و محسوب میشود. این مدل در ابتدا به صورت دو در کوپه در سال ۱۹۷۶ به بازار معرفی شد اما تولید آن در سال ۱۹۸۹ متوقف گردید. در سال ۲۰۰۳ کمپانی تصمیم گرفت این مدل را بر پایه ب ام و سری ۵ بازسازی کند. از سال ۲۰۱۰ نیز نسل سوم این خودرو با کد F12/F۱۳ در سه مدل کوپه، کانورتیبل (سقف باز شو) و گران کوپه (تلفیقی از کوپه و سدان به صورت کوپهٔ چهار در) و با سه موتور بنزینی و دو موتور دیزلی به بازار عرضه میشود. ب ام و سری ۶ با اینکه از فروش مطلوبی برخوردار بوده همواره هدف انتقادات گروهی از صاحب نظران و دوستداران ب ام و در زمینه طراحی خارجی بودهاست.
ب ام و سری ۷
بزرگترین و مجللترین خودروی سدان (چهار درب صندوق دار) ب ام و است که از سال ۱۹۷۷ تاکنون طی پنج نسل ساخته شدهاست. این خودرو در حال حاضر به دو صورت عادی و کشیده، با سه نوع موتور بنزینی و دو موتور دیزلی تولید میشود. ب ام و به صورت تحقیقاتی این مدل را با موتور هیدروژنی نیز ساختهاست. بی ام و فول سایز سری ۷، بزرگترین و لوکسترین خودرویی است که در صف تولیدات بی ام و قرار گرفتهاست. در این سری تعداد متنوعی از موتورهای توربوشارژ با شش، هشت یا دوازده سیلندر با سوختهای بنزین، دیزلی و هیبرید پر پایه چرخهای متحرک تولید میشود. در حالی که نسل قبلی سری ۷ آغازگر دوران جنجالی و پرتنش در طراحی بود، آخرین مدل سری ۷ یک رویکرد بسیار محافطه کارانه تر و مسلماً زیباتر را ارائه میدهد. در این سری خودرو از پویایی بهتری برای رانندگی برخوردار شدهاست و با نسخه به روز شده سیستم سرگرمی iDrive به تمام نیازهای اساسی رانندگان را برآورده میسازد.