طرفداری - با جا به جا شدن مرزهای پدیده هایجک در فصل نقل و انتقالاتی اروپا، مالکوم، بازیکن برزیلی بوردو، پس از طی کردن مسیر رسیدن به نیمی از تیم های مطرح اروپا، در نهایت سر از بارسلونا در آورد.
داستان مالکوم از لحاظ نقل و انتقالاتی احتمالا یکی از جذاب ترین و عجیب ترین ها طی چند سال اخیر محسوب شود. از این جذابیت های حاشیه ای اما اگر عبور کنیم، بازیکن برزیلی خودش هم نشان داده که از لحاظ فنی دارای ارزش های زیادی است که می تواند این حجم از جنجال و سر و صدا را توجیه کند. تقریبا از تابستان گذشته بود که توجه رسانه های اروپایی به مالکوم معطوف شد اما دقیقا از اواخر سال 2017 و اوایل سال 2018 که شایعات پیوستن این بازیکن به لیگ برتر شنیده شد، تاکتیک نویسان اروپایی شروع به مطالعه فنی این بازیکن کردند. استعداد برزیلی پیش از این نشان داده که شایسته توجه است و اکنون باید گام اصلی را برای نشان دادن توانایی هایش بردارد.
مالکوم از سال 2014 رفته رفته نامش را در برزیل سر زبان ها انداخت و خیلی زود توانست در سطح اول فوتبال این کشور به میدان رود. مالکوم در سال 2014 زیر نظر مانو منزس، سرمربی مشهور برزیلی، اولین گام ها را در کورینتیانس برداشت. او خیلی زود توانست خودش را نشان دهد و در همان فصل نخست حضور در سطح اول فوتبال برزیل، در 20 بازی از 38 بازی ممکن برای کورینتیانس به میدان رفت. مانو منزس در سیستم 2-4-4 خود از مالکوم در اکثر اوقات به عنوان «Second striker» عقب تر از پائولو گوئرروی مشهور بازی می گرفت.
پیشرفت مالکوم سال بعد با سرعت بیشتری دنبال شد. با روی کار آمدن تیته، سرمربی فعلی تیم ملی برزیل در کورینتیانس، مالکوم کمی به عقب تر آمد تا در سیستم 3-3-4 و 1-3-2-4 به عنوان بازیکن کناری سمت چپ به میدان رود. تغییری که مثبت بود و بیش از پیش توانست توانایی های متفاوت مالکوم را نشان دهد. مطابق انتظار مالکوم در برزیل باقی نماند و خیلی زود در فصل نقل و انتقالات زمستانی اروپایی 2015/2016 راهی بوردو و لیگ فرانسه شد.
بوردو البته در آن نیم فصل وضعیت پایداری نداشت. آن ها دو مربی تعویض کردند. ابتدا ویلی سانیول و سپس اولریش رامه. با این حال مالکوم مورد توجه هر دو سرمربی بود و در همان نیم فصل از مجموع 16 بازی که می توانست انجام دهد، در 12 بازی برای بوردو به میدان رفت. او البته انتخاب اول نبود اما حضور مداوم در ترکیب چه به عنوان یار ثابت و چه تعویضی، مقدمات تطبیق شرایط او با فوتبال اروپا را فراهم آورد.
فصل 2016/2017 شروع درخشش مالکوم در اروپا بود. ژوسلین گورونک، سرمربی سابق بوردو، نقش مهمی در این بین ایفا کرد. مالکوم در سیستم 3-4-4 این سرمربی به عنوان بازیکن کناری سمت راست در خط جلو به میدان رفت و 37 بازی در آن فصل برای بوردو انجام داد. بسیاری از تاکتیک نویسان نقش گورونک را در شکل گیری شخصیت فنی مالکوم حیاتی می دانند. تصمیم گورونک در دادن نقش «Inverted winger»(وینگرهایی که در سمت مخالف بازی می کنند) به مالکوم به خوبی پتانسیل های این بازیکن را عیان کرد.
درخشش مالکوم در فصل گذشته نیز ادامه پیدا کرد. خبر بد برای او البته اخراج گورونک بود. با این حال هافبک - مهاجم برزیلی زیر نظر گاس پویت مشهور نیز همان نقش زمان گورونک را عهده دار بود و توانست درخشش گذشته را داشه باشد. مالکوم فصل گذشته وضعیت پایداری را تجربه کرد و در 35 بازی از 38 بازی ممکن، در ترکیب بوردو به میدان رفت.
یکی از مهم ترین ویژگی های فنی مالکوم، داشتن ثبات به عنوان یک مهره تهاجمی در مجموع پارامترهای فنی است. گرچه طبیعتا توانایی در پارامترهای تهاجمی باید مهم ترین امتیاز مالکوم باشد، اما او نشان داده به عنوان یک بازیکن برزیلی در سایر پارامترهای فنی نیز وضعیت قابل قبولی دارد. برای پی بردن به این مساله پارامتر «Performance Score» وبسایت مرجع آماری- تحلیلی Squawka بهترین گزینه است. جایی که این وبسایت مشهور با بررسی صدها پارامتر مربوط به عملکرد تهاجمی، تدافعی و همچنین «Possession Score»(پارامتر مربوط به بازی مالکانه و توانایی در ارسال انواع پاس) اقدام به نمره دهی به بازیکنان می کند. مالکوم فصل گذشته در میان تمامی بازیکنان شاغل در لیگ فرانسه، توانسته با 1020 امتیاز رتبه چهارم را به خود اختصاص دهد. مسئله ای که با توجه به سن و سال این بازیکن نشان از بلوغ فنی او دارد.
همان طور که از تمامی بازیکنان برزیلی انتظار می رود، مالکوم نیز خصوصیات بارز تهاجمی دارد. جیمز ایستهام، تاکتیک نویس وبسایت فورفورتو، مالکوم را در مجحموع پارامترهای تهاجمی بازیکنی غیر قابل پیش بینی معرفی می کند. ایستهام معتقد است که مالکوم گزینه های مختلفی برای عبور و سردرگم کردن مدافعان حریف در اختیار دارد و این مساله کار را برای متوقف کردن این بازیکن دشوار می کند. تصویر زیر وضعیت مالکوم را در مجموع پارامترهای تهاجمی نشان می دهد. جایی که می بینیم او توانسته از لحاظ مجموع پارامترهای تهاجمی با 845 امتیاز در بین 10 بازیکن برتر لیگ فرانسه قرار گیرد. نکته مهم این است که مالکوم جوان ترین بازیکن در این رتبه بندی محسوب می شود.
قدرت دریبل زنی و پیروزی در نبردهای یک در برابر یک مستقیم، مهم ترین نقطه قوت مالکوم در پارامترهای تهاجمی است. جایی که بسیاری از تاکتیک نویسان او را با داگلاس کاستا مقایسه می کنند. تصویر زیر وضعیت مالکوم را از این حیث نشان می دهد. او با 84 اقدام موفق در نبردهای یک در برابر یک مسقیم، توانسته به خوبی قدرت بالایش را در عبور از مدافعان حریف نشان دهد. پس از عدم موفقیت دمبله در فصل گذشته، بسیاری امیدوار هستند با بازگشت مجدد بازیکن فرانسوی و حضور مالکوم، خط حمله بارسلونا بار دیگر در کنار لیونل مسی تبدیل به ماشین دریبل زنی اروپا شود. مالکوم برای رسیدن به این هدف، از بهترین انتخاب ها محسوب می شود.
از غیر قابل پیش بینی بودن مالکوم در فاز تهاجمی صحبت کردیم. مسئله ای که می تواند خلاقیت مضاعفی برای خط حمله بارسلونا باشد. همان طور که گفتیم مالکوم انتخاب های زیادی در فاز تهاجمی دارد. او این توانایی را دارد که به عنوان یک بازیکن کناری خط جلو در عرض حرکت کند و با ضربات از راه دور قدرتمندش دروازه حریفان را تهدید کند. در عین حال مالکوم از دید بسیار خوبی برای دادن پاس های آخر در یک سوم تهاجمی برخوردار است. همین مسئله در کنار قدرت شوت زنی بالایش، خواندن بازی مالکوم را برای هر مدافعی دشوار می کند. به عنوان مثال تصویر زیر لحظه ای را نشان می دهد که مالکوم از سمت راست طی یک حرکت عرضی فضای مناسبی را برای شوت زنی با پای چپ قدرتمندش فراهم کرده است.
در تصویر بعد می بینیم که تمامی مدافعان خود را برای سد کردن ضربه مالکوم آماده کرده اند و انتظار دارند او ضربه قدرتمندی را روانه دروازه کند.
با این حال می بینیم که مالکوم چگونه در اقدامی غیر قابل پیش بینی با دید خوب خود هم تیمی اش را با پاس تماشایی اش در پشت مدافعان با دروازه بان حریف تک به تک می کند. این یک غافلگیری محض برای مدافعان حریف است. جایی که مالکوم از اسلحه های متفاوتی برای از پیش رو برداشتن مدافعان استفاده می کند.
یکی دیگر از مسائلی که می تواند برای بارسلونا خبر خوبی محسوب شود، توانایی های مالکوم در نقش یک «Inside forward»(توضیح مفصل فنی پیرامون این نقش) است. مسئله ای که باز هم با خروج نیمار خلا آن به شدت در بارسلونا احساس می شود. این توانایی مالکوم ریشه در زمانی دارد که زیر نظر مانو منزس در خط حمله کورینتیانس به کار گرفته می شد. تصویر زیر موقعیت و جاگیری مالکوم را به عنوان یک بازیکن کناری سمت راست نشان می دهد. می بینیم که او چگونه با جاگیری در نقطه کور مدافعان حریف، به خوبی خودش را تبدیل به یک گزینه دریافت پاس در باکس حریف جهت زدن ضربه نهایی کرده است. مسئله ای که بارها آن را در بازی های بوردو مشاهده کرده ایم. در نهایت مالکوم با نفوذ استثنایی خود و با ضربه والی تماشایی، توانست در این صحنه دروازه باستیا را باز کند.
علی رغم اینکه ویلیان در کوتاه مدت، گزینه بهتری محسوب می شد و می توانست خیلی سریع به ترکیب اصلی بارسلونا راه پیدا کند و نمایش سطح بالایی ارائه دهد، اما مالکوم گزینه ای است که در دراز مدت می تواند بارسلونا را در فاز تهاجمی یاری دهد. همین حالا نیز مالکوم به عقیده بسیاری از تاکتیک نویسان از بلوغ خوبی برخوردار است. گورونک، سرمربی سابق بوردو، جمله مشهوری دارد که در آن از مالکوم به عنوان بازیکنی یاد می کند که چندین سال از سن خودش جلوتر قرار دارد. این مسئله می تواند کمک کند تا او زودتر از انتظارات در بارسلونا جا بیفتد. بارسلونا در نهایت دیر یا زود باید خودش را برای دوران پسا مسی آماده کند و در این راه، جذب گزینه های با استعدادی همچون مالکوم یکی از گزینه های مهم به شمار می آید.