جام جهانی 2018 روسیه هم به روزهای آخر خودش نزدیک می شود و 4 تیم باقی مانده در مسابقات پیش از رفتن به تعطیلات ، 2 دیدار دیگر را پیش رو دارند.
بلژیک و فرانسه ، چهارشنبه شب به مصاف هم می روند، جایی که خروس ها به دنبال رسیدن به دومین قهرمانی جهانی خود هستند و 24 ساعت بعد هم انگلیس و کرواسی برای کسب یک پای دیگر فینال به جنگ هم خواهند رفت.
در نخستین جام جهانی که هیچ کدام از تیم های برزیل، آلمان، ایتالیا و آرژانتین برای نخستین بار در نیمه نهایی آن حاضر نیستند، دیدارهای کلاسیک جذابی را همیشه در این مرحله از مسابقات شاهد بوده ایم، در ادامه 6 مورد از بهترین آنها را با هم مرور می کنیم:
6- برزیل 1-7 آلمان :2014
چه جایی بهتر از چهار سال قبل برای شروع، زمانی که برزیل در مینرائو میزبان آلمان یواخیم لو بود.
سلسائو با امیدواری زیادی به مسابقات 2014 گام گذاشته بود، و بعد از مسابقات گروهی انتظارات بالاتر هم رفت. اگرچه در برزیل در نهایت یکی از بزرگترین شکستهای تاریخ جام جهانی را در نیمه نهایی مقابل مانشافت متحمل شد.
آلمان ها در یک نمایش بی نقص، کم نظیر و رکوردشکن در همان دقیقه 11 توسط توماس مولر گلزنی را شروع کرد. چهار گل در تنها 6 دقیقه در اواسط نیمه اول یک نتیجه خارق العاده را قبل از پایان نیمه رقم زد.
وضعیت در نیمه دوم برای برزیل با دو گل آندره شورله حتی بدتر هم شد، و اگرچه در دقیقه پایانی بازی اسکار یک گل را پاسخ داد، اما در نهایت سلسائو توسط قهرمان جام نابود و تحقیر شده بود.
5- مجارستان 4-2 اروگوئه ( وقتهای اضافی) : 1954
تنها هفتمین جام جهانی بود که برگزار می شد، مجارستان و اروگوئه دیداری را به نمایش گذاشتند که بارها احساسات هواداران را تغییر داد و در نهایت نتیجه در وقت اضافه تعیین شد.
در ورزشگاه استادو المپیک در لوزان سوئیس، وینگر سابق بارسا زولتان زیبور گل اول را در دقیقه 12 به ثمر رساند. ناندور هیدکوتی قبل از پایان نیمه با ضربه سر گل دوم مجارها را هم به ثمر رساند، اما اروگوئه با دو گل دیر هنگام توانست راهی برای بازگشت به بازی بیابد.
خوان ادواردو هوبرگ آرژانتینی الاصل با پای راست و در یک ضد حمله سریع گل اول را زد و چهار دقیقه به پایان خودش گل مساوی را هم با جا گذاشتن دروازه بان به ثمر رساند.
اما سخت کوشی اروگوئه ای ها در وقت های اضافه بی نتیجه ماند، وقتی که نسل طلایی مجارستان تسلطش را به دست آورد و باز هم با گل ساندرو کوسیچ پیش افتاد. مهاجم بارسلونا، در هر یک از دو نیمه وقتهای اضافه با ضربات سر دیدنی دروازه حریف را گشود.
4- آلمان 0-2 ایتالیا ( وقتهای اضافه) : 2006
کمتر نیمه نهایی مانند شکست آلمان برابر ایتالیا به نظر می رسید که تکلیفش در ضربات پنالتی باید مشخص شود. اما دو گل در دو دقیقه پایانی وقتهای اضافه باعث شد که آتزوری در وستفالن دورتموند به پیروزی برسد.
برند اشنایدر در آستانه گلزنی بود اما ضربه او از فاصله نزدیک از بالای دروازه به بیرون رفت، در ادامه هم آلبرتو جیلاردینو و جیانلوکا زامبروتا ضرباتشان به تیر دروازه برخورد کرد.
در حالی که همه چیز مهیای شروع ضربات پنالتی بود، ایتالیا از ناممکن ترین شکل جشن ژرمن ها را خراب کرد. دفاع چپ فابیو گروسو با ضربه پای چپ دیدنی اش ، قلب آلمان ها را هدف قرار داد.
الساندرو دل پیرو هم در یک ضد حمله فوق العاده امیدهای آلمان را برای بازگشت پرپر کرد تا جای ایتالیا را در فینال تضمین کند و در آنجه هم با پنالتی قهرمان نیمه نهایی شان ، گروسو، قهرمان جهان شدند.
3- ایتالیا 1-1 آرژانتین ( 3-4 در پنالتی ها) :1990
بازیهای کمی بودند که چنین پایان دراماتیکی در آستانه ضربات پنالتی را تجربه کنند، اما چند نیمه نهایی کلاسیک تکلیفشان از فاصله 11 و نیم متری مشخص شده است؟
نخست، بیاید نگاهی داشته باشیم به زمانی که آرژانتین 10 نفره عقب ماندگی اش را جبران کرد تا ایتالیای میزبان را از دور مسابقات 1990 کنار بزند. در استادو سن پائولو، سالواتوره اسکیلاچی فرم خوب خودش را با زدن گل اول مسابقه ادامه داد و ضربه ریباند شده جوزچه جیانینی توسط سرجیو گویکوچئا را وارد دروازه کرد.
در اواسط نیمه دوم کلودیو کانی گیا بعد از حرکات هوشمندانه دیه گو مارادونا گل مساوی را به ثمر رساند. در ادامه اگرچه گل دیگری به ثمر نرسید اما ریکاردو گیستی آرژانتینی بعد از دریافت دو کارت زرد از زمین مسابقه اخراج شد.
بعد از پایان 120 دقیقه و در ضربات پنالتی هم دو تیم فرم خوب خود را حفظ و 3 ضربه نخستشان را تبدیل به گل کردند.
اما وقتی که روبرتو دونادونی پنالتی اش را از دست داد، مارادونا آلبی سلسته را پیش انداخت. فشار بر روی آلدو سرنا زیاد شد و پنالتی او ر هم گوی کوچئا مهار کرد و تیمش را به فینال برد.
2- آلمان غربی 3-3 فرانسه ( 5-4 در پنالتی ها) : 1982
دیداری که با عنوان شب سویل هم در آلمان و فرانسه شناخته می شود، دو تیم از ابرقدرتهای فوتبال ملی جهان یکی از بهترین مسابقات تاریخ جام جهانی را در رامون سانچز پیزخوان به نمایش گذاشتند.
پیر مییشل لیتبارسکی قهرمان اروپا را پیش انداخت اما 10 دقیقه بعد میشل پلاتینی از روی نقطه پنالتی کار را به تساوی کشاند. سپس یکی از مشهورترین لحظات تاریخ فوتبال رقم خورد.
پاتریک باتیستون فرانسوی که به عنوان تعویضی به بازی آمده بود، با پاس پلاتینی به سمت دروازه حریف حرکت کرد و در حالی که توپ را از دروازه بان هارولد شوماخر هم عبور داده بود ، برخورد سختی با دروازه بان ژرمن ها داشت، به گونه ای که با شکستن 2 دندان، 3 تا از دنده ها و آسیب در مهره هایش در یکی از معروف ترین خطاهای تاریخ فوتبال( هر چند که حتی خطایی هم اعلام نشد) روبه رو شد.
در وقتهای معمول بازی گل دیگری به ثمر نرسید، اما گلهای ماریوس ترسور و آلیان جیرس خروس ها را در وضعیت خوبی قرار داد. اما در ادامه کارل هانس رومینیگه یکی از گلها را پاسخ داد و کلاوس فیشر، اسطوره باشگاه شالکه، بازی را مساوی کرد تا بازی به ضربات پنالتی کشیده شود.
بعد از 4 ضربه برای دو تیم پنالتی ها 3-3 برابر بود که اولی اشتلیکه برای آلمان و دیدیه سیکس پنالتی های خود را از دست داده بودند. شوماخر پنالتی ماکسیم بوسیس را مهار کرد تا گلزنی هورست هربرخ آلمان را راهی فینال کند.
1-ایتالیا 4-3 آلمان غربی ( بعد از وقتهای اضافی) : 1970
ورزشگاه استادو آزتکای مکزیک در جام جهانی 1970 میزبان جدالی بود که از آن به عنوان نبرد قرن یاد می شود، جایی که ایتالیا رقیب اروپایی خودش را با توجه به 30 دقیقه وقتهای اضافه ای که 5 گل در آن به ثمر رسید – که هنوز هم یک رکورد است- شکست داد.
اسطوره اینتر، روبرتو بونینسنا، بعد از گذشت تنها 8 دقیقه با شوت محکم پای چپ از بیرون محوطه جریمه دروازه حریف را باز کرد. گلی که به نظر می رسید تعیین کننده نتیجه بازی خواهد بود تا اینکه در آخرین دقیقه مسابقه کارل هانس رومینیگه بازی را به تساوی و وقتهای اضافه کشاند.
این گل در وقتهای اضافه هم برای مانشافت روحیه بخش بود و آنها توسط گرد مولر به گل برتری رسیدند ، هر چند که خوشحالی آنها چندان طولی نکشید و دو گل از تراسیسو بورگینچ و جیجی ریوا دوباره ایتالیا را پیش انداخت.
مولر باز هم دست به کار شد و حساب کار را 3-3 مساوی کرد ، اما تنها 60 ثانیه بعد جیانی ریورا گل برتری آتزوری را به ثمر رساند تا ایتالیای بعد از یک دیدار دیوانه کننده راهی فینال شود، جایی که در نهایت مغلوب برزیل پله شدند.