شاهین ممسنیسیستم کارلوس کی روش، بلای جان مهاجمان
یک مَثَل عامیانه فرانسوی میگوید بدون شکستن تخم مرغ نمیتوان املت درست کرد که تصویری است برای گفتن این که بدون فدا کردن چیزی، نمیتوان به موفقیتی دست یافت. موفقیت تیم ملی ایران در کسب عنوان بهترین دفاع مرحله گروهی جام جهانی ۲۰۱۸ (طبق آمار رسمی فیفا) حاصل فدا کردن عناصر تهاجمی تیم برای مشارکت در کارهای دفاعی است و دور کردن آنها از موقعیتهایی که شرایط ضربه به چهارچوب را فراهم میکنند.
بعد از اتمسفری که در ادامه انتظارات بالای فوتبالدوستان از مهاجم نوک تیم ملی پیش آمد، چندین مطلب در سایتهای مختلف به شرح وظایف دفاعی که کیروش برای سردار آزمون تعیین کرده بود اختصاص داشت. منتهای مراتب این موضوع گستردهتر از مورد آزمون است و میتوان پرسید چگونه است که کنتور آمار شوت علیرضا جهانبخش آقای گل لیگ هلند روی عدد ۲ میایستد؟
کیروش در طول ۱۶ ماه مربیگری پرتغال موفق شد پرتغال را از مرحله مقدماتی به سلامت به مرحله نهایی رقابتهای جام جهانی برساند ولی سهم رونالدو از گلهای زده شده تیمش چه در بازیهای رسمی و چه دوستانه صفر گل در جریان بازی و تنها یک پنالتی به فنلاند بود!
البته مهاجمان ما در همین سیستم در سطح آسیا موقعیتهای بیشتری نصیبشان میشود و آمار بهتری ثبت کرده و میکنند ولی در برابر قدرتهای بزرگ فوتبال، همه قراین نشان میدهند که سیستم کارلوس کیروش بلای جان مهاجمان است!
چرا کیروش از یک قهرمان روی ابرها به یک فرد مورد محاکمه تبدیل شد؟!
۱. برد در بازی اول باعث شد از یاد ببریم چه بازی افتضاحی روبروی مراکش انجام داده ایم. یک شوت در چهارچوب و ۱۵ دفع توپ ( بزن زیرش) در کنار وقت کشی های مدام و دفاع اتوبوسی بخاطر تک گل بوهدوز به فراموشی سپرده شد!
۲. باخت خفیف جلوی اسپانیا و تساوی جلوی پرتغال کیروش را تا حد قهرمان ملی پیش برد اما اونهایی که جوگیر نشده بودند و بازی ها را به دقت تماشا می کردند روی درصد مالکیت و ایجاد موقعیت گل ایران سوال داشتند و با فحاشی کیروش پرستان دست از تردید و سوال برنداشتند!
۳. عادل فردوسی پور به خوبی اذهان عمومی را هدایت کرد. با گلچین نظرات و تقطیع نظر کارشناسان خارجی برای مردم ایران جوری تیم ملی را ترسیم کرد که همه مردم فکر می کردند اووه چقدر خوبیم ما در حالی که یان رایت و روی کین بازی اول ایران را چرک و کثیف و پر از تقلب کاری توصیف کردند!
۴. تیم اسپانیا جلوی مراکش دقیقه ۹۴ از شکست گریخت و جلوی روسیه تنها با یک گل به خودی تیم حریف در ضربات پنالتی حذف شد. پرتغال هم جلوی اروگوئه حذف شد. این اتفاق مهم ترین تَرک در باورهای مردمی بود که ایران را در گروه مرگ می دیدند!
۵. بازی های زیبای کره جنوبی و ژاپن و استرالیا و حتی بازی روان عربستان روبروی اروگوئه و مصر مردم را دچار تناقض کرد که اگر ما بهترین تیم آسیا هستیم پس اینا چی هستن؟!
۶. میشه برای یه مدت محدودی یه عده را فریب داد اما نمیشه برای همیشه همه مردم را فریب داد. الان که تب جام جهانی خوابیده مردم از فردوسی پور و کیروش می پرسند:
در جام ملت های آسیا چگونه بازی می کنیم؟
این سبک بازی در آینده چه پیشرفتی را برای ما رقم می زند؟!
آیا بازهم باید برای ۴ سال دیگر و انتظار برای پیشرفت فوتبالی به مثابه ژاپن و کره جنوبی صبر کنیم؟!