چند روز از بازی ایران و اسپانیا میگذرد ؛ هر چند هنوز برخی در باد آن بازی خوابیده اند ؛ اما در مجموع هیجانش تمام شده و نوبت به بازی با پرتغال رسیده .
جالب است ؛ افرادی که به اصطلاح کیروشپور نامیده میشوند و به این نام معروف گشته اند ؛ تا قبل از بازی با مراکش خود را از دید پنهان کرده بودند ؛ امروز و بعداز بازی با اسپانیا به ناگاه بیرون آمده اند و شبانه روز در حال فعالیت برای تهیج افکار عمومی ؛ فشار بر فدراسیون و وزارت ورزش برای تمدید قرارداد کارلوس کیروش هستند .
سئوال این است که آیا بهتر است قرارداد این مربی را تمدید کنیم یا نه ؟؟؟؟
برای هر تصمیم گیری چند زاویه دید و هدف وجود دارد که با غالب شدن هر هدف و زاویه دید ؛ تصمیم بر اساس آن دید گرفته میشود . الان برای تیم ملی ایران که گوشت قربانی وسط است ؛ چند گروه اظهار عقیده و نظر میکنند :
1) جماعت عوام و سطحی ؛ که بسیاری از آنها حتی وقتی استادیوم میروند نمیدانند کدام تیم را باید تشویق کنند و فقط خوششان از شلوغی ؛ سوت زدن و سر و صدا میآید.
2) گروهی مزد بگیران قلم بدست که منافع خود یا گروهی که آنان را پشتیبانی میکنند در تمدید قرارداد این مرربی است و در حال جریان سازی هستند.
3) گروهی کارشناسان موافق که بدون توجه به شخصیت رفتاری و روانی مربی تیم ملی فقط تاکتیکها را توضیح میدهند و به به چه چه میگویند .
4) کارشناسان منتقدی که راه به هیچ جا نمیبرند و تا کنون بر اساس اجباری پنهان حق اظهار نظر رسمی ندارد.
5) فدراسیونی که هرگز نظر و دیدگاهش شفاف مشخص نشده و همیشه خدا در نهایت مجبور به تمدید قرارداد شده .
اینجا موضوع را از دید مدیریت یک مجموعه ورزشی مورد بررسی قرار میدهیم ؛ فرض کنیم که ما بجای یک مدیر یا تصمیم گیرنده باید در مورد تمدید یا عدم تمدید قرارداد تصمیم بگیریم .
پس باید منصفانه و با سبک و سنگین کردن همه موارد مثبت و منفی ؛ تصمیم بگیریم که آیا بعداز 8 سال تمدید کنیم یا نه ؟؟؟؟
بررسی نتایج مثبت و خوب حاصل از حضور کارلوس کیروش بعنوان مربی تیم ملی میپردازیم :
1) دو دوره حضور در جام جهانی
بررسی نتایج منفی حاصل از حضور این مربی :
1) عدم بدست آوردن هیچ مقام و عنوانی در 8 سال .
2) عدم تمکین از فدراسیون تحت قرارداد .
3) ایجاد بحرانهای جدی در سطح رسانه ای شدن .
4) ایجاد درگیری با باشگاه های فوتبال و صدور بیانیه بجای تعامل.
5) نگاه از بالا به پایین نسبت به کل ارکان فوتبال در کشور .
6) ایجاد درگیری بین بازیکنان و مربیان باشگاهی و سوء استفاده از موقعیت شغلی.
7) عدم تعادل روانی و شخصیتی .
8) باجگیری و نفرت پراکنی بر حسب موقعیت های بدست آمده .
شاید برای برخی این نوشته های بالا باعث تعجب شود ؛ یا اینکه فکر میکنند حضور در جام جهانی دستاورد بسیار بزرگی است ؛ یا شاید با توجه به بازی خوب تیم ملی در برابر اسپانیا ؛ از اینکه در بخش نتایج خوب چیزی از تاکتیک کیروش ننوشتیم انتقاد کنند .
همان اول بحث نوشتم که این یک تصمیم گیری مدیریتی است که باید با توجه به منفعت زیر مجموعه باشد نه بر اساس احساسات عوام یا فشار منفعت طلبان . پس باید منصفانه همه موارد در کفه ترازو سبک سنگین شود .
فقط بعداز 2014 تا همین حالا یعنی در 4 سال گذشته برای صعود به جام جهانی با توجه به خروجی های رسمی فدراسیون چیزی نزدیک به 20 میلیون دلار هزینه شده است . این هزینه شامل دستمزد مربی تیم ملی ؛ هزینه های کمپ ؛ مسافرتهای چارتر و .... میباشد .
هزینه پاداش مربی و بازیکنان برای هر بازی محاسبه نشده است .
هزینه مسافرتهای خصوصی مربی تیم ملی محاسبه نشده است.
هزینه مالیات مربی در تمام این سالها محاسبه نشده است.
هزینه های جانبی مربی تیم ملی محاسبه نشده است .
با توجه به موارد بالا چیزی حدود احتمالا 30 میلیون دلار تا کنون هزینه شده تا ما یک برد شانسی در مقابل مراکش بدست بیاوریم و یک باخت در مقابل اسپانیا . و هیجان جامعه شده مثل زمان بازی با آرژانتین . اما آیا این هزینه واقعا مقرون بصرفه است ؟؟؟؟
کل پاداش فیفا برای صعود به جام جهانی 12 میلیون دلار است که طبق قراردادی که فدراسیون بسته ؛ باید 10% از آنرا به مربی تیم ملی بدهیم (1.2 میلیون دلار)که میماند 10.8 میلیون دلار . یعنی علی الحساب برای یک صعود به جام جهانی ما نزدیک به 20 میلیون دلار ضرر کرده ایم .
از دید رفتار اجتماعی ؛ اخراج کادر ایرانی تیم ملی آن هم از یک اردوی خارج از کشور بازتاب بسیار منفی در سطح جهان داشت و انفعال و بی تدبیری فدراسیون اوضاع را بدتر کرد ؛ هزینه مالی و اجتماعی این جریان قابل محاسبه نمیباشد .
اعلام اسامی بازیکنان تیم ملی در فیسبوک شخصی به معنی بی ارزش بودن فدراسیون فوتبال و قانون از چشمان مربی تیم ملی است و عدم گوشزد و توبیخ از طرف فدراسیون هم باعث شد این موضوع بیشتر به چشم بیاید ؛ و زیردستی که اینگونه مافق را بی ارزش و بی احترام کند تکلیفش خیلی زود باید مشخص شود .
در موارد باشگاهی با تحریک بازیکنان در مقابل مربیان باشگاهی با تهدید بازیکن به دعوت یا عدم دعوت به تیم ملی یعتی سوء استفاده از موقعیت شغلی.
در 8 سال گذشته یک جلسه فنی و ارتباطی بین مربی تیم ملی و مربیان باشگاهی برای بیان دیدگاه ها و ارائه راهکار همکاری متقابل صورت نگرفته است و مربی تیم ملی همیشه از این موضوع فرار کرده ؛ در حالی که در سطح حرفه ای بخصوص فصلی که منتهی به یک تورنمنت بزرگ میشود حتما و حتما باید تعامل بین باشگاه ها و تیم ملی در بالاترین سطح باشد .
در 4 سال گذشته مبلغ پرداختی به مربی تیم ملی فقط بعنوان دستمزد چیزی نزدیک به 10 میلیون دلار میباشد ( چون قرارداد ایشان با یورو محاسبه میشود ) . 4 سال هر سال 12 ماه میشود 48 ماه و از این 48 ماه ایشان چه مقدار در ایران حضور داشته ؟؟؟ باورتان میشود سر جمع 5 ماه نمیشود . حتی در این آخرین حضوری که دعوای کمپ تیم ملی بود ؛ در بیشتر موارد ایشان در خارج از کشور بدنبال مسائل شخصی بود و دستیارانش در محل کمپ حضور داشتند و بصورت رسمی احتمالا حدود 25 روز حضور داشتند یعنی بالاترین حضور مداوم ایشان در ایران 25 روز بوده . بنابراین شما حساب کنید ما جمعا برای کل حضور این بشر که با حساب مسابقات به 12 ماه نمیرسد چیزی حدود 10 میلیون دلار پرداخت کرده ایم باز هم بدون احتساب پاداشها ؛ هزینه مسافرتهای شخصی ؛ مالیات ، پزشکی و ....
نتیجه های حاصل از این هزینه :
فرار از جهنم بوسان با معجزه خدا و استعدا فردی قوچان نژاد
فرار از باخت مقابل ازبکستان با اشتباه داوری که گل واضح ازبکستان رو ندید
فرار از مساوی مقابل قطر در آزادی با معجزه خدا و اشتباه دروازبان قطر
فرار از شکست با معجزه خدا و گل به خودی بازیکن مراکش
دو مساوی با تیم جنگ زده سوریه در مالزی و ایران
شکست در مقابل تیم ملی لبنان برای اولین بار در تاریخ فوتبال ایران
بنابراین اگر از دید تجاری و کیفیت به موضوع نگاه کنیم ؛ وضع فعلی یک ضرر به تمام معنا میباشد و عدم تمدید قرارداد کارلوس کیروش بهترین تصمیم مدیریتی است ؛ چرا که با هزینه برابر 1/3 و حداکثر نصف این مبلغ میشود آورده بیشتری داشت .
گروهی میگویند قرارداد تا جام ملتها که 6 ماه دیگر است تمدید شود ؛ توجیه آنها اینست که مربی بعدی تیم ملی نمیتواند با تیم هماهنگ شود .
از این عزیزان باید پرسید ؛ مربی فعلی تیم ملی اسپانیا ؛ فرناندو هیرو ؛ فقط و فقط 2 روز قبل از جام جهانی مربی شده ؛ سابقه مربیگری قبلی هم ندارد که بگوییم تجربه آنچنانی دارد . چگونه میشود ؟؟؟ حالا ما نمیتوانیم مربی داشته باشیم که در 6 ماه عیار تیم دستش بیاید ؟؟؟؟؟
آیا این یک تاکتیک نیست ؟ همین حالا برای یک بازی نصف و نیمه و شکست از اسپانیا ؛ کیروشپورها میخواهد این قرارداد ترکمانچای را تا 2022 تمدید کنند ؛ فکر نمیکنید اگر به فرض محال ایشان یک مقام سومی از جام ملتها بیاورد چه میشود ؟؟؟ هزینه ها را میشود واقعا محاسبه کرد ؟؟؟؟
برخی از خلاء حاصل از رفتن کیروش و تغییر سبک تیم ملی میگویند ؛ کاملا حرف درستی است و سئوال این است ؛ ایا نباید سرطان را به موقع درمان کرد قبل از اینکه گسترش یابد ؟؟ شاید بشود حالا با شیمی درمانی جلوی گسترش بیماری را گرفت و بعداز جام ملتها بیمار را عمل کرد . اما اگر این حضور ادامه پیدا کند احتمالا قبل از جا ملتها بیمار بخاطر گسترش سرطان بمیرد .
این رو هم بدونید که دستمزد کارلوس کیروش در همین جام جهانی به ظاهر رتبه 7 هستش اما در باطن رتبه 1 هستش یعنی چی ؟
کارلوس کیروش 2 میلیون یورو دستمزد میگیره بدون پرداخت مالیات یا هر هزینه دیگری
مربی تیم ملی آلمان یواخیم لو بالاترین دستمزد رو میگیره 3.5 میلیون یورو و 45% مالیات بر درآمد میده و در نتیجه مبلغ قراردادش میشه 1.9 میلیون یورو یعنی کمتر از کارلوس کیروش
مربی تیم ملی انگلیس چیزی حدود 1.1 میلیون یورو میگیره
حالا برین دستمزد مربی مراکش یا ایسلند یا آرژانتین رو حساب کنید.
گذر از کارلوس کیروش حتی اگر امروز هم باشد باز هم دیر است ؛ اما به نفع تیم ملی است . بنابراین با هر نتیجه ای که بازی ایران با پرتغال داشته باشد ؛ بهتر است تیم ملی بعداز جام جهانی تجربه جدید و روشی جدید را تجربه کند . سیستمی متفاوتتر
اینم لیست دستمزد همه مربیان در این جام جهانی : میتونید حالا که دور دوم تمام شده یه نگاهی به دستمزدها و کیفیت بازی تیمها بندازین
https://www.yjc.ir/fa/news/6528498/%D8%AF%D8%B3%D8%AA%D9%85%D8%B2%D8%AF-...