مطلب ارسالی کاربران
تاریخچه جام های جهانی، جام جهانی 1966، جام دزدیده شده در خانه ماند!
سرانجام میزبانی به انگلیس رسید. کشوری که مخترع فوتبال نوین شناخته می شود. الف رمزی، سرمربی انگلیس، بازیکنان مستعد زیادی در اختیار داشت که باعث امیدواری بسیاری بودند. نفراتی مانند گوردون بنکس، جف هورست، برادران چارلتون، بابی مور، گریوز و هانت. با توجه به اینکه در شیلی به مرحله یکچهارم نهایی رسیده بودند، امیدوار بودند در خانه نتایج بهتری کسب نمایند. متاسفانه جام قهرمانی به سرقت رفت و با توجه به اینکه کپی هم از آن موجود نبود نگرانیهای بسیاری را بوجود آورد. خوشبختانه سگی بنام پیکلز جام را پیدا کرد و نگرانیها برطرف شد. انگلیس در گروه A با مکزیک، اوروگوئه و فرانسه همگروه بود. دیدار اول با تساوی بدون گل مقابل اوروگوئه، انتقادها را از میزبان به اوج رساند. هر چند انگلیس دو بازی بعدی خود را برد و سرگروه شد. این پنجمین و آخرین جام جهانی آنتونیو کارباخال، دروازه بان مکزیک بود که تبدیل به اولین بازیکنی شد که به پنج حضور در جام جهانی دست می یافت. جالب آنکه کلین شیت او در برابر اوروگوئه تنها کلین شیت او در ادوار جام جهانی بود.
گروه B با حضور آلمان غربی، آرژانتین، اسپانیا و سوئیس گروه مشکلی بود.آلمان و آرژانتین از این گروه صعود کردند و اسپانیا که برنده جام ملتهای 1964 شده بود با ستاره های فراوانی نظیر خنتو، سوارز و دل سول در این گروه سوم شد و حذف شد. در گروه C با مصدومیت پله و درخشش فلورین آلبرت مجارستانی، بهترین بازیکن جوان جام جهانی قبلی، و هم تیمی اش فرنس بنه از یکطرف و ظهور فوق ستاره ای بنام اوزه بیو که تیمش برای نخستین بار به جام جهانی می رسید و کمک کرد تا پرتغال هر سه دیدار مرحله گروهی را با برد پشت سر بگذارد، در کمال ناباوری برزیل دوستداشتنی که همه مشتاق دیدن بازیهای آنها بودند، در همان دور گروهی حذف شد. اتفاقی از 1930 برای برزیل سابقه نداشت. این آخرین جام گارینشا، بلینی و اورلاندو بود و واقعا حسرت بزرگی برای طرفداران پرشمار برزیل بود که این ستاره ها اینگونه با جام جهانی خداحافظی کنند.
در گروه D اتفاق مشابهی برای ایتالیا افتاد. همچون پرتغال، شوروی هر سه دیدارش را با وجود ستارگانی چون لئو یاشین، شسترنیف و پورکویان برد. ایتالیا در دیدار نخست با شیلی روبرو شد که با پیروزی دو بر صفر در واقع انتقام شکست چهار سال پیش را گرفت. ولی در برابر شوروی قدرتمند شکست خورد. روز آخر باید به مصاف تیم آسیایی کره شمالی می رفت. پیش بینی پیروزی قهرمان دو دوره رقابتها که خود را برای فتح ابدی جام ژولریمه آماده می کرد در برابر این رقیب ضعیف به هوش زیادی احتیاج نداشت. بخصوص که نتایج بگونه ای بود که تساوی هم حکم به صعود آتزوری، لقب تیم ملی ایتالیا، میداد. در دقایق پایانی نیمه نخست کره پیش افتاد. یک سانتربه محوطه جریمه، برگشت توپ توسط مدافعان به میانه زمین، ضربه سر محکم بازیکن کره روی سر بازیکن ایتالیا و افتادن توپ جلوی مهاجم سرعتی کره، دوو ایک پاک، فرار او از دست مدافعان و ورود او به محوطه جریمه، یک شوت محکم زمینی به گوشه مخالف و گل برای طوفان زرد آسیا!!! نیمه دوم در حملات ایتالیا، واکنشهای دروازه بان کره و ضد حملات زهر دار کره ایها خلاصه میشد. در نهایت ایتالیا نتوانست گل تساوی را به ثمر برساند و کره شمالی در کمال ناباوری به همراه شوروی صعود کرد!
در یکچهارم نهایی کره شمالی در دیدار با پرتغال بسیار با روحیه نشان می داد و ظرف 24 دقیقه 3-0 جلو افتاد. 3 دقیقه بعد موتور اوزه بیو روشن شد و یکی از گلها را پاسخ داد. او چهار گل زد که دو تای آن پنالتی بود. گل پنجم را هم آگوستو به ثمر رساند تا این تنها دیداری باشد که در جام جهانی تیمی 3 گل جلو می افتد ولی حذف می شود. آلمان غربی به مصاف اوروگوئه رفت و با توجه به اخراج دو بازیکن اوروگوئه توانست براحتی و با نتیجه 4-0 بر این تیم غلبه کند. روسها که به مصاف مجارستان رفته بودند، این تیم را 2-1 مغلوب کردند. دقایق زیادی روسها با دفاع مستحکم از نتیجه کسب شده محافظت کردند تا برای نخستین بار به نیمه نهایی مسابقات راه یابند. آرژانتین همچون دیدار برابر آلمان غربی فوتبالی خشن را به نمایش گذاشت. آنتونیو راتین، کاپیتان آرژانتین، که در دور گروهی نیز به خشونت شهره بود در دقیقه 35 اخراج شد و تنها 12 دقیقه به پایان بازی مانده بود که جف هورست گل پیروزی بخش تیمش را به ثمر رساند. جالب آنکه کاپیتان اخراج شده زمین را ترک نمی کرد و مدتها با داور به بحث پرداخت و پلیس برای کنترل احساسات بازیکنان به زمین مسابقه وارد شد. در انتهای مسابقه رمزی بازیکنان حریف را "یک مشت حیوان" خطاب کرد و به بازیکنانش اجازه تعویض پیراهن نداد!!!
در نیمه نهایی بابی چارلتون، ستاره منچستر یونایتد، بهترین بازی اش را با پیراهن تیم ملی انگلیس انجام داد و هر دو گل تیمش را به ثمر رساند تا گل دقیقه 82 اوزه بیو از روی نقطه پنالتی عملا تاثیری در معرفی تیم فینالیست نداشته باشد. هر چند این نخستین گلی بود که در این رقابتها انگلیس دریافت می کرد. دیگر دیدار نیمه نهایی را آلمان مقابل شوروی با درخشش بکن بائر جوان و سایر همبازیانش برنده شد. آنها با پیروزی 2-1 راهی فینال بازیها شدند. بازی رده بندی بین پرتغال و شوروی خیلی زود برگزار شد بگونه ای که بازیکنان پرتغال کمتر از 48 ساعت برای این بازی زمان داشتند. با این حال پرتغال موفق شد این بازی را 2-1 برنده شود و حداقل پاداشی برای بازیهای فوق العاده خود دریافت کند. در فینال هم بازی در هر دو نیمه متعادل بود. ابتدا آلمان گل زد و انگلیس بازی را به تساوی کشاند تا دو تیم مساوی به رختکن بروند و در نیمه دوم در شرایطی که گل دقیقه 78، انگلیسیها را به قهرمانی امیدوار کرده بود، گل دقیقه 90 وبر باز هم بازی را (این بار برای آلمان) به تساوی کشاند تا بازی به وقت اضافه برود. گل جنجالی جف هورست در نیمه اول وقت اضافه میزبان را پیش انداخت. داور آماده زده سوت پایان بازی بود که جف هورست در یک ضد حمله موفق شد ضمن گلزنی به تنها بازیکن تاریخ بدل شود که در فینال جام جهانی هت تریک کرده است.
آلمان در جام هشتم
پس از 28 سال زپ هربرگر جای خود را به دستیارش هلموت شون داد که در انتخابی 1954، سرمربی زارلند، بخش اشغالی جنوب غربی آلمان بدست فرانسه، بود و در دور انتخابی مقهور آلمان و هربرگر شد و پس از آن به عنوان دستیار به تیم ملی آلمان پیوست. هربرگر ستاره های جوانی را به تیم اضافه کرد. یکی از این ستاره ها به نام فرانس بکن بائر بود که در میانه میدان ژرمنها ظهور کرد. وی در دیدار نخست مقابل سوئیس 2 گل به ثمر رساند تا ژرمنها 5-0 برنده شوند.رآرژانتینیها بسیار خشن بازی می کردند و بازی دوم مقابل آنها با نتیجه صفر-صفر تمام شد. اسپانیا با ستارگانی نظیر خنتو، سوارز و دل سول با یدک کشیدن عنوان قهرمانی اروپا مجبور بود از سد آلمان بگذرد تا صعود کند. در دقیقه 23 یک سانتر بلند برای فوسته از سوی مارسلینیو و استپ او که به نظر می رسید بجای سینه با دست صورت گرفته و ضربه فنی او به گوشه دروازه آنها را امیدوار کرد. در دقیقه 39 با یک پرتاپ اوت از سوی زیگفرد هلد توپ در محوطه جریمه به لوتار امه ریخ رسید و او به شکل زیبایی از زاویه کاملا بسته، کنج دروازه را هدف گرفت. با این نتیجه اسپانیا حذف می شد. با این حال بازی بصورت متعادلی دنبال می شد. در دقیقه 84 باز هم این پاس عرضی زیگی هلد بود که حوالی محوطه شش قدم به اووه زیلر رسید تا او با یک بغل پای حساب شده کار را تمام کند.
در یکچهارم نهایی آلمان غربی باید با اوروگوئه دیدار می کرد. در شرایطی که ژرمنها با گل دقیقه 10 با نتیجه یک بر صفر جلو بودند در دقایق 49 و 54 دو بازیکن اوروگوئه بدلیل خشونت بیش از حد اخراج شدند. در نتیجه ژرمنها که دو یار بیشتر داشتند موفق شدند با نتیجه اغراق آمیز 4-0 حریف را از پیش رو بردارند. اگر چه در نهایت هم آنها تیم برتر بودند ولی نتیجه 4-0 بدرستی اتفاقات این بازی را بیان نمی کند. در دیدار نیمه نهایی در دقیقه 43 هلموت هالر روی پاس عمقی کارل هاینز شنلینگر وارد محوطه جریمه شد و با یک شوت محکم زمینی با زاویه مخالف دروازه روسها را باز کرد. در دقیقه 68 فرانس بکن بائر، قیصر جوان ژرمنها، روی یک ضربه کرنر توپ را پشت محوطه جریمه تصاحب کرد و با یک ضربه نه چندان محکم اما فنی و دقیق دروازه لئو یاشین نامدار را باز کرد. دقیقه 88 توپی روی دروازه آلمان سانتر شد، ژرمنها عقیده داشتند برخورد بازیکن روس با تیلکوفسکی، دروازه بان آلمان، روی هوا و در محوطه جریمه بایدخطا اعلام شود. داور چنین عقیده ای نداشت و والری پورکویان از دو قدمی توپ را به تور دروازه آلمان دوخت. اما این گل تاثیری در فینالیست شدن آلمانها نداشت.
در فینال ابتدا و در دقیقه 12 ابتدا در محوطه جریمه توپ مقابل هلموت هالر قرار گرفت و او از غفلت مدافعان میزبان استفاده کرد و آلمان را پیش انداخت. 6 دقیقه بعد روی یک ارسال بلند پشت محوطه شش قدم توپ روی سر جف هورست قرار گرفت و گل تساوی برای میزبان به ثمر رسید. در 12 دقیقه به پایان بازی به دنبال دفع اشتباه، توپ مقابل پای مارتین پیترز قرار گرفت و او میزبان را پیش انداخت. انگلیسها آماده جشن قهرمانی بودند که از درون محوطه شش قدم در یک رفت و برگشت توپ مقابل ولفگانگ وبر قرار گرفت و او گل تساوی را این بار برای تیم میهمان به ثمر رساند. در وقت اضافه ابتدا در دقیقه 101 توپ از کناره محوطه جریمه به جف هورست رسید، او از گوشه محوطه شش قدم با یک چرخش اقدام به شوت زنی کرد و توپ را به زیر تیرک افقی دروازه کوبید و بعد توپ روی خط دروازه فرود آمد اما توفیق بهرام اف، کمک داور اهل شوروی اعلام کرد توپ گل شده است. این شاید جنجالی ترین گل تاریخ جام جهانی باشد. جام جهانی گل جنجالی کم نداشته. شاید گل دست خدای مارادونا به انگلیس هم بسیار جنجالی باشد. ولی مارادونا خودش اعتراف کرد توپ را با دست زده. لذا ابهامی درباره آن وجود ندارد. اما هنوز هم درباره گل شدن یا نشدن گل جف هورست، بحث می شود، از زوایای مختلف نمایش داده می شود و هر طرف بعد از نیم قرن هنوز در صدد اثبات حرف خویش می باشد. اگر به زاویه کمک داور در لحظه شوت و بعد برخورد با تیرک نگاه کنیم، او هرگز نمی توانسته با آن قاطعیتی که در آن صحنه به داور وسط گل شدن توپ را خبر می دهد از گل شدن یا نشدن آن اطمینان حاصل کرده باشد! به هر حال بدنبال یک ضد حمله روی پاس بابی مور در دقیقه 120 جف هورست وارد محوطه جریمه شد و با شوتی سهمگین گل چهارم انگلیس را هم به ثمر رساند و توپ را به طاق دروازه تیلکوفسکی کوبید. اما در این صحنه نیز بدلیل هجوم برخی تماشاگران به داخل زمین داور باید بازی را متوقف می کرد. آلمان با این نایب قهرمانی توانست همچون برزیل کلکسیون مدال خود را کامل کند و هر سه مدال طلا، نقره و برنز را دشت نماید. کلکسیونی که برای برزیلیها در 1958 کامل شده بود.
به هر حال به نظر می رسد تنها قهرمانی انگلیس در جام جهانی با بهره گیری از شرایط میزبانی رقم خورد. بقول راموس خوبی فوتبال در این است که همیشه فرصت جبران و انتقام می دهد. ژرمنها بارها در برابر انگلیس در یورو و جام جهانی قرار گرفتند و انتقام این بازی را گرفتند. 1970جام جهانی مکزیک، 1972 در انگلیس و در انتخابی جام ملتهای اروپا، 1990 ایتالیا در نیمه نهایی جام جهانی، یورو 96 در ومبلی و شاید مهمتر از همه در جام جهانی آفریقای جنوبی در سال 2010 که باعث شد انگلیسیها که همیشه با ورود تکنولوژی به فوتبال مخالفت می کردند، در مواضع خود تجدید نظر کنند.
جام در یک نگاه
میزبان : انگلیس
قهرمان : انگلیس
نایب قهرمان : آلمان غربی
بهترین خط حمله : پرتغال با 17 گل
آقای گل : اوزه بیو با 9 گل
توپ طلا : - (در آن زمان بهترین بازیکن انتخاب نمیشد.)
بهترین بازیکن جوان : فرانس بکن بائر
بهترین دروازه بان : - (در آن زمان بهترین دروازه بان انتخاب نمیشد.)
اخطار : 21
اخراج : 5 (2 آرژانتینی، 2 اوروگوئه ای و 1 روس)
گل بخودی : 2
تعداد تیمها : 16
تعداد بازی : 32
تعداد گل : 89
میانگین گل زده : 2.78
تعداد تماشاگر : 1614677
میانگین تماشاگر : 50459
بیشترین تماشاگر : گروهی فرانسه - انگلیس 98270 نفر
میانگین بازی ملی تیم قهرمان : 30
میانگین سن تیم قهرمان : 26.9 سال (مسن ترین قهرمان جهان)
میانگین قد تیم قهرمان : 1780 میلیمتر
میانگین بازی ملی تیم آلمان : 24
میانگین سن تیم آلمان: 25.7 سال
میانگین قد تیم آلمان: 1774 میلیمتر