طرفداری - بازی پایانی شب دوم جام جهانی 2018 در استادیوم «المپیک فیشت» شهر سوچی، قطعا یکی از زیباترین بازی های ادوار مختلف جام های جهانی بود که هر تماشاچی و بیننده تلویزیونی از دیدن آن رضایت کامل داشت. بازی که در آن شش گل زده شد و کریستیانو رونالدو با هت تریکی که در این دیدار انجام داد، ستاره بی چون و چرای این بازی بزرگ لقب گرفت. به همین منظور سایت خبری ESPN آمریکا بعد از این دیدار، تحلیل جامع و مفصلی از بازی دو تیم و به خصوص درخشش کریس رونالدو داشته است. این یادداشت، ترجمه ای بر تحلیل مفصل این سایت خبری بوده که که حاوی نکات و بحث های جالبی در نوع خود است.
شاید برای بسیاری دیدن رقابت لیونل مسی و کریس رونالدو خسته کننده شده باشد، اما آن ها همچنان این توانایی را دارند، که هواداران خود و فوتبال دوستان سراسر دنیا را حیرت زده کنند. اعجوبه هایی که هر کدام طرفداران خاص خود را داشته و از نظر هر یک، بازیکن مورد علاقه شان بهترین در نوع خود هستند. بازی هایی وجود دارد که با دیدن آن ها باز هم باید کمی تامل کرد و به هنرنمایی این دو فوق ستاره مستطیل سبز به دقت نگریست. بازی پرتغال با اسپانیا در شب دوم رقابت های جام جهانی، دقیقا یکی از آن مسابقاتی است که با تماشای آن، بار دیگر به بزرگی و عظمت فوق ستاره ای به نام کریستیانو رونالدو بیشتر پی می بریم.
سرخیو راموس درست 24 ساعت قبل از نبرد با پرتغال، وقتی از او سوال کردند که راه متوقف کردن رونالدو چگونه است؟ در پاسخ گفت :
نمی دانم ... من فقط امیدوارم او بهترین بازیش را جلوی ما انجام ندهد.
راموس واقعا پیش گوی خوبی نیست و گفته کاپیتان لاروخا در زمین بازی، درست عکس آن اتفاق افتاد و کریستیانو یکی از بهترین بازی های دوران ورزشیش را در بازی با اسپانیا انجام داد. این بازی فوق العاده از رونالدو در حالی انجام گرفت که او تمرین آن چنانی نیز با تیم ملی انجام نداده بود، ولی وظایف خود را به نحو احسنت انجام داد. هنرنمایی رونالدو در پستی که برای پرتغال بازی می کند، دقیقا همان پلن و طرحی است که در اندیشه های فرناندو سانتوس بوده و کریستیانو آن را به خوبی در تیم پرتغال اجرا می کند. ما این دست از حرکات ویرانگر رونالدو را بارها در تیم رئال مادرید و حتی قبل از آن در منچستریونایتد شاهد بوده ایم و این مدل حرکات برای تماشاگران رئال مادرید دیگر عادی شده است. اما چیزی که تفاوت بزرگی را به وجود می آورد، هم بازیهای کریستیانو در دو تیم رئال و تیم ملی پرتغال است. او در رئال مادرید در کنار جمعی از بهترین ستارگان دنیا بازی می کند، در صورتی که این شرایط در تیم ملی وجود نداشته و در بیشتر مواقع از جمله بازی با اسپانیا، کریستیانو یک تنه جور یک تیم را می کشد. رونالدو در ترکیب 2-4-4 پرتغال، یکی از دو مهاجم مرکزی این تیم محسوب می شود. بگذارید این گونه نقش و اهمیت رونالدو را در تیم ملی برای شما مثال بزنم. اهمیت و نقش کریستیانو به مانند نقش «بروس اسپرینگستین» نوازنده گیتار و رهبر گروه E-street است. او به مانند بروس هم یک رهبر فوق العاده و هم نظم دهنده تاکتیک های سانتوس سرمربی پرتغالی ها درون زمین فوتبال است.
سرمربی پرتغالی ها شبیه به یک نقاش حرفه ای است و رونالدو برای او نقش یک قلم موی نقاشی را ایفا می کند که سانتوس با قلم موی جادویش می تواند هر نقش و طرحی را بر بوم نقاشی تیم خود ترسیم کند. البته در این اثر هنری زیبایِ مشترک سانتوس و رونالدو، تاثیر یک بازیکن را نمی توان دست کم گرفت و آن هم کسی جز «گونسالو گوئدس» بازیکن جوان تیم ملی پرتغال و خرید هوشمندانه و موفق والنسیا نیست. حرکات ترکیبی رونالدو و گوئدس در ضدحملات در بازی با اسپانیا بلای جان مدافعان لاروخا به خصوص راموس و پیکه شده بود. فرناندو سانتوس با زیرکی تمام برای گوئدس یک هدف را طراحی کرده بود و آن هم ایجاد فضا برای فوق ستاره تیمشان بود. گوئدس علاوه بر هماهنگی با رونالدو در پیشانی خط حمله پرتغال، در میانه زمین نیز با پاس های ترکیبی با ژائو موتینیو و ویلیام کاروالیو باعث شدند تا هافبک های خلاق اسپانیا در مقاطعی از زمان بازی از کار بیفتند و فضا برای رونالدو در این بازی مهیا شود. بدون هیچ فشاری و با این تاکتیک، رونالدو کاملا آزاد بود و ماحصل آن زدن سه گل بر پیکره لاروخا بود. فرناندو سانتوس پس از پایان بازی با اسپانیا در مورد نقش گوئدس این طور می گوید:
من فکر می کنم که کریستیانو و گوئدس مکمل های خوبی برای یکدیگر هستند. خود گوئدس دو شانس خوب برای گلزنی داشت و به خط میانی ما خیلی کمک کرد. گوئدس کمک بزرگی به پرتغال و کریستیانو بود.
پرتغالی ها به خوبی از سبک بازی روان و شناور اسپانیا و قدرت بالای مالکیت آن ها آگاه بودند. آن ها سعی داشتند تا روزنه ای در خط هافبک قدرتمند اسپانیا ایجاد کنند و گوئدس اسلحه پنهان آن ها بود که طراوت خاصی به بازی پرتغال بخشید و باعث شد تا رونالدو آزاد و رها هر بلایی که دوست داشت، بر سر اسپانیایی ها بیاورد.
رونالدو تنها 4 دقیقه فرصت می خواست تا شروع طوفانی خود را در جام جهانی، آن هم در مقابل یکی از مدعیان اصلی کسب قهرمانی آغاز کند. رونالدو استارت سریعی می زند که در ادامه و درون محوطه جریمه، با خطای ناچو سرنگون می شود و داور هم بدون هیچ مکث و تردیدی در سوت خود دمیده و کریستیانو هم با ضربه ای خلاف جهت حرکت دخیا، اسپانیا و ناچو را مجازات می کند. این حرکت رونالدو و خطای ناچو بر روی او، در حالی صورت می گرفت که در مدت 8 سال حضور رونالدو در رئال مادرید، ناچو بارها و بارها این مدل حرکات را از هم تیمی خود دیده بود و دقیقا همان اشتباهی را مرتکب شد که دیگر مدافعان لالیگا و یا تیم های اروپایی در لیگ قهرمانان در مواجهه با رونالدو انجام می دهند. این مدل حرکات رونالدو و سرنگونی او در محوطه جریمه، ما را به یاد ستاره سال های دور تیم ملی برزیل «گارینشا» می اندازد که با استارت های سریعش در محوطه جریمه، مدافعان حریف برای متوقف کردن او هیچ چاره ای جز سرنگونیش نداشتند.
20 دقیقه پس از گل شدن پنالتی رونالدو، این بار نوبت به دیگو کوستا بود که دوئلی جانانه با رونالدو را آغاز کند. دیگو کوستا یک تنه به صف مدافعان پا به سن گذشته پرتغال زد و در آن شلوغی با یک شوت دیدنی گل مساوی اسپانیا را به ثمر رساند. بگذارید در مورد گل کوستا بیشتر بحث کنیم. گل او بسیار دیدنی بود؛ حرکت دیگو در صف مدافعان پرتغالی به مانند حرکات «رودلف نوریف» رقصنده معروف باله روسی بود که با حرکات بدن خود در صحنه قبل از گل ما را به یاد نوریف می انداخت و به زیبایی هر چه تمام تر گل خود را به ثمر رساند. دیگو کوستا نشان داد که اگر همان مهاجم بی رحم اتلتیکو مادرید و باشگاه چلسی باشد، به هیچ تیمی رحم نخواهد کرد. مخصوصا پشت سر خود هافبک های خلاقی همچون اینیستا، ایسکو و داوید سیلوا را نیز می بیند. بدون شک اسپانیا با کوستا حرف های زیادی برای گفتن در جام جهانی خواهد داشت.
برسیم به گل دوم رونالدو که اشتباه دخیا، سنگربان لاروخا هم در آن بی تاثیر نبود. اما این را هم باید بدانیم که این نوع ضربات، شگرد کریستیانو است و برای نواختن چنین شوت هایی او سال هاست که تمرین کرده است. او به نوع خاصی به توپ ضربه می زند، به طوری که در نزدیکی گلر توپ به زمین برخورد می کند و گرفتن آن برای دروازه بانان کار چندان آسانی نیست. پس نمی توان در این گل، تمام تقصیرات را بر گردن دخیا انداخت، به طوری که دخیا به هیچ عنوان دروازه بان متوسطی نبوده و شایستگی خود را هر چه تمام تر در تیمی به مانند منچستریونایتد به خوبی نشان داده است. شما وقتی در موقعیت شوت زنی قرار دارید، پس نباید درنگ و تردیدی داشته باشید و ضربه خود را بزنید. اگر شما شوتی نزنید، برای شما و تیمتان امتیازی تعلق نمی گیرد. کاری که رونالدو به خوبی انجام داد و دوباره پرتغالی ها را پیش انداخت.
اما با همه هنرنمایی های رونالدو، تیم مقابل شما اسپانیا، قهرمان سابق یورو و جام جهانی است. آن ها فوق العاده اند و نیمه دوم را طوفانی آغاز کردند. ضربه ایسکو به زیر طاق دروازه پاتریسیو نشست ولی از بدشانسی او و اسپانیا توپ وارد دروازه نشد. این فشارها تا به ثمر رسیدن گل دوم کوستا و اسپانیا ادامه داشت و ده دقیقه از نیمه دوم نگذشته، اسپانیا به گل مساوی دست پیدا کرد. لاروخا باز هم بر شدت حملاتش افزود و سه دقیقه بعد هم با شوت دیدنی ناچو از پشت محوطه جریمه، برای اولین بار اسپانیا در این بازی پیش افتاد. شاید دیگر همه به برد اسپانیا ایمان داشتند، چون روند بازی این گونه نشان می داد. تنها دو دقیقه به پایان بازی باقی مانده بود که باز هم پیکه در مواجهه با کریستیانو اشتباه دیگری را مرتکب شد. پیکه در دقیقه 88 بازی با یک خطای بی مورد بر روی رونالدو، تاوان سختی را به تیم اسپانیا چشاند. یک ضربه ایستگاهی آن هم در مقابل چه بازیکنی! استاد نواختن ضربات ایستگاهی با همان استایل خاص خودش، پشت توپ ایستاد. در کنار او هیچ پرتغالی دیده نمی شود. گویی هم تیمی های او به گل شدن این توپ یقین داشتند. آخر او کریستیانو رونالدو است؛ کسی که بارها و بارها از این فوصل و حتی دورتر دروازه حریفان را به زیبایی باز کرده است. او پشت توپ می ایستد. پاهای خود را به عرض شانه هایش طبق معمول باز نگه می دارد، با دقت اول به توپ و سپس به دروازه دخیا خیره می شود. چند نفس عمیق می کشد و سپس با گام های استوارش به سوی توپ هجوم می برد و توپ را جایی فرستاد که دخیا همانند من، شما و تماشاگران استادیوم شهر سوچی فقط نظاره گر به ثمر رسیدن گل کریستیانو بود.
بازی با نتیجه 3-3 تمام می شود. بازی زیبا و جذابی که هیچکدام از سرمربی های دو تیم از نتیجه این بازی ناراضی نیستند. فرناندو هیرو سرمربی لاروخا در پایان بازی گفت:
هنگامی که شما با یک بازیکن به مانند رونالدو روبرو هستید، از این دست اتفاقات ممکن است رخ بدهد. ما می توانستیم بازی را 2-4 ببریم. اما در مقابل بازیکنان بزرگ، یک لحظه غفلت کافی است تا شما به سختی مجازات شوید. پرتغال خوش شانس است که کاپیتانی به اسم کریستیانو دارد.
سانتوس هم در آخر بازی در مورد شرایط بازی و به خصوص عملکرد رونالدو گفت:
من فکر می کنم رونالدو چه از نظر آمادگی فیزیکی و ذهنی در اوج آمادگی است. آن چه از کریستیانو می بینید، یک مرد با استقامتِ باورنکردنی ذهنی است. او تسلیم ناپذیر است. حتی وقتی 2-3 عقب افتادیم، رونالدو به هیچ عنوان دست از تلاش برنداشت.
کریستیانو رونالدو در طول 90 دقیقه بازی با اسپانیا برخی از رکوردهای مهم را جابجا کرد. او با سه گلی که در این بازی به ثمر رساند با 84 گل ملی به رکورد پوشکاش افسانه ای رسید و فقط علی دایی مهاجم سابق تیم ملی ایران را از نظر گلزنی بالای سر خود می بیند. او به اندازه 13 بازی خود در جام های جهانی قبلی که فقط 3 گل زده بود، به تنهایی در این بازی 3 گل به ثمر رساند و تنها بازیکنی لقب گرفت که توانسته مقابل اسپانیا، هت تریک کند. او در کنار پله، میرسلاو کلوزه و اُوه سیلر تنها بازیکنانی هستند که در چهار جام جهانی موفق به گلزنی شده اند.
رونالدو پس از پایان این بازی گفت:
من از اینکه توانستم بازی خوبی را به نمایش بگذارم خوشحالم، اما مهم تر از آن موفقیت تیم است. ما با تلاش و کوشش دو بار جلو افتادیم و در کل موفق بودیم. به نظرم مساوی نتیجه عادلانه ای بود.
رونالدو فقط آن کاری را انجام داد که در خون و غریزه اوست. وقتی که گل اول بازی را به ثمر رساند، چانه اش را چند بار با انگشتانش لمس کرد. او می دانست که چه کار بزرگی انجام داده است. در واقع همه می دانستند.