این مطلب بخشی از یه مقاله هست به نام "تحقیر و تمسخر ریشه در جهل و ناکامی دارد" که واسه یه سایت استانی نوشتم... مقاله اصلی مربوط به برنامه اکسیر و فرزاد حسنی هست اما فکر کنم به درد طرفداری و طرفدارها هم بخوره.. خصوصا که روز به روز متاسفانه شاهد افزایش کامنت ها و نظرات حاوی توهین و تحقیر بیشتری هستیم...
از نظر قرآن عوامل و علل چندی در ایجاد تمسخر و یا روحیه به سخره گرفتن دیگران نقش اساسی دارد که از جمله مهم ترین آن ها می توان به جهل و نادانی(بقره، آیه ۶۷)، خودبرتربینی(حجرات، آیه ۱۱)، دنیا طلبی(بقره، آیه ۲۱۲)، نابخردی و عدم تعقل در امور(مائده، آیات ۵۷ و ۵۸)، نفاق و دورویی(بقره،آیه ۱۴، توبه، آیات ۶۴ و ۶۵) و ارتکاب گناه و سیاه دلی افراد (حجر، آیات ۱۱ و ۱۲؛ روم، آیه ۱۰؛ مطففین، آیه ۲۹) اشاره کرد.
حکما بر این باورند که هر تمسخری، ریشه در یک شبهه علمی و نظری دارد. به این بیان که ابتدا یک امر مُقدَّس در ذهن فرد حاصل می شود و آن فرد تَصوُّری از آن موضوع و یا فرد مقدس برایش حاصل می گردد و سپس آن تصور ذهنی را در نزد خود حقیر می بیند و در نتیجه،از این حقارت بزرگی خود را درک کرده و تمسخر و خنده حاصل می شود.
به عنوان مثال بچه پولدارهای نو کیسه ، کارگری را که در یک ساختمان مشغول به کار است مورد تمسخر و تحقیر قرار می دهند زیرا این امر در نظر انها حقیر جلوه می کند حال آنکه از منظر عقل و شرع کار کردن عبادت است و در مقابل مصرف گرایی مذموم و نادرست می باشد اما چون این افراد جاهل از این مهم نا آگاهند کارگران را کوچک پنداشته و آنها را تحقیر می کنند.
پزشکان نیز بر این باورند که تمسخر و تحقیر ریشه در تعارضات و ناکامی ها دارد. تعارضها و دل نگرانیهای طولانی موجب بسیاری از بیماریهای روان – تنی نظیر زخم معده و زخم اثنی عشر می شوند و فرد برای مقابله با اضطراب ها و دلنگرانی های طولانی مدت که ریشه در ناکامی ها دارد ، مکانیسم های دفاعی را در نظر می گیرد که یکی از آنها “تحقیر دیگران” می باشد.
مثلا همان بچه پولدارهای نوکیسه را در نظر بگیرید که در رسیدن به آرزوهایشان مانند خواننده شدن ، ازدواج با دختر رویاهایشان ، بازیگر شدن ، فوتبالیست شدن و … ناکام می مانند و سیستم روانی انها برای مقابله با این ناکامی ها مکانیسم های دفاعی همچون تحقیر دیگران را فعال می کند.
البته متاسفانه تمسخر و تحقیر فقط در بچه پولدارهای نوکیسه خلاصه نمی شود بلکه امروزه تقریبا در همه ی قشر های اجتماعی شاهد چنین رفتار های ناپسندی هستیم و فرقی نمی کند آن قشر هنرمند باشد یا نباشد ، فرهنگی باشد یا نباشد، حزب اللهی باشد یا غیر حزب اللهی.