مطلب ارسالی کاربران
استفاده یا عدم استفاده از تکنولوژی در فوتبال
چاپ شده در مجله ی سراسری دانش و کامپیوتر
گردآورنده: شاهین شهبازلی
با ورود تکنولوژی به فوتبال،عده ای موافق بودن آن و برخی نیز در تلاش برای جلوگیری از ورود این مقوله به دنیای فوتبال هستند.در همین رابطه نگاهی داریم به دلایل بودن و انتخاب یکی از این فناوری ها برای تشخیص اینکه توپ از خط دروازه گذشته است یا خیر.
در واقع پیش از آنکه بیل گیتس و استیو جابز، یکی از بزرگترین تحولات قرن را رقم بزنند و کامپیوترها را به خانه بیاورند،مسابقات فوتبال که آن روزگار هنوز القابی چون فوتبال صنعتی یا فوتبال تجارتی به خود نگرفته بود،به حیات خود ادامه می داد؛البته کم سر و صداتر و اما مثل همیشه پرهیجان!
این در حالیست که با فراگیر شدن استفاده از کامپیوتر در اغلب عرصه ها،فوتبال امروز نیز که خلا این پدیده را در خود احساس می کرد،بعد از کش و قوس های فراوان پای تکنولوژی پیشرفته را به فوتبال باز کرد.البته ورود تکنولوژی به فوتبال ،درست همانند بازگشت دوباره خیلی ها از ویندوز 8 به ویندوز 7 علتی داشت؛<<خطای انسانی>>همین!
مخالفان این عرصه،مدعی هستند که ورود تکنولوژی به درون زمین فوتبال هزینه های زیادی در بر خواهد داشت،که با چند حساب سر انگشتی خواهیم دید که بی راه نیز نمی گویند.زیرا ظاهرا تجهیز کردن هر زمین فوتبال به این تجهیزات هزینه بالایی را طلب می کند که شاید از عهده مدیریت هر باشگاهی ساخته نباشد.هزینه ای در حد چندین میلیارد تومان که به هر حال رقم کمی نیست،فکرش را بکنید،بر اساس اطلاعات موجود،برای نصب کامل سیستمی که به طور دقیق تشخیص دهد که آیا توپ گل شده است یا خیر،آن هم با تمام سنسورها و دوربین ها و تجهیزات،باید میلیاردها تومان هزینه کرد!
همچنین با یک مثال به شما نشان خواهیم داد که چرا عده ای موافق استفاده از این تکنولوژی در داخل زمین فوتبال هستند. تیم گالاتاسرای که در کشور هم مرز با ما یعنی ترکیه قرار دارد ، در نظر بگیرید؛این تیم در سال 2012 در مجموع 370 میلیارد تومان درآمد داشت،که این میزان درآمد از راههای گوناگون و بسته به حضور این تیم در مسابقات مختلف و کسب عناوین بهتر دستخوش تغییر میشد.فرض کنید در یک بازی در لیگ قهرمانان اروپا،داور مسابقه گلی را اعلام کند که در واقع توپ از خط دروازه این تیم نگذشته باشد و به عبارت ساده تر داور اشتباه کند.خب با همین تصمیم اشتباه به درآمد گالاتاسرای آن هم در مقیاس میلیارد ضرر وارد می شود.
در ادامه بیشتر به توضیح و تشریح این فناوری که چندی پیش به طور عملی توسط فیفا در جام کنفدراسیون ها و جام جهانی مورد استفاده قرار گرفت و نمره قبولی گرفت، می پردازیم.
حدود دو سال قبل شرکت آلمانی Goal Control ایده ای را به فیفا ارائه کرد که مورد تایید فدراسیون بین المللی فوتبال (FIFA) قرار گرفت تا به مانند <کنراد زوسه> آلمانی که نخستین کامپیوتر عملیاتی کاملا خودکار قابل برنامه ریزی را اختراع کرده بود،به عنوان اولین در یادها بماند.
بر اساس این تکنولوژی 14 دوربین فوق سریع و پیشرفته در سقف ورزشگاه نصب می شوند که 7 دوربین یک دروازه و 7 دوربین باقی مانده،دروازه دیگر را تحت پوشش خود می گیرند.این دوربین ها به یک سیستم کامپیوتری بسیار نیرومند با قدرت پردازش فوق سریع متصل هستند که یک تصویر سه بعدی از توپ با دقت دو میلی متر ارائه می دهند.به عبارتی این تصویر به یک سیستم کامپیوتری بسیار قدرتمند متصل است تا عملیات مربوط به پردازش تصاویر و ثبت و تحلیل سنسورهای تصویری،به نحو احسن و بدون کوچکترین خطایی،انجام پذیرد.
در حقیقت با بهره گیری از این فناوری،اگر توپ از خط دروازه گذشته باشد،در کمتر از یک ثانیه،داور بر روی دستگاه کوچکی که به مچ دست وی متصل شده،لرزشی به همراه سیگنال تصویری که نشان دهنده گل شدن توپ است،دریافت خواهد کرد.