هنگام برگزاري رقابت هاي جام جهاني فوتبال 1938، اروپا در آستانه جنگ قرار داشت و دو سال از بازي هاي المپيک برلين که عرصه تبليغات حزب نازي براي هيتلر بود، مي گذشت.
در اين شرايط ، جنگ داخلي در اسپانيا جريان داشت، آلمان کشور اتريش را ضميمه خاک خود کرده بود و اروپاي بحران زده براي مقابله به مثل آماده مي شد.
بعد از اعطاي امتياز ميزباني رقابت هاي سومين دوره جام جهاني به فرانسه، ورزشگاه کلمبس توسعه يافت و ورزشگاه هاي مارسي و بوردو بازسازي شدند، اما سياست مانع از حضور برخي از تيم هاي بزرگ و مدعي در اين مسابقات شد.
تيم اتريش به مرحله اصلي راه يافت، اما انصراف داد(گرچه برخي از بازيکنان اين تيم با پيراهن آلمان به ميدان رفتند)، اسپانيا در آتش جنگ هاي داخلي مي سوخت و آرژانتين و اروگوئه نيز در اين مسابقات شرکت نکردند.
در همين دوره برزيل و لهستان يکي از زيباترين مسابقات تاريخ فوتبال را به نمايش گذاشتند.
در ديداري که در شهر استراسبورگ انجام شد، برزيل به لطف چهار گل لئونيداس که پا برهنه بازي مي کرد، مسابقه را در وقت اضافه 6 - 5 برد، اما در نيمه نهايي مغلوب ايتاليا شد. ايتاليا نيز 4 - 2 مجارستان را در پاريس شکست داد و جام قهرماني را بالاي سر برد.
سومين دوره رقابت هاي جام جهاني به ميزباني فرانسه، در ورزشگاههاي مدرن و با استقبال بي نظير تماشاگران به صورتي موفقيت آميز برگزار شد، اما يک سال بعد با شروع جنگ جهاني دوم اين مسابقات دچار وقفه اي 12 ساله شد.
در اين دوره، براي نخستين بار تيم ميزبان و مدافع قهرماني به صورت مستقيم(بدون حضور در رقابت هاي انتخابي) به مرحله اصلي مسابقات جام جهاني راه يافتند.
يک بار ديگر جام جهاني از سوي کشورهاي آمريکاي جنوبي تحريم شد، چون معتقد بودند نوبت آرژانتين است که ميزبان اين پيکارها باشد.
برزيل راهي اروپا شد و نشان داد که بزرگترين مدعي اين رقابت هاست، اين تيم شروع بسيار خوبي داشت و قدرتمندي خود را با غلبه بر لهستان در استراسبورگ، با چهار گل لئونيداس که به الماس سياه شهرت داشت، به رخ کشيد.
ديدار يک چهارم نهايي ميان برزيل و چکسلواکي با جنجال تمام شد. سه بازيکن اخراج و پنج نفر مجروح شدند. دو تن از آنان با شکستگي استخوان به بيمارستان منتقل شدند.
تيم فرانسه، ميزبان رقابت ها، بلژيک را 3 - 1 برد که بايد بخش اعظم آن را مديون فرد استون بازيکن جناح راست اين تيم و فرارهاي ويرانگر وي در کناره هاي زمين دانست.
تيم فرانسه در حضور 58455 تماشاگر بدشانسي که به ورزشگاه کلمبس در نزديکي پاريس رفته بودند، 3 - 1 به ايتاليا باخت. تيم ميزبان برخلاف ايتاليا و اروگوئه در دو دوره قبل، نتوانست جام قهرماني را در خانه خود بالاي سر ببرد.
ديدار نيمه نهايي ميان برزيل و ايتاليا به خودي خود يک فينال تمام عيار بود، اما آدناير پيمنتا سرمربي طلايي پوشان برزيل يک اشتباه بزرگ مرتکب شد و آن بيرون گذاشتن دو بازيکن کليدي از ترکيب تيمش بود.
پيمنتا در مورد لئونيداس گفت: به او استراحت دادم تا براي فينال آماده باشد. اما با برتري 2 - 1 ايتاليا، پاي برزيل به فينال نرسيد و آتزوري ها مقابل مجارستان قرار گرفتند تا از قهرماني خود دفاع کنند.
در فينال، مئاتزا و فراري، دو بازيکن خلاق آتزوري ها، نبض مسابقه را در دست داشتند. ايتاليا با کسب پيروزي 4 - 2 و دومين قهرماني پياپي در جام جهاني، وارد جرگه بهترين تيم هاي تاريخ فوتبال جهان شد.
وقوع جنگ جهاني دوم وقفه 12 ساله اي در رقابت هاي جام جهاني ايجاد کرد که شايد اگر چنين نمي شد، نسل طلايي فوتبال ايتاليا به افتخارات درخشان تر و بيشتري دست مي يافت.
** برترين هاي جام جهاني
قهرمان: ايتاليا
دوم: مجارستان
سوم: برزيل
چهارم: سوئد
برنده کفش طلايي (بهترين بازيکن): لئونيداس از برزيل با 8 گل
** اسطوره هاي جام سوم
* جيوواني فراري (ايتاليا، متولد 1907 ، مرگ 1982)
فراري و مئاتزا تنها بازيکنان ايتاليايي بودند که در هر دو قهرماني اين تيم در سال 1934 و 38 حضور داشتند.
فراري خلاق ترين بازيکن خط مياني تيم ايتاليا بود که 44 بازي ملي انجام داد و 14 گل به ثمر رساند.
وي پنج بار با تيم يوونتوس قهرمان ليگ ايتاليا شد و يک بار نيز اينتر اين عنوان را به او داد.
* لئونيداس داسيلوا (برزيل، تولد 1913)
بعد از جام جهاني 1938 که با به ثمر رساندن هشت گل بهترين گلزن اين مسابقات شد، اروپا به نام "الماس سياه" شهرت يافت، اما در برزيل به خاطر چابکي فوق العاده اش "هومن بوراچا" يعني دزد ناميده مي شد.
ضربات چرخشي لئونيداس بسيار مشهور و منحصر به فرد بود. او 23 بازي ملي انجام داد و در کنار په له از محبوبيتي فوق العاده در ميان مردم برزيل برخوردار است.
وقتي اولين بار پيراهن تيم برزيل را بر تن کرد 18 ساله بود و دو بار مقابل اروگوئه در سال 1932 گلزني کرد.
لئونيداس در سومين دوره جام جهاني چهار گل به دروازه لهستان زد.
** جوزپه مئاتزا (ايتاليا، تولد 1910 ، مرگ 1979)
يکي از کاملترين مهاجمان تاريخ فوتبال ايتاليا بود. در سن 17 سالگي در فصل 28 - 1927 اولين بازي را براي "اينترناسيوناله" انجام داد و دو گل زد. در دو فصل بعد به ترتيب 33 و 31 گل به ثمر رساند.
با اين که قامت بلندي نداشت، در بازي هوايي فوق العاده بود.
"پپينو" اولين بازي ملي را در سال 1930 برابر سوييس در شهر رم انجام داد و دو گل زد، اما نامش با زدن 3 گل به دروازه مجارستان در چهارمين بازي ملي اش پر آوازه شد و با 33 گلي که در رده ملي به ثمر رساند، صاحب رکورد شد.
همکاري او و چياويو به قهرماني آنان کمک کرد. مئاتزا در تمام مسابقات تيم ايتاليا حضور داشت. در سال 1938 کنار پيولا بازي کرد و بازوبند کاپيتاني تيم را بر بازو بست و در نهایت در عکسی که مشاهده میکنید، جام جهانی را از دستان ژول ریمه دریافت کرد. تنها گلي که مئاتزا در اين جام زد، گل پيروزي بخش مرحله نيمه نهايي (2 -1) مقابل برزيل بود.
** برترين گلزنان جام سوم:
لئونيداس داسيلوا، برزيل 8 گل
گيولا سنگلر، مجارستان 7 گل
** آيا ميدانيد؟
- ديدار برزيل برابر ايتاليا در ورزشگاه والدرومه شهر مارسي در روز 16 ژوئن 1938 با برتري 1 - 0 ايتاليا در جريان بود که يک پنالتي به اين تيم داده شد. طبيعتا بهترين گزينه براي زدن اين ضربه جوزپه مئاتزا بود که ناگهان با مشکل مهمي مواجه شد. کش لباس مئاتزا پاره شده و لباسش شروع به لغزيدن به پايين کرد، اما اين مساله مانع از زدن پنالتي نشد.
مئاتزا در حالي که با دست چپ لباسش را چسبيده بود، با دست راست محل توپ را تنظيم کرد و سپس شوتي زد که هيچ راهي جز تسليم شدن براي دروازه بان برزيل باقي نماند. ايتاليا مسابقه را برد و به فينال رفت تا از قهرماني خود دفاع کند.
- اندونزي اولين تيم آسيايي بود که در اين دوره وارد پيکارهاي جام جهاني شد، اما خيلي زود يعني بعد از شکست 6 - 0 مقابل مجارستان، چمدان هايش را بست و به خانه برگشت.
- هواداران خشمگين تيم آرژانتين به خاطر انصراف از حضور در جام جهاني به مقر فدراسيون فوتبال اين کشور حمله کردند.
- براي اولين بار تيم ميزبان (فرانسه) و مدافع قهرماني (ايتاليا) از حضور در مرحله مقدماتي معاف شدند.
- فرانسه اولين تيم ميزبان جام جهاني بود که در خانه شکست خورد. اين تيم ديدار يک چهارم نهايي را 3 - 1 به ايتاليا واگذار کرد.
- "بنيتو موسوليني" ديکتاتور فاشيست ايتاليا قبل از ديدار فينال پيام کوتاهي براي ويتوريو پوزو سرمربي تيم فرستاد با اين مضمون که "ببريد يا بميريد."
- جام "ژول ريمه" از همين زمان در جعبه کفش "اوتورينو باراسي" نايب رييس فيفا که ايتاليايي بود، زير تختخواب وي پنهان شد تا از دست اشغالگران در امان بماند.
* اسامي بازيکنان تيم قهرمان/ ايتاليا
دروازه بان: کارلو کرسولي، گويدو ماسه تي، آلدو اوليويه را
مدافعان: آلفردو فوني، ارالدو مونزگليو، پي يترو راوا
هافبک ها: ميشله آندريولو، آلدو دوناتي، ماريو گنتا، اوگو لوکاتلي، رناتو اولمي، ماريو پراتزولو، پي يترو سرآنتوني
مهاجمان: سرجيو برتوني، آمديو، برونو چيتزو، گينو کولاسي، جيوواني فراري، پي يترو فراريز ، جوزپه مئاتزا، پي يترو پاسيناتي، سيلويو پيولا.
سرمربي: ويتوريو پوزو
منبع: سایت قطره
=============================================
لینک قسمتهای قبلی:
اولين دوره جام جهاني - 1930 ( اروگوئه )
دومين دوره جام جهاني - 1934 ( ايتاليا )