آیا تا به حال زمان صرف چیزی کرده ای که در آینده احساس کنی ارزشش را نداشته؟ به انجام کاری که می دانی برایت مضر است اصرار کردهای؟ موفقیت را نتیجه کار خود و شکست را نتیجه تاثیر عوامل بیرونی دانسته ای؟ اینها نمونه هایی اند از خطاهایی که همه ما در تفکر روزمره خود دچارشان می شویم، اما با شناخت چیستی آنها و دانستن نحوه شناسایی شان، می توانیم از آنها دوری کنیم و تصمیم های هوشمندانه تری بگیریم. آنچه خواندید، بخشی از خلاصه کتاب "هنر شفاف اندیشیدن (The Art of Thinking Clearly) نوشته رولف دوبلی که 99 خطای تفکر در انسان را تشریح کرده که قصد داریم هر روز یک مورد از آن را به طور خلاصه در تخته سیاه، شرح دهیم. برای دسترسی به تمامی مطالب مربوط به این کتاب، می توانید از برچسب هنر شفاف اندیشیدن استفاده کنید:
توهم دسته بندی
03. چرا ابرها را به شکل های مختلفی می بینی؟
آیا تا به حال یک صورت را در بین ابرها دیده ای یا شکلی کلی حیوانات را در یک سنگ مشاهده کرده ای؟ البته. کاملا هم طبیعی است. مغز انسان به دنبال الگوها و قوانین است. در واقع، آن را یک قدم به جلو می برد؛ اگر هیچ الگوی خاصی پیدا نکند، از خودش یکی ابداع می کند. هر چه عالمت دریافتی غیر متمرکزتر باشد، راحت تر می شود پیام های نهفته را در آن پیدا کرد.
یکی از دوستان من در حالی که تا بنا گوش می خندید؛ به من گفت الگویی در این دریای اطلاعات پیدا کرده: اگر درصد تغییر داوجونز را در درصد تغییرات قیمت نفت ضرب کنی، میزان تغییر قیمت طلا در دو روز آینده را بدست می آوری
به بیان دیگر، اگر قیمت سهام و نفت با همدیگر افت یا صعود کنند، قیمت طلا پس فردای آن روز افزایش خواهد یافت. نظریه او تا چندین هفته خوب کار می کرد تا اینکه شروع کرد به سرمایه گذاری روی حدس خودش و دست آخر تمام سرمایه اش را به باد داد. او یک الگو پیدا کرده بوده، اما در حقیقت هیچ الگویی وجود نداشت.
در نتیجه وقتی می خواهیم یک الگو را کشف کنیم، بیش از حد حساس ایم. کمی بدبینی به کار اضافه کن. اگر فکر می کنی الگویی را کشف کرده ای، اول فرض کن کاملا اتفاقی بوده است. اگر فکر می کنی الگوی خیلی خوبی داری، یک ریاضیدان پیدا کن و بگو از نظر آماری تحلیلش کند.
دانلود قانونی کتاب هنر شفاف اندیشیدن