۱۲ ژوئن ۲۰۰۴ تیم ملی فوتبال پرتغال با سرمربی پرآوازه اش ، اسکولاری و ستارگانی چون ، ریکاردو ، فریرا ، کاروالیو ، کوتو ، فیگو ، کاستا، گومژ و کریستیانو رونالدو ۱۷ ساله آماده بودند تا در دیدار افتتاحیه با شکست یونان گام اول را برای قهرمانی در جام ملت های اروپا محکم بردارند. پرتغالی ها امیدوار بودند تا به عنوان میزبان برای نخستین بار فاتح این رقابت ها شوند.
بازی آغاز شد ولی تنها ۷ دقیقه بعد کاراگونیس دروازه ی میزبان را باز کرد. پرتغالی ها در تلاش برای گلزنی با دفاع محکم و آهنین شاگردان اتوری هاگل مواجه شدند. حملات تیم میزبان نتبجه ای در پی نداشت تا اینکه دقیقه ی ۵۱ باسیناس از روی نقطه ی پنالتی فاصله ی یونان با پرتغال را به دو گل رساند. سرانجام بازی با گل دقیقه ی ۹۳ رونالدو نتیجه ای برای میزبان نداشت و آنها کارشان را با شکست آغاز کردند.
بعد از مسابقه ، یونانی ها به شکل گسترده ای مورد تمجید و ستایش قرار گرفتند ولی این سئوال مطرح شده بود که آیا این نتیجه و شیوه ی بازی اتفاقی بوده یا براساس تاکتیک مورد نظر اتوری هاگل شکل گرفته؟
آیا پرتغال دچار مشکل تیم های بزرگ شده که در نخستین بازی خود در تورنومنت های بزرگ پائیتن تر از حد انتظار ظاهر می شوند و همین باعث شده تا یونان بهترین استفاده را بکند و پیروز شود؟
یونان در دو بازی بعدی خودش با اسپانیا و روسیه به ترتیب به تساوی یک بر یک و شکست دو بر یک دست یافت تا به لطف تفاضل گل بهتر نسبت به اسپانیا بعد از پرتغال به دور یک چهارم نهایی صعود کند.
اوج کار یونان از این مرحله آغاز شد. آن ها به ترتیب برابر فرانسه (قهرمان دوره ی قبل) ، جمهوری چک (یکی از بهترین تیم های جام) و پرتغال (میزبان بازی ها) قرار گرفتند و هر سه تیم را با نتیجه ی مشابه یک بر صفر شکست دادند تا در عین ناباوری فاتح مسابقات شوند.
نکات جالب سه بازی مرحله ی حذفی یونان ، نشان می داد آن ها بر مبنای یک تاکتیک مشخص عمل می کنند. هر سه گل آن ها در این سه بازی با ارسالی از جناح راست و ضربه ی سر به ثمر رسید.
برابر فرانسه ؛ سانتر از جناح راست و ضربه ی سر چاریستیاس.
برابر جمهوری چک ؛ ضربه ی کرنر از سمت راست و ضربه ی سر دلاس.
برابر پرتغال ؛ ضربه ی کرنر از سمت راست و ضربه ی سر چاریستیاس.
یونانی ها در خط دفاعی که نقطه ی قوت شان بود نیز به گونه ای بازی کردند تا سیستم بازی مبتنی بر دفاع که همواره نگاهی بدبینانه به آن وجود دارد ، به شیوه ای رایج در بازی های فوتبال تبدیل شد. آن ها با دفاعی استوار در هر بازی خودشان را با سیستم بازی حریف منطبق می کردند و به زاحتی در حین بازی سیستم دفاع ۳ نفری را به دفاع ۴ نفری و بالعکس تغییر می دادند ، کاری که برای اکثر تیم ها دشوار است. در واقع یونان کوشش می کرد تا با تغییر دادن شیوه ی خودش در هر مسابقهنقاط قوت حریفانش را از بین ببرد. کاری که در آن موفق بود و توانست بهترین نتیجه را بگیرد.
۶۲۸۶۵ نفر روز چهارم ژوئیه شاهد یکی از ماندگارترین فینال های جام ملت های اروپا بودند. برای مردم پرتغال، دیدن اشک های کریستیانو رونالدو که آن زمان جوانی ۱۷ ساله بود در پایان بازی فینال فراموش نشدنی است.
یونان در حالی قهرمان شد که پیش از شروع بازی ها احتمال قهرمان شدنشان ا به ۱۵۰ برآورد شده بود. یعنی اولین تیمی که بایستی حذف می شد.
۶۲۸۶۵ نفر در استادیوم دالوژ شهر لیسبون۶