1-رستگاري در شاوشنك
رستگاری در شاوشنگ (The Shawshank Redemption) فیلمی است به کارگردانی فرانک دارابونت و محصول سال ۱۹۹۴ شرکت آمریکایی کلمبیا پیکچرز که براساس داستان کوتاهی از “استفن کینگ” به نام “ریتا هیورث و رستگاری در شاوشنگ” ساخته شده است و در آن تیم رابینز در نقش اندی دوفرین و مورگان فریمن در نقش الیس «رد» ردینگ بازی میکنند.
اندی دوفرین (تیم رابینز) بانکدار جوانی است که به جرم قتل همسر و معشوقه پنهانیاش به حبس ابد در زندان ایالتی شاوشنک محکوم میشود. او در زندان با افرادی کثیف که سعی بر رام کردن او دارند سالها میجنگد. رِد (مورگان فریمن) فردی در زندان است که او هم همسرش را کشته و میتواند هر چیزی را در زندان تهیه کند. او کسی است که اندی بعد از چند ماه بیش از دو کلام با او صحبت میکند و از او یک چکش صخرهنوردی میخواهد.
بعدها رئیس زندان متوجه موقعیت و تحصیلات اندی میشود و از او برای پولشویی رشوههایش استفاده میکند. اندی و رد سالهای زیادی در زندان می گذرانند تا اینکه زندانی جوانی به شاوشنک منتقل میشود و پرده از بیگناهی اندی برمیدارد؛ ولی رئیس زندان که از لو رفتنش میترسد این زندانی جوان را میکشد تا اوضاع به حالت عادی برگردد. ولی اندی که دیگر طاقت ندارد با طنابی به سلولش میرود که این باعث نگرانی دوستانش میشود.
اما فردا صبح در کمال تعجب اندی ناپدید شده و وقتی پوستر ریتا هیورث را برمیدارند متوجه میشوند که او با آن چکش صخرهنوردی کوچک که رد میگفت سوراخ کردن دیوار قطور زندان با آن ششصد سال طول میکشد در کمتر از بیست سال اینکار را کرده و با پولهای رئیس زندان فرار کردهاست.
در مراسم جایزه اسکار سال ۱۹۹۴ این فیلم نامزد هفت اسکار شد (بهترین فیلم، بهترین بازیگر–مورگان فریمن، بهترین فیلمنامه، بهترین فیلمبرداری، بهترین ویرایش فیلم، بهترین موسیقی فیلم، و بهترین صدابرداری) اما هیچکدام را برنده نشد. این فیلم در حال حاضر در لیست ۲۵۰ فیلم برتر تاریخ سینما در سایت IMDb، رتبه اول را به خود اختصاص دادهاست.
2.فرار بزرگ
فرار بزرگ (The Great Escape) نام فیلمی به کارگردانی جان استرجز، محصول سال ۱۹۶۳ میباشد.
هفتاد و شش زندانی انگلیسی در کشور آلمان نقشه برای فرار میکنند و تونل زیرزمینی میکنند، اکثر آنها دستگیر میشوند و عده کمی هم فرار میکنند.
3.فرار از آلكاتراز
درام محصول سال 1979 به كارگرداني دان سيگل و بازي كلينت ايستوود است كه فرار از زندان معروف آلكاتراز را به تصوير مي كشد.
4.اي برادر كجايي؟
ای برادر کجایی؟ (O Brother, Where Art Thou) نام فیلمی آمریکایی است به کارگردانی جوئل کوئن که در سال ۲۰۰۰ میلادی ساخته شده است. این فیلم برداشت آزادی از کتاب اودیسه اثر هومر است. پنی که نقش او را هالی هانتر بازی میکند و در فیلم نقش همسر اِوِرِت(جورج کلونی) را ایفا میکند، شبیه شخصیت پنه لوپه در کتاب اودیسه است. اولیس اورِت مک گیل (جرج کلونی)، پیت (جان تورتورو) و دلمار (تیم بلیک نلسون)، از میان یک دسته جنایتکاران زندانی فرار می کنند و تصمیم دارند برای رسیدن به 1.2 میلیون دلاری که دلمار ادعا میکند پیش از دستگیر شدن از یک ماشین مخصوص حمل گنج دزدیده و آن را در زمین پنهان کرده راه بیفتند. آنها فقط چهار روز برای رسیدن به گنج اورت مهلت دارند.
5.مسير سبز
مسیر سبز (The Green Mile) فیلمی است به کارگردانی فرانک دارابونت و محصول سال ۱۹۹۹ شرکت آمریکایی بردران وارنر است که بر اساس رمانی از استفن کینگ ساخته شدهاست و در آن تام هنکس در نقش پل اجکام و مایکل کلارک دانکن در نقش جان کافی بازی میکنند.این فیلم یکی از زیباترین و به یادماندنی ترین فیلم های تاریخ سینماست.فیلمی فلسفی و عمیق که مورد کم لطفی جشنواره های هالیوود حتی اسکار قرار گرفت اما در نزد منتقدین و مخاطبین تبدیل به فیلمی ماندگار و زیبا شد به طوریکه اکنون در وبگاه imdb جزو صد فیلم برتر سینما محسوب میشود.
در مراسم اسکار سال ۲۰۰۰ این فیلم نامزد چهار اسکار شد (بهترین فیلم, بهترین بازیگر نقش مکمل مرد, بهترین فیلمنامه, بهترین فیلمبرداری) اما هیچکدام از آنها را به دست نیاورد. داستان فیلم در یک زندان در آمریکا میگذرد و درباره پل اجکام (تام هنکس) است که به علت کهولت سن در خانه سالمندان است و به بیان بخشی از خاطرات خود برای دوستش الین در زمان خدمت در پلیس میپردازد. اجکام در سال ۱۹۳۵ در زندان مسئول گروه اعدام کنندگان بوده و در آنجا با یک سیاهپوست درشت اندام و خوش قلب به نام جان کافی (مایکل کلارک دانکن) آشنا میشود که قدرتی خارق العاده دارد و به واسطه آن اجکام را از درد و بیماری رها میکند. این زندانی متهم به قتل فجیع دو دختر بچه بود، پل به تدریج دریافت که جان نه تنها سنگدل نبوده بلکه از نیرویی عجیب و شفابخش نیز سرشار بودهاست. سرانجام وی در یک صندلی الکتریکی اعدام میشود اما در واقع از دنیای مادی رها شده و به دنیای معنوی راه یافتهاست.
6.پاپيون
پاپیون فیلمی سینمایی در ژانر درام، جنایی و سرگذشتنامهای به کارگردانی فرانکلین شافنر است. این فیلم محصول سال ۱۹۷۳ فرانسه و آمریکاست و بر اساس رمانی واقعی از آنری شاریر به همین نام و با بازی استیو مک کوئین و داستین هافمن ساخته شدهاست. این فیلم در رشته بهترین موسیقی متن نامزد جایزه اسکار شد. جری گلداسمیت موسیقی متن این فیلم را ساخته است. «پاپیون» در زبان فرانسوی به معنی پروانه است و شاریر آن را به عنوان نام مستعار خود انتخاب کرده بود و عنوان فیلم هم به همین معنی اشاره دارد. آنری شاریر با نام مستعار پاپیون (استیو مک کوئین) فردی است که به اتهام قتل یک واسطه در دادگاهی در فرانسه محاکمه شده و برای گذراندن دوران محکومیت باید به گویان فرانسه برود ولی خود او منکر هرگونه دخالت در قتل است و مدعی است که برای او پاپوش درست کردهاند. در طول مسیر وی با لوئیس دگا (داستین هافمن) آشنا میشود. دگا به دلیل جعل کردن اوراق قرضه ملی فرانسه برای دوران محکومیت راهی گویان است. دگا به طریقی مقدار زیادی پول را با خود حمل میکند و اکثر زندانیان همراه آنان این موضوع را میدانند. دگا ناچار میشود پیشنهاد پاپیون مبنی بر مراقبت از وی را بپذیرد و در مقابل هزینه فرار او را متقبل شود. این، سرآغاز آشنایی این دو است. در نهایت پس از سالها تلاش و سه بار فرار نافرجام پاپیون موفق به فرار میشود ولی دگا با او نمیرود.
7.بازداشتگاه شماره 17
بازداشتگاه شماره ۱۷ (استالاگ ۱۷) نام فیلمی به کارگردانی فیلمساز آمریکایی, بیلی وایلدر و ساخته شده به سال ۱۹۵۳ میلادی و در ژانر جنگ میباشد.
8.جزيره شاتر
جزیره شاتر (Shutter Island) نام فیلمی روانشناسانه، ساخته مارتین اسکورسیزی است که در سال ۲۰۰۹ ساخته شده و در ۱۹ فوریه ۲۰۱۰ اکران شد. در این فیلم لئوناردو دی کاپریو همانند سه فیلم قبلی اسکورسیزی یعنی دار و دستههای نیویورکی، هوانورد و رفتگان در نقش اول حضور دارد. جزیره شاتر اقتباسی است از رمانی با همین نام نوشته دنیس لهان در سال ۲۰۰۳.
این فیلم محصول کمپانی پارامونت و کلمبیاست و برخلاف سه فیلم قبلی این کارگردان چیره دست با بازیگر ثابتش دیکاپریو، که مضامین گوناگونی چون جنایی/مافیایی/تاریخی و بیوگرفی را تجربه کرده بودند این بار فیلم جدیدشان، جنبهای هیجانی/دلهره آور و تا حدودی ترسناک دارد. تدی دانیلز (لئوناردو دیکاپریو) و همکارش چاک ایول (مارک رافالو) ماموریت مییابند که برای تحقیق درباره مفقود شدن یکی از خطرناکترین مجرمان روانی (زنی به نام ریچل که به جرم خفه کردن ۳ فرزند خود در آب محکوم شدهاست) به جزیره کوچکی در حوالی شهر «بوستون» به نام «جزیره شاتر» بروند و این جزیره متروکه که محل نگهداری خطرناکترین مجرمان روانی است آبستن اتفاقات رمزآمیزی برای این ۲ تن است. به زودی در مییابیم که تدی به خاطر از دست دادن همسرش در یک آتشسوزی (که آن هم توسط یک مجرم روانی انجام گرفتهاست) در وضعیت روحی نابهسامانی بهسر میبرد و درعین حال نمیتواند از شر کابوسهای وحشتناکی که از دوران جنگ جهانی و قتلعام «نازیها» در ذهن دارد رها بشود؛ در بدو ورود به جزیره رفتارهای عجیب زندانبانها و پزشک زندان (بن کینگزلی) به تمام این بیاعتمادیها دامن میزند و این بیاعتمادیها زمانی پررنگتر میشود که به بیننده اینگونه القا میشود که تدی با علم به اینکه قاتل همسرش «لایدیس» در این جزیره زندانی است، قصد انتقامگیری دارد.
9.کنت مونت کریستو
فیلمنامه «کنت مونت کریستو« بر اساس کتابی با یک ماجرای جنایی واقعی نوشته شده است. ماجرای کتابی که الکساندر دوما آن را نوشته است در زمان هیتلر اتفاق می افتد. داستان درباره ادموند دانتس است. دریانورد زندانی و مسافری مرموز که به دلایلی به زندان می افتد. او در آنجا با مردی آشنا می شود که نقشه گنج دارد. ادموند زمانی که آن مرد می میرد جسدش را مخفی می کند و خودش به جای او توسط ماموران به دریا انداخته می شود و فرار می کند. این یکی از هوشمندانه ترین فرارهایی است که در سینما به تصویر کشیده شده است.
10.قطار سریع السیر نیمه شب
«بیلی هیز» با دو کیلو مواد مخدر در فرودگاه دستگیر می شود و دادگاه عالی او را به زندانی مخوف می فرستد، جایی که باید 4 سال از زندگی اش را آنجا بگذراند.
بیلی در دادگاه تجدید نظر به 30 سال حبس محکوم می شود و همین مساله او را به فکر فرار می اندازد. نقشه فرار تو.سط خبرچین به گوش نگهبانان می رسد و به همین دلیل فرار او کنسل می شود اما بیلی با رفتن به بخش زندانیان روانی می تواند از زندان فرار کند.