اختصاصی طرفداری - در این یادداشت سعی داریم 70 نفر از بهترین بازیکنان تاریخ باشگاه استقلال تهران را بر اساس عملکرد فردی و تاثیرشان در افتخارات و عملکرد این تیم، بررسی کنیم. بدون شک نظرها و معیارها در خصوص بهترین ها متفاوت بوده و این مطلب نیز بر اساس سلیقه شخصی نویسنده و دوستانی که بنده را در این زمینه یاری داده اند، تهیه شده است.
30. عارف قلی زاده
عارف قلی زاده به طور رسمی در سال 1317 در باکوی شوروی به دنیا آمد. هر چند به گفته خودش در برنامه 90 او متولد سال 1311 است و در آن شرایط زمانی، اینکه از نظر شناسنامه و سن چندین سال تفاوت باشد، مسئله عجیبی نبوده است. پدرش علی قلی اف یکی از تجار، ایرانی تبار موفق بود ولی به دلایل گرایشات ضدکمونیستی، خانواده او مجبور به ترک شوروی و عزیمت به تبریز شدند. در آن دوران به دلیل اینکه پسوند "اف" در ایران ممنوع شده بود خانواده او به ناچار پسوند "زاده" را برگزیدند. عارف قلی زاده کشف علی دانایی فرد سرمربی آن روزهای تیم دوچرخه سواران قرار گرفت و در همان سنین نوجوانی به تیم دوچرخه سواران راه یافت. از نظر دانایی فرد او مدافعی سرسخت با اندامی برتافته بود که از نبردهای تن به تن بیمی به دل راه نمی داد. عارف قلی زاده در ابتدا به عنوان مدافع چپ به کار گرفته شد تا اینکه به مرور در قلب دفاع تاج هم جای گرفت و شماره 5 را در این تیم برتن کرد. قلی زاده یکی از مدافعان متعصب تیم تاج بود، به طوری که به مدت 13 سال در این تیم بازی کرد و با پیراهن تاج فوتبال خود را در سال 1342 به پایان رسانید. وقتی تیم ملی راهی بازی های آسیایی 1961 دهلی در هند شد او به دعوت حسین صدقیانی یکی از مردان دفاع تیم ملی بود. اولین دوره بازی های آسیایی که تیم های فوتبالش از ایران، هند، اندونزی، افغانستان، برمه و ژاپن آمده بودند. جایی که ایران از سد برمه و ژاپن و گذشت و برابر هند با یک گل مغلوب شد و بازیکنان مدال برنز بر گردن آویختند. عارف قلیزاده از پیشکسوتان فراموش شده دهههای آغازین فوتبال ایران و تیم تاج تهران محسوب میشد. او از آخرین هم نسلان خود در تیم تاج بود که سرانجام در 24 فروردین 1394 در سن 77 سالگی در تهران درگذشت.
افتخارات عارف قلی زاده
کسب مقام سوم در بازی های آسیایی سال 1961 دهلی نو به همراه تیم ملی ایران
قهرمان شش دوره جام باشگاه های تهران در سال های 31، 35، 36، 38، 40 و 41 به همراه تیم تاج تهران
قهرمان جام حذفی تهران در سال های 30، 37 و 39 به همراه تیم تاج تهران
29. مهدی پاشازاده
مهدی پاشازاده فوتبال خود را مدیون ریسک منصور پورحیدری است که برخلاف عرف رایج تیمهای بزرگ به این مدافع تیم جوانان اعتماد کرد. او اولین مدافعی از کشورمان است که در دهه 70 به اروپا ترانسفر شد. پاشازاده متولد دی 52 در شهر تهران است. او فوتبال خود را از نوجوانان استقلال شروع کرد و به بزرگسالان این تیم هم رسید. در سال 69 منصور پورحیدری او را وارد فهرست تیم اصلی کرد و از سال 71 به او میدان داد. پاشازاده به مدت 6 سال در استقلال بازی کرد و پس از جام جهانی به اروپا و باشگاه مشهور بایر لورکوزن رفت اما یک مصدومیت او را از سطح اول فوتبال دور کرد. در تمرينات پيش فصل بوندسليگا، امرسون هافبك برزيلي لوركوزن او را به شدت مصدوم كرد و مهدی تا مدتها نتوانست در ميادين حاضر شود. جالب اين كه چون قرارداد او كاملا حرفهاي بود، پاشازاده از بيمه ورزشي خود استفاده كرد و دو ميليون مارك آلمان در آن زمان دريافت كرد. پاشازاده هر چند از نظر فوتبالی در اروپا شانس نیاورد و مصدوم شد اما در عوض با همسرش ملینا که اصلیتی رومانیایی دارد، آشنا و در وین ازدواج کرد و ساکن شد. او دو فرزند به نامهای ملیسا و الیاس دارد که در اتریش زندگی میکنند. یک سال بعد از مصدومیتش به تیم فورتوناکلن در سری B بوندسلیگا رفت اما آنجا هم نتوانست بازی کند و سال 79 به لیگ ایران برگشت و تا سال 82 با پیراهن شماره 10 کاپیتان آبیها بود. سال 82 با جوان گرایی قلعهنویی، پاشازاده به اتریش رفت. یک سال در اشتورم گراتس و یک سال در راپیدوین گذراند و سال 84 به آدمیراواکر پیوست که مالکی ایرانی داشت. پاشازاده سال 86 در آدمیرا بازنشسته و با پیراهن این تیم از دنیای فوتبال خداحافظی کرد. او دورههای مربیگری را تمام کرد تا از تیم دوم همان باشگاه مربیگری را شروع کند. وی تا چندی قبل سرمربی تیم محبوب نساجی قائمشهر بود که در ادامه جای خود را به یک استقلالی دیگر و جواد نکونام داد.
افتخارات مهدی پاشازاده
نایب قهرمانی جام باشگاه های آسیا در فصل 1992–1991 به همراه استقلال تهران
کسب مقام سوم جام باشگاه های آسیا در فصل 2002-2001 به همراه استقلال تهران
قهرمانی در جام حذفی فصل 75-74 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در لیگ آزادگان فصل 77-76 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در لیگ آزادگان فصل 80-79 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در جام حذفی فصل 81-80 به همراه تیم استقلال تهران
28. شاهرخ بیانی
شاهرخ بیانی هافبک دهه 60 تیم فوتبال استقلال تهران است که سابقه بازی در تیم پرسپولیس را نیز دارا است. شاهرخ برادر بزرگتر شاهین بیانی دیگر فوتبالیست استقلالی است که هر دو برادر، سابقه قهرمانی آسیا با تیم استقلال تهران را در کارنامه خود دارند. شاهرخ بیانی متولد دی 1339 در تهران است. شاهرخ بیانی فوتبال حرفه ای خود را در سال 57 و از باشگاه استقلال تهران شروع کرد و به مدت 7 سال در این تیم حضور داشت. او پس از 7 سال به ناگاه به تیم رقیب یعنی پرسپولیس رفت و هواداران استقلال را در آن زمان در بهت فرو برد. شاهرخ خودش علت رفتنش را اختلافش با مراغه چیان کاپیتان آن روزهای استقلال می داند. اختلافی که حتی به بحث و دعوای فیزیکی کشیده شد و با توافقی که او با علی پروین داشت وی به پرسپولیس پیوست. شاهرخ پس از یک سال، پرسپولیس را ترک و راهی فوتبال قطر شد. او سه سال در تیم الشمال بازی کرد و در سال 68 و پس از 4 سال دوری از استقلال، به این تیم برگشت. او سه سال دیگر در استقلال و در مجموع 10 سال از عمر ورزشی خود را در این تیم گذراند. وی در سال 71 به ذوب آهن پیوست و با لباس این تیم از دنیای فوتبال خداحافظی کرد.
افتخارات شاهرخ بیانی
قهرمانی در جام باشگاههای آسیا در سال 1370 به همراه تیم استقلال تهران
نایب قهرمانی جام باشگاه های آسیا در فصل 1992–1991 به همراه استقلال تهران
قهرمان سه دوره جام باشگاه های تهران در سال های 62، 64 و 70 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در لیگ آزادگان فصل 69-68 به همراه تیم استقلال تهران
27. پرویز مظلومی
پرویز مظلومی را می توان از آن دست از ستاره های فوتبال دانست که به حق واقعی خود در دوران بازیگریش نرسید. بهترین دوران این ستاره آبادانی فوتبال کشورمان با وقفه در روند فوتبال باشگاهی و ملی مصادف شد. شاید اگر جام تخت جمشید ادامه می یافت او نیز به مانند برادر بزرگتر و مشهورش (غلامحسین مظلومی) بارها صاحب عنوان آقای گلی ایران می شد. پرویز مظلومی تنگستانی متولد شهریور 1333 در آبادان است. پرویز مظلومی در خانواده ای کاملا فوتبالی به دنیا آمد. هم پدر و هم 6 برادر او علاقه زیادی به فوتبال داشتند و پدرش چون فوتبال بازی میکرد، به همین دلیل دوست داشت فرزندانش هم فوتبالیست شوند. الگوی فوتبالی پرویز، برادر بزرگترش زنده یاد غلامحسین مظلومی بود. غلامحسین به واسطه اینکه چند سال بزرگتر از او بود، زودتر توانسته بود به فوتبال حرفهای راه پیدا کند. غلامحسین یکی از گلزنان برتر آن دوران فوتبال ایران بود و الگوی پرویز شده بود. پرویز همیشه آرزو میکرد که روزی بتواند به عنوان یک مهاجم مثل غلامحسین کار کند. پرویز مظلومی فوتبال حرفهای خود را از تاج آبادان آغاز کرد. درخشش پرویز در ابن تیم باعث شد تا راهی تراکتورسازی تبریز شود. او در سالهای 55 تا 57 در این تیم تبریزی بازی میکرد. او در دومین سال حضورش در تراکتور برای این تیم 9 گل زد و توانست به تیمملی ایران دعوت شود. او در بحبوحه انقلاب و درسال 57 به تیم تاج پیوست و توانست در همان سال برای این تیم 7 گل به ثمر برساند. او بعد از تغییر نام تاج به استقلال هم دست از این تیم نکشید و به مدت یک دهه تا سال 1367 در این تیم بازی کرد و با پیراهن استقلال از دنیای فوتبال خداحافظی کرد. او در سالهای حضور خود در استقلال مجموعا 72 گل برای این تیم به ثمر رساند. در پر تماشاگرترین بازی تاریخ استقلال و پرسپولیس که در سال 1362 در ورزشگاه آزادی و با حضور حدود 120 هزار نفر برگزار شد، استقلال با تک گل پرویز مظلومی 1-0 به پیروزی رسید. پرویز مظلومی به مدت 9 سال دستیار منصور پورحیدری در استقلال بود. در سالهای بعد سرمربی تیمهای صنعت نفت آبادان، مس کرمان، صبای قم، ابومسلم و استقلال اهواز شد. او در فصل 88-87 مس کرمان را به مقام سوم لیگ رساند و این تیم را روانه آسیا کرد. وی در سه فصل نیز سرمربی آبی های پایتخت بود و هوادارن آبی به او لقب پرویز سوبله چوبله را داده اند.
افتخارات پرویز مظلومی
قهرمانی دو دوره جوانان آسیا در سال های 52 و 53 به همراه تیم جوانان ایران
قهرمان جام حذفی در سال 56 به همراه تیم تراکتورسازی تبریز
قهرمان دو دوره باشگاه های تهران در سال های 62 و 64 به همراه استقلال تهران
قهرمانی در لیگ آزادگان فصل 69-68 به همراه تیم استقلال تهران
کسب عنوان سوم با تیم مس کرمان به عنوان سرمربی در فصل 88-87 و راهیابی به مسابقات باشگاهی آسیا
کسب مقام نایب قهرمانی لیگ برتر در فصل 90-89 به عنوان سرمربی تیم استقلال تهران
26. کارو حق وردیان
هافبک خستگی ناپذیر دهه 40 و 50 تیم ملی و باشگاه تاج کسی نیست جز کارو حق وردیان فوتبالیست محجوب و محبوب ارامنه.کارو، با نام اصلی عزیز حق وردیان متولد دی ماه 1324 در منطقه مجیدیه تهران است. او نیز به رسم سایر فوتبالیست های ارامنه، فوتبال حرفه ای خود را از باشگاه آرارات تهران در سال 1342 آغاز کرد. وی پس از سه فصل بازی درخشان در آرارات که باعث تحسین اهالی فوتبال شده بود، به تیم منتخب تهران (کلونی) که در حکم تیم ملی بود، می پیوندد و بدنبال آن برای بازی در تیم ملی جوانان برگزیده می شود. با تعطیلی باشگاه های دارایی و شاهین در اواسط سال 1346 ، باشگاه تاج بهترین گزینه برای ادامه فوتبال اوست. بدین ترتیب کارو حق وردیان از فصل 1347 با لباس فیروزه ای رنگ تاج در مسابقات حضور می یابد. کارو به مدت چندین سال و زیر نظر رایکوف یکی از تاثیرگذارترین هافبک های تیم تاج به شمار می رفت که بازی های او دل هر هوادار تاج را می ربود. از جمله افتخارات بزرگ حق وردیان با تیم تاج، اولین قهرمانی آسیا با این تیم در سال 1349 بوده است. کارو حق وردیان علاوه بر تمام افتخاراتی که طی سال ها حضور در سطح اول فوتبال ایران (ملی و باشگاهی) کسب کرده یکی از رکورداران حضور در شهرآوردها نیز به حساب می آید. او با 17 حضور (16 دیدار رسمی و 1 دوستانه) و 8 سال حضور مداوم در دربی ها یکی از بزرگان دربی سرخابی ها به حساب می آید. کارو در طول سال های متمادی حضور در شهراوردها، پیروزی ها و شکست های بسیاری را تجربه کرده و گاهی این شکست ها بسیار تلخ بودهاست، به مانند دربی معروف سال 52 . اما با این وجود چه در پیروزی ها و چه در روزهای تلخ شکست هرگز از دایره اخلاق و احترام خارج نشد و از او به عنوان یکی از فوتبالیست های با اخلاق فوتبال کشورمان یاد می شود.
افتخارات کارو حق وردیان
قهرمانی در جام باشگاه های آسیا در سال 1349 به همراه تیم تاج
قهرمان چهار دوره جام باشگاه های تهران در سال های 47، 48، 50 و 51 به همراه تیم تاج
قهرمانی در لیگ تخت جمشید سال 1353 به همراه تیم تاج
25. آرش برهانی
با 108 گل زده در 292 بازی به تنهایی در صدر بهترین گلزنان تاریخ باشگاه استقلال قرار دارد. بالاتر از بزرگانی چون علی جباری، غلامحسین مظلومی، فرهاد مجیدی و یا حتی غلامرضا عنایتی. بله او آرش آقای گل استقلالی ها و نفر بیست و پنجم لیست بزرگان استقلال است. آرش برهانی متولد شهریور 62 در کرمان است. شاید خیلی ها ندانند بهترین گلزن تاریخ باشگاه آبی ها در ابتدا دروازه بان بوده است. او در تیم میلاد کرمان ابتدا گلر بود ولی بعد از مدتی با توجه به توانایی هایش در گل زدن به خط حمله آمد. شروع فوتبالی آرش در پست جدید (مهاجم)، در تیم جوانان شهرداری کرمان و بانک تجارت در سال 78 بود و تا سال 80 بازیکن این تیم بود. آرش برهانی یک سال در تیم جوانان پاس تهران بازی کرد و سپس به بزرگسالان این تیم پیوست و تا سال 85 بازیکن پاس بود. آرش برهانی چهار سال موفق در تیم پاس تهران داشت که باعث شد او لژیونر شده و به تیم النصر امارات بپیوندد. آرش یک سال در این تیم و فوتبال باشگاهی امارات حضور داشت و در سال 86 راهی تیم استقلال تهران شد و نزدیک به یک دهه در این تیم مشغول به بازی شد. آرش برهانی پس از غلامرضا عنایتی دومین گلزن برتر تاریخ لیگ خلیج فارس است، هر چند این دو استقلالی از نظر گلزنی در تمامی ادوار لیگ پشت سر فرشاد پیوس قرار گرفته اند. در فصل 82-81 او به عنوان پدیده لیگ برتر فوتبال معرفی شد و برانکو سرمربی وقت تیم ملی، به خاطر سرعت بالا و تکنیکش او را به تیم ملی ایران دعوت کرد. یکی از بهترین گل های او در عرصه ملی، گل به تیم ملی قطر در بازی های مقدماتی جام جهانی 2006 آلمان بود. وی سابقه بازی در جام جهانی 2006 آلمان را نیز دارد و تا سال 2010 در تیم ملی بازی کرد و در 37 بازی 10 گل به ثمر رساند. آرش برهانی در تاریخ 30 فروردین 1396 از دنیای فوتبال خداحافظی کرد.
افتخارات آرش برهانی
بهترین گلزن تاریخ باشگاه استقلال تهران با 108 گل زده در مجموع
دومین گلزن برتر لیگ خلیج فارس پس از غلامرضا عنایتی
کسب عنوان آقای گلی لیگ برتر در فصل 88-87 با 21 گل زده با پیراهن استقلال تهران
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران فصل 83-82 به همراه تیم پاس تهران
قهرمانی در جام حذفی فصل 87-86 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران فصل 88-87 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در جام حذفی فصل 91–90 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران فصل 92-91 به همراه تیم استقلال تهران
24. اصغر حاجیلو
یکی از هشت بازیکنی که تمام دوران حرفه ای فوتبال خود را در باشگاه استقلال (تاج) گذراند، مدافع متعصبی به نام اصغر حاجیلوست. حاجیلو با سابقه 11 سال بازی در استقلال (که دو سال آن قبل از انقلاب و در تیم تاج بوده است) یکی از مفاخر باشگاه استقلال به شمار می رود. این مدافع با اخلاق کشورمان متولد مرداد سال 35 در تهران است. اصغر حاجیلو همان طور که گفته شد فوتبال حرفه ای خود را از سال 55 و از باشگاه تاج شروع کرد. سبک بازی حاجیلو به دلیل فیزیک بدنی که داشت، همراه با خشونت بود ولی هیچ وقت بعد از زدن کسی با او درگیر نشد و رعایت اخلاق و جوانمردی را همیشه در بازی هایش رعایت می کرد. او که در مقطعی یکی از کاپیتان های تیم ملی هم به شمار می رفت در جام ملتهای آسیا 1984 که به چهارمی ایران منجر شد، عضو تیم ملی فوتبال ایران بود. او جزو 14 نفری بود که در سال 65 و هنگام بازیهای آسیایی 1986 در اعتراض به کادر فنی تیم ملی، از این تیم استعفا داد. پس از این استعفا او سه ماه از حضور در میادین محروم شد و دیگر به تیم ملی برنگشت. اصغر حاجیلو سرانجام در سال 67 و بیش از یک دهه بازی در تیم استقلال، با پیراهن این تیم از دنیای فوتبال خداحافظی کرد.
افتخارات اصغر حاجیلو
کسب عنوان چهارم جام ملت های آسیا در سال 1984 به همراه تیم ملی ایران
قهرمانی در جام حذفی فصل 57-56 به همراه تیم تاج
قهرمان دو دوره جام باشگاه های تهران در سال های 62 و 64 به همراه تیم استقلال تهران
23. محمود فکری
کاپیتان جویباری و پرافتخار آبی ها متولد مرداد 48 است. فکری فوتبالش را در سال 65 از تیم ساحل جویبار آغاز کرد و در سال 69 به تیم نساجی پیوست. محمد فکری پس از دو سال بازی در این تیم محبوب شمال کشورمان در سال 71 راهی پایتخت و تیم استقلال تهران شد. او چهار سال در استقلال توپ زد و پس از آن برای گذراندن خدمت سربازی راهی شیراز و تیم فجرشهید سپاسی شد. وی پس از پایان خدمت سربازی در سال 77 مجددا به تیم استقلال برگشت و نزدیک به 9 سال دیگر در استقلال بازی کرد. فکری در مدت حضور خود در استقلال نزدیک به 239 بازی و سه گل زده در کارنامه ورزشی خود دارد. او پس از حوادث شهرآورد سی و هشتم تهران در دی ماه سال 73 شش ماه از حضور در میادین محروم شد. وی از سال 81 تا 86 به مدت 5 سال کاپیتان استقلال بود. محمود فکری یکی از پرافتخارترین بازیکنان باشگاه استقلال به شمار می رود به طوری که با استقلال 6 بار قهرمان (سه بار قهرمان لیگ و سه بار قهرمان حذفی) و 7 بار نایب قهرمان (5 نایب قهرمانی لیگ و دو نایب قهرمانی حذفی) شده است. فکری بعد از دوران موفق در استقلال به تیم شیرین فراز کرمانشاه رفت و با پیراهن این تیم از دنیای فوتبال خداحافظی کرد. او هم اکنون سرمربی تیم دسته اولی نفت مسجد سلیمان است که فاصله چندانی، شاگردان او با لیگ برتری شدن ندارند.
افتخارات محمود فکری
نایب قهرمان جام باشگاه های آسیا در فصل 1999-1998 به همراه تیم استقلال تهران
کسب مقام سوم جام باشگاه های آسیا در فصل 2002-2001 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در لیگ آزادگان فصل 77-76 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در لیگ آزادگان فصل 80-79 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران فصل 85-84 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در جام حذفی فصل 75-74 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در جام حذفی فصل 79-78 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در جام حذفی فصل 81-80 به همراه تیم استقلال تهران
22. اکبر کارگرجم
اگر بخواهیم بهترین مدافعان تاریخ تیم تاج را بررسی و لیست کنیم، بدون شک اکبر کارگرجم در بالای این لیست خواهد بود. اکبر کارگرجم متولد دی ماه سال 1323 در شهر تهران است. کارگرجم فوتبال خود را از جوانان باشگاه تاج شروع کرد و در سال 1346 به تیم ریشه دار راه آهن پیوست. او دو سال در این تیم بازی کرد و 1348 به تیم مورد علاقه خود تاج تهران پیوست. با حضور زدراکو رایکوف (مربی اهل یوگوسلاوی سابق) در باشگاه تاج و تصمیم به جوان گرایی از سوی مسئولان باشگاه، اکبر کارگرجم نیز مورد توجه رایکوف قرار گرفت تا ظرف مدت کوتاهی، زمینه این انتقال فراهم شود. حالا او پس از گذشت چند سال سال بار دیگر به باشگاه محبوبش می پیوست. قهرمانی جام باشگاههای آسیا نخستین موفقیت بزرگ اکبر کارگرجم در تیم تاج است. کارگرجم تا 7 فصل و سال 55 در تیم تاج بازی کرد و با پیراهن تاج از دنیای فوتبال خداحافظی کرد. از جمله افتخارات کارگر جم در عرصه ملی نیز می توان، صعود به المپیک مونیخ در سال 51 اشاره کرد. بازی های درخشان او سبب شد تا در سال 1352، وی مرد سال فوتبال ایران لقب بگیرد. وی هم اکنون 73 سال سن دارد و در تهران سکونت دارد.
افتخارات اکبر کارگرجم
مرد سال فوتبال ایران در سال 1352
صعود به المپیک مونیخ در سال 1972 به همراه تیم امید ایران
حضور در المپیک مونیخ در سال 1972 به همراه تیم امید ایران
قهرمانی در جام باشگاههای آسیا 1970 به همراه تیم تاج
کسب مقام سوم جام باشگاههای آسیا 1971 به همراه تیم تاج
قهرمانی در جام باشگاههای تهران در سال 1351 به همراه تیم تاج
قهرمانی در لیگ تخت جمشید در سال 1353 به همراه تیم تاج
قهرمانی در جام حذفی در سال 49-1348 به همراه تیم تاج
21. سیدمهدی رحمتی
رکورددار کلین شیت در لیگ قهرمانان آسیا و یکی از بهترین دروازه بانان حال حاضر فوتبال کشورمان کسی جز سیدمهدی رحمتی نیست. رحمتی متولد بهمن 61 در شهر تهران و محله نازی آباد است. این ملی پوش سابق باشگاه استقلال، فوتبال حرفه ای خود را از جوانان پاس در سال 74 شروع کرد و دو سال در این تیم بود. بعد به تیم دخانیات و سپس به تیم فجر شهید سپاسی پیوست. در فجر بود که رحمتی در سطح اول فوتبال ایران مطرح شد و بعد از چهار فصل حضور در این تیم به سپاهان اصفهان پیوست. حضور او در سپاهان به یک فصل بیشتر نرسید تا این که در سال 84 پیراهن استقلال تهران را بر تن کرد. او دو فصل در استقلال بازی کرد و 23 بار وظیفه محافظت از دروازه آبی های پایتخت را بر عهده داشت. رحمتی بعد از بازی در استقلال، دو فصل هم در تیم مس کرمان حضور یافت و در ابتدای لیگ نهم دوباره به سپاهان بازگشت. رحمتی درسال 88 توانست دروازهبان اول تیم ملی شود. او با 77 بازی ملی بعد از احمدرضا عابد زاده (79 بازی ملی) دومین دروازبان با بیشترین بازی، در تیم ملی ایران است. البته اگر اختلاف او با سرمربی فعلی تیم ملی، کارلوس کی روش نبود با توجه به فرم بدنی خوب خود، شاید تاکنون بازی های ملی او از مرز 100 بازی نیز می گذشت. یکی از حسرت های رحمتی عدم حضور او در جام های جهانی، به خصوص جام جهانی 2014 برزیل است. رحمتی بعد از دو فصل بازی در دیار زاینده رود مجددا به استقلال برگشت و سه فصل دیگر برای این تیم مشغول به بازی شد. ماحصل این سه فصل حضور در استقلال، 98 بازی برای این تیم بود. وی پس از 3 سال حضور در استقلال و اختلاف با مدیریت جدید باشگاه به تیم تازه لیگ برترشده پیکان پیوست تا آن فصل، با پیراهن این تیم به میدان برود. مهدی رحمتی برای سومین بار در سال 94 به استقلال برگشت و تاکنون در این تیم مشغول به بازی است.
افتخارات سید مهدی رحمتی
رکورددار کلین شیت در لیگ قهرمانان آسیا با 20 بار بسته نگه داشتن دروازه خود
بهترین دروازه بان آسیا در سال 2010 و دومین دروازه بان برتر آسیا در سال 2013
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران 85-84 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران 89-88 به همراه تیم سپاهان اصفهان
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران 90-89 به همراه تیم سپاهان اصفهان
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران 92-91 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در جام حذفی 80-79 به همراه تیم فجر سپاسی شیراز
قهرمانی در جام حذفی 91-90 به همراه تیم استقلال تهران
انتخاب به عنوان دومین بازیکن برتر ایران در سال 1391
جزء 5 بازیکن پرافتخار لیگ برتر فوتبال ایران با 4 عنوان قهرمانی به همراه تیمهای استقلال تهران و سپاهان اصفهان
20. مجتبی جباری
8 شاکی. خود مجتبی در مورد اینکه در فوتبال ایران به او این لقب را داده اند راضی است و می گوید: "این لقب را دوست دارم زیرا منتقد برنامهریزی فوتبالمان بودهام و همیشه دلم برای پیشرفت فوتبال کشور میسوخته است". او را زیدان آسیا مینامند. البته این لقب را هواداران استقلال به او نداده اند، بلکه چند سال پیش وقتی همراه با تیمملی مقابل ژاپن بازی کرد، نظر کارشناسان و مفسران فوتبال ژاپن را به خود جلب کرد و لقب زیدان آسیا را ژاپنی ها به او بخشیدند .مجتبی جباری متولد خرداد 62 در شهر رباط کریم است. یکی از مشوقین اصلی هافبک استقلالیها برای آن که تبدیل به فوتبالیستی حرفهای شود، پدرش بود. اولین تیمی که جباری در دوران جوانی انتخاب کرد جوانان راهآهن بود. مجتبی به خاطر شغل پدرش، راهآهن را انتخاب کرد تا بیشتر وقتش را با پدر خود باشد. حمایتهای همهجانبه پدر، سبب شد تا مجتبی در سالهای حضورش در راهآهن به عنوان یکی از موثرترین بازیکنان این تیم شناخته شود. جباری در سال 78 توانست با حضور در جوانان استقلال به عشق دروان کودکی خود که حضور در این تیم بود برسد. مجتبی بعد از سه سال بازی در جوانان استقلال، برای گذراندن خدمت سربازی راهی تیم بزرگسالان ابومسلم خراسان شد و توانست نامی را در بین فوتبال دوستان، برای خود دست و پا کند. هماهنگی جباری با بادامکی، تیموریان و خسرو حیدری باعث شده بود، ابومسلم یکی از غولکشهای لیگ در آن روزها لقب بگیرد. او همواره در خاطرات خود از روزهای خوبی که در مشهد گذرانده یاد میکند و هنوز هم دوستانی را در این شهر دارد. بازی های خوب جباری در ابومسلم باعث شد تا او به تیم ملی نیز دعوت شد. در پایان سه فصل بازی های چشم نواز از این هافبک خلاق، او در سال 84 به تیم استقلال پیوست و به مدت 8 سال پیراهن استقلال را بر تن کرد. 170 بازی، زدن 32 گل و درخشش او به خصوص در شهرآوردها، باعث شد تا هواداران آبی پوش همیشه از این هافبک توانمند خود به نیکی یاد کنند. جباری همیشه از فوتبال ایران و سیستم آن ناراضی بوده است. برایش هم هیچفرقی نداشت که چه کسی مربی تیمش است و چه فردی مدیریت تیم را برعهده دارد. شاید همین زبان سرخ او بود که باعث اختلافش با علی فتح الله زاده مدیرعامل سابق استقلال شد و جباری بعد از هشت سال بازی در استقلال ساز جدایی از این تیم را کوک کرد. او در سال 92 به سپاهان رفت، وی در سپاهان تنها 5 بازی انجام داد و در همان سال برای ادامه بازی به فوتبال قطر رفت. پس از مصدومیت وحشتناک فریدون زندی از ناحیه ساق پا که در بازی بین تیم الاهلی مقابل تیم المعیذر رخ داد، مسئولان باشگاه الاهلی مذاکرات خود را با مجتبی جباری بازیکن ایرانی تیم سپاهان آغاز کردند و در نهایت با این بازیکن تا پایان فصل به توافق رسیدند. جباری با قراردادی سه ساله به ارزش یک میلیون و هفتصد هزار دلار جایگزین فریدون زندی هافبک ایرانی-آلمانی الاهلی قطر شد. جباری در تیر ماه 96 به دعوت علی منصور بار دیگر به استقلال برگشت ولی به دلایلی از جمله اختلاف با مدیرعامل فعلی استقلال، این بازیکن از تیم کنار گذاشتهشد. به جرات میتوان گفت هافبک خوشتکنیک استقلالیها یکی از بازیکنانی است که دچار بیشترین آسیبدیدگی ها شده ولی توانسته است پس از هر بار مصدومیت، روحیهاش را حفظ کند و به میادین بازگردد. خودش معتقد است انجام بیش از حد تمرینات بدنسازی و تداخل در نوع تمریناتش یکی از عوامل اصلی به وجود آمدن مصدومیتهایش بوده است. مجتبی یکی از فوتبالیست های خیر کشورمان نیز به شمار می رود، به طوری که عضو تعدادی از NGO های مختلف است. کتاب خوانی را دوست دارد و عاشق رمان های پائولوکوئیلو و نوشته های دکتر علی شریعتی است.
افتخارات مجتبی جباری
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران 85-84 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران 88-87 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران 92-91 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در جام حذفی فوتبال ایران 87–86 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در جام حذفی فوتبال ایران 91–90 به همراه تیم استقلال تهران
نایب قهرمانی در جام حذفی 84-83 به همراه تیم ابومسلم خراسان
19. غلامرضا عنایتی
به نفر 19 لیست بزرگان استقلال و بهترین گلزن تاریخ لیگ برتر ایران می رسیم. رضا عنایتی با 150 گل زده، عنوان بهترین گلزن ادوار تاریخ لیگ برتر را یدک می کشد. البته گفتنی است عنایتی فقط عنوان بهترین گلزن لیگ برتر را داراست و بهترین گلزن کل ادوار لیگ فرشاد پیوس گلزن نامی قرمزهاست که در دوران ورزشی خود 212 گل به ثمر رسانده است. غلامرضا عنایتی متولد مهرماه 1355 در شهر مشهد است. این مهاجم کارکشته تاکنون توانسته سه بار با تیم های ابومسلم خراسان و استقلال تهران، آقای گل لیگ برتر ایران شود و از این نظر هم رکوردی جالب به اسم خود ثبت کند. او همچنین در هفته آخر، اولین دوره لیگ برتر با لباس ابومسلم خراسان در برابر استقلال رشت 7 گل به ثمر رساند که از لحاظ گلزنی در یک بازی لیگ، یک رکورد محسوب میشود. البته عنایتی خیلی دیر پایش به فوتبال حرفه ای باز شد. اولین تیم حرفه ای او ابومسلم خراسان هست که وی در سال 80 و در سن 24 سالگی به عضویت این تیم درامد. عنایتی دو فصل در ابومسلم حضور داشت و در همان فصل اول و لیگ اول در سال 81 توانست با 17 گل اقای گل شود. او پس از درخشش در ابومسلم، در سال 82 به تیم استقلال تهران پیوست و 3 سال در این تیم حضور داشت. 77 بازی و 56 گل زده به همراه دو آقای گلی پیاپی در فصل 83_84 و 84_85 ، ماحصل حضور موفق رضا عنایتی در این سه سال و دوره اول حضور او در استقلال بود. عنایتی بعد از ترک استقلال به فاصله سه سال به فوتبال امارات رفت و در تیم های الامارات و النصر بازی کرد که البته در تیم النصر توفیق چندانی نداشت. عنایتی پس از سه سال دوری از استقلال در سال 88 با قراردادی یک ساله مجددا به استقلال برگشت و 17 بازی و 3 گل برای آبی ها به ثمر رساند. عنایتی بعد از ترک استقلال برای بار دوم، در فستیوالی از تیم ها نظیر الامارات، سپاهان اصفهان، صبای قم (2بار)، مس کرمان و پدیده خراسان بازی کرد و در سال 94 مجددا به استقلال برگشت. عنایتی با بازی در شهرآورد شماره 80 با 39 سال و 24 روز سن، مسنترین بازیکن تاریخ شهرآورد پرسپولیس و استقلال نیز شد که در نوع خود آماری جالب است. رضا عنایتی در سال 96 و با پیراهن صبای قم از دنیای فوتبال خداحافظی کرد.
افتخارات رضا عنایتی
کسب سه عنوان آقای گلی لیگ برتر در فصول 81-80 (ابومسلم) و 84-83 و 85-84 با تیم استقلال تهران
بهترین گلزن تاریخ ادوار لیگ برتر با به ثمر رساندن 150 گل در تیم های مختلف
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران در فصل 85-84 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران در فصل 90-89 به همراه تیم سپاهان اصفهان
نایب قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران در فصل 83-82 به همراه تیم استقلال تهران
18. عبدالعلی چنگیز
در نگاه اول چهره اش بیشتر به معلم های سخت گیر ریاضی میخورد تا یک فوتبالیست، اما عبدالعلی چنگیز ستاره بی بدیل دهه 60 باشگاه استقلال تهران به شمار می رود. عبدالعلی چنگیز متولد فروردین 1336 در اصفهان و منطقه چهار باغ این شهر است. او به مانند پنجعلي و حميد درخشان در جام تخت جمشيد ودر اوج جواني چهره شد. از ذوب آهن اصفهان فوتبالش را شروع کرد و در سال 60 به تیم استقلال پیوست. استقلالی ها عضویت چنگیز در تیم خود را جوابي محكم به آس خط حمله پرسپوليسيها يعني ناصر محمد خاني ميدانستند. هردوی آن ها تيزپا، تكنيكي و گلزن بودند. تماشاگرهاي فوتبال در دهه 60 با وجود همه سختی های جنگ از نظر فوتبالی، تماشاگرانی خوشبخت بودند. در سالهاي جنگ ميتوانستند با قیمتی کم بليت امجديه (شيرودی) را بخرند و شعبده بازيهاي امثال چنگيز و محمدخاني و درخشان را ببينند. چنگيز با تكيه بر سرعت و تكنيك مثال زدني خود يك گوش ايدهآل بود. به سادگي یک در مقابل یک را با دريبلهاي زيبا از سر راه بر ميداشت. بازيكني كه تقريبا سالهاست معادلي در فوتبال امروزی ايران ندارد. چنگیز چهار سال در تیم استقلال بازی کرد و بعد از آن راهی فوتبال قطر و دو تیم الاهلی و العربی این کشور شد. او 4 سال را در فوتبال این کشور گذراند و در اواخر دهه 60 به استقلال برگشت و با این تیم قهرمان آسیا شد. چنگیز در تیم رویایی سال 1984 که ایران موفق به کسب عنوان چهارم قاره کهن شد در کنار بزرگانی همچون ناصر محمد خاني و حميد عليدوستي يك خط آتش وحشتناك را براي تيم ملی كشورمان رقم زده بود كه در همان بازي اول با سه گل اماراتيهای پر مدعا را از سر راه برداشتند. اما آسيبديدگی عليدوستی در همان بازي اول توان اين مثلث رويايي را گرفت و در انتها به مقام چهارم رسيدند. چنگیز در سال 1371 با پیراهن استقلال از دنیای فوتبال خداحافظی کرد.
افتخارات عبدالعلی چنگیز
کسب مقام چهارم جام ملت های آسیا در سال 1984 به همراه تیم ملی ایران
قهرمانی در جام باشگاههای آسیا در سال 1370 به همراه تیم استقلال تهران
نایب قهرمانی جام باشگاه های آسیا در فصل 1992–1991 به همراه استقلال تهران
قهرمان سه دوره جام باشگاه های تهران در سال های 62، 64 و 70 به همراه تیم استقلال تهران
17. نصرالله عبداللهی
هوادار قدیم و جدید ندارد همه او را به یک لقب می شناسند، عمو نصی. عمو نصی استقلالی ها در طول دوران بازی هایش چه در قامت تیم ملی و چه باشگاه های گارد، راه آهن، تاج و شاهین همیشه مدافعی سخت کوش و توانمند بوده است. عمو نصی کوله باری از افتخارات در عرصه ملی و باشگاهی دارد. از حضور در جام جهانی 1978 آرژانتین بگیرید تا قهرمانی با تاج در مسابقات جام باشگاه های آسیا و دو قهرمانی با تیم ملی در جام ملت های آسیا و حضور در المپیک 1976 مونترال کانادا همه و همه از افتخارات این مرد بزرگ در فوتبال کشورمان است. نصرالله عبداللهی در مهر ماه 1329 در اهواز به دنیا آمد. عبداللهی از جمله بازیکنانی است که فوتبال خود را دیر آغاز کرد، اما با تلاش منحصربهفردی که داشت توانست خیلی زود نام خود را سر زبانها بیندازد و به عنوان یک مدافع قدرتمند و مستحکم در فوتبال ایران معرفی گردد. تیم اول او حمید بود و از همین تیم به گارد پیوست، سپس پیراهن راهآهن را پوشید. بازیهای عبداللهی در ترکیب راهآهن نظر کادر فنی باشگاه تاج را به او جلب کرد. انتقال عبداللهی به تاج نقطه عطف دوران بازیکنی او بود و عبداللهی برای سالها بدل به مدافع ثابت این تیم و تیم ملی فوتبال ایران شد. او تا سال 1353 در تاج و به مدت چهار سال بازی کرد. عبداللهی با پیراهن تیم شاهین تهران و درسال 64 از دنیای فوتبال خداحافظی کرد. نصرالله عبداللهی در حال حاضر، سرپرستی تیم استقلال را بر عهده دارد.
افتخارات نصرالله عبداللهی
قهرمانی در جام ملت های آسیا در سال 1972 به همراه تیم ملی ایران
قهرمانی در جام ملت های آسیا در سال 1976 به همراه تیم ملی ایران
صعود به المپیک مونترال در سال 1976 به همراه تیم امید ایران
حضور در المپیک مونترال در سال 1976 به همراه تیم امید ایران
قهرمانی در جام باشگاههای آسیا 1970 به همراه تیم تاج
کسب مقام سوم جام باشگاههای آسیا 1971 به همراه تیم تاج
قهرمانی در جام باشگاههای تهران در سال 1351 به همراه تیم تاج
قهرمانی در لیگ تخت جمشید در سال 1353 به همراه تیم تاج
قهرمانی در جام حذفی در سال 49-1348 به همراه تیم تاج
16. عبدالصمد مرفاوی
مهاجم خرمشهری استقلالی ها متولد مرداد سال 42 است. یکی از نفراتی که هم به عنوان بازیکن و هم به عنوان سرمربی بارها در مستطیل سبز و روی نیمکت اسمش با استقلال عجین شده است. مرفاوی شروع فوتبالیش از جوانان پاس بندر امام در سال 60 بود و بعد از ان به تیم جوان خوزستان پیوست. شروع فوتبال حرفه ای صمد مرفاوی را می توان از سال 62 و تیم نیروی زمینی دانست. او یک سال در این تیم توپ زد و در سال بعد هم به تیم ستاد مشترک تهران پیوست. پس از آن 3 سال را در تیم دارایی گذراند و در سال 67 به تیم استقلال تهران پیوست. در روزگاری که علی پروین همه ستارهها را میخرید، مرفاوی به استقلال رفت و در دیدار نهایی جام باشگاههای ایران (لیگ قدس) در سال 69 گل حساسی را به قرمزها زد که موجب قهرمانی استقلال در آن جام شد. او دو بار دیگر در سالهای 70 و 71 با سر به رقیب سنتی گل زد، گرچه نامش زیر گل سی ثانیه عباس سرخاب گم شد. ولی این گل ها هیچکدام به پای مهم ترین گلی که او در طول عمر ورزشیش زده نمی رسد. صمد مرفاوی یکی از تاریخی ترین گل های تیم استقلال را به ثمر رسانده است. گل دوم و برتری بخش مرفاوی در دیدار پایانی جام باشگاه های آسیا در دقیقه 75 مقابل تیم لیائونینگ چین، باعث شد آبی ها برای دومین بار فاتح آسیا شوند. او در همان سال به عنوان سومین بازیکن برتر آسیا لقب گرفت. مرفاوی پس از این 5 سال موفق در استقلال راهی تیم الکویت شد و دو سال نیز در این تیم بازی کرد. وی سپس در سال 74 مجددا به استقلال برگشت و تا سال 77 در این تیم توپ زد. مرفاوی در سال 78 و با پیراهن تیم بهمن، از دنیای بازیگری خداحافظی کرد.
افتخارات عبدالصمد مرفاوی
زننده گل قهرمانی استقلال در جام باشگاه های آسیا در سال 1370
قهرمانی در جام باشگاههای آسیا در سال 1370 به همراه تیم استقلال تهران
نایب قهرمانی جام باشگاه های آسیا در فصل 1992–1991 به همراه استقلال تهران
قهرمانی در لیگ آزادگان فصل 69-68 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در لیگ آزادگان فصل 77-76 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در جام حذفی فوتبال ایران 75–74 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در جام باشگاه های تهران در سال 70 به همراه تیم استقلال تهران
15. بهتاش فریبا
آخرین آقای گل جام ملت های آسیا تا قبل از علی دایی، رکوردار گلزنی در تیم ملی بنا به میانگین گل به دقیقه بازی (16 بازی و 12 گل ملی) و اولین ایرانی که چهار گل در یک بازی رسمی ملی زد. این ها همه حکایت از یک بازیکن بزرگ دارد و او کسی جز بهتاش فریبا هافبک هجومی دهه 50 و 60 باشگاه استقلال تهران و تیم ملی نیست. بهتاش فریبا متولد بهمن 34 در شهر تهران است. او فوتبالش را در سنین نوجوانی زیر نظر آقای اردشیر لارودی آغاز کرد و در تیم البرز آن را ادامه داد. سپس به راهآهن پیوست و در سال 56 تیم راهآهن را به مقصد پاس ترک گفت. وی پس از دو سال بازی در راه آهن در سال 58 و اوایل انقلاب به تیم استقلال تهران پیوست و نزدیک به ده سال در این تیم توپ زد. او تا سال 67 و روز آخر وفادار به استقلال ماند و با پیراهن این تیم از دنیای فوتبال خداحافظی کرد. فریبا در سال 54 در جام بینالمللی جوانان به تیم ملی جوانان پیوست و با تک گلی که در دیدار نهایی در برابر شوروی سابق به ثمر رسانید، ایران به مقام قهرمانی جام رسید و در سال 55 با تیم ملی جوانان در تایلند بر فراز آسیا ایستاد. بهتاش فریبا اولین فوتبالیست ایرانی است که ۴ گل در یک دیدار ملی به ثمر رسانیدهاست که مربوط به دیدار ایران و بنگلادش در جام ملتهای آسیا در کشور کویت (سال 1980) میباشد. وی عنوان آقای گل در این مسابقات جام ملت های آسیا در 5 بازی 7 گل به ثمر رساند. در بازیهای مقدماتی المپیک مسکو در سال 58 خوشاستیلترین هافبک مهاجم تیم ملی بود و در دیدار پایانی در مقابل سنگاپور یکی از فنیترین گل های بازی ها را به ثمر رسانید. او توانست ایران را بار دیگر به المپیک مسکو روانه کند هرچند بنا به دلایل سیاسی، ایران این المپیک و المپیک 1984 را تحریم کرد و تیم امید کشورمان نتوانست در المپیک مسکو شرکت کند.
افتخارات بهتاش فریبا
حضور در جام جهانی 1978 آرژانتین به همراه تیم ملی ایران
آقای گل جام ملت های آسیا در سال 1980 با تیم ملی ایران
صعود به المپیک 1980 مسکو با گلزنی او در بازی پایانی به همراه تیم امید ایران
قهرمانی در جام بین المللی جوانان در سال 54 و گلزنی به تیم شوروی سابق در بازی نهایی
قهرمانی در مسابقات جوانان آسیا در سال 55 به همراه تیم جوانان
قهرمان دو دوره جام باشگاه های تهران در سال های 62 و 64 به همراه استقلال تهران
14. آندرانیک اسکندریان
اندرانیک اسکندریان ستاره ارمنی و دفاع میانی و چپ تیم ملی و باشگاه های آرارات، تاج و نیویورک کاسموس در دهه 50 و 60 به شمار می رود. او متولد دی 1330 در شهر تهران است. اسکندریان که اکنون ساکن ایالت نیوجرسی آمریکاست، کوله باری از افتخارات را در کارنامه ورزشی خود دارد. حضور در جام ملت های آسیا، المپیک مونترال، جام جهانی 1978 آرژانتین و سرانجام عضویت در تیم منتخب جهان و حضور موثر در رقابتهای لیگ حرفه ای ایالات متحده امریکا، بخشی از افتخارات این فوتبالیست قدیمی کشورمان به شمار می رود. وی فوتبال حرفه ای خود را از باشگاه پولاد تهران و سال 48 آغاز کرد و به مدت دو سال در این تیم توپ زد. او در سال 50 به باشگاه مشهور ارامنه یعنی آرارات پیوست و دو سال نیز در این تیم بازی کرد. حضور موفق او در تیم آرارات سبب شد که اسکندریان در سال 52 به باشگاه تاج تهران بپیوندد. وی توانست در سال 53 با این تیم فاتح لیگ تخت جمشید شود. او تا زمان انقلاب و انحلال تاج در این تیم توپ زد. اسکندریان در بازی خداحافظی پله، در تیم منتخب جهان همراه ایرج دانایی فرد از تاج تهران حضور داشت. وی به همراه دانایی فرد اولین بازیکنان تاریخ فوتبال ایران بودند که به تیم منتخب جهان دعوت شدند. اوبه همراه مهدی پاشازاده تنها مدافعین تاریخ فوتبال ایران هستند که در تیم منتخب دنیا دعوت شده و بازی کردهاند. پس از بازی درمنتخب جهان وی به کاسموس نیویورک تیم آن روزهای پله پیوست و برای بازیهای خداحافظی پله بارها به کشورهای مختلف سفر کرد. وی در این تیم، سالها با بزرگانی چون فرانتس بکنباوئر، پله، یوهان نیسکنس ،جیورجیو کیناجلیا وکارلوس آلبرتو نیز هم بازی بودهاست. اسکندریان در این تیم پاس های گل بی شماری به نام خودبه ثبت رساند و در این تیم به دادن پاس گل شهره بود درحالی که پست وی مدافع چپ و وسط بود. درضمن از اسکندریان به عنوان یکی از بهترین دفاع چپ های تاریخ فوتبال ایران و آسیا یاد میشود.
افتخارات آندرانیک اسکندریان
حضور در جام جهانی 1978 آرژانتین به همراه تیم ملی ایران
قهرمانی در جام ملت های آسیا در سال 1976 به همراه تیم ملی ایران
صعود به المپیک مونترال در سال 1976 به همراه تیم امید ایران
حضور در المپیک مونترال در سال 1976 به همراه تیم امید ایران
قهرمانی در لیگ تخت جمشید در سال 1353 به همراه تیم تاج
قهرمانی در جام حذفی فوتبال ایران 56–55 به همراه تیم تاج
قهرمانی در رقابتهای لیگ حرفه ای ایالات متحده امریکا در سال های 1978، 1980 و 1982 با تیم نیویورک کاسموس
13. رضا حسن زاده
رضا حسن زاده با حضور در سه فینال آسیا رکوردار ایران و حتی آسیا به شمار می رود. این دفاع متعصب استقلالی ها که ظاهری ساده هم دارد، آن قدر خوب بازی می کرد که هواداران به او لقب سیم خاردار را داده بودند. رضا حسن زاده متولد شهریور 47 در تهران و محله عباسی است. بگذارید بر خلاف روال ابتدا از دوران بازنشستگی او از فوتبال و برخوردهایی که با او شده با شما سخن به میان آورم. حسن زاده دل پری از فوتبال این روزهای ایران و بی مهریی هایی که با او طی این سالیان شده دارد. جایی که در یک مصاحبه می گوید: "یک روز میخواستم بروم استادیوم آزادی بازی استقلال را نگاه کنم. فکر میکنید چه برخوردی با من شد؟ مقابل در ورودی جلویم را گرفتند و گفتند بلیتت کو؟! به من که سالهای سال برای تیم ملی این کشور بازی کردم، عضو باشگاه استقلال بودم و سالهای سال وقتم را صرف خوشحال کردن این مردم کردم". همین یک مصاحبه نشان می دهد به کسی که سه فینال آسیایی در کارنامه خود دارد و حتی در سال 70 یکی از دو گل قهرمانی استقلال را به ثمر رسانده، شایسته نام او برخورد نشده است. به روال معرفی این بازیکن ارزشمند برگردیم. رضا حسن زاده فوتبال حرفه ای خود را از باشگاه استقلال تهران و در سال 66 شروع کرد. او به مدت 6 سال در استقلال توپ زد و به افتخارات زیادی از جمله یک قهرمانی و یک نایب قهرمانی آسیا دست پیدا کرد. او در سال 72 استقلال را به مقصد تیم الکویت ترک گفت و دو سال در این تیم بازی کرد. حسن زاده برای بار دوم و در سال 74 مجددا به استقلال برگشت و شش سال دیگر نیز در این تیم توپ زد و یک نایب قهرمانی دیگر در آسیا را تجربه کرد. سیم خاردار استقلالی ها در سال 81 با پیراهن پگاه گیلان از دنیای فوتبال خداحافظی کرد. حسن زاده سابقه 24 بازی ملی و 10 گل زده را نیز دارد که برای یک مدافع آمار قابل توجهی به شمار می رود.
افتخارات رضا حسن زاده
قهرمانی در جام باشگاههای آسیا در سال 1370 به همراه تیم استقلال تهران
نایب قهرمانی جام باشگاه های آسیا در فصل 1992–1991 به همراه استقلال تهران
نایب قهرمانی جام باشگاه های آسیا در فصل 1999–1998 به همراه استقلال تهران
قهرمانی در لیگ آزادگان فصل 69-68 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در لیگ آزادگان فصل 77-76 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در لیگ آزادگان فصل 80-79 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در جام حذفی فوتبال ایران 75–74 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در جام حذفی فوتبال ایران 79–78 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در جام باشگاه های تهران در سال 70 به همراه تیم استقلال تهران
12. شاهین بیانی
دومین کاپیتان تاریخ باشگاه استقلال که جام قهرمانی باشگاه های آسیا را بالای سر خود برده، کسی جز شاهین بیانی نیست. شاهین بیانی متولد بهمن 1340 در تهران است. شاهین بیانی در دوره زمانی در تیم استقلال تهران حضور داشته و در مجموع نزدیک به 11 سال در این تیم بازی کرده است. وی که برادر کوچکتر شاهرخ بیانی است، از جمله بازیکنهایی بود که همراه با تیم استقلال به عنوان کاپیتان درسال 1370 قهرمان جام باشگاههای آسیا شد. وی با تیم ملی ایران در جام ملت های آسیا به مقام چهارم این بازی ها نیز دست پیدا کرد. شاهین بیانی جزو 14 نفری بود که در سال 65 و هنگام بازیهای آسیایی 1986 در اعتراض به کادر فنی تیم ملی، از این تیم استعفا داد. او در تیر ماه 69 با دعوت علی پروین مجددا به تیم ملی برگشت. کاپیتان پرافتخار آبی ها سرانجام بعد از چندین سال حضور موفق در استقلال در روز 18 مهرماه سال 74 در یک بازی دوستانه که باشگاه به مناسبت خداحافظی وی، مقابل تیم ملی سنگاپور ترتیب داده بود از دنیای فوتبال خداحافظی کرد.
افتخارات شاهین بیانی
بالا بردن دومین جام قهرمانی باشگاه های آسیا در سال 1370 به عنوان کاپیتان استقلال تهران
قهرمانی در جام باشگاههای آسیا در سال 1370 به همراه استقلال تهران
نایب قهرمانی جام باشگاه های آسیا در فصل 1992–1991 به همراه استقلال تهران
قهرمانی در لیگ آزادگان فصل 69-68 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمان سه دوره جام باشگاه های تهران در سال های 62، 64 و 70 به همراه استقلال تهران
قهرمانی در جام حذفی فوتبال ایران 75–74 به همراه تیم استقلال تهران
11. ایرج دانایی فرد
پسر شایسته علی دانایی فرد، بنیان گذار تیم تاج و هافبک اعجوبه تیم ملی و باشگاه تاج، نفر یازدهم لیست بزرگان باشگاه استقلال تهران (تاج) است. در دنیای فوتبال یک عقیده کلی وجود دارد که فرزندان فوتبالیست های معروف معمولاً بازیکن سطح بالا و در حد پدرشان نمی شوند، اما مواردی هم وجود داشته است که خلاف این عقیده را ثابت کرده است که می توانیم در این مورد مالدینی ها را مثال بزنیم که مالدینی پسر خیلی معروف تر از پدرش نیز شد. یکی از مثال های بارز باز هم در رد کردن این مدعا لاقل در فوتبال کشورمان، ایرج دانایی فرد است. علی دانایی فرد موسس باشگاه دوچرخه سواران و پدر معنوی تاج آن قدرها بزرگ است که حالا حالاها در مورد او بنویسیم ولی ایرج پسر وی در فوتبال به عنوان بازیکن موفقیت های بیشتری کسب کرد و از پدرش سرشناس تر بود. ایرج در دهه 50 بازیکن تیم تاج بود و در جام جهانی 1978 نیز مقابل اسکاتلند گلزنی کرد. او در جام ملت های 1980 آسیا نیز در تیم ملی حاضر بود و چند سال نیز در باشگاههای آمریکایی بازی کرد. ایرج دانایی فرد متولد فروردین 1330 در تهران است. سرآغاز فوتبال حرفه ای او در سال 49 و از باشگاه تاج است. او در همان بدو ورود به تیم تاج به مقام قهرمانی جام باشگاه های آسیا دست یافت. هر چند در آن تیم رویایی تاج در آن سال ها و بازیکنانی نظیر داریوش مصطفی، اکبر افتخاری، مهدی حاج محمد و همچنین غلامحسین مظلومی فرصت کمتری برای بازی به او می رسید. وی برای بروز بیشتر استعدادهای خود در سال 51 از تاج جدا شد و به تیم عقاب پیوست. عقاب در آن روزگاران رقیب سرسختی برای تیم تاج بود به طوری که در سال 51 در رقابتی تنگاتنگ با تیم پرمهره تاج مقام دوم باشگاه های تهران را کسب کرد. او بعد از دو سال بازی در این تیم به تیم پاس پیوست و دو سال نیز در این تیم بود. دانایی فرد در سال 55 و برای بار دوم مجددا به تاج برگشت و تا سال 59 در این تیم که بعد از انقلاب به استقلال تهران تغییرنام داد بازی کرد. ایرج دانایی فرد، حماسه ساز بازی ایران و اسکاتلند و نخستین بازیکنی است که در جام جهانی برای ایران گل زد. او اولین ایرانی است که در تیم منتخب جهان خیلی ساده در گوشه ای از زمین بدون ناز و اداهای بازیکنان فعلی در درب کلمن آب می نوشد و خستگی در می کند. یک تاجی واقعی، با کوله باری از افتخارات ملی و باشگاهی و مهمتر از همه بی ادعا و خاکی بودن او. ایرج دانایی فرد اکنون ساکن آمریکاست و یک فروشگاه کوچک وسایل ورزشی را اداره می کند.
افتخارات ایرج دانایی فرد
زننده اولین گل تاریخ تیم ملی ایران در مسابقات جام جهانی در برابر تیم ملی اسکاتلند
حضور در جام جهانی 1978 آرژانتین به همراه تیم ملی ایران
قهرمانی در جام باشگاههای آسیا 1970 به همراه تیم تاج
کسب مقام سوم جام باشگاههای آسیا 1971 به همراه تیم تاج
قهرمان دو دوره جام باشگاه های تهران در سال های 50 و 51 به همراه تیم تاج
قهرمانی در جام حذفی فوتبال ایران 57–56 به همراه تیم تاج
70 بازیکن برتر تاریخ باشگاه استقلال تهران، سربازان تاج (بخش اول)
70 بازیکن برتر تاریخ باشگاه استقلال تهران، سربازان تاج (بخش دوم)