اختصاصی طرفداری- کشتی آزاد در سال 2017 تورنمنت های متعددی از جمله رقابت های جهانی پاریس، جام جهانی کرمانشاه و بازی های کشورهای اسلامی را پشت سر گذاشت که مطمئنا برای تعیین برترین کشتی گیران آزادکار جهان در سال جاری، بررسی مسابقات جهانی پاریس بهترین معیار خواهد بود. پس در آن کنکاش کردیم تا بهترین نفرات که قاعدتا قهرمانان اوزان هشتگانه هستند را معرفی کرده و نگاهی تحلیلی به عملکردشان داشته باشیم.
وزن 57 کیلوگرم: یوکی تاکاهاشی |
با وجود نام هایی چون ولادیمیر خینچگاشویلی، حسن رحیمی، یانگ کیونگ ایل، ری هیگوچی و حتی بونه رودریگز در وزن 57 کیلوگرم که ده کامیون با کمک هم از کشیدن سنگینی اسامی شان عاجزند، سخت است که برترین کشتی گیر این وزن را یوکی تاکاهاشی از ژاپن بنامیم، اما درخشش این چشم بادامی در غیاب مدعیان نام برده در مسابقات جهانی پاریس چاره ای برایمان نگذاشته تا این عنوان را به او نسبت دهیم.
تاکاهاشی 24 سال سن دارد و پیش از این در اوج جوانی در سال 2015 در مسابقات جهانی پاریس حضور پیدا کرده بود، اما به مقامی بهتر از نهمی دست نیافت و پس از درخشش هموطنش ری هیگوچی در المپیک ریو، کمتر کسی تصورش را می کرد که تاکاهاشی یک بار دیگر بتواند دوبنده تیم ملی کشورش را در این وزن در مسابقات جهانی بر تن کند. اما در مسابقات جهانی پاریس تاکاهاشی این فرصت را پیدا کرد تا یک بار دیگر شانسش را برای کسب مدال جهانی بیازماید. این بار اما او برای رسیدن به موفقیت تشنه تر از دو سال گذشته بود و کشتی گیران قدری چون بکا لومتادزه، ولادیمیر دوبوف، اردنباتین بخبایار و توماس گیلمن را از سر راهش برداشت تا با کسب مدال طلای جهان نشان دهد که جانشین خلفی برای هیگوچی بوده است. البته موفقیت تاکاهاشی در مسابقات جهانی یک شبه به دست نیامد. قهرمانی او در مسابقات قهرمانی آسیا با شکست دادن کشتی گیرانی چون رضا اطری سه ماه قبل از مسابقات جهانی و همچنین حضور در تورنمنت های معتبری چون یارگین، نشان دهنده این است که ژاپنی ها برای تصاحب یکی از سکوهای جهانی پاریس از مدت ها قبل برنامه ریزی کرده بودند. بدون شک ژاپنی ها با داشتن کشتی گیرانی چون تاکاهاشی و هیگوچی، در المپیک توکیو در سبک وزن حرف های زیادی برای گفتن خواهند داشت.
توماس گیلمن آمریکایی را باید یکی دیگر از پدیده های این وزن در سال 2017 معرفی کرد. گیلمن علی رغم سن کمش با راهیابی به فینال این وزن در پاریس، همه را شگفت زده کرد و زین پس باید او را در زمره مدعیان وزن 57 کیلوگرم در دنیا قرار دهیم.
آندری یاتسنکو از اوکراین نیز وضعیتی مشابه با گیلمن دارد و با 20 سال سن توانست در پاریس به مدال برنز جهان در رده بزرگسالان دست پیدا کند و بی انصافیست اگر او را در جمع برترین 57 کیلوگرمی های دنیا در سال 2017 قرار ندهیم.
اردنبات بخبایار از مغلوستان در پاریس به دومین مدال جهانی خود بوسه زد. بخبایار در سال های اخیر همواره جزو کشتی گیران زهردار وزن اول به حساب آمده و بارها موی دماغ کشتی گیران سرشناس این وزن شده است. جالب اینجاست که بخبایار در مسابقات جهانی لاس وگاس توانست با نتیجه 2 بر 1 از سد تاکاهاشی بگذرد، اما امسال این تاکاهاشی بود که بر روی سکوی مسابقات جهانی در رده نخست قرار گرفت و بخبایار پایین تر از او ایستاد.
وزن 61 کیلوگرم: حاجی علی اف |
حاجی علی اف را می بایست پادشاه بی چون و چرای وزن 61 کیلوگرم نه تنها در سال 2017 بلکه در سه سال اخیر دانست. علی اف با رزومه ای پر بار از دو قهرمانی جهان در این وزن و همچنین مقام سومی المپیک در وزن 57 کیلوگرم پا به مسابقات جهانی پاریس گذاشت و امسال با وجود حضور کشتی گیران سرشناسی چون ولادیمیر خینچگاشویلی، گادژی مراد رشیداف و بونه رودریگز، برای دفاع از عنوان قهرمانی کار به مراتب دشوارتری پیش رو داشت، اما به خوبی از پس آن برآمد. اغراق نیست اگر علی اف را یکی از کامل ترین کشتی گیران حال حاضر در دنیا بدانیم. او کشتی را به معنای واقعی کلمه درک می کند و در همه جای کشتی حرف برای گفتن دارد و با ضریب هوشی بالایی که دارد بهترین تصمیم ها را در بدترین شرایط ممکن و با ضربان قلب بالا می گیرد. وی در پاریس تمامی حریفانش را با اختلاف زیاد از پیش رو برداشت و در مقابل 45 امتیازی که از حریفانش کسب کرد، تنها 2 امتیاز از دست داد.
از نمایش درخشان گادژی مراد رشیداف، نماینده روس ها در این وزن نیز نباید به سادگی گذشت. رشیداف همان کشتی گیریست که دو سال پیاپی در مسابقات جوانان جهان به ایمان صادقی باخت و صادقی آن فن معروف آتو را روی او اجرا کرد. وی یک بار در جام جهانی آمریکا در وزن 57 کیلوگرم با حسن رحیمی نیز سرشاخ شده بود و حتی تا مرز شکست دادن او پیش رفت، اما مغلوب تجربه کشتی گیر کشورمان شد. اوج کار رشیداف در پاریس رقابتش با خینچگاشویلی بود که در یک کشتی حساب شده موفق شد او را با نتیجه 6 بر 3 شکست دهد. رشیداف اما در فینال در مقابل حاجی علی اف هر چه زد به در بسته خورد و نتوانست سلطنت این کشتی گیر آذری در وزن 61 کیلوگرم را به چالش بکشد. قطعا او یکی از سه کشتی گیر برتر وزن 61 کیلوگرم در سال 2017 بوده است.
خینچگاشویلی گرجستانی هم که نیازی به معرفی ندارد. او در وزن 57 کیلوگرم به تمام خواسته هایش اعم از قهرمانی جهان و المپیک دست یافت و در پاریس به یک وزن بالاتر آمد تا در وزن غیر تخصصی خود یک مدال جهانی دیگر این بار از جنس برنز به جیب بزند.
بونه رودریگز کهنه کار از کوبا نیز که یکی از چقرترین 57 کیلوگرمی های سال های اخیر به شمار می رفت، امسال بعد از 3 سال به دومین مدال برنز جهان خود بوسه زد. رودریگز با 34 سال سن روزهای پایانی خود در ورزش حرفه ای را تجربه می کند.
65 کیلوگرم: زورابی یاکوبشویلی |
وقتی که یاکوبشویلی گرجستانی، نفر دهم المپیک ریو به قهرمانی این وزن در مسابقات جهانی پاریس می رسد، ماگومدمراد گادجیف از لهستان، نفر شانزدهم المپیک ریو به مقام نایب قهرمانی می رسد و الخاندرو والدز کوبایی، نفر هفتم المپیک ریو به همراه آلن گوگائف روسی که بعد از هفت سال رنگ مسابقات جهانی را دید به مقام سومی مشترک می رسند و هیچ یک از مدال داران المپیک ریو بر روی سکوی مسابقات جهانی پاریس نمی ایستند، در نتیجه با توجه به غیبت اکثر مدعیان وزن 65 کیلوگرم دنیا در مسابقات جهانی پاریس همچون رومانوف، چامیزو، عسگراف و نوروزاف، انتخاب برترین کشتی گیر این وزن نیز همچون وزن 57 کیلوگرم چالش برانگیز است. اما به پاس قهرمانی یاکوبیشویلی در مسابقات جهانی عنوان برترین کشتی گیر این وزن را به اومی دهیم. هرچند معتقدیم این کشتی گیر گرجستانی در حد و اندازه های مدعیان نام برده شده در این وزن نیست. اما سیر صعودی که یاکوبیشویلی طی یکی دو سال اخیر داشته، نشان دهنده این است که او راه پیشرفت را پیدا کرده است و در آینده نیز حرف های زیادی در این وزن برای گفتن خواهد داشت. پیروزی های او مقابل کشتی گیران سرسختی چون باجرانگ هندی، مصطفی کایا ترکیه ای و حتی آلن گوگائف روسی در پاریس به هیچ وجه اتفاقی نیست.
اما حضور مجدد آلن گوگائف در ترکیب تیم ملی روسیه در مسابقات جهانی آن هم پس از هفت سال ارزش این را دارد تا نام او را نیز در بین برترین های این وزن در سال 2017 قرار دهیم. او پیش از این در سال 2010 در کشور خود به مدال نقره جهان دست پیدا کرده بود و هفت سال بود که به دلایل مختلف از جمله ناکامی در مسابقات قهرمانی کشور روسیه از حضور در مسابقات جهانی محروم می شد. (البته در المپیک لندن حضور داشت که به مقامی بهتر از شانزدهم دست پیدا نکرد.)
وزن 70 کیلوگرم: فرانک چامیزو |
شایسته تر از فرانک چامیزو برای لقب برترین آزادکار وزن 70 کیلوگرم دنیا در سال 2017 نداریم. کشتی گیری کوبایی الاصل که چند سالیست برای کشور ایتالیا در میادین بین المللی حاضر می شود و در پاریس در یک وزن بالاتر کشتی گرفت که حاصلش قهرمانی جهان بود. او این عنوان را برای دومین بار است که از آن خود می کند و اگر در المپیک ریو داوران کمی با او مهربان تر بودند، الان طلای المپیک ریو هم در کارنامه اش دیده می شد. این اعجوبه سیه چرده که برای حضور در مسابقات جهانی پاریس زیر نظر گایدار گایدارف، مربی روسی تمریناتش را پشت سر گذاشته بود، برای سرشاخ شدن با حریفان تمرینی خوب مجبور است ماه های زیادی از سال را در به در کشورهایی نظیر آذربایجان و روسیه شود.
چامیزو که هنوز هم در زادگاهش شناخته شده و محبوب است و برای هر موفقیتش جشن می گیرند، همانند همه کوبایی ها از زیبایی ذاتی بدن و عضلات تراشیده منحصر بفردی برخوردار است. ناگفته نماند وی اولین مدال جهانی اش را در سال 2010 با پرچم کشور کوبا به دست آورد که سومی جهان در وزن 55 کیلوگرم بود. او که اغلب اهالی کشتی کوبایی خطابش می کنند و فقط عناوینش برای ایتالیایی هاست، شاید شعور کشتی اش به اندازه ایرانی ها و روس ها نباشد، اما روحیه جنگندگی بالا در کنار هوش سرشارش از او کشتی گیری ساخته که قادر است هر حریفی را از پیش رو بردارد.
فرانک شاید زیرگیری هایش کلاسیک و منطقی نباشد، اما فرم آمادگی بدنی اش در مسابقات آن قدر مطلوب است که وقتی از یک طرف زیر را نشان می دهد، چنان تعادل حریفش را بر هم می زند که پای طرف دیگر را به راحتی از آن خود می کند.
او وقتی از حریفش عقب است، آن قدر با آرامش کشتی می گیرد که گویا علاقه ای به جبران امتیازات ندارد، اما همواره نشان داده که برای تمام تایم های کشتی برنامه دارد و بارها شاهد بودیم که در ثانیه های پایانی باخت را با برد عوض کرده است. او را باید یکی از ده کشتی گیر برتر حال حاضر دنیا در بین تمامی اوزان دانست.
البته نمایش خیره کننده چامیزو نباید دلیلی باشد تا عملکرد درخشان جیمز گرین آمریکایی در سال های اخیر در وزن 70 کیلوگرم را نادیده بگیریم. او که کپی برابر اصل جردن باروز کشتی می گیرد در پاریس با کشتی های هجومی خود توانست به فینال برسد، اما در فینال مقابل چامیزو هر چه زد به در بسته خورد و زورش به او نچربید تا حداقل مدال برنزش در سال 2015 را به نقره ارتقا دهد. او در مسابقات جهانی لاس وگاس هم کشتی های قابل قبولی گرفت و تنها به حسن یزدانی باخت.
یوهی فوجینامی از ژاپن در کنار آخژورک تاناتاروف از قزاقستان که به عنوان سومی مشترک رقابت های جهانی پاریس دست یافتند، از نظر فنی با چامیزو و گرین فاصله زیادی دارند و منصفانه تر آن است که نام مصطفی حسینخانی را بالاتر از نام آن ها در بین برترین های این وزن در سال 2017 قرار دهیم. باخت حسینخانی به فوجینامی در رقابت های جهانی پاریس بر اثر حادثه بود و مطمئنا اگر این دو کشتی گیر چندبار دیگر با هم سرشاخ شوند، حسینخانی خیلی راحت تر از این حرف ها از پس این چشم بادامی برخواهد آمد. مضافا اینکه حسینخانی در سال 2017 به غیر از نتایج پاریس در سایر مسابقات مثل جام جهانی کرمانشاه و بازی های کشورهای اسلامی کشتی های خیلی خوبی گرفت و قرار دادن نام او در رده سوم برترین های این وزن در سال 2017 غیر منطقی نیست.
ادامه دارد...