طرفداری – با برگزاری دیدار های پلی آف مسابقات، سرانجام چهره 32 تیم حاضر در رقابت های جام جهانی 2018 روسیه مشخص شد. در این میان، تیم ملی ایران در میان شایستگی تمام، به عنوان نخستین تیم آسیایی و یکی از اولین کشور ها حضور خود در روسیه را قطعی کرده و حالا در انتظار مراسم قرعه کشی رقابت ها در روز 10 آذر است.
صلابت و کیفیت بالای تیم یکدست کارلوس کیروش امید ها برای حضوری شایسته در مهمترین رویداد فوتبالی جهان را به اوج رسانده و هواداران فوتبال در کشور، بیش از هر زمان دیگری به صعود به دور حذفی مسابقات میاندیشند. با این حال، قرعهای آسان، میتواند مسیر رسیدن به این مهم را سهل الوصول کرده و رویاپردازی ها را به حدی اعلی برساند.
سیدبندی مسابقات به صورت رسمی اعلام شده و تیم ملی ایران با قرار گرفتن در سید سوم، وضعیت مساعدتری در قیاس با سایر تیم های آسیایی دارد. بنا بر قوانین فیفا، تیم های یک قاره (به جز اروپا) نمیتوانند در یک گروه قرار گیرند و بر این اساس یوزهای ایرانی در مرحله گروهی با تیم های ملی ژاپن، کره جنوبی، عربستان سعودی و استرالیا رو در رو نخواهند شد. همچنین طبیعتا تیم های حاضر در یک گلدان نیز در یک گروه قرار نخواهند گرفت.
در سید نخست مسابقات، تیم های ملی روسیه، آلمان، برزیل، پرتغال، آرژانتین، بلژیک، لهستان و فرانسه قرار گرفته اند. طبیعتا رویارویی با هریک از این تیم های پرآوازه مصائب خاص خود را خواهد داشت. ایران سابق بر این، با تیم های ملی آلمان، پرتغال و آرژانتین در جام های جهانی 1998، 2006 و 2014 بازی کرده است و خاطرات تلخ و شیرینی از این مصاف ها در ذهن دارد. در حال حاضر، تیم های آلمان، برزیل، فرانسه و بلژیک، در آماده ترین وضعیت خود قرار داشته و در اندیشه فتح جام هستند. تقابل با این تیم ها، علی رغم جذابیت های خاص خود، بسیار دشوار تلقی میشود و شاید بر روی کاغذ، روسیه و لهستان از سید نخست بهترین انتخاب ها برای همگروهی شدن به حساب بیایند.
در سید دوم رقابت ها، تیم های ملی اسپانیا، پرو، سوئیس، کرواسی، انگلستان، اروگوئه، مکزیک و کلمبیا حضور دارند. در میان این نام ها، ایران پیش از این در جام های جهانی 1978 و 2006 به ترتیب مقابل پرو و مکزیک قرار گرفته است. قرعه استخراج شده از این گلدان با توجه به قدرتمند بودن تیم های سید نخست، میتواند اساسی ترین نقش را در امکان صعود ملیپوشان به دور حذفی ایفا کند. قرار گرفتن با اسپانیا، انگلستان و کلمبیا میتواند رویای صعود را تا حدود زیادی منتفی کند. گرچه دیگر تیم ها نیز قدرتمند هستند، ولی یک قرعه آسان از این گلدان، امیدبخش خواهد بود. شاید بر روی کاغذ بتوان پرو، کرواسی و مکزیک را بهعنوان قرعه هایی مطلوب در مقایسه با سایرین معرفی کرد.
تیم ملی با تیمی از گلدان سوم روبرو نخواهد شد. با این حال تیم های ملی دانمارک، ایسلند، کاستاریکا، سوئد، تونس، مصر، سنگال و جمهوری اسلامی ایران در این گلدان جای گرفته اند.
در گلدان چهارم نیز که با حضور پررنگ نمایندگان آسیا همراه شده است، تیم های ملی صربستان، نیجریه، استرالیا، ژاپن، کره جنوبی، عربستان سعودی، مراکش و پاناما قرار دارند. با توجه به قوانین فیفا و منتفی بودن حضور دو تیم آسیایی در یک گروه، قرعه های ممکن تیم ملی از گلدان چهارم، چهار تیم صربستان، نیجریه، مراکش و پاناما خواهد بود. شانس رویارویی با هرکدام از این قرعه ها، 25% میباشد که عدد قابل توجهی است. در میان این چهارتیم، نیجریه سابقه تقابل با ایران در جام جهانی گذشته را دارد. هیچگونه منعی بر سر راه همگروه شدن ملیپوشان با نیجریه و مراکش وجود ندارد ولی درصورت قرار گرفتن ایران با دو تیم اروپایی حاضر در سید اول و دوم در یک گروه، قرعه صربستان از دسترس خارج خواهد شد و همگروهی با مکزیک نیز به معنای عدم تقابل با پاناما خواهد بود. در میان نام های حاضر در این گلدان، شاید پاناما را بتوان مطلوب ترین قرعه برای تیم ملی دانست. گرچه شور و شوق پاناما برای نخستین حضور خود در جام جهانی، برای هر تیمی دردسرساز میتواند باشد.
با توجه به اطلاعات بالا و قوانین فیفا، شاید سخت ترین حالت برای قرعه کشی را بتوان همگروهی با دو تیم اروپایی و یک تیم از آمریکای جنوبی یا یک تیم از آمریکای جنوبی، یک تیم اروپایی و یک تیم آفریقایی دانست. گروه برزیل، اسپانیا، ایران و صربستان، به معنای واقعی کلمه میتواند مرگ باشد! فرانسه، انگلستان، ایران و نیجریه نیز، حالت مرگبار دیگر است.