طرفداری - اکنون 23 کشور حاضر در جام جهانی مشخص شده اند و فقط 9 کشور دیگر شانس حضور در جام جهانی را خواهند داشت.
روسیه (میزبان)، فرانسه، پرتغال، آلمان، صربستان، لهستان، انگلیس، اسپانیا، بلژیک، ایسلند (تیم های صدرنشین گروه های 9 گانه اروپا)، ایران، کره جنوبی، ژاپن، عربستان سعودی (نماینده های آسیا)، مکزیک، کاستاریکا، پاناما (سه تیم اول کونکاکاف)، برزیل، اروگوئه، آرژانتین، کلمبیا (چهار تیم اول آمریکای جنوبی)، نیجریه و مصر (تیم های صدرنشین در دو گروه از پنج گروه آفریقا) تاکنون موفق به کسب مجوز حضور در جام جهانی 2018 باشند.
اما 20 کشور دیگر این شانس را دارند که برای کسب 9 سهمیه باقیمانده، برای حضور در جام جهانی 2018 بجنگند، تا تکلیف 32 تیم حاضر در جام جهانی مشخص شود. قرعه کشی جام جهانی 2018 در تاریخ 1 دسامبر 2017 (10 آذر 1396) برگزار خواهد شد.
اروپا (4 سهمیه):
هشت کشور سوئیس، ایتالیا، دانمارک، کرواسی، سوئد، ایرلندشمالی، یونان و جمهوری ایرلند راهی مرحله پلی آف مسابقات مقدماتی جام جهانی در قاره اروپا شدند، که در دو سید قرار خواهند گرفت و پس از قرعه کشی هر تیمی حریف خود را خواهد شناخت. چهار تیم پیروز در مجموع دو دیدار رفت و برگشت، به عنوان آخرین نماینده های اروپا راهی جام جهانی خواهند شد.
در آخرین رنکینگ فیفا که در ماه سپتامبر منتشر شد، سوئیس (7)، ایتالیا (17)، کرواسی (18)، ایرلندشمالی (20)، سوئد (23)، دانمارک (26)، جمهوری ایرلند (34) و یونان (47) بودند. اما با توجه به رنکینگ جدید فیفا که در تاریخ 16 اکتبر (24 مهر) منتشر خواهد شد، تغییراتی ایجاد خواهد شد. سوئیس، ایتالیا و کرواسی حضورشان در سید یک قطعی خواهد بود، اما دانمارک با توجه به نتایجی که کسب کرده است، این شانس را دارد بالاتر از ایرلندشمالی به سید یک صعود کند و از رقابت با سه تیم قدرتمند اروپایی اجتناب کند.
آفریقا (3 سهمیه):
در قاره آفریقا هنوز تکلیف سه گروه مشخص نشده است. در گروه A، از بین تونس و جمهوری دموکراتیک کنگو یک تیم راهی جام جهانی خواهد شد. تونس 13 امتیازی با کسب فقط یک مساوی خانگی در مقابل لیبی، بدون توجه به نتیجه جمهوری دموکراتیک کنگو 10 امتیازی در مقابل گینه می تواند راهی جام جهانی شود. در گروه C نیز فقط دو تیم مطرح مراکش و ساحل عاج شانس حضور در جام جهانی را دارند. این دو تیم در بازی پایانی به مصاف هم خواهند رفت و با توجه به صدرنشینی مراکش، ساحل عاج به عنوان میزبان مسابقه فقط به یک پیروزی برای صعود نیاز دارد، در غیر این صورت مراکش راهی جام جهانی خواهد شد.
در گروه D وضعیت کمی متفاوت است و هر چهار کشور سنگال، بورکینافاسو، کیپ ورده و آفریقای جنوبی این شانس را دارند که راهی جام جهانی شوند. با این تفاوت که سنگال و آفریقای جنوبی دو دیدار در مقابل هم دارند و بورکینافاسو و کیپ ورده فقط یک بازی دیگر برای صعود شانس دارند. در این گروه سنگال 8 امتیازی با کسب فقط یک برد می تواند بدون توجه به دیگر دیدار راهی جام جهانی شود. آفریقای جنوبی 4 امتیازی برای صعود به جام جهانی به پیروزی در هر دو دیدار رفت و برگشت در مقابل سنگال نیازمند است. اما بورکینافاسو و کیپ ورده 6 امتیازی برای صعود شانس بسیار اندکی دارند. بدین نحوه که حتما باید در مقابل حریف پیروز شوند و آفریقای جنوبی در مقابل سنگال 4 امتیاز کسب کند. آن زمان تیم صعود کننده با تفاضل گل مشخص خواهد شد.
آمریکای جنوبی و اقیانوسیه (1 سهمیه):
پرو به عنوان تیم پنجم آمریکای جنوبی باید به مصاف نیوزلند نماینده اقیانوسیه برود و برنده این دیدار در مجموع دو دیدار رفت و برگشت راهی جام جهانی خواهد شد.
کونکاکاف و آسیا (1 سهمیه):
هندوراس به عنوان تیم چهارم کونکاکاف به مصاف استرالیا تیم پنجم آسیا خواهد رفت و تیم پیروز این دیدار در مجموع دو دیدار رفت و برگشت راهی جام جهانی خواهد شد.
کشورهای رکورددار حضور در جام جهانی
شاید بتوان هلند (نایب قهرمان سه دوره جام جهانی)، جمهوری چک (نایب قهرمان دو دروه جام جهانی)، مجارستان (نایب قهرمان جام جهانی 1954)، آمریکا (عدم حضور در جام جهانی پس از 32 سال)، شیلی (قهرمان دو دوره اخیر کوپا آمریکا) و کامرون (رکورددار حضور در جام جهانی در میان کشورهای آفریقایی) را بزرگترین غایبین جام جهانی 2018 تا اینجای کار شمرد.