طرفداری - مهمت آیان و سردار علی چلیکلر، دو کارشناس شناخته شده فوتبال ترکیه در برنامه خط قرمز شبکه NTV Spor به بررسی بحران هایی پرداختند که در نهایت باعث شد ترکیه نتواند به جام جهانی 2018 روسیه صعود کند.
قبل از رفتن به فرانسه، یکی از ماساژورهای تیم ملی ترکیه با آردا توران در مورد عدم دریافت پاداش صعود به یورو 2016 صحبت کرد. در حالی که بعدا مشخص شد آنها پاداش موردنظر را دریافت کرده بودند. آردا هم به عنوان کاپیتان در این مورد با یکی از مدیران فدراسیون فوتبال ترکیه تماس گرفت. او در مورد پاداش صعود برای بازیکنان اصلا صحبت نکرد. داستان به گوش فاتح تریم رسید و امپراطور عصبانی شد. در تمرین تیم ملی که تماشاگران و خبرنگاران هم حضور داشتند با عتاب کاپیتان تیمش را مورد خطاب قرار داد و از او خواست در مورد چیزهایی که به او ربطی ندارد دخالت نکند. در جلسه تاکتیکی بعد از آن وقتی تریم از ضربات ایستگاهی به سرعت گذشت، آردا یادآوری کرد بازیکنان وظایف شان در این زمینه را نمی دانند و تیم گل های زیادی از ضربات ایستگاهی دریافت می کند.
دیسیپلین موردانتظار در اردوی تیم ملی ترکیه دیده نمیشد. حتی تریم هم بعدها اعتراف کرد که درست از همان جایی ضربه خورده که قبلا در اداره اش استاد بوده است: حفظ نظم و دیسپلین در اردوی تیم. این مشکل هم در اردوی آنتالیا هم در کمپ تیم در فرانسه کاملا مشخص بود. افراد مختلفی بدون توجه به شرایط تیم وارد هتل می شدند و با بازیکنان صحبت می کردند. شاید مهم ترین این اتفاقات، حضور هماهنگ نشده گولبن ارگن (یکی از خواننده های ترکیه) و فرزندانش در کمپ تیم ملی و گرفتن عکس یادگاری با بازیکنان تیم بود.
قبل از اولین بازی تیم در یورو 2016 تریم در جلسه ای با چند مدیر رسانه ای در مورد مشکلات تیم صحبت کرد اما هیچ اشاره ای به بحران پاداش ها نداشت. گفته می شود اردوی تیم ملی ترکیه مدت هاست دچار باندبازی و جبهه بندی های مختلف شده و یکی از عوامل دعوت نشدن امره بلوزاوغلو به تیم ملی ترکیه هم همین نکته است. گروهی به سرکردگی آردا توران به نوعی همه چیز را در تیم تحت کنترل گرفته است. تریم در این رابطه هم چیزی نگفت.
بعد از مشکلات به وجود آمده در اردو و درگیری لفظی بازیکنان و فاتح تریم، همه متوجه وضعیت غیرعادی تیم شده بودند. به عنوان مثال بازیکنان تا 6صبح در اتاق هایشان مشغول بازی و صحبت بودند و وقتی دستیار تریم برای تذکردادن وارد اتاق میشد بازیکنان با لحنی بد و توهین آمیز او را از اتاق خارج می کردند. همین نکته در بازی تیم هم کاملا مشخص بود و نمایش ضعیف ترکیه در یورو طرفداران، خبرنگاران و کارشناسان فوتبال ترکیه را شگفت زده کرده بود. کم کم زمزمه هایی در مورد "بحران پاداش" پخش شد و بازیکنان خشمگین شدند. آنها معتقد بودند این تهمتی است که عوامل رسانه ای نزدیک به تریم علیه آنها مطرح کرده اند. اوج این نابسامانی ها، سوت های اعتراضی طرفداران ترکیه در بازی با اسپانیا بود که حتی به واکنش آردا توران هم انجامید. در بازی آخر هم بازیکنان هم قسم شدند تا کیفیت واقعی شان را نشان دهند و در نتیجه تیم با یک بازی خوب به پیروزی رسید و امیدوار به صعود از گروه به عنوان تیم سوم ماند. اما گلی که ایرلندشمالی به ایتالیا زد همه چیز را خراب کرد.
بعد از یورو 2016 فاتح تریم هیچ کدام از بازیکنان درگیر در این بحران و جنجال را به تیم ملی دعوت نکرد. آردا توران، بوراک ییلماز، جانر ارکین، هاکان بالتا و گوکان گونول. او در یک کنفرانس مطبوعاتی سخنان تندی در مورد بازیکنانی که دعوت نشده اند مطرح کرد و تلویحا گفت آنها شرف ندارند پیراهن تیم ملی ترکیه را بر تن کنند. بحران دیگر کاملا عیان شده بود و همه در محافل فوتبال ترکیه از داستان گروه آردا و اتفاقات کمپ تیم ملی در فرانسه حرف می زدند. همه چیز دو قطبی شده بود و کاربران هم در شبکه های اجتماعی آتش این اختلاف را شعله ورتر می کردند. خبرنگاران هم مدام در حال مخابره شایعات و شنیده هایی بودند که از اردوی تیم ملی به بیرون درز کرده بود.
بوراک ییلماز در یک مصاحبه به این نکته اشاره کرد که وقتی لیست بازیکنان دعوت شده به تیم ملی را دید، متوجه شده "هیچ کس از ما در تیم حضور ندارد." همین نکته هم باندی که ادعا میشد در تیم ملی ترکیه ایجاد شده است را بیش از پیش نمایان می کند.
پاداش صعود به یورو 2016، 150هزار یورو معین شده بود اما بعد از صعود دراماتیک تیم در بازی آخر، رئیس فدراسیون فوتبال ترکیه به رختکن تیم رفت و عدد 500هزار یورو را مطرح کرد. او مشخص نکرد این رقم به پاداش قبلی اضافه شده یا پاداش کلی 500هزار یورو خواهد بود. بعدها مشخص شد پاداش به صورت ناعادلانه ای بین بازیکنان پخش شده است. در ضمن این نکته هم برملا شد که مسئله اصلی و ریشه ای بحران، طلب پاداش از سوی بازیکنان نبوده است و این مسئله در ادامه باعث شعله ور تر شدن اختلافات موجود شده است. تنها بازیکنی که علنا به پاداش دریافتی اش اعتراض کرد بوراک ییلماز بود که به خاطر حضورنداشتن در بازی های آخر تیم در مرحله مقدماتی، مبلغ ناچیزی در مقایسه با سایرین دریافت کرده بود. اما تیتر این بحران از نگاه مردم و خبرنگاران "بحران پاداش صعود به یورو 2016" بود و آردا و دوستانش به عنوان بازیکنانی شناخته شدند که به خاطر پول بیشتر، آرامش و موفقیت تیم ملی ترکیه را فدا کرده اند.
جالب اینجاست هربار هم از تریم یا بازیکنان خواسته میشد در مورد اتفاقات اردوی تیم ملی در فرانسه صحبت کنند آنها جواب می دادند "شما همه چیز را می دانید". همین مساله باعث شد تمام شایعات و شنیده ها از نگاه مردم تبدیل به واقعیت و fact شوند. اگر تریم و بازیکنان واقعا هر آنچه اتفاق افتاده را بیان می کردند شاید داستان تا این حد جنجالی و وخیم نمیشد.
بعد از چند بازی در مرحله مقدماتی جام جهانی 2018 روسیه و استفاده از بازیکنان جوان و کم نام و نشان، کسب نتیجه ضعیف برابر ایسلند فشارها بر تریم را افزایش داد. جالب است که در این برهه، سرمربی تیم ملی همه چیز را روی سر رسانه ها خراب کرد و آنها را متهم کرد به ناحق بازیکنان تیم ملی را مشتی منفعت طلب نشان داده اند! همین چرخش 180درجه ای نشان می داد آردا و دوستانش به تیم ملی ترکیه برخواهند گشت. ارتباط بین دو نفر از طریق امره بلوزاوغلو برقرار شد و آردا به مربی اش گفت یا همه دوستانش را باید به تیم دعوت کند یا او به تیم ملی نمی آید. در اردوی بعدی، تمام بازیکنان (آردا توران، جانر ارکین، بوراک ییلماز، گوکان گونول و سلچوک اینان) به تیم برگشتند و تریم در اظهارنظری عجیب گفت آنها را به تیم برگردانده نه به قلبش.
اما آرامش باز هم به اردوی ترکیه برنگشت و یک بحران دیگر تیم را تحت الشعاع قرار داد: آردا توران در هواپیمای تیم ملی به یکی از خبرنگاران (بیلال مشه) حمله کرد و با فحاشی و داد و بیداد این گونه عنوان کرد که او و چند خبرنگار دیگر به شرف و ارزش های خانوادگی اش توهین کرده اند. جالب اینجاست که او در میانه این جنجال با صدای بلند گفت می داند چه کسی هنوز آنها را به هواپیمای تیم ملی راه می دهد و چه کسانی پشت این داستان ها هستند (حضور جانر ارکین، دوست صمیمی آردا در این دعوا و تحریک های او هم جالب توجه بود). لیست خبرنگارانی که تیم ملی را همراهی می کنند به تایید دمیر اورن، رئیس فدراسیون و تریم می رسد و مشه خبرنگار روزنامه ای است که دمیراورن (رئیس فدراسیون فوتبال ترکیه) مدیر مسئول آن است!
در حالی که خبرنگاران منتظر شکایت مشه از آردا بودند دمیر اورن از این خبرنگار مسن و باسابقه خواست از این کار صرفنظر کند. تریم که داستان را فهمید تصمیم گرفت یک بازی آردا را از حضور در میدان محروم کند اما آردا در حرکتی عجیب در حالی که همه منتظر عذرخواهی اش بودند، روبروی دوربین خبرنگاران و شبکه های تلویزیونی از خداحافظی اش گفت (خبرنگاران سالن را به نشانه اعتراض ترک کردند و فقط تصویربرداران در سالن ماندند). آردا گفت به این نتیجه رسیده که حضورش به تیم ملی لطمه می زند و علی رغم عشقی که از کودکی به این تیم داشته می خواهد از تیم ملی خداحافظی کند. او تاکید کرد دلیل رفتنش فاتح تریم نیست. ولی بعد از اخراج تریم، خیلی راحت اعلام کرد حاضر است به تیم برگردد و با دعوت لوچسکو، دوباره پیراهن تیم ملی را برتن کرد. نکته جالب در مورد بازگشت آردا توران به تیم ملی، اظهارات دمیر اورن است: او گفت "آردا کاپیتان ماست و به تیم ملی برمی گردد". در حالی که آردا در زمان حمله به مشه مستقیما به خود دمیراورن توهین کرده بود!
بخش بعدی داستان، جنجال فاتح تریم در آلاچاتی چشمه بود. داماد تریم صاحب یک رستوران بزرگ در آلاچاتی است و درگیری او با همسایه و رقیبش باعث شد تریم به این شهر رفته وارد دعوا شود. داستان تا درگیری مسلحانه هم ادامه داشته و بالاخره پلیس مداخله کرده است. جالب است بدانید طرف دوم دعوا هم از شخصیت های شناخته شده در فدراسیون فوتبال ترکیه بود. بعد از این اتفاق تریم کنفرانس مطبوعاتی تشکیل داد و با تشریح ماجرا، عذرخواهی کرد. اما این را هم گفت که این کار را برای خانواده اش انجام داده است و وظیفه دفاع از خانواده اش بر عهده اوست.
چندروز بعد تریم برکنار شد. فدراسیون فوتبال ترکیه مدعی شد دو طرف با توافق از هم جدا شده اند اما بعدها مشخص شد تریم اخراج شده است. در ضمن بعد از چند روز فاش شد خود تریم بعد از داستان آلاچاتی به فدراسیون نشینان اعلام کرده آماده استعفا است اما آنها گفته اند ادامه مسیر مقدماتی جام جهانی 2018 روسیه را هم با او طی خواهند کرد. بحث پرداخت نشدن بند غرامت موجود در قرارداد تریم هم مدت هاست در رسانه های مختلف مطرح می شود و به سرانجام نرسیده است.
پرده آخر هم بازی با ایسلند در اسکی شهیر بود. قبل از شروع بازی، فدراسیون فوتبال ترکیه با اهدای پلاکتی به آردا، صدمین بازی ملی او را گرامی داشت و نکته جالب، سوت های اعتراضی طرفداران حاضر در ورزشگاه بود. این اعتراضات وقتی آردا تعویض شد به اوج خود رسید و خنده هیستریک بازیکن پرتجربه ترک، نشان دهنده وخامت اوضاع بود. با باخت 3-0 ترکیه در این بازی، صعود به جام جهانی باز هم برای ترک ها رویا شد. آنها آخرین بار در جام جهانی 2002 ژاپن و کره جنوبی حاضر بودند.
طعنه آمیز است که 3نفر از 5بازیکن مدنظر در تمام این جنجال ها (آردا توران، بوراک ییلماز و جانر ارکین) به دلیل محرومیت و مصدومیت با تیم ملی به فنلاند سفر نمی کنند و در این بازی تشریفاتی برای کشورشان به میدان نمی روند. افکار عمومی در ترکیه مدت هاست از تیم ملی فوتبال این کشور دلسرد شده و حتی برخی از مردم صراحتا عنوان می کنند تیم ملی ترکیه نماینده آنها نیست و این تیم را شایسته کشور ترکیه نمی دانند.