طرفداری- قصد داریم تا در این مطلب، یکی از مهم ترین قوانین فوتبال اروپا را بررسی کنیم.
تنها چند روز از گران ترین انتقال تاریخ فوتبال، انتقال 222 میلیون یورویی نیمار به پاری سن ژرمن، می گذرد. در فصل گذشته نیز پوگبا به منچستریونایتد پیوست، منچسترسیتی همیشه خرج های بزرگ می کند و پس از همه این انتقال ها، همه یک چیز را می پرسند. قانون فیرپلی مالی اروپا چیست که این نقل و انتقالات اجازه انجام شدند دارند. در اینجا، به تفصیل، به بررسی قانونی می پردازیم که گریبان اینتر را مدتی قبل گرفته بود- که البته آن ها این مشکل را حل کردند-. برای بررسی راحت تر این قانون، از سوال و جواب هایی که سایت یوفا، در مورد این مبحث در سایت رسمی خود قرار داده است، کمک می گیریم.
قانون فیرپلی مالی اروپا، در یک جمله چگونه تعریف می شود؟
فیرپلی مالی اروپا، قانونی است که تلاش می کند سلامت اقتصادی در فوتبال اروپا، رشد کند.
این قانون از چه زمانی آغاز شد؟
این قانون در سال 2010 تصویب شد و اولین اجرای آن، در سال 2011 انجام شد. از آن تاریخ، باشگاه هایی که به رقابت های اروپایی صعود کرده اند، نباید هیچ گونه بدهی یا حساب عقب مانده ای داشته باشند. آن ها نه به بازیکنان، نه به کادر تیم نمی توانند بدهکار باشند و مالیات و دیگر موارد مالی از این قبیل نیز باید کامل پرداخت شده باشد.
از سال 2013، باشگاه ها در مقابل شکستن قوانین برابری دخل و خرج نیز بررسی می شوند. این بدان معناست که باشگاه ها الزاما باید خرج و بدهی های خود را، با سود دهیشان، برابر کنند که این قانون باشگاه ها را از تجمع بدهی در آن ها، منع می کند. برای بررسی این موضوع، مجموعه مستقلی با نام مرکز کنترل مالی باشگاه ها (CFCB)، برای هریک از تیم های شرکت کننده در مسابقات اروپایی، هر فصل، وضعیت مالی آن تیم در سه سال گذشته را بررسی می کند. اولین چیزی که باید باشگاه ها رعایت کرده باشند، قانون برابری دخل و خرج است که از می 2014، مورد بررسی قرار گرفته است و عدم رعایت این قانون، از فصل 2014/15 بررسی می شود.
از سال 2015، فیفا قوانین خود را کمی به روز کرد و چند وضعیت خاص برای پیشرفت سرمایه گذاری پایدار در باشگاه ها و در عین حال توجه به کنترل خرج بیش از حد، را تعریف کرد. این شرایط خاص، زمان هایی هستند که باشگاه قصد بازسازی اقتصادی داشته یا بحران مالی و اقتصادی شدیدی باشگاه را در بر بگیرد و یا حتی کشوری که آن باشگاه در آن حضور دارد، دچار بحران اقتصادی شدید شود. برای اولی بار در تاریخ CFCB این مجموعه موظف شد که تیم هایی که در رقابت های اروپایی نیستند اما در آینده قصد دارد یا ممکن است در آن حضور داشته باشند را نیز بررسی کند.
آیا باشگاه ها دیگر نمی توانند هیچگونه بدهی یا تراز منفی داشته باشند؟
برای این که دقیق این موضوع را بررسی کنیم، هر باشگاه اجازه دارد در هر دوره بررسی ( سه سال)، 5 میلیون یورو بیشتر از در آمد خودش، خرج کند. با این حال، این مبلغ می تواند تا حدی معین بیشتر شود که آن نیز باید مستقیما توسط مالک یا مالکان باشگاه، یا یک شخص وابسته، پرداخت شود. این اصل، از ظهور بدهی های ناپایدار، جلوگیری خواهد کرد. این حدود معین عبارتند از:
45 میلیون یورو برای فصل های 2013/14 و 2014/15
30 میلیون یورو برای فصل های 2015/16، 2016/17 و 2017/18
برای تشویق به سرمایه گذاری در ساخت استادیوم، زمین های تمرین، پیشرفت تیم جوانان و پیشرفت تیم بانوان، از سال 2015، این موارد از لیست قانون برابری دخل و خرج، بیرون آمده اند.
آیا باشگاه ها در صورت رعایت نکردن قوانین فیرپلی مالی اروپا، به طور اتوماتیک محروم یا حذف خواهند شد؟
اگر باشگاهی به هر شکلی به قوانین رعایت نکند، این وظیفه مرکز کنترل مالی باشگاه ها است که در مورد مقدار و عواقب آن، تصمیم بگیرد. عدم رعایت قوانین، حذف یا محرومیت اتوماتیک را شامل نمی شود اما هیچ استثنائی برای عدم رعایت قوانین نیست. با توجه به فاکتورهای مشخصی، مقدار برخورد با باشگاه مشخص می شود.برخورد با باشگاه ها، شامل موارد زیر می شود.
الف: اخطار
ب: توبیخ
ج: جریمه
د: کسر امتیاز
ه: حذف کردن سود حاصل از حضور در یک رقابت اروپایی
و: ممنوعیت از ثبت بازیکن جدید در رقابت های اروپایی
ز: محدود کردن تعداد بازیکنانی که یک تیم می تواند در لیست خود برای شرکت در یک رقابت اروپایی ثبت کند به همراه یک محدودیت مالی روی مجموع در آمد که موجب کم شدن سود و مزایای بازیکنانی که در لیست A برای حضور در لیگ قهرمانان هستند، می شود.
ح: حذف از مسابقاتی که در آن حضور دارند و جلوگیری از شرکت در مسابقات پیش روی اروپایی
ط: گرفتن مقام یا عنوان قهرمانی از تیم
علاوه بر این، CFCB چندین پرونده را بررسی کرده است که در آن ها، فیرپلی مالی اروپا با یک رویکرد بازسازی کننده، بهتر از راه جریمه کردن حاصل می شده است. این، بستگی به توافق بین یک باشگاه و CFCB دارد. این مسئله، بستگی به وضعیت مالی در شرایط خاصی دارد که در انتها، این مسئله مسیری را به طرفین نشان می دهد که آیا این باشگاه، در آینده این قانون را نقض می کند یا خیر.
آیا مالکان باشگاه ها حق دارند، پولی را به باشگاه به عنوان اسپانسرینگ تزریق کنند؟
اگر مالکی پولی را به عنوان اسپانسرینگ با یک قرارداد با شرکتی که به او مربوط است، به باشگاه تزریق کند، ماموران یوفا این قرارداد را بررسی می کنند و اگر نیاز بود، آن ها این سود حاصل از این اسپانسرینگ را وارد قانون برابری می کنند. این محاسبه سود، برحسب قیمت های بازار در آن زمان است.
با توجه به قانون اصلاح شده، وضعیت مالی نهادی مستقل یا مرتبط با سایر نهادها که به یک مالک یا کشور ی تعلق دارند که بیش از 30 درصد سهام آن نهاد را داراست، در قانون فیرپلی مالی به عنوان نهار مرتبط با باشگاه، بررسی می شود.
چه کسی به باشگاه ها اجازه حضور در مسابقات اروپایی را می دهد؟
هرتیمی که می خواهد در لیگ قهرمانان اروپا یا لیگ اروپا شرکت کند، نیاز به مدرک دارد که توسط اتحادیه کشور مربوطه (یا سازمان لیگ آن کشور) صادر می گردد. این مدرک، بر طبق قانون فیرپلی مالی و تایید قسمت باشگاهی یوفا است. پس از ارائه این مدرک، یوفا تمام اطلاعات و مدارک فرستاده شده از طرف باشگاه متقاضی را نیز بررسی می کند.
برخی باشگاه ها، بدهی های سنگینی دارند یا این که بدهی های قبلی خود را پرداخت نکرده اند، آیا این باشگاه ها می توانند به قانون فیرپلی مالی برسند؟
مقداری بدهی، یک مسئله عادی در هر تجارتی است. با این حال، زیاد شدن بدهی ها توسط قانون برابری دخل و خرج، کنترل خواهد شد و هر مدیر یا مالک باشگاهی، باید هر نوع بدهی را به سرعت جبران کنند. اما هر سرمایه گذاری که بخواهد با کمیته CFCB به توافق برسد، باید تعهدات مالی خاصی را پیش از قرارداد و نه بعد از آن، به این کمیته بدهد. در نهایت، بدهی هایی که مهم هستند، مثل بدهی به بازیکنان، مربیان و سایر باشگاه ها، طبق روال عادی توسط CFCB، بررسی خواهد شد.
آیا تاکنون روی داده است که باشگاهی به دلیل عدم رعایت قانون فیرپلی مالی، از حضور در مسابقات اروپایی محروم شود؟
قانون سیستم صدور مجوز، از سال 2003/04 در اروپا معرفی شده است. از آن زمان، 53 باشگاه در 57 زمان متفاوت، که مستقیم به لیگ قهرمانان اروپا یا لیگ اروپا صعود کرده اند، نتوانسته اند که به این مسابقات بروند، چرا که آن ها نتوانستند مجوز را به دست بیاورند و یا قانون فیرپلی مالی را رعایت نکرده اند. از سال 2011 که قانون فیرپلی رسما معرفی شد، تاکنون 6 باشگاه برای حضور در مسابقات اروپایی مجوز دریافت نکرده اند زیرا آن ها حقوق بازیکنان خود را نداده اند و یا این که مبلغ انتقال بازیکنی را به باشگاه مبدا نداده اند. همینطور یک باز نیز یک باشگاه به دلیل عدم رعایت قانون برابری دخل و خرج، از مسابقات اروپایی حذف شده است.
آیا قانون فیرپلی مالی اروپا، با قوانین اروپایی هم سو است؟
یوفا همواره با کمیسیون اروپا، این قانون را مطرح کرده است و آن ها همیشه از این موضوع حمایت کرده اند. همینطور یک بیانیه مشترک بین رئیس یوفا و رئیس کمیسیون اروپا نیز وجود دارد که در آن، تاکید شده است که بین قوانین و اهداف قانون فیرپلی مالی، ثبات وجود دارد و سیاست کمیسیون اروپایی بر این است که کمک های لازم را در این مورد، به یوفا بکند.