طرفداری - از ابتدا هم مشخص بود که نمانیا ماتیچ، هافبک صرب چلسی، گزینه نخست ژوزه مورینیو برای تقویت خط میانی است. انتقالی که خیلی زودتر نیز می توانست محقق شود اگر اد وودوارد روملو لوکاکو را هایجک نمی کرد. با این حال رومن آبراموویچ بار دیگر کلاس کاری بالای خودش را در احترام به زحمات بازیکنان نشان داد و اجازه پیوستن ماتیچ به یونایتد را صادر کرد. سومین خرید ژوزه مورینیو در خط میانی بود تا او یک گام دیگر به تشکیل تیم رویایی اش نزدیک شود. پیوستن نمانیا ماتیچ در تابستان امسال، بهترین و زود بازده ترین سناریویی بود که می توانست برای خط میانی یونایتد رخ دهد. هیچ گزینه ای بهتر از او نمی تواند در کوتاه مدت کیفیت عقب زمین یونایتد را افزایش دهد. کیفیتی که پیش از این با حضور مروان فلینی چیزی در حد و اندازه های فاجعه بود و هواداران یونایتد می توانند امیدوار باشند که دیگر هافبک بلژیکی را در عقب زمین مشاهده نکنند.
برای مطالعه سبک بازی نمانیا ماتیچ باید به بنفیکا بازگردیم. جایی که او در لیسبون پس از یک بار رد و بدل شدن میان چلسی و ویتسه آرنهم، موفق شد نامی برای خودش دست و پا کند و زیر ذره بین رسانه های مطرح اروپایی قرار گیرد. فصل 2011/2012 آغاز درخشش نمانیا ماتیچ در سطح اول فوتبال اروپا بود. او در بنفیکا زیر نظر ژرژ ژسوس به خوبی توانست مسیر پیشرفت را طی کند. ماتیچ در فصل نخست حضور در بنفیکا در دو نقش برای تیمش به میدان رفت. او بیشتر فصل را در سیستم 2-4-4 لوزیِ ژسوس در پست شماره 6 و در نقش «Destroyer» به میدان رفت. ژسوس البته در بخش اندکی از آن فصل در سیستم 2-4-4 Flat خود در مرکز میدان ماتیچ را در نقش «Double pivot»(توضیح فنی پیرامون این نقش) کنار اکسل ویتسل قرار داد که هافبک صرب در این نقش نیز به خوبی توانایی های خود را بروز داد. ماتیچ در فصل 2011/2012 البته تنها 847 دقیقه برای بنفیکا به میدان رفت اما در همین مدت کم توانست به خوبی ویژگی های مثبتش را نشان دهد.
پیشرفت ماتیچ در فصل 2012/2013 نیز به خوبی ادامه پیدا کرد. ژسوس اعتماد بیشتری به ماتیچ داشت و او این بار 2247 دقیقه در ترکیب بنفیکا قرار گرفت. هافبک صرب همچنان بیشتر فصل را در سیستم 2-4-4 لوزی در پست شماره 6 و نقش «Destroyer» بازی کرد اما در پلن دوم ژسوس در 2-4-4 Flat باز هم در نقش «Double pivot» این بار کنار انزو پرز به میدان رفت. فصل 2013/2014 نقطه مهم کارنامه حرفه ای ماتیچ بود. جایی که پس از یک نیم فصل ادامه حضور در لیسبون، به چلسی بازگشت تا گام بلندی بردارد. کار با ژوزه مورینیو اهرمی بود که می توانست ماتیچ را بیش از پیش به فوتبال دوستان سراسر دنیا معرفی کند. مطابق انتظارات ماتیچ موفق شد فصل 2014/2015 را تبدیل به بهترین فصل دوران حرفه ای اش کند. هافبک صرب در سیستم 1-3-2-4 مورینیو در خط دوم ارائه ای از «Double pivot» را به طور متناوب کنار اوبی میکل و فابرگاس به نمایش گذاشت و تبدیل به مهم ترین مهره تیم در جریان قهرمانی شیرین در لیگ برتر شد. ماتیچ در چندین پارامتر توانست در جمع بهترین بازیکنان فصل قرار گیرد و به اعتقاد بسیاری از تاکتیک نویسان بریتانیایی بهترین بازیکن «تاکتیکی» فصل جزیره بود.
فصل 2015/2016 تبدیل به سندروم فصل سوم مورینیو شد و ماتیچ نیز همچون تمامی بازیکنان کلیدی چلسی دوران افت خود را سپری کرد. او البته در این دوران افت نیز از مهره های مهم چلسی بود و در 30 بازی 2418 دقیقه به میدان رفت. حضور آنتونیو کونته در استمفوردبریج بار دیگر باعث اوج گیری بازیکنان چلسی شد. نمانیا ماتیچ نیز فصل گذشته در سیستم 3-4-3 چلسی مجددا بازی در نقش «Double pivot» را تجربه کرد و زوجی خیره کننده در کنار انگولو کانته به وجود آورد. او گرچه تا حدی تحت تاثیر درخشش کانته قرار داشت اما باز هم تبدیل به مهره غیر قابل انکاری در راه قهرمانی دوباره چلسی در لیگ برتر شد تا رزومه اش را پر و پیمان تر کند. ماتیچ در هر دو قهرمانی چلسی بازیکن ثابت تیم بود و دست کم در یک قهرمانی نیز از کلیدی ترین بازیکنان تیم محسوب می شد.
مایکل کاکس، تاکتیک نویس مشهور دنیای فوتبال، نمانیا ماتیچ را به عنوان یک بازیکن پست 6 در جمع بازیکنان موسوم به «All-rounder» در این پست قرار می دهد. یعنی بازیکنانی که می توانند در هر 3 نقش این پست(توضیح فنی پیرامون نقش های پست 6) به میدان روند. رزومه فنی ماتیچ نیز که به آن اشاره کردیم به نوعی این مسئله را تایید می کند. هر چند مایکل کاکس احتمالا کمی اغراق کرده اما این مسئله تاثیری در کلیت ماجرا ندارد. نمانیا ماتیچ یکی از کامل ترین هافبک ها در پست شماره 6 محسوب می شود و احتمالا از تکامل یافته ترین نسخه های این دسته از بازیکنان نیز به حساب می آید. یکی از مهم ترین خصوصیات ماتیچ، مطاق انتظار توانایی هایش در مجموع پارامترهای تدافعی است. از فصل 2014/2015 به این سمت تنها 4 بازیکن توانسته اند در لیگ برتر انگلیس بیش از 200 تکل موفق را به نام خود ثبت کنند که نمانیا ماتیچ با 201 تکل موفق چهارمین بازیکن جزیره از این حیث محسوب می شود.
یکی دیگر از قدرت های ماتیچ در پارامترهای تدافعی مربوط به نبردهای هوایی می شود. جایی که ژوزه مورینیو می تواند بدون حضور فلینی امیدوار باشد تا تیمش در عقب زمین در خط دوم مشکلی احساس نکند. تصویر زیر آمار میانگین نبردهای هوایی موفق ماتیچ در هر بازی را طی فصل های گذشته در لیگ برتر انگلیس نشان می دهد. آمار 2.8 نبرد هوایی موفق در هر بازی در نیم فصل دوم 2013/2014 و همچنین 2.1 نبرد هوایی موفق در فصل 2014/2015 بسیار الهام بخش است. آماری که هیچ یک از هافبک های عقب زمین یونایتد به جز فلینی نزدیک به آن نشده اند.
جِی جِی بول، تاکتیک نویس تلگراف، در مطلبی تحلیلی - فنی پیرامون ماتیچ، عنوان می کند که هافبک صرب نقاط ضعف آندر هررا(مطالعه تخصصی سبک بازی هررا) و مایکل کریک(مطالعه تخصصی سبک بازی کریک) را به عنوان نقاط قوت در بازی خود گنجانده است. تاکتیک نویس تلگراف معتقد است که ماتیچ می تواند هررا را از لحاظ بالا بردن قدرت فیزیکی در عقب زمین در نبردهای فیزیکی و هوایی تکمیل کند و در عین حال می تواند در کنار کریک، کمبود تحرک این بازیکن را که به اقتضای سن اوست، پوشش دهد.جِی جِی بول در آنالیزش نتیجه گرفته که ماتیچ به خوبی می تواند در سیستم 1-3-2-4 محبوب مورینیو تبدیل به «Double pivot» فوق العاده در کنار هررا یا کریک شود.
فارغ از نتیجه گیری صحیح جِی جِی بول، نمانیا ماتیچ علاوه بر توانایی اش برای زوج سازی کنار هررا یا کریک می تواند در دیگر سیستمی که مورینیو فصل گذشته به آن ارادت داشته نیز نقشی محوری داشته باشد. گرگ جانسون، تاکتیک نویس فور فور تو، ماتیچ را در نقش «Holding midfielder»(توضیح فنی پیرامون این نقش) در سیستم 3-3-4 بازیکن موفقی قلمداد می کند. جایی که او می تواند در جلوی 4 مدافع یونایتد قرار گیرد و جلو تر از او پوگبا و هررا با آزادی عمل بیشتری رو به جلو حرکت کنند. علی الخصوص پوگبا که فصل گذشته بارها از ضرورت آزادسازی اش در خط میانی یونایتد صحبت کرده بودم.
خرید نمانیا ماتیچ شاید به اندازه خرید لیندلوف و یا لوکاکو هیجان انگیز و رسانه ای نباشد، اما از لحاظ «تاکتیکی» مهم ترین خرید فصل مورینیو خواهد بود. عدم ثبات کمربند خط میانی یونایتد در عقب زمین، از مهم ترین مسائلی بود که فصل گذشته باعث ناکامی یونایتد در لیگ برتر شد و حضور ماتیچ می تواند همچون فصل 2014/2015 کمربند عقب زمین تیم مورینیو را محکم کند. تصور ارائه «Double pivot» هررا - ماتیچ در سیستم 1-3-2-4 و تاثیری که این ارائه بر نقش پوگبا به عنوان یک «Advanced midfielder»(توضیح فنی در مورد این نقش) می تواند داشته باشد، بسیار هیجان انگیز است.