اختصاصی طرفداری- موفقیت های اخیر فوتبال پایه در انگلیسبا شعارMake England Great Again”" به تیتر اصلی مطبوعات ورزشی این کشور بدل شده و در روزهای اخیر مطالب فراوانی در خصوص درخشش تیم های جوانان و نوجوانان این کشور در رقابت های بین المللی منتشر شده است، اتفاقی که افزایش خوش بینی هواداران انگلیسی جهت موفقیت تیم ملی این کشور در آینده ای نه چندان دور را نیز به همراه داشته است.
فوتبال انگلیس در تابستان 2017 در دو رده سنی به مقام قهرمانی درست یافت، ابتدا تیم زیر بیست ساله های این کشور در جام جهانی کره به مقام قهرمانی رسید و سپس تیم زیر نوزده ساله های انگلیس نیز در رقابت های قهرمانی یورو به میزبانی گرجستان در فینال موفق به شکست پرتغال گردید. البته تیم زیر 21 ساله های انگلیس نیز در مرحله نیمه نهایی رقابت های قهرمانی یوروبه میزبانی لهستان، در ضربات پنالتی مغلوب آلمان شد و از رسیدن به بازی نهایی بازماند، ضمن این که تیم زیر هفده ساله های این کشور نیز در فینال رقابت های قهرمانی یوروی سال جاری، بازی را به اسپانیا واگذار کرده است.
موفقیت در فوتبال پایه بی تردید به تنهایی نمی تواند به ضمانتی برای موفقیت تیم ملی هر کشوری برای فتح عنوانی در جام جهانی یا رقابت های قاره ای در آینده تبدیل شود، اما قدم اول در این مسیر طاقت فرسا که همان اهمیت دادن به فوتبال پایه بوده، در انگلیس به درستی برداشته شده و سبب ایجاد امیدواری و افزایش خوش بینی برای آینده "سه شیرها" گردیده است.در گذشته نه چندان دور همواره در فوتبال انگلیس با دیدی حسرت برانگیز به نقش فوتبال پایه در کشورهای اسپانیا، فرانسه و آلمان نگریسته می شد، اما فدراسیون فوتبال این کشور با برنامه ریزی دقیق سعی بر برطرف نمودن این معضل داشته است، با این وجود برای موفقیت مداوم این تغییر نگرش، نیاز به همکاری مستمر باشگاه های فوتبال انگلیسی نیز وجود دارد. گرگ دایک یکی از کارشناسان به نام فوتبال انگلیس و دست اندرکاران فدراسیون فوتبال این کشور معتقد است که برای موفقیت فوتبال انگلیس در آینده و برخورداری از توان رقابت با بزرگان دنیای فوتبال، می بایست با برنامه ریزی بسیار دقیق تغییرات گسترده ای در فوتبال این کشور با همکاری باشگاه ها به وجود آید. گرگ دایک در سخنرانی مشهور خود در زمینه اوضاع نامطلوب فوتبال انگلیس که در سپتامبر 2015 ایراد گردید، گفت:
بیست سال پیش 69 درصد از بازیکنان شاغل در لیگ برتر، انگلیسی بودند، در فصل 2013/14 این آمار به 32 درصد کاهش یافته و همچنان نیز شاهد وجود این روند کاهشی هستیم، به بازیکنان 18 تا 21 ساله در باشگاه های حاضر در لیگ برتر فرصت بسیار اندکی جهت اثبات خود داده می شود و اگر ما تدبیری در زمینه رسیدن این بازیکنان به پتانسیل واقعی خود نیندیشیم، بی تردید شکست خواهیم خورد.
البته بعد از این سخنرانی هشدارگونه نیز تغییر بسیار زیادی در روند جذب بازیکنان خارجی توسط تیم های حاضر در لیگ برتر جزیره به وجود نیامده و همچنان نیز 65 درصد از بازیکنان شاغل در لیگ برتر جزیره را لژیونرها تشکیل می دهند. متاسفانه صحبت ها و نظریه های گرگ دیک با مخالفت شدیدی از سوی جامعه فوتبال انگلیس روبرو شد، مخالفت هایی که بعد از نمایش مایوس کننده تیم ملی انگلیس در رقابت های یورو 2016، منجر به کناره گیری دایک از همه سمت های خود در فدراسیون فوتبال این کشور گردید. اما صحبت های دایک بیش از آنچه که تصور می گردید در این روزها اهمیت یافته و در وب سایت فدراسیون فوتبال این کشور بخشی به این موضوع اختصاص یافته که تیم ملی آتی انگلیس می بایست با کدام DNA برای حضور در تورنمنت های مختلف آماده و مجهز گردد.
توسعه و پرورش تیم های مدعی انگلیسی
در این قسمت از وب سایت پرسش هایی از این قبیل قابل مشاهده است؛ ما که هستیم؟ چگونه بازی کنیم؟ بازیکنان آتی انگلیسی از چه کاراکترهایی می بایست برخوردار باشند؟ چگونه تمرین کنیم؟ و چگونه از تیم های خود حمایت کنیم؟ هدف از مطرح نمودن چنین موضوعاتی اما به طور کامل مشخص است. "توسعه و پرورش تیم های مدعی انگلیسی" که در هر تورنمنتی "می بایست مدعی قهرمانی و رقیبی بزرگ محسوب شوند". همچنین"پیشرفت فردی بازیکنان جوان" می بایست از اولویتی مهم برخوردار باشد. در این بخش همچنین با کمک سرمربیان تیم های ملی رده های سنی مختلف فوتبال این کشور اعم از زنان و مردان ایده هایی تمرینی و روش های کاری معرفی شده که می بایست در همه تیم های ملی در هر رده سنی مورد استفاده قرار گیرند. اما فدراسیون فوتبال این کشور تا کنون موفقیتی در جلب توجه باشگاه های انگلیسی برای همکاری در این زمینه نداشته است.دان آشفورت رئیس بخش فوتبال پایه در فدراسیون انگلیس در این زمینه معتقد است:
بی تردید نود درصد از وظیفه پرورش بازیکنان جوان و با استعداد بر عهده باشگاه ها است، چون این بازیکنان جوان بیشتر وقت خود را در باشگاه ها سپری می کنند. با این وجود شاهد همکاری بهتری بین باشگاه ها و فدراسیون نسبت به گذشته هستیم و دیگر باشگاه ها مخالف سیاست های فدراسیون در زمینه بازیکنان جوان نیستند، باشگاههاخواستار بازیکنان مستعد جوان از آکادمی های خود هستند و فدراسیون نیز از آنها خواستار بازیکنان جوان و مستعد انگلیسی است.
به نظر می رسد چنین برنامه ای به صورت بسیار گسترده و هماهنگی در حال اجرا در فوتبال انگلیس است. البته هنوز کمبود هایی در این زمینه دیده می شود و شاید فدراسیون فوتبال انگلیس نتوانسته به طور کامل خواسته های خود را در باشگاه های فوتبال این کشور به اجرا بگذارد، برای نمونه در بین تیم های آلمان، اسپانیا، ایتالیا و انگلیس، چهار تیم حاضر در مرحله نیمه نهایی رقابت های فهرمانی یورور در سال 2017، تنها این تیم انگلیس بود که بازیکنان آن از تجربه کمتری در زمینه حضور در بازی های لیگ، نسبت به سه رقیب دیگر خود برخوردار بودند.
از سوی دیگر تا کنون قوانین بسیار اندکی در فوتیال انگلیس وجود داشته اند که باشگاه های فوتبال این کشور را مجبور به سرمایه گذاری و اعتماد به بازیکنان جوان خود نمایند و به همین دلیل این باشگاه هابه خاطر برخورداری از قدرت مالی قابل قبول،برای تقویت خود جهت حضوری موفق در رقابت های لیگ برتر به جای اعتماد و انگیزه دادن به بازیکنان جوان آکادمی های خود، بیشترسرمایه گذرای در بازار نقل و انتقالات و جذب بازیکنان خارجی را ترجیح می دهند.
تاتنهام، الگویی مناسب
در میان تیم های انگلیسی اما تاتنهام یک استثنا در این زمین محسوب می شود، تیمی که نشان داده با تکیه و اعتماد به بازیکنان جوان انگلیسی نیز می توان موفق بود. این تیم لندنی با حضور دله آلی و هری کین از وجود دو ستون اصلی تیم ملی انگلیس در کادر خود بهره مند است که در وایت هارت لین استادیوم اختصاصی این باشگاه به بازیکنان بزرگی بدل شده اند. کیل واکر و دنی رز نیز دو بازیکن دیگری هستند که در همین باشگاه پیشرفت نموده و در حال حاضر به بهترین بازیکنان لیگ برتر جزیره در پست تخصصی خود تبدیل گشته اند. حال شاید باقی تیم های انگلیسی نیز استفاده و اعتماد کردن به بازیکنان جوان انگلیسی که در تورنمنت های اخیر خوش درخشیده اند را در اولویت اصلی برنامه های خود قرار دهند.
بی تردید فوتبال انگلیس در تابستان 2107 در رده های سنی پایین تر به موفقیت های بسیار بزرگی دست یافته که نشان از اهمیت و بهبود یافتن وضعیت فوتبال پایه در این کشور دارد، اما برای بررسی تاثیر واقعی آن بر روی فوتبال این کشور، هنوز چند سالی زمان لازم است و این موضوع تنها با موفقیت "سه شیرها" تیم ملی این کشور سنجیده خواهد شد که از سال 1996 و حضور در فینال یورو، در هیچ تورنمنت دیگری موفق به صعود از مرحله یک چهارم نهایی نگردیده است. به نظر می رسد نسل جدیدی در فوتبال انگلیس در راه است که می تواند چنین روندی منفی را خاتمه بخشد و می توان بر روی آنها بعد از گذشت بیش از نیم قرن برای کسب عنوانی مهم در سطح فوتبال دنیا حساب نمود، البته تا زمانی که سرنوشت آنها در یک تورنمنت به ضربات پنالتی واگذار نگردد.