اختصاصی طرفداری- در یکی دو دهه گذشته این ستاره ها و لژیونرهای کشور ما بودند که مورد اطمینان لیگ های معتبر اروپایی قرار می گرفتند و نظر آنها را جلب می کردند. نمونه هایی که کم نبودند؛ حداقل 3 یا 4 بازیکن مطرح و ارزشمند نظیر مهدوی کیا در بوندس لیگا هر هفته به صورت ثابت فوتبال ایرانی را در بالاترین سطح به نمایش می گذاشتند اما رفته رفته و با سرمایه گذاری و علاقه ای که چشم بادامی ها به مستطیل سبز نشان دادند، ستاره های آنها به دلیل برخی مسائل که با آن اشاره خواهیم نمود جایگزین بازیکنان کشورمان در تیم های مطرح اروپایی شدند.
مهدوی کیا و تاکاهارا در پیراهن هامبورگ
با این حال علی رغم شایستگی و استعداد تعدادی از بازیکنان آسیای شرقی، برخی موارد مانند اسپانسرها، رسانه ها و درآمدهای قابل توجه نظیر پخش تلویزیونی که یک تیم اروپایی از حضور بازیکن شرق آسیایی در تیمش بهره می برد، نقش بسیار پررنگی در ترانسفر شدن آنها داشته است و باعث شده تا تیم های حاضر در 5 لیگ معتبر اروپایی کمتر به فکر بازیکنان تیم رنکینگ یک آسیا بیفتند و بیشتر پیگیر استعدادهای خاور دور باشند. با اینکه اکثر لژیونرهای کشورمان فصل فوق العاده ای را با تیم هایشان پشت سر گذاشتند اما هیچ کدام در 5 لیگ بزرگ و معتبر اروپا بازی نکردند.
از این رو عملکرد ستاره های آسیایی شاغل در لیگ های معتبر اروپایی که اغلب ژاپنی و کره ای هستند را زیر ذره بین بردیم تا ببینم این بازیکنان چه نقشی در تیم های مطرح اروپایی شان ایفا کردند.
ژاپن (15 لژیونر)
لیگ برتر: 2 بازیکن لالیگا: 1 بازیکن بوندس لیگا: 8 بازیکن سری آ: 2 بازیکن لوشامپیونه: 2 بازیکن
لیگ برتر (یوشیدا و اوکازاکی)
حضور در تیم های لیگ برتری با وجود ستارگان بزرگ و مطرح بین المللی کار بسیار دشواریست که 2 تن از ستارگان ژاپنی موفق به حضور در آن شدند. برای شینجی اوکازاکی فصل قبل رویایی و فراموش نشدنی بود چراکه با لستر فاتح انگلیس شد و زوج ثابت جیمی واردی بود. اما مهاجم سخت کوش سامورایی ها نیز همانند سایر هم تیمی هایش دچار افت شد و با اضافه شدن سلیمانی و موسی فرصت کمتری برای بازی به دست آورد. با این حال روباه ها هنوز هم از مهاجم زحمتکش 31 ساله شان سیر نشدند.
تا به حال سابقه نداشته که یک دفاع وسط آسیایی در تیمی مطرح و سطح بالا مثل ساوتهمپتون بازیکن ثابت و اصلی باشد. مایا یوشیدا مدافعیست که نشان داد می توان به دفاع وسط آسیایی حتی در بالاترین سطح هم اعتماد کرد. یوشیدا که از لیگ هلند به جمع قدیس ها پیوست در ابتدا نامطمئن و یار ذخیره بود اما در این فصل پس از جدایی فونته و مصدومیت های فن دایک این فرصت را بدست آورد تا در 22 بازی تیمش به میدان برود و مسلط نشان دهد.
لالیگا (اینویی)
لیگ برتر فوتبال اسپانیا موسوم به لالیگا، با توجه به بنیه قوی که از بازیکنان داخلی دارد کمتر به دنبال خرید بازیکنان آسیایی می رود. حساب غول های لایگا جداست با این حال تیم های کوچک لالیگا نیز تا جای ممکن سعی دارند از بازیکنان و استعدادهای منطقه خود بهره برند و به این وسیله درآمدزایی کنند. اما در 20 تیم قدرتمند لالیگا نام یک بازیکن آسیای شرقی به نام تاکاشی اینویی در باشگاه دوست داشتنی ایبار به چشم می خورد. اینویی که یک وینگر ریزنقش سرعتی و تکنیکیست خود را در اینتراخت فرانکفورت نشان داد و فصل قبل به ایبار پیوست. او همانند تیمش عملکرد خوبی داشت و در 27 بازی موقعیت های زیادی را برای مهاجمان تیمش مهیا کرد.
بوندس لیگا (کاگاوا، هاسبه، موتو، اوساکو، ساکای، هاراگوچی، اوچیدا و اوسامی)
لیگ آلمان از قدیم الایام توجه ویژه ای به فوتبال آسیا داشته است. همانطور که پیش تر توضیح داده شد، ژرمن ها چشم بادامی را به بازیکنان ایرانی ترجیح دادند و هم اکنون سامورایی ها 8 لژیونر در بوندس لیگا دارند.
کاگاوای شناخته شده که چندین سال است در فوتبال اروپا و باشگاه دورتموند حضور فعالی دارد در این فصل بازیکن اصلی توخل نبود. اگرچه او کاگاوای همیشگی و آماده نبود اما به عنوان مهره جانشین عملکرد بدی نداشت.
کاپیتان تیم ملی ژاپن یعنی ماکوتو هاسبه که سال هاست در بوندس لیگا حضور دارد با وجودی که یک هافبک است در دفاع 3 نفره اینتراخت فرانکفورت به میدان رفت و نقش مهمی در عملکرد رضایت بخش تیم کواچ داشت.
گنکو هاراگوچی در هرتابرلین یکی از باثبات ترین بازیکنان بود. این وینگر پرتلاش و بی حاشیه در 31 بازی هرتا به میدان رفت و در عملکرد خوب تیم داردای تاگیر گذار بود.
چهارمین ستاره ژاپنی در بوندس لیگا یوشینوری موتو است ک بسیار تند و تیز و هوشمندانه در خط حمله بازی می کند. مهاجم 24 ساله ماینتس در 18 بازی تیمش 5 گل زد و 3 پاس گل داد.
گوتکو ساکای که سابقه طولانی مدت در بوندس لیگا دارد، در این فصل کاپیتان تیم ریشه دار هامبورگ شد. او که در اصل یک دفاع راست است در این فصل در خط هافبک دایناسورها به میدان رفت.
یویا اوساکو زوج آنتونی مودست گلزن در خط حمله کلن بود. اوساکو 27 ساله در 29 بازی کلن به میدان رفت و ضمن 6 بار گلزنی، 7 پاس گل هم داد.
2 لژیونر دیگر ژاپن یعنی اوچیدا (شالکه)و اوسامی ( آگزبورگ) عملکرد بسیار ضعیفی داشتند و فرصت زیادی برای خودنمایی بدست نیاورند و احتما در تابستان از تیم هایشان جدا خواهند شد.
سری آ (ناگاتومو و هوندا)
هر دو در شهر میلان فاجعه بودند و توانایی های خود را زیر سوال بردند به خصوص ناگوتومو دفاع کناری اینتر که فرصت بیشتری برای بازی پیدا کرد. ناگاتوموی ریزنقش که از باشگاه کوچک چزنا به نرآتزوری پیوست بیشتر به دلیل منافع تجاری و مالی باشگاه، وارد اینتر شد، تا جایی که قرارداد این بازیکن پراشتباه را تا سال 2019 تمدید کردند.
شماره 10 سوخته میلان به هیچ وجه نتوانست عملکرد فوق العاده اش در زسکامسکو را در تیم پرافتخار میلان به نمایش بگذارد. سامورایی مو طلایی در این فصل فقط 6 بازی انجام داد و در مجموع 98 دقیقه برای روسونری به میدان رفت. باید دید که آیا دو چشم بادامی 30 ساله ژاپنی در فصل آینده باز هم در شهر میلان حضور خواهند داشت یا خیر؟
لوشامپیونه (ساکای و کاواشیما)
هر دو به تازگی به لیگ فرانسه آمدند. هیروکی ساکای ذفاع راست است که در 34 بازی تیم المپیک مارسی حضور ثابت داشته است. او خود را در تیم هانوفر چهره کرد.
ایجی کاواشیما سنگربان اول ژاپن در دو جام جهانی اخیر تصمیم به بازی در اروپا گرفت. او ابتدا به بلژیک رفت و دروازه بان ثابت استاندارد لیژ شد، اما پس از مدتی بی تیم ماند و در نیم فصل به شکل آزاد به متز آمد. کاواشیما که میلی زیادی به بازی در اروپا دارد در برابر پاری سن ژرمن در هفته های آخر لیگ در درون دروازه ایستاد اما 3 گل دریافت کرد. قرارداد وی در پایان فصل به اتمام می رسد و کاواشیما باید به دنبال تیم دیگری باشد.
کره جنوبی (7 لژیونر)
لیگ برتر: 3 بازیکن لالیگا: 0 بازیکن بوندس لیگا: 3 بازیکن سری آ: 0 بازیکن لوشامپیونه: 1 بازیکن
تعداد لژیونر کره ای ها نسبت به سال های قبل افت شدیدی داشته است و تعداد آنها حدود نصف لژیونرهای ژاپنیست اما هم اکنون و همچنین در سال های گذشته بهترین لژیونر آسیا را داشتند. سون هیون مین ستاره توانمند تاتنهام کماکان مشهورترین و بهترین لژیونر قاره کهن محسوب می شود. کره در یک دهه اخیر نیز پارک جی سونگ هافبک اسبق منچستر یونایتد را داشته که نماینده برجسته فوتبال آسیا در اروپا بود.
لیگ برتر (کی، لی و سون)
کی سونگ یونگ به اختصار (کی) از سال 2011 پس از درخشش در سلتیک خودش را در بریتانیا به عنوان یک هافبک دفاعی بازیساز مطرح کرد و پس از آن در لیگ برتر جایگاهش را پیدا کرد. کاپیتان تیم ملی کره در فصل جاری 22 بازی برای سوانزی انجام داد و عملکرد متوسطی داشت.
لی چونگ یونگ از قدیمی ترین لژیونرهای کره به حساب می آید و هفتمین فصل خود را در انگلیس سپری می کند. وینگر باتجربه کریستال پالاس دوران درخشانی با بولتون داشت اما در یکی دو فصل اخیر افت محسوسی داشته و فقط 15 بار برای تیم بیگ سم به میدان رفته است.
ستاره بی چون و چرای این فصل فوتبال آسیا در اروپا بدون شک سون هیونگ مین بود. وینگر بامهارتی که پس از ترک بوندس لیگا به خوبی خودش را با شرایط دشوار فوتبال انگلیس وفق داد و توانست در ترکیب پرستاره پوچتینو جایگاه ثابتی به دست آورد. شماره 7 شگفت انگیز تاتنهام که در 33 بازی تیمش 14 گل زده و 8 پاس گل داده، 2 بار نیز به عنوان برترین بازیکن ماه لیگ پرستاره انگلیس انتخاب شد.
بوندس لیگا (کو، جی و پارک)
در باشگاه آگزبورگ نام دو بازیکن باسابقه کره ای به چشم می خورد؛ کو جا چئول و جی دونگ وون. هر دو بازیکن اصلی تیمشان در فصل جاری بودند و در اکثر بازی ها به میدان رفتند اما عملکرد خیره کننده ای نداشتند. کو که از سال 2011 با ورود به وولفسبورگ بوندس لیگایی شد، دو فصل است که در خط هافبک آگزبورگ به میدان می رود. از جی دونگ وون به عنوان یک مهاجم بزرگ در آینده یاد می شد اما مهاجم بلندقامت کره ای نتوانست انتظارات را در دورتموند و ساندرلند براورده کند و سرانجام راهی آگزبورگ شد. جی در 33 بازی تیمش حضور داشته است.
پارک جو هو یک سکونشین کامل در دورتموند بود. دفاع چپی که پیش از حضور در وست فالن شانس بازی در تیمی مثل ماینتس پیدا کرده بود اما با آمدن به دورتموند خودش را از صحنه باشگاهی و حتی ملی محو کرد. انتظار می رود پارک 30 ساله در تابستان یکی از خروجی های زنبورها باشد.
لوشامپیونه (چانگ)
چانگ هون کوون هافبک وسط 22 ساله و جویای نامیست که تازه راه پیشرفت خود را در اروپا پیدا کرده است. او که تاکنون 7 بار برای کشورش به میدان رفته در این فصل به تیم ته جدولی دیجون پیوست اما تنها در 8 بازی فرصت بازی پیدا کرد.
کره شمالی (1 لژیونر)
سری آ: 1 بازیکن
تنها لژیونر کشور کره شمالی در 5 لیگ معتبر اروپایی، کوانگ سونگ هان مهاجم 18 ساله و گمنام کالیاری است. او که عضو آکادمی کالیاری بود با درخشش و گلزنی برابر تورینو موفق شد با باشگاه قرارداد حرفه ای امضا کند. شاید از کوانگ در آینده بیشتر بشنویم.
عراق (1 لژیونر)
سری آ: 1 بازیکن
عراقی ها هم یک لژیونر در لیگ های معتبر اروپایی دارند. علی عدنان دفاع چپ تنومندی که پس از درخشش در جام جهانی زیر 20 سال ابتدا به ریزه اسپور ترکیه پیوست. او خود را در سوپرلیگ ترکیه با 21 سال سن به خوبی نشان داد و دو سال قبل به فوتبال ایتالیا آمد. عدنان هم اکنون دو فصل است که عضو باشگاه نامدار اودینزه است اما در این فصل فقط در 14 بازی تیمش به میدان رفت و یک نیمکت نشین بود.
قطر (1 لژیونر)
لالیگا:1 بازیکن
قطری ها با سرمایه گذاری و مانور روی اکرم عفیف توانستند وی را از بلژیک راهی لالیگا و تیم معروف ویارئال کنند. عفیف که در حد و اندازه های ویارئال نبود به تیم کم قدرت و قعر جدولی خیخون قرض داده شد. وینگر 20 ساله قطری در خیخون راه به جایی نبرد و فقط 8 بازی انجام داد و در نهایت به همراه تیمش به دسته پایین سقوط کرد. باید دید آینده تنها جوان قطری در اروپا به کجا می رسد؟
به غیر از ژاپن و کره جنوبی، تنها 3 کشور عراق، کره شمالی و قطر (بدون احتساب استرالیا) از آسیا هستند که در 5 لیگ معتبر اروپایی نماینده دارند و این آمار برای قاره ای که صاحب 46 کشور عضو AFC است، ناامیدکننده و ضعیف به شمار می رود. این بدان معناست که پهناور ترین قاره دنیا فقط 25 بازیکن در بهترین لیگ های دنیا دارد و نیمی از آنها هم روی نیمکت تیمشان می نشینند. از این رو به جرات می توان گفت که فوتبال آسیا و غالب استعدادهای آن هیچ تاثیری در سطح اول اروپا نداشتند و به نوعی در منظر باشگاه های سطح بالای اروپایی همچنان اعتبار لازم را کسب نکردند.