طرفداری- سباستین فتل راننده آلمانی تیم فرمول یک فراری با چهار قهرمانی پیاپی کاری بزرگ انجام داد، اشتهای سیری ناپذیر فتل برای قهرمانی و استعداد بی نظیر او، مرد آلمانی را به یکی از بهترین رانندگان فرمول یک تبدیل کرده است.
به نقل از سایت رسمی فرمول یک فتل در سوم جولای 1987 در هوفنهایم آلمان متولد شد. در اواسط بیست سالگی او به یکی از بهترین راننده های موتور اسپورت تبدیل شده بود که توانست رکورد جوانترین قهرمان فرمول یک را کسب کند. او دومین، سومین و چهارمین قهرمانی خود را با پشت سر گذاشتن تیم ها و راننده هایی بزرگ بدست آورد.
بنیان این استعداد و توانایی بی نظیر از مدت ها پیش شکل گرفته بود. فتل به مدت یک دهه و از زمانی که نوجوان بود، برای مسابقه آموزش می دید. او دوران حرفه ای خود را در سال 1995 در پیست کارت در کشورش، آلمان آغاز کرد. مدت زیادی طول نکشید که او توانست عناوین قهرمانی را یکی پس از دیگری بدست بیاورد. پس از مدت زمانی کوتاه فتل توانست عنوان قهرمانی جوانان کارتینگ و حتی قهرمانی در موناکو و پاریس-برسی را کسب کند. زمانی که نام او بر سر زبان ها افتاد، توجه تیم فرمول یک ردبول به او جلب شد که متعاقب آن در 1998 با عقد قرار داد با ردبول جوان ترین راننده تاریخ در این رده لقب گرفت.
در همکاری با ردبول فتل پله های ترقی را یکی پس از دیگری طی می کرد و در سال 2000 توانست به تیم جوانان راه پیدا کند. پس از دو فصل حضور در کارتینگ در 15 سالگی او آماده ارتقاء به رده های بالاتر بود، او به سری رقابت های بسیار سخت BMW 2003 راه یافت که با پنج برد و اتمام فصل در مقام دوم کاری بزرگ انجام داد.
در طول دومین فصل، او از 20 رقابت در 18 مسابقه به قهرمانی رسید. فتل در آن فصل به قدری حیرت انگیز بود که توانست با 124 امتیاز اختلاف نسبت به نفر دوم قهرمانی فصل را کسب کند. پس از قهرمانی او تصمیم گرفت که چالشی جدید را امتحان کند و راهی رقابت های فرمول 3 اروپا شد. علی رغم تغییر رشته، ارتباط او با BMW قطع نشد و در 2005 به تیم ویلیامز-بی ام و فرمول یک دعوت شد.
از آنجایی که در دو فصل حضور در رقابت های فرمول 3 فتل نتوانست عنوان درخوری کسب کند، در 2006 به عنوان جایگزین روبرت کوبیکا راهی تیم سابر- بی ام و شد. مدت ها طول کشید که سباستین با رقابت های فرمول یک هماهنگ شود. پس از اینکه برای نخستین بار توانست در دور تمرینی در مکان اول جای بگیرد، تیم سابر تصمیم گرفت که او را در تیم نگه دارد. او مدت ها با تیم تمرین کرد سپس در دورهای جهانی با رنو نمایش بی نظیری داشت که متعاقب آن برای گرندپری آمریکا در پیست ایندیانا پلیس از او دعوت شد. او در گرند پری آمریکا فوق العاده ظاهر شد و با کسب مقام هشتم به جوان ترین راننده تاریخ بدل گشت که در فرمول یک موفق به کسب امتیاز شده است.
کمتر از دو ماه بعد، او یک قرار داد کامل برای رقابت در فرمول یک در تیم تورو روسو دریافت کرد و در اولین رقابت راهی مجارستان شد. او در گرند پری چین توانست رکورد امتیاز تیم در شانگهای را بشکند و به این ترتیب برای 2008 هم در تورو روسو باقی ماند. پس از یک شروع ضعیف در ابتدای فصل، فتل گام به گام خود را بالا کشید و برای بهتر شدن تلاش کرد. او به اندازه ای رقابت ها را جدی دنبال کرد که پس از گرند پری ایتالیا برای فصل 2009 راهی تیم اصلی ردبول شد.
فتل اولین بار ، ردبول را در دور تعیین خط گرند پری چین در رده اول قرار داد و متعاقب آن سه دور پیایی گرند پری ها را فتح کرد تا با جنسن باتنِ صدر نشین اختلافی 11 امتیازی داشته باشد. فصل بعد و در سال 2010 او عملکرد بهتری داشت و با قهرمانی در ابوظبی توانست پنجمین قهرمانی فصل خود را کسب کند که از این حیث رکورد جوان ترین راننده تاریخ را به خود اختصاص داد. او در 2010 اولین قهرمانی جهانِ خود و تیم ردبول را کسب کرد.
با قهرمانی های 2010 ، سال بعد و در فصل 2011 اعتماد به نفس فتل افزایش یافت و اشتباهات او به مراتب کم شد. او پشت فرمان RB7 ردبول شکست ناپذیر به نظر می رسید و هم تیمی خود مارک وبر که بخت اول قهرمانی قلمداد می شد را بارها و بارها مغلوب کرد. در 19 گرند پری 2011 فتل توانست 11 قهرمانی کسب کند و در شش تای دیگر روی سکو قرار بگیرد. او در آن سال علاوه بر یازده قهرمانی و شش سکو، یک بار در رده چهارم قرار گرفت و در یک دور از دور رقابت حذف شد. نتیجه این فصل این بود که فتل عنوان جوان ترین راننده تاریخ که توانسته در دو فصل دو قهرمانی پیاپی کسب کند، را بدست آورد. در طی فصل درخشان 2011 فتل در 15 دور تعیین خط اول شد و توانست رکورد منسل در 1992 را بشکند.
فصل 2012 به مراتب سخت تر بود اما فتل در رقابت ها همیشه روی سکو قرار می گرفت. ایراد فنی RB8 ردبول باعث شد در 13 گرند پری ابتدای فصل در دورهای تعیین خط، فتل فقط سه مقام اول داشته باشد. با این اوصاف امید فتل برای کسب سومین قهرمانی پیاپی کم رنگ شده بود. چند گرندپری بعد از آن شانس به اردوی ردبول بازگشت و فتل چهار گرند پری متوالی را برد، در رقابت با فرناندو آلونسو، تیم ردبول فراری را تحت فشار قرار داده بود. مشکل گاراژ در ابوظبی، تصادف با همیلتون در اتریش و برخورد با برونو سنا در اولین دور برزیل هم نتوانست مانع فتل گردد. سباستین تا انتهای فصل جنگید و در نهایت با 3 امتیاز اختلاف قهرمان فصل شد. با این قهرمانی او در کنار مایکل شوماخر افسانه ای و ژوان مانوئل سومین راننده تاریخ شد که توانست سه قهرمانی پیاپی کسب کند. او جوان ترین راننده تاریخ بود که توانست سه گانه فرمول یک را ببرد.
روند شکستن رکورد ها در 2013 هم ادامه یافت. اولین قهرمانی فتل در آن سال خیلی سخت و در مالزی بدست آمد، جایی که با هر آنچه در توان داشت از هم تیمی اش مارک وبر سبقت گرفت و اول شد و توانست با رکورد مایکل شوماخر برابری کند. او در 2013 توانست چهارمین عنوان قهرمانی پیاپی جهان را کسب کند.
در 2014 همه چیز تغییر کرد، زمانی که فتل موفق به قهرمانی در هیچ گرند پری ای نشد و در مقام پنجم به کار خود پایان داد. مشکل او شهرت زیاد و عدم توانایی تطبیق با قوانین جدید فرمول یک بود. تیم ردبول دنیل ریکیاردو راننده استرالیایی را به تیم اضافه کرد و او بلافاصله توانست سه قهرمانی برای ردبول در آن فصل کسب کند. این اتفاقات کافی بود که فتل بخواهد از تیم جدا شود و متعاقب آن در 2015 راهی فراری شد تا جایگزین فرناندو آلونسوی اسپانیایی شود.
او در اولین فصل حضور در تیم قرمز ایتالیایی توانست سه گرند پری را با قهرمانی پشت سر بگذارد و تنها کسی بود که در طول فصل موفق به شکست دو ستاره تیم مرسدس شده بود. هر چند فراری توان رقابت با غول های مرسدس را نداشت اما فتل دوباره به روند صعودی برگشته بود و نوید یک فصل خوب برای 2016 را می داد.
با شروع رقابت ها در استرالیا، فتل می توانست اولین قهرمانی خود در 2016 را روی پیست ملبورن کسب کند ما استراتژی اشتباه فرای در تعویض تایر قهرمانی استرالیا را به نیکو روزبرگ از مرسدس تقدیم کرد. طی چند رقابت بعد فتل دچار بدشانسی های متوالی شد، جایی که دنیل کویات راننده دوم تیم ردبول در دو گرندپری با برخورد با او، فتل را از دور رقابت خارج کرد. این تصادفات به قدری سر و صدا به پا کرد که کریستین هورنر و مدیران دیگر ردبول مجبور شدند ستاره جوان خود یعنی مکس ورشتپن را از تیم دوم نوشابه ساز ها، یعنی تورو روسو وارد تیم اول کنند و دنیل کویات روس را به تورو روسو بازگردانند.
در گرندپری کانادا بازهم داستان استرالیا تکرار شد و با اینکه فتل شانس قهرمانی داشت اما استراتژی اشتباه فراری این بار همیلتون را صاحب قهرمانی کرد. در ادامه دوباره سریِ بدشاسی های مرد آلمانی ادامه پیدا کرد تا جایی که در اتریش انفجار چرخ عقبش او را از دور رقاب خارج کرد. با اینکه سباستین در طول فصل 2016 هرگز به قهرمانی دست پیدا نکرد اما با توجه به تغییرات قوانین برای سال آینده می توان امیدوار بود که پرافتخار ترین راننده حال حاضر، دوباره افتخار آفرینی کند.
کلاه ایمنی سباستین فتل:
تیم | فراری |
کشور | آلمان |
سکو | 86 |
امتیاز کلی | 2108 |
گرندپری ها | 179 |
قهرمانی جهان | 4 |
تاریخ تولد | 03/07/1987 |
محل تولد | هوفنهایم، آلمان |
وضعیت فعلی | راننده اصلی فراری |