طرفداری- دوران 35 ساله ریاست ران دنیس بر مک لارن به پایان رسیده است.
به گزارش بی بی سی، همان طور که پیش بینی شده بود، دنیس 69 ساله پس از جلسه ای با سهامداران که در آن به وی گفته شد باید از عنوان ریاست و مدیریت اجرایی گروه مک لارن کنار بکشد، استعفا داد.
دنیس خود میلی به کناره گیری نداشته و موفق نشده تا از قرار گرفتن در موقعیتی که مک لارن خواهان آن بوده است نجات پیدا کند. با وجود استعفای وی، حقوق دنیس تا پایان زمان قراردادش با مک لارن پرداخت خواهد شد.
در بیانیه ای دنیس نا امیدی خود را اعلام کرد و اظهار داشت زمینه های کنار گذاشتن وی کاملا نادرست بوده است.
او همچنان عضوی از هیئت مدیره باقی خواهد ماند و یکی از سهامداران مهم گروه تکنولوژی مک لارن و بخش خودروسازی مک لارن خواهد بود.
دنیس مالک 25 درصد از گروه مک لارن است. 50 درصد نیز در مالکیت شرکت سرمایه گذار بحرینی، مُمتلَکات است. 25 درصد باقی مانده در اختیار همکار تجاری بلند مدت دنیس، منصور اوژیه است.
اوژیه 64 ساله سال های قبل با دوست سابق خود به مشکل برخورده بود و تلاش کرده با همکاری گروه بحرینی، دنیس را از گروه کنار بگذارد. آنها معتقد بوده اند شیوه های مدیریتی استبدادی دنیس، مانعی بر سر پیشرفت این گروه است.
دنیس می گوید "با وجود هشدارها از بخش های دیگر مدیریت تیم برای عواقب احتمالی این عمل، تعدادی از سهامداران اصلی به اجبار او را در چنین موقعیتی قرار داده اند." او می گوید:
شیوه مدیریتی من همان است که همیشه بوده. چیزی که مک لارن با آن به یک کمپانی خودروسازی و گروه تکنولوژی تبدیل شده، 20 قهرمانی فرمول یک برده است و به تجارتی با سود سالیانه 850 میلیون پوندی تبدیل شده است.
در نهایت برای من روشن شده که نه ممتلکات و نه TAG خواهان تدابیر من برای مک لارن و پتانسیل حقیقی رشد آن نیستند.
اولین نگرانی من برای تجارتی که ساخته ام و 3500 کارمند آن است. من همچنان از جایگاهم در هر دو کمپانی (خودروسازی و گروه تکنولوژی) و سهامی که در این دو شرکت دارم استفاده خواهم کرد تا از سود و ارزش مک لارن حمایت کنم و آینده آن را شکل دهم.
هدف من این است که با اتمام زمان قراردادم با مک لارن، سرمایه گذاری جدیدی در بخش تکنولوژی انجام دهم.
ران دنیس در کنار آیرتون سنا؛ پیروزی سنا در گرندپری 1992 موناکو
پایانی بر یک دوران
جدایی دنیس از مک لارن تحولی عظیم در فرمول یک مدرن است. وی از سال 1981 شخصیتی مهم در این ورزش به شمار می رفته است.
دنیس سال 1980 به مک لارن پیوست و سال 1981 کنترل کامل آن را به دست آورد. پس از آن تیم را به موفقیت های بسیاری رساند تا پس از فراری، این تیم انگلیسی موفق ترین تیم فرمول یک باشد.
تحت مدیریت او، مک لارن 10 قهرمانی در جدول راننده ها با لوئیس همیلتون، نیکی لائودا، آلن پراست، آیرتون سنا و میکا هکینن به دست آورده و 7 بار هم در جدول تیمی قهرمان شده است.
هر چند تیم طی سال های اخیر از رده های بالای جدول دور افتاده و تصمیم بازگشت به همکاری با هوندا، بدترین سال تاریخ تیم را در 2015 رقم زد.
هوندا زمانی به فرمول یک بازگشت که کاملا آماده آن نبود. تصمیمی که مقصر بخشی از آن مک لارن بود. قرارداد آنها با مرسدس به عنوان سازنده موتور در سال 2014 به پایان می رسید و مک لارن تصمیم داشت تا سریعا با هوندا استارت یک دوران دیگر را بزند.
دنیس همچنان در جایگزینی وُدافون به عنوان اسپانسر اصلی نیز ناموفق بوده است. غول های صنعت ارتباطات در سال 2013 به همکاری با مک لارن پایان دادند.
اسپانسر های دیگری که دیگر با مک لارن همکاری نمی کنند با قراردادهای مشابهی جایگزین شده اند. با وجود همکاری مالی هوندا که شامل موتورهای بدون هزینه و چیزهای بیشتری برای مک لارن می شود، اما جایگزین نشدن وُدافون با قراردادی دیگر، این تفکر را در ذهن سهامداران اصلی به وجود آورده که دنیس در تهیه اسپانسرهای قوی در عصر دیجیتال ناموفق است.
زک براون آمریکایی که یکی از شخصیت های مهم تجاری در فرمول یک است، گزینه اول جایگزینی دنیس است. شایعات حضور این مرد 44 ساله در مک لارن از ماه گذشته به گوش می رسید و به نظر می رسد وی به پذیرفتن این جایگاه نزدیک است.
هرچند بروان به فعالیت در بخش تجاری لیبرتی مدیا، مالکان جدید فرمول یک نیز لینک شده بود. منابع نزدیک به بروان می گویند او بیشتر مایل است تا در این زمان پیشنهاد مک لارن را قبول کند، اما وی هنوز تصمیم نهایی را نگرفته است.
مسیر دنیس در فرمول یک
او در 18 سالگی به عنوان مکانیک تیم کوپر آغاز کرد و دو سال بعد در 1968 به تیم فرمول یک برابهام پیوست.
پس از دورانی در فرمول 2 و فرمول 3 که با شکل دادن تیم مسابقه ای project four همراه بود، سال 1980 به فرمول یک بازگشت و این بار به مک لارن رفت.
در پروسه ای که دنیس آن را تصاحب معکوس (خرید یک شرکت سهامی عام توسط شرکتی کوچک تر) نامید، مک لارن تبدیل به مک لارن بین المللی شد و 18 ماه بعد، دنیس 32 ساله کنترل کاملی بر مک لارن داشت.
اوژیه سال 1984 به عنوان سهامدار به وی پیوست و از آن زمان همکاری این دو نفر آغاز شد.
تاریخ مک لارن در زمان دنیس
از 20 قهرمانی مک لارن، 17 تای آن در زمان دنیس به دست آمده است. همچنین از 182 پیروزی در گرندپری، 158 تای آن مربوط به زمان اوست.
مک لارن از سال 1977 و از زمان جیمز هانت، هیچ پیروزی به دست نیاورده بود. همچنین آنها از سال 1974 قهرمانی تیمی به دست نیاورده بودند. با ورود دنیس، این تیم بالاخره موفق شد سال 1982 توسط نیکی لائودا و سال 1983 توسط جان واتسون پیروزی هایی به دست بیاورد.
در سال 1984، لائودا بالاتر از هم تیمی خود، پراست قهرمانی را به دست آورد. آنها همچنین با پیروزی در 12 مسابقه از 16 مسابقه فصل، قهرمانی تیمی را هم کسب کردند. سال بعد تیم دنیس باز هم هر دو عنوان قهرمانی انفرادی و تیمی را به دست آورد.
سلطه مک لارن سال 1988 ادامه پیدا کرد. جایی که پراست و سنا از 16 مسابقه در 15 تای آن پیروز شدند و با وجود درگیری های بین آن دو، هر دو قهرمانی را بار دیگر برای مک لارن به همراه آوردند. این اولین سال از چهار سال متوالی قهرمانی در هر دو رقابت انفرادی و تیمی بود. هر چند پس از آن مک لارن باید هفت سال دیگر صبر می کرد تا هر دو عنوان را به دست بیاورد. کاری که میکا هکینن برای آنها در سال 1998 انجام داد.
هکینن سال 99 هم قهرمانی خود را تکرار کرد اما فراری آن سال بهترین تیم فرمول یک بود.
مک لارن تا سال 2008 قهرمانی تیمی به دست نیاورد. آن سال تیم به دلیل استفاده از اطلاعات لو رفته از تیم فراری، امتیازاتی از دست داد و همچنین 49.2 میلیون پوند جریمه شد.
همیلتون بریتانیایی آن عنوان را برای مک لارن به ارمغان آورد. کسی که در سنین نوجوانی تحت عنوان پروژه جوان گرایی مک لارن به تیم انگلیسی پیوسته بود. وی تا سال 2012 در کنار جنسن باتن در تیم مک لارن حضور داشت اما تیم با وجود کسب پیروزیی هایی، هرگز نتوانست به قهرمانی هایش اضافه کند.
در سال های اخیر علاوه بر لوئیس همیلتون، پدی لو، مدیر فنی تیم و مرسدس به عنوان تامین کننده موتورهای تیم، از مک لارن جدا شده اند.