اختصاصی طرفداری- هر آنچه که باید در مورد تیم های آفریقایی و 5 گروه این قاره برای صعود به جام جهانی 2018 بدانید، در این مطلب گردآوری شده است.
راه رسیدن به مرحله گروهی یا نهایی برای صعود به جام جهانی
شاید کمتر از مسیر صعود طولانی و دشوار در قاره آفریقا شنیده باشید. در فدراسیون فوتبال آفریقا 56 کشور عضو هستند که از این حیث بیشترین عضو را در میان قاره ها داراست. ابتدا تیم های ضعیف تر در مرحله سوم به مصاف هم می روند تا تعداد 56 تیم به 40 تیم برسد. در مرحله دوم براساس رنگینگ 40 تیم در 20 مسابقه رفت و برگشت حذفی به مصاف هم می روند. در مرحله دوم 20 تیم به مرحله آخر صعود به جام جهانی می رسند. این 20 تیم در 5 گروه چهار تیمی به مصاف هم می روند و تنها یک تیم از هر گروه جواز صعود به جام جهانی را پیدا می کند.
گروه A: تونسی ها بخت اول صعود
لیبی: به عنوان نماینده شمال آفریقا هیچ گاه نتوانسته اند به اندازه تیم های همسایه یعنی الجزایر، مصر و تونس قدرتمند باشند و بازیکنان سرشناسی را تربیت کنند. لیبی تا به حال به جام جهانی صعود نکرده و هیچ عنوانی در آفریقا ندارد. این تیم که تحت هدایت خاویر کلمنته اسپانیایی قرار دارد، می کوشد تا یک رقیب جدی برای سایر تیم های گروه به خصوص تونس باشد.
تونس: آخرین بار در سال 2006 به جام جهانی صعود کردند. آنها دو جام جهانی 2010 و 2014 را از دست داده اند و نمی خواهند به سادگی از این گروه ایده آل و نسبتا آسان بگذرند. تیم آنها با هدایت کاسپرژاک کار کشته و تلفیقی از بازیکنان جوان و با تجربه امید زیادی به صعود دارد. ایمن عبدالنور از والنسیا، خزری از ساندرلند و انیس بن هتیرا از دارمشتات، سرشناس ترین بازیکنان تونس در این دوره از رقابت ها هستند.
گینه: با یک سرمربی بومی و تعدادی لژیونر معروف قصد دارند، شگفتی به وجود بیاورند. این کشور محروم و ضعیف به تازگی میزبانی جام ملتهای 2023 را نیز به دست آورده است. با وجود گروه متعادلی که نصیبشان شده، این شانس را دارند که خود را محک بزنند و برای صعود تلاش کنند. معروف ترین بازیکنان این تیم ابراهیم ترائوره از گلادباخ، بنگورا از رایو وایکانو و نبی کیتا از لایپزیش می باشند.
جمهوری دموکراتیک کنگو: آنها همیشه بازیکنان مطرح و با استعدادی در فوتبال فرانسه و تیم های سرشناس داشته اند اما به دلایل متعدد در عرصه ملی موفق نبودند. زئیر سابق تنها یک بار در سال 1974 آلمان به جام جهانی صعود کرده است. از ستاره های کنونی این تیم می توان به سدریک باکومبو از ویارئال، یانیک بولاسی از اورتون و چنسل امبمبا از نیوکاسل اشاره کرد.
گروه B: سه تیم مدعی در گروه مرگ
الجزایر: با وجود قرار گرفتن در گروه مرگ باز هم بخت اول صعود هستند. الجزایر بهترین نسل از بازیکنان تاریخش را در کنار هم دارد. بازیکنانی مثل ریاض محرز، یاسین براهیمی، فوزی غولام، اسلام سلیمانی و سوفین فقولی که هر کدام ستاره های باشگاهشان محسوب می شوند، می توانند کشورشان در این مسیر سخت به جام جهانی 2018 هدایت کنند. روباه های صحرا 2 سال پیش در برزیل درخشان ظاهر شدند و توانستند آلمان قهرمان جام جهانی 2014 را در مرحله حذفی به چالش بکشند.
نیجریه: کشور استعداد خیز و پرسابقه فوتبال آفریقا مدتی است که افت کرده است چراکه آنها جواز صعود به جام ملتهای 2017 گابن را کسب نکردند. عقاب ها در دو جام جهانی قبلی حاضر بودند اما شرایط آنها برای صعود به جام جهانی 2018 بسیار متفاوت و دشوار است. تیمشان پر از جوان های مستعد و روبه رشد است. آنها که همواره قویترین تیم های پایه را دارند، احمد موسی، ایهه ناچو و الکس ایووبی را به فوتبال بزرگسالان معرفی کرده اند.
کامرون: شیرهای رام نشدنی در صعود به جام جهانی موفق عمل می کنند اما در مراحل گروهی جام جهانی افتضاح ظاهر می شوند. دو جام جهانی قبلی بیانگر این موضوع بود. آنها مثل همیشه ساموئل اتوو را در اختیار ندارند اما نسل جدید آنها تیم بدی نشان نداده است. وینست ابوباکار از بشیکتاش به همراه کلینتون و اونانا سنگربان نوظهور آژاکس به همراه چندتن از بازیکنان باتجربه، آینده فوتبال کامرون را رقم می زنند.
زامبیا: شاید بعد از قهرمانی در جام ملتهای آفریقا 2012، تصور بر این بود که باید شاهد درخشش و خودنمایی آنها در میادین مختلف باشیم اما اینطور نشد. بدترین گروهی که می توانست نصیبشان شود، همین گروه است. آنها شانس آخر صعود هستند و کارشان چیزی بالاتر از دشوار است. مهره های کلیدی این تیم سونزو از لیل، لونگو از اورال و مایوکا از الزمالک مصر هستند.
گروه C: مسیر ناهموار صعود برای هر 4 تیم
مراکش: آخرین بار در سال 1998 به جام جهانی صعود کردند و نمی خواهند این حسرت 20 ساله شود. با وجود بازیکنان لژیونر و مطرحی که دارند باید با تیم های سرسخت گروه به خصوص ساحل عاج مبارزه کنند. این تیم در سال 2016 هیچ باختی نداده است. یاران هرو رنارد با بازیکنان مثل مهدی بن عطیه، یوسف العربی و حکیم زیاش امید به صعود دارند.
گابن: تیم ملی آنها مدتی است با حضور بازیکنانی مثل اوبامیانگ، لمینا و اندونگ جان تازه ای گرفته است. آنها میزبانی جام ملتهای 2017 را نیز بر عهده دارند و به سمت پیشرفت حرکت می کنند. تجربه بالایی ندارند اما امیدوارند با سخت کوشی و درخشش ستاره هایشان راهی برای صعود پیدا کنند.
ساحل عاج: تیم اول رنکینگ فیفا در آفریقا هستند. آنها در یک دهه اخیر خود را به عنوان مدعی اول آفریقا هم در جام ملتها و هم در صعود به جام جهانی معرفی کرده اند. رهبر افسانه ای آنها یعنی دیدیه دروگبا چند سالی است که از تیم ملی کنار رفته اما جایگزینان او به خوبی نقش خود را ایفا کردند و در جام ملتهای 2015 گینه استوایی به قهرمانی رسیدند. ستاره های کنونی فیل ها اریک بایلی از منچستر یونایتد، سرژ اوریر از پاریسن ژرمن و فرانک کسی از آتالانتا هستند.
مالی: تیم سرسخت و پرتلاشی دارند.در جام ملتهای قبلی بسیار خوب عمل کردند و امیدوارند تلاش هایشان در راه صعود به جام جهانی نتیجه بخش باشد. آنها هیچ گاه در راه صعود به جام جهانی موفق نبودند. ستاره های پیشین مالی سیسوکو، فردریک کانوته و سیدو کیتا بودند. بازی کردن کیتای باتجربه مشخص نیست اما در حال حاضر بازیکنانی نظیر یاتاباره از وردربرمن، باکاری ساکو از پالاس و اداما ترائوره از موناکو در ترکیب اصلی تیم هستند.
گروه D: رویای ستارگان سنگالی روبه تحقق
سنگال: بهترین قرعه برای ستاره های سنگالی به وجود آمده تا بعد از درخشش در جام جهانی 2002 برای بار دوم به جام جهانی صعود کنند. شیر ها در یک دهه اخیر متزلزل و بی کیفیت نشان داده اند. ظهور ستاره هایی مثل سدیو مانه، شیخ کویاته و کالیدو کولیبالی می تواند آنها را در گروهی نه چندان دشوار به جام جهانی ببرد.
آفریقا جنوبی: پس از حضور و میزبانی در جام جهانی 2010، نتوانسته اند خود را اثبات کنند و بازیکنان مطرحی را معرفی کنند. زرد و سبز پوشان از لحاظ داشتن بازیکن نامی ضعیف هستند اما تجربه بالای آنها می تواند کمک کننده باشد. به دلیل داشتن پیشرفته ترین لیگ در قاره آفریقا، اکثر بازیکنان از لیگ خودشان انتخاب می شوند. ایتوملنگ خونه سنگربان کهنه کار، سررو هافبک آژاکس و رانتیه مهاجم قنزل بریلزجی مهم ترین بازیکنان این تیم هستند.
کیپ ورد: پیشرفت چشمگیر و قابل ستایشی در سال های اخیر داشته اند. شاید در یک دهه اخیر تیمی گمنام و ضعیف بودند اما در ماه مارس 2016 به رنکینگ یک قاره آفریقا رسیدند. آنها پیشینه و سابقه ضعیفی دارند اما با تکیه بر بازیکنان لژیونر و باتجربه می توانند از این گروه نهایت استفاده را ببرند. هلدون از ریو آوه، مندس از لیل و زی لوئیس از اسپارتاک مسکو مهم ترین بازیکنان این تیم هستند.
بورکینافاسو: آنها هم پیشرفت و رشد بسیار خوبی را در سال های گذشته داشته اند. در 4 جام ملتهای قبلی حضور داشتند و در سال 2013 به فینال هم رسیدند اما مغلوب نیجریه شدند. بورکینافاسو نیز از شانس صعود به جام جهانی برخوردار است چراکه ترکیبی دارد که چندین سال است در کنار هم بازی می کنند و با تجربه اند. پیتروایپا از النصر دوبی، کابوره از کراسنودار و ترائوره از آژاکس ستارهای مطرح این تیم هستند.
گروه E: جدال دشوار فراعنه با غنا برای صعود
غنا: از قدرت ها و پر مهره ترین های یک دهه اخیر فوتبال آفریقا بوده اند. نمایش آنها در سال ها گذشته قابل تحسین بوده چراکه 3 بار متوالی به جام جهانی صعود کردند و در 4 جام ملتهای قبلی به دو مقام دومی و چهارمی رسیده اند. ستاره های باسابقه تیم مثل ژیان و آیو به همراه توماس پارتی و بابا رحمان در ترکیب هستند تا برای صعود به جام جهانی با مصر رقابت کنند.
کنگو: یک تیم معمولی و بی خطر در سال های قبل نشان داده اند. در گروه سختی قرار گرفته اند و شانسشان برای صعود بسیار کم است. کنگو برخلاف همسایه اش جمهوری کنگو ستاره و بازیکن نامدار ندارد. ان دینگا از لوکوموتیو مسکو، دوره از انگرس و بیفوما از باستیا مهم ترین بازیکنان این تیم هستند.
مصر: پرافتخار ترین تیم آفریقا پس از جام جهانی 1990 ایتالیا به جام های جهانی بعدی صعود نکرده است. با وجود موفقیت در جام ملتها، حضور در جام جهانی برای این کشور آرزو شده است. فراعنه با هدایت هکتور کوپر و ستاره هایی مثل محمد صلاح، محمد الننی و احمد حسن امیدوارند که این طلسم را بشکنند. آنها برای صعود رقیب سرسختی به نام غنا دارند، همان تیمی که مانع حضور آنها در جام جهانی 2014 شد.
اوگاندا: تیمی معمولی و متوسط در سطح آفریقا هستند. آنها آخرین بار در سال 1978 به جام ملتهای آفریقا صعود کرده بودند اما در حین ناباوری جواز حضور در جام ملتهای 2017 گابن را کسب کردند. اوگاندا در گروه این گروه مشکل، شانس چهارم برای صعود می باشد. این تیم بازیکنان سرشناس و مطرحی در سطح اول اروپا ندارند.
تیم های شرکت کننده آفریقایی در ادوار گذشته جام جهانی
زمان برگزاری مسابقات
راه صعود به جام جهانی در قاره سیاه، با بازی غنا برابر اوگاندا فردا ساعت 19 کلید خواهد خورد. در هفته اول دیدارهایی حساسی مثل ساحل عاج برابر مالی و الجزایر مقابل کامرون برگزار خواهد شد. این بازی ها در زمان فیفادی پیگیری می شود.