طرفداری- پس از توافقات برجام، اقتصاد ایران چشم انداز مناسبی را پیش روی خود می بیند. به همین دلیل شرکت های خارجی برای سرمایه گذاری در ایران مشتاق نشان می دهند.
از ماه ژانویه تاکنون قراردادهای اقتصادی مختلفی با ایران امضا شده که ارزشهای میلیارد دلاری دارند. فرهنگ ورزشی غنی ایران باعث شده است کمپانی های خارجی به فکر بازاریابی ورزش در ایران باشند.
آلون جیمز که مشاور اقتصادی 4 شرکت بزرگ در انگلستان است در این باره می گوید:
ایران به صورت ناگهانی مورد توجه بسیاری از کمپانیها قرار گرفت. شرکتها به این فکر هستند که چگونه در این کشور جایگاهی پیدا کنند و برند خود را به مردم ایران بشناسانند. قاعدتا بهترین راه برای افزایش آگاهی و نزدیک شدن به مشتریان، اسپانسرینگ است. هواداران، فوتبال را دیوانهوار دوست دارند. همین موضوع میتواند اولین هدف کمپانیهای خارجی باشد. ایرانی ها فوتبال را بیش از هر چیزی دوست دارند.
یکی از کارشناسان دانشگاه سالفور انگلیس نیز معتقد است پتانسیل لازم برای این کار در ایران وجود دارد. این کشور بزرگترین تیمهای فوتبال را در آسیا دارد که هم هواداران زیادی دارند و هم موفق هستند. تیم ملی فوتبال ایران تاکنون چهار بار به جام جهانی رفته و سه بار نیز قهرمان آسیا شده است. دربی تهران هم بین تیمهای استقلال و پرسپولیس یکی از بزرگترین دربیها در آسیاست و طبق گزارش BBC، این دربی حدود 100 هزار نفر را به ورزشگاه میکشاند و 20 میلیون تماشاگر تلویزیونی هم دارد.
مت هاوس، مدیر اجرایی کمپانی Sports Quake نیز در این خصوص عنوان کرد:
از نظر فرهنگی، فوتبال ورزش مهمی است. کارشناسان معتقدند صنعت ورزش ایران 500 میلیون دلار ارزش دارد و در طولانی مدت، این ارزش به یک میلیارد دلار میرسد.
اسپانسرینگ خارجی باعث افزایش ارزشهای داخلی میشود برای مثال حتما پخش بازیها میتواند توجه رسانههای خارجی را جلب کنند. جیمز در اینباره گفت:
ارزش حق پخش لیگ برتر ایران بدون شک از این راه افزایش خواهد داشت.
هاوس معتقد است اما و اگرهایی وجود دارد. کمی طول می کشد تا مردم ایران بفهمند برداشته شدن تحریم ها چقدر جدی است. تجارت و بازاریابی در فوتبال ایران رشد زیادی نکرده است. اسپانسرینگ در ایران معمولا در هر بازی اتفاق می افتد و قراردادهای سالانه بسته نمیشود، در صورتی که در آمریکا و اروپا بدین شکل نیست. او معتقد است روش ایران بسیار قدیمی است و هنوز صنعت اسپانسرینگ در ایران در ابتدای کار قرار دارد.
از زمانی که مهدی تاج، رییس فدراسیون فوتبال ایران شده است، اصلاحاتی در برنامه کار قرار گرفته است. برای مثال قرار است حق فروش بلیتها به باشگاهها داده شود. شرکتهای خارجی همچنین قصد دارند قراردادهایی برای گرفتن حق پخش بازیهای ایران ببندند. در حال حاضر این حق بخش انحصاری است و در اختیار صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران قرار دارد.
در سال 2011 فدراسیون فوتبال ایران قراردادی داخلی تا سال 2014 امضا کرد و حق پخش بازی در لیگ حرفهای ایران را به میزان 100 میلیون دلار فروخت. بسیاری از بازیها در ایران با کیفیت پایین پخش میشوند. اسپانسرهای خارجی میتوانند تکنولوژی جدیدتری را به ایران بیاورند تا بازیها با کیفیت بهتری پخش شود. ایران در حال حاضر با شرکتهای هواپیمایی ایرباس، بوئینگ و پژو قرارداد هایی دارد اما هنوز معلوم نیست این شرکتها میخواهند در زمینه مالی و سرمایهگذاری چگونه در ایران عمل کنند.
آمریکا هنوز به ایران امکان دسترسی به سیستم مالی را نداده است و این مساله مربوط به تحریمهای غیر هستهای میشود. شرکتهای پوما، آدیداس و نایکی هنوز پاسخی درباره تصمیم خود برای فعالیت در بازار ایران ندادند. هاوس معتقد است که همه میخواهند مطمئن شوند که شرایط در ایران به همین شکل باقی میماند و به همین دلیل درباره سرمایهگذاری سریع شک دارند.