طرفداری- وقتی تصمیم جنجالی داور در واپسین دقایق بازی شیلی-بولیوی و ضربه پنالتی مشکوکی که به سود «لا روخا» اعلام شد، کمتر کسی فکر می کرد آن لحظه، تولدی دوباره باشد برای تیم ملی شیلی و آغازی باشد برای تکرار یک حماسه نادر در تاریخ فوتبال این کشور. تصور کنید که شیلی پس از 99 سال حسرت قهرمانی در کوپا آمریکا، بالاخره در سال گذشته و در خاک خود به این عنوان رسید هر چند که بسیاری از افراد تنگ نظر یا بدبین، قهرمانی این تیم را به میزبانی و مسائل پشت پرده ربط دادند.
گزارش بازی کلمبیا-شیلی در نیمه نهایی کوپا آمریکا را از اینجا بخوانید.
مسیری که شیلی پیمود
در هر صورت، شیلی قهرمان کوپا آمریکا 2015 شد و به عنوان مدافع عنوان قهرمانی پا به کوپا آمریکا 2016 گذاشت. وقتی که شیلی با باخت مقابل آرژانتین در اولین مسابقه این جام مواجه شد، اکثریت کارشناسان شانس قهرمانی مجدد را برای این تیم بسیار اندک دانستند و حتی صعود شیلی از گروه D در هاله ای از ابهام قرار گرفت اما دقیقه 90 بازی مقابل بولیوی و گل شدن آن پنالتی مشکوک آرتورو ویدال، سرنوشت جام را تغییر داد. شیلی در این جام باقی ماند و بولیوی حذف شد تا شاگردان خوان آنتونیو پیتزی پس از آن برد ناپلئونی و مشکوک، در سه بازی بعد به 3 پیروزی قاطعانه رسیده و با 13 گل زده در مقابل فقط 2 گل خورده از پاناما، مجدداً خود را در فینال کوپا آمریکا ببینند.
اوج قدرت نمایی شیلی پس از صعود از گروه و در بازی های حذفی آغاز گردید. وقتی که حریف شیلی در دور بعد مشخص شد، باز هم اکثریت کارشناسان پیش بینی کردند که مدافع عنوان قهرمانی هیچ شانسی قابل مکزیک آماده ندارد. البته فقط کارشناسان نبودند که چنین نظری داشتند، حتی خوان اوسوریو مربی تیم ملی مکزیک به قدری از پیروزی تیمش در جریان بازی مطمئن بود که شیلی را دست کم گرفت و در جریان آماده سازی پیش از مسابقه با شیلی، تمرین پنالتی زدن را از دستورکار حذف کرد. در نهایت هم دیدیم که مربی مکزیک بابت حذف کردن پنالتی از دستورکار تمرینات تیمش، چندان متضرر نشد چرا که تیم او طی 90 دقیقه بازی با 7 گل مقابل شیلی تحقیر و بدون نیاز به ضربات پنالتی از جام کنار رفت.
زدن 7 گل آن هم به مکزیک آماده، اتفاقی بزرگ و در واقع نقطه عطف شیلی در کوپا آمریکا 2016 شد. آنها به همگان نشان دادند که قهرمانی کوپا آمریکا 2015 یک اتفاق و جرقه نبوده، آنها به همگان نشان دادند که همچنان شایسته بیشترین احترام از سوی رقبا هستند. یکی دیگر از بزرگ ترین حقایقی که بر همه ثابت شد، قدرت ذاتی تیم ملی شیلی بود و حالا دیگر کسی نمی تواند مدعی شود که شیلی فقط با خورخه سامپائولی یک تیم قابل احترام بوده است. خوان آنتونیو پیتزی مربی شیلی و جانشین سامپائولی که فقط چند ماه از حضورش روی نیمکت «لا روخا» می گذرد، بر تمامی این ادعاها خط بطلان کشید.شیلی پس از عبور از دیوار بلند مکزیک، در نیمه نهایی به مصاف کلمبیا در ورزشگاه سولجر فیلد شیکاگو رفت.
مسیری که کلمبیا پیمود
حکایت کلمبیا دقیقاً بر عکس شیلی بود. کلمبیا این جام را بسیار قدرتمندانه و با شکوه آغاز کرد ولی هر چه می گذشت، کیفیت فنی و نتایج این تیم ضعیف تر می شد. اوج قدرت نمایی کلمبیا در همان بازی افتتاحیه مقابل آمریکای میزبان بود که با برتری بی چون و چرای شاگردان خوزه پکرمن خاتمه یافت و سپس با برد آنها مقابل پاراگوئه، عنوان اولین تیم صعود کننده از مرحله گروهی کوپا آمریکا به کلمبیا اختصاص یافت اما همه دردسرها از این به بعد آغاز شد.
پکرمن که از صعود تیمش مطمئن بود، از بازیکنان ذخیره خود مقابل کاستاریکا استفاده کرد و همین باعث خلق یک شگفتی و شکست 3-2 «لوس کافه تروس» مقابل کاستاریکا گردید تا کلمبیا در گروه خود دوم شده و به علت حذف برزیل، رقیبی به ظاهر ساده تر یعنی پرو را پیش رو داشته باشد. شاید پرو روی کاغذ یا از لحاظ سابقه یک حریف قدرتمند محسوب نمی شد، اما بدون شک تیمی نبود که به راحتی تسلیم کلمبیا شود. در نهایت هم دیدیم که کلمبیا با چاشنی اقبال و تنها در ضربات پنالتی از سد پرو گذشت.
اگر آن مسابقه را دیده باشید، حتماً به خاطر دارید که پرو یک برتری نسبی داشت و حتی در چند صحنه با درخشش داوید اوسپینا دروازه کلمبیا نجات یافت. حتی پس از عبور از پرو و حضور در نیمه نهایی کوپا آمریکا نیز، افت دنباله دار کلمبیا قطع نشد و این بار شاگردان پکرمن در مصاف با شیلی نیز حرف چندانی برای گفتن نداشتند و با پذیرفتن باخت 2-0، از صعود به بازی فینال بازمانده و راهی مسابقه رده بندی شدند. شاید برای کلمبیا که 12 سال در حسرت حضور در جمع 4 تیم پایانی کوپا آمریکا به سر می برد و برای پکرمن که تیمش در 2 دوره قبل این تورنمنت از مرحله یک چهارم نهایی حذف شده بود، همین حضور در نیمه نهایی هم کافی به نظر می رسید اما این برد تاریخی شیلی باعث شد تا آنها برای اولین بار در تاریخ فوتبال خود، در 2 دوره متوالی به فینال کوپا آمریکا صعود کنند.
بررسی ترکیب اصلی شیلی
خوان آنتونیو پیتزی مربی تیم ملی شیلی که در این بازی آرتورو ویدال را به علت دو اخطاره بودن در اختیار نداشت، دو تصمیم جالب گرفت و ادسون پوچ و مارسلو دیاز را روی نیمکت نشاند. ادسون پوچ همان بازیکنی که دو گل به مکزیک زده بود و حضور در ترکیب اصلی در بازی قبل موجب تعجب همگان شد، این بار نیمکت نشینی اش تعجب برانگیز بود. مارسلو دیاز هم که یکی از بهترین هافبک های شیلی در این جام است ولی بنا به تشخیص مربی شیلی، نیمکت نشین شد تا مائوریسیو ایسلا، فرانسیسکو سیلوا و پابلو هرناندز در ترکیب اصلی قرار بگیرند.
خوزه فوئنسالیدا که در بازی مقابل مکزیک در پست مدافع راست شیلی انجام وظیفه می کرد، در این بازی از پست دفاع راست به خط حمله رفت تا وینگر راست خط حمله سه نفره شیلی در سیستم 3-3-4 باشد و مائوریسیو ایسلا به جای خوزه فوئنسالیدا در پست دفاع راست شیلی قرار بگیرد. الکسیس سانچز نیز با حضور در این بازی به 100 بازی ملی رسید.
بررسی ترکیب اصلی کلمبیا
کلمبیا نیز در غیاب فرید دیاز مدافع چپ محروم خود به سراغ فرانک فابرا رفت تا تنها تغییر پکرمن در ترکیب اصلی تیمش، یک تغییر اجباری در دفاع چپ باشد. نیمکن نشینی مجدد کارلوس باکا و مارلوس مورنو از تصمیمات بحث بر انگیز خوزه پکرمن بود. این دو بازیکن که در شروع مسابقات در ترکیب اصلی کلمبیا حضور داشته و خوب هم بازی می کردند، از بازی سوم به بعد نیمکت نشین شده و جالب اینکه نیمکت نشینی آنها با نتایج ضعیف کلمبیا مصادف گردید.
نگاهی به نیمه اول مسابقه کلمبیا-شیلی
در هر صورت تیم کلمبیا در بازی مقابل شیلی چندان خوش شانس نبود و شاید حضور فوئنسالیدا در خط حمله و تغییرات اساسی که پیتزی در خط هافبک شیلی ایجاد کرد، موجب غافلگیری پکرمن و تیمش شد تا اینکه طی 10 دقیقه نخست این بازی، دو گل را دریافت کردند. گل اول شیلی در دقیقه 7 با استارتی کم نظیر از فوئنسالیدا از جناح راست پایه گذاری شد و توپ ارسالی او با دفع ضعیف خوان کوادرادو توأم گردید تا هدیه دریافتی کوادرادو توسط چارلز آرانگیز تبدیل به گل اول شیلی شود.
حدود 4 دقیقه بعد، شوت زیبای الکسیس سانچز با برخورد به تیر دروازه در داخل محوطه شش قدم، زیر پای فوئنسالیدا افتاد تا این بار هدیه ای از تیر دروازه نصیب مهاجمان «لا روخا» گردد و آن را با تور دروازه حریف آشنا کنند. این دو گل کمر کلمبیا را شکست و با اینکه پس از دریافت دو گل، تا پایان نیمه اول اغلب توپ و میدان در اختیار «لوس کافه تروس» بود، اما هرگز نتوانستند روی دروازه شیلی خطر جدی ایجاد کنند. مصدومیت جدی پابلو هرناندز هافبک شیلی در نیمه اول و تعویض وی با اریک پولگار بدترین خبر برای کادر فنی این تیم بود.
نگاهی به نیمه دوم مسابقه کلمبیا-شیلی ، پس از توفان
شرایط بد جوی و آب و هوای توفانی شیکاگو در بین دو نیمه باعث تأخیر دو ساعت و نیمی در شروع نیمه دوم گردید. ادوین کاردونا هافبک جوان کلمبیا بازی خوبی را در نیمه اول ارائه نداد و در بین دو نیمه با مارلوس مورنو تعویض شد. حتی حضور مارلوس مورنو در بین دو نیمه هم کمکی نکرد و با اینکه کلمبیا پس از وقفه طولانی بین دو نیمه، فرصتی خوب برای احیای روحیه و بازیابی تمرکز تیمی داشت، بزرگ ترین ضربه را در همان دقایق نخستین نیمه دوم از داور دریافت کرد و کارلوس سانچز هافبک کلمبیا با دریافت کارت زرد دوم، از بازی اخراج شد.
همین ده نفره شدن باعث شد که عملاً تیم کلمبیا عقیم شده و با عملکرد خوب مدافعان شیلی و از کار انداختن خامس رودریگز، هیچ شانسی حتی برای خطرآفرینی در زمین شیلی نداشته باشد. البته دقایقی پیش از ده نفره شدن کلمبیا، یک صحنه مشکوک به پنالتی در محوطه جریمه شیلی رخ داد اما داور اعتقادی به خطای گونزالو خارا روی تورس نداشت. کلمبیا در جریان بازی و در میانه زمین تسلط نسبی خوبی را در بسیاری از دقایق داشت اما پس از رسیدن به یک سوم دفاعی حریف، فلج می شد. در چند صحنه هم کلودیو براوو دروازه بان شیلی با واکنش های عالی و شجاعانه خود دروازه «لا روخا» را نجات داد تا دوباره به روزهای اوج نزدیک شود.
نگاهی به برجسته ترین نکات آماری مسابقه کلمبیا-شیلی
بدین ترتیب سیزدهمین تقابل این دو تیم در تاریخ رقابت های کوپا آمریکا با هشتمین برد شیلی به پایان رسید. کلمبیا فقط دو برد را مقابل شیلی در کوپا آمریکا تجربه کرده است.
این بازی را می توان دومین تقابل دو تیم در نیمه نهایی کوپا آمریکا دانست. اولین جدال آنها در نیمه نهایی این جام، به سال 1987 بر می گردد که با برتری 2-1 شیلی خاتمه یافت.
جالب اینکه آخرین کامبک کلمبیا از باخت 2-0، به سال 2013 و دیدار با همین شیلی بر می گردد که البته آن بازی در نهایت با تساوی 3-3 خاتمه یافت. این بار کلمبیا نتوانست یک کامبک تاریخی را رقم بزند با اینکه دو ساعت و نیم فرصت داشت تا روی این قضیه متمرکز شود.
کلمبیا 7 بار به نیمه نهایی کوپا آمریکا رسیده ولی فقط 2 بار به فینال صعود کرده است. (1975 و 2001)
کلمبیا در 3 دوره اخیر کوپا آمریکا، به جز در مرحله گروهی، هرگز نتوانسته در مراحل حذفی کوپا آمریکا گلزنی نماید!
با توجه به این دو نتیجه بازی های مرحله نیمه نهایی، بازی رده بندی همان تکرار بازی افتتاحیه کوپا آمریکا 2016 شده و بازی فینال نیز تکرار فینال کوپا آمریکا 2015 و همچنین تکرار اولین مسابقه دو تیم شیلی و آرژانتین در همین جام خواهد بود.