طرفداری / مهرداد کیانی - آنها را شورشی های قرمز پوش می نامند؛ گروهی که از دوگانگی میان نفرت به خاندان گلیزر و عشق ابدی به یونایتد شکل گرفتند. هواداران متعصبی که به کیش قدیمی خود پشت کردند و راه جدیدی را برگزیدند. خیلی ها می گفتند نباید هرگز چنین اتفاقی می افتاد، اما ...
اعتراضات هواداران منچستریونایتددر سال 2005 و در زمان منتشر شدن خبرهای مبنی بر احتمال واگذاری باشگاه به مالکولم گلیزر
تولد شیاطین نوین
شش مایل به سمت شرق اولدترافورد، تیم دیگری با پیراهن های قرمز، شورت های سپید رنگ و جوراب هایی سیاه و با همین نام (یونایتد)وجود دارد. این تیم به وسیله نزدیک به دو هزار نفر از هواداران دو آتشه یونایتد که نسبت به مالکان این باشگاه، خاندان آمریکایی گلیزر، اعتراض داشتند به وجود آمد و پنج ماه پس از - به گفته همین عده - "هجوم" این خاندان در سال 2005 شکل گرفت و تا به امروز پس از طی کردن مسیری سخت از پایین ترین هرم فوتبالی باشگاه های انگلستان (دسته های نهم و دهم) به لیگ ملی شمال (دسته ی ششم) رسیده است.
نخستین لرزه های این تصمیم در جایگاه های اولدترافورد و در حوالی سال 1998 رخ داد. در آن سال شایعه هایی مبنی بر فروش باشگاه به شخصی به نام روپرت مرداک (سهام دار ارشد شرکت News Corporation و مدیر عامل سابق 21st century Fox که در سال 2011 رسوایی های زیادی را به بار آورد) شنیده می شد. خیلی ها با شنیدن این خبر و پرسش اساسی اینکه در آینده چه خواهد شد آشفته و نگران شدند. جرقه های شکل گیری یک باشگاه معترض اما هفت سال خاموش ماند تا اینکه خاندان گلیزر تصمیم به خرید باشگاه منچستریونایتد گرفتند . چندی پس از این اتفاق با تایید صد ها نفر از هواداران یونایتد، تصمیم بر این شد تا این پروژه کلید بخورد و اف سی یونایتد شکل بگیرد.
اعتراضات گسترده هوداران منچستریونایتد در اولدترافورد به "گلیزرها" که در سال های 2005 تا 2009 سر و صدای زیادی را به وجود آورده بود. شال های سبز و زرد، رنگ پیراهن باشگاه "نیوتون هیث" است که بعدها به "منچستریونایتد" تغییر نام داد. این شال ها به نماد اعتراض هواداران ناراضی منچستریونایتد به مالکان غیربومی باشگاهشان تبدیل شده بود
نام باشگاه در آن زمان توجه بسیار زیادی را به خود جلب کرده بود و خیلی ها معتقد بودند که اف سی یونایتد مشهور ترین باشگاه آماتوری دنیاست. در آن زمان اتحادیه فوتبال انگلستان به خاطر کلی بودن بیش از حد نام باشگاه بر تغییر عنوان آن پافشاری کرد. اعتراض ها نتیجه داد و پس از آن بود که تمامی هواداران رسمی " اف سی یونایتد" برای جایگزینی نام باشگاه از بین چهار گزینه ی FC United of Manchester، FC Manchester Central، AFC Manchester 1878 و Newton Heath United FC رای گیری کردند.
هواداران" اف سی یونایتد آو منچستر" با بنری که عبارت "مالکان (تیم) را ببینید" روی آن نوشته شده برای تماشای بازی تیمشان به استادیوم آمده اند
احساس بسیاری از هواداران در آن برهه بر آن بود که به غیر از "FC United of Manchester"، سه گزینه ی دیگر در بلند مدت تاثیر بدی بر روی باشگاه خواهند داشت و اف سی یونایتد را همچون برادری کوچک تر در برابر یونایتد بزرگ نشان خواهد داد. سرانجام در روز چهاردهم ژوئن سال 2005، اف سی یونایتد آو منچستر رسماً تأسیس شد.
ورود به لیگ سراسری
یک هفته بعد از شروع رسمی باشگاه، کارل مارگینسون - هافبک سابق باشگاه کوچک کلیسفیلد تاون - به عنوان سرمربی تیم انتخاب شد و نخستین ترکیب هجده نفره خود را از بین تعداد زیادی متقاضی انتخاب کرد. حدود 4000 هوادار باشگاه نیز سرمایه ای در حدود 100 هزار پوند را برای آغاز به کار اف سی یونایتد جمع آوری کردند که رقم قابل ملاحظه ای برای یک باشگاه آماتوری به حساب می آمد.
آگوست 2005، سال حضور در لیگ سراسری بود؛ دسته ی دهم. لیگی که به نام لیگ شمال غربی نامیده می شود. ورود اف سی یونایتد اما برای این دسته اتفاقی ویژه ای بود. زمین هایی که تا پیش از این تنها توسط چند مرد و تعدادی سگ مورد استقبال واقع می شد به یکباره با حضور هزاران هوادار پرشور رنگ و رویی تازه تر گرفت. جای تعجب نبود که این شور و حرارت در همان سال سبب صعود به دسته ی بالاتر شد. در بازی پایانی، 6000 هوادار در بازی برابر گریت هاروود اف سی تاون شاهد پیروزی تیمشان بودند.
فصل بعد و فصل بعد تر از آن هم اف سی یونایتد موفق ظاهر شد و آن ها توانستند تا به لیگ برتر شمالی راه پیدا کنند. آن ها تا بدین جا شش دسته تا رسیدن به لیگ برتر فاصله داشتند. باشگاه با سرعت بالایی در حال پیشرفت بود. صعود های پیاپی، وب سایت رسمی و فعال، تلویزیون و رادیوی اختصاصی و روش نوین باشگاه داری، اف سی یونایتد را از همه جهات متمایز می کرد.
پس از سال 2008 بود که دیگر همه چیز آنقدر ساده پیش نرفت. سرگردانی در لیگ برتر شمالی (دسته هفتم) چالش بزرگی بود. آنها در مرحله ای سخت گرفتار شده بودند. بودجه ی تیم های حریف به تب و تاب هواداران پرشمار اف سی یونایتد می چربید. منچستر یونایتد اما در اوج فوتبال اروپا به سر می برد. توجه رسانه ها در آن موقع نیز کاهش پیدا کرده بود. در این دوران رابطه هواداران دو تیم سخت رو به تیرگی رفت.
بر اساس آمارهای باشگاه منچستر یونایتد، در سال اول تاسیس "اف سی یونایتد" حدود صد نفر بلیط های تمام فصل خود را به کلی رها کردند. از آن پس، بعضی ها منچستریونایتد را به کلی فراموش کردند و بعضی که شکستن این پیوند برایشان عملی نبود، وقتشان را میان یونایتد قدیم و یونایتد جدید تقسیم کردند. این در حالی بود که دسته دوم از سوی هواداران متعصب اف سی یونایتد عقب مانده خطاب می شدند.
هوادارانی که نمی توانند از عشق قدیمی شان دست کشیده و در نتیجه، همزمان به حمایت از "منچستریونایتد" و "اف سی یونایتد آو منچستر" می پردازند
در بین سالهای 2007 تا 2009، منچستریونایتد با کسب 3 عنوان قهرمانی لیگ و یک قهرمانی اروپا مانع از آن شد تا حرف هواداران اف سی یونایتد به کرسی بنشیند. با این حال، هنوز آن ها به افزایش قیمت بلیط های اولدترافورد معترض بودند.
اف سی یونایتد اما در پی جاه طلبی های خود بود و آن ها می دانستند که رسیدن به پتانسیلی که در آینده انتظارش را می کشند با زمین کنونی امکان پذیر نخواهد بود. پس به فکر ساختن استادیومی اختصاصی شدند. باشگاه با استفاده از کمک های خیریه، دولتی و جذب اسپانسر توانست با هزینه ای در حدود هفت میلیون پوند، ورزشگاه برودهرست پارک را با گنجایش 4400 نفری احداث کند. ساخت استادیوم خوش یمن بود و سال گذشته پس از شش سال سرانجام توانستند به دسته بالاتر - لیگ ملی شمال - برسند. آنها هم اکنون در نخستین فصل حضور در دسته ششم انگلستان در نیمه پایینی جدول قرار دارند.
پوستر رسمی "اف سی یونایتد آو منچستر" برای فصل جاری
واکنش ها
از نگاه هواداران اف سی یونایتد، منچستریونایتد دیگر یک باشگاه فوتبال نبود و بیشتر به یک بنگاه تجاری تبدیل شده بود. آن ها حس می کردند رسیدن به استرتفورد اند (مشهورترین جایگاه در استادیوم اولدترافورد) و پیوستن به خیل عظیم جمعیت برای رسیدن به اولدترافورد زیر سایه ی گلیزرها با گذشته ها یکسان نیست. اندی والش - یکی از بنیان گذار اف سی یونایتد و مدیر اجرایی باشگاه - می گوید:
چه چیزی شما را عاشق یونایتد می کند؟ هیئت مدیره؟ بالاتر رفتن ارزش سهام باشگاه؟ خیر. چیزی که بیش از همه اهمیت دارد، درک روح باشگاه است؛ وقتی قدم زنان همراه با دوستان و خانواده برای دیدن بازی یونایتد می روید و تعلق به باشگاه را با تمام وجودتان حس می کنید.
بنری از سوی هواداران "اف سی یونایتد آو منچستر" که عبارت "مجبور نیستم روحم را بفروشم" بر روی آن نوشته شده است
وضعیت در این چند سال به گونه ای بود که خیلی ها دیگر به قادر به پرداخت هزینه ها نبودند. کریس پورتر - یکی از هواداران کنونی اف سی یونایتد - می گوید:
همه اینها به خاطر ایستادن در کنار دوستانمان است، به خاطر آواز خواندن، خندیدن و لذت بردن. به خاطر همه آن خاطراتی که ما تا قبل از تبدیل شدن به یک مشتری، به عنوان یک هوادار در اولدترافورد از آن ها بهره مند بودیم.
هوادارانی که آرزو داشتند خواسته هایشان موجب اداره باشگاه مورد علاقه ـشان شود به مرحله ای رسیدند که دیگر دستشان به جایی بند نبود. آنها معتقد بودند حال که همه ارکان به نحوی از ارتباط با باشگاه سود می برند، پس هوادارانی که به بدنه باشگاه سرمایه تزریق می کنند حق دارند تا در تصمیمات کلان شرکت داشته باشند.
دیوید بکهام در بازگشت دراماتیکش به اولدترافورد به همراه آث میلان و حمایت او از جنبش اعتراضی "از گلیزرها متنفر باش، عاشق یونایتد باش"
وینی تامسون - یکی از هواداران سابق یونایتد و از هواداران افراطی اف سی یونایتد - می گوید:
حمایت از اف سی یونایتد باعث شد تا دوباره حس کنم که بخشی از یک چیز بزرگ تر هستم. شما می توانید با پرداخت مبالغی منطقی تر بازی ها را تماشا کنید و هیچ کس هم به شما نمی گوید کجا بنشینید و یا چه کار کنید. پیش از این قهرمانان من لاو، چارلتون و کانتونا بودند اما حالا قهرمانان من کسانی هستند که در این سطح به پیشرفت باشگاه کمک می کنند.
هسته مرکزی مخالفان حضور گلیزرها بارها سر الکس فرگوسن را برای استعفا از پست خود تحت فشار قرار دادند. وی نیز که بارها وفاداری این دسته از هواداران را زیر سوال برده بود، در واکنش به این درخواست ها پاسخ داد:
آن ها فراموش کرده اند که من چه کارهایی تا به امروز کرده ام. اگر استعفا می دادم برای دستیارانم چه اتفاقی می افتاد؟ مدت زیادی است که آن ها اینجا هستند. این منم که مسئول آینده آن ها هستم. این اتفاق ناراحت کننده ای بود. وقتی مردم می گویند که باید هویت باشگاه را حفظ کنیم من کاملا درک می کنم، اما اکنون بعد از ترک آن ها باید همه این اعتراض ها تمام شود. آن ها به خاطر اراده و حس مسئولیت طلبی شان قابل احترام هستند، اما هنوز تعجب می کنم چگونه چنین تصمیمی گرفتند؟ امروز باشگاه مسیر تازه ای را انتخاب کرده، پس ما با هم می مانیم.
حرف آخر
میراث باشگاهی چون اف سی یونایتد با گذشت زمان می تواند پر رنگ تر از زمان کنونی بازتاب داشته باشد. سر الکس فرگوسن در یکی از گفته های خود نسبت به انگیزه های پنهان این تصمیم واکنش نشان داده بود و بی پرده نسبت به آینده نگرانی اش را ابراز کرده بود. حضور چنین تیمی متشکل از جمعی از هواداران یونایتد که اغلب افراطی هستند به نوبه خود جذاب است اما رویارویی احتمالی دو یونایتد در سال های آینده با توجه به عطش اف سی یونایتد برای رسیدن به اهداف خود می تواند باعث دوگانگی عجیبی میان هواداران یونایتد شود.