فردا ولتیس آره نا در کانون توجهات فوتبال دوستان دنیاست، دربی حساسی که همواره توجه هوادارن فوتبال آلمان در اقصی نقاط دنیا را به خود معطوف می کند. کانون هواردان دورتموند در ایران در نوشتاری به بررسی تاریخی این دربی پرداخته است.
داستان دربی تاریخی راین (ایالت روهر)
یکی از حساس ترین و مهیج ترین دربی هایی که امروزه در بوندس لیگا برگزار می شود تقابل دورتموند و شالکه است که اولین بار این دو تیم هم ایالتی در سال 1925 رو در روی هم قرار گرفتند.
باشگاه شالکه در روزهای اولیه درخششی فوق العاده داشت به طوری که آبی های سلطنتی در 17 بازی رودر رو مقابل طلایی پوشان 16 پیروزی کسب کردند وتنها در یک بازی به تساوی 3-3 رسیدند که به همین خاطر در آن دوران لقب Schalker Kreisel (فرفره) را به آن ها دادند.
پس از مدتی سرانجام زرد و سیاه های دورتموندی در 14 نوامبر 1943 موفق شدند مقابل این رقیب سنتی پیروز شوند.
ریشه کینه و اختلافات
ریشه کینه و اختلاف به زمانی بازمی گردد که دورتموند نماینده مردم ناراضی منطقه روهر و شالکه تیم وابسته به امپراتوری پروس به حساب می آمدند و هنوز در سال 2013 اختلافات به جا مانده در طول تاریخ دربی های این دو همشهری را ملتهب می کند. در طی سالهای حکومت هیتلر در آلمان، او به دلیل علاقه ای که به شالکه داشت، شرایط را برای تضعیف دورتموند فراهم می کرد اما بعد از جنگ جهانی دوم، دورتموندی ها بار دیگر پا گرفتند.
پس از جنگ جهانی دوم و پایان یافتن حال و هوای جنگ، نبرد این دو تیم بیش از پیش حال و هوای فوتبالی و بیرون از سیاست به خود گرفت. این دو باشگاه از لحاظ دینی و ایدئولوژی در ایالت، شباهت زیادی به یکدیگر دارند. نه فقط شالکه، بلکه دورتموند نیز از طبقه کارگر بوجود آمده اند و مهاجران لهستانی و پروس نقش مهمی در تشکیل این باشگاه ها داشته اند. اکنون هواداران این دو باشگاه از تمامی اقشار کشور آلمان و ایالت روهر می باشند که با عشق و تعصب خاصی داربی های این دو تیم را در ایالت روهر دنبال می کنند. به نوعی این بازی همواره از گذشته حکم مرگ و زندگی را برای آنها داشته است.
رقابت بعد از جنگ جهانی دوم
در سال های بعد از جنگ جهانی دوم و پایان سلطه هیتلر بر آلمان و به نوعی پایان پادشاهی تیم محبوب هیتلر (شالکه)، باشگاه دورتموند توانست به یک رقیب جدی برای همسایه خود شود، در دوران پس از جنگ دورتموندی ها موفق شدند 15 دربی را پیروز از زمین خارج شوند و در همان دوران موفق شدند 3 بار جام Oberliga غرب آلمان را کسب کنند، به طوری که به مرور زمان دورتموند به قدرت اول ایالت و تیم نخست روهر مبدل شد و اعتبار پیشینه خود را مجددا بازیافت.
دورتموند موفقیت های خود را در دربی راین بعد از تاسیس بوندس لیگا در سال 1963 هم ادامه داد. آن ها در این مدت موفق شدند از 10 بازی مقابل معدنچی ها 8 بار آن را با پیروزی سپری کنند.
در سال های 1976 تا 2000 دورتموندی ها رکورد جالبی بر جا گذاشتند و در این مدت در بازی های خانگی فقط یکبار مغلوب رقیب سنتی خود شدند.
در عرصه بین المللی هم این دو تیم با هم رقابت داشتند ، که این رقابت بر می گردد به سال 1997 جایی که شالکه موفق شد قهرمان لیگ اروپا شود و درست یک هفته بعد دورتموند موفق شد با شکست یوونتوس قهرمان لیگ قهرمانان اروپا شود.
تنش در دربی
این دربی تا قبل از سال 1970 آنقدر جنجالی و پرحاشیه نبود ولی بعد از آن و بخصوص در دو دهه اخیر تنش ها و درگیری های آن به شدت زیاد شده و بازیکنان و طرفداران هر دو تیم این را بارها بعد و قبل شروع دربی ثابت کردند تا این دیدار به یکی از جنجالی ترین داربهای فوتبال دنیا مبدل شود.
تنش های قبل و بعد از این بازی همواره به شده به بیرون از زمین مسابقه نیز منتقل شده و آخرین درگیری های طرفداران دو تیم در سال های 2008 و 2012 بود.
منفورترین چهره های تاریخ دو باشگاه
نخستین بازیکنی که شاید محبوبیت خود را فدای این انتقال کرد. اندریاس مولر هافبک محبوب وستفالنی ها بود که همراه دورتموند قهرمان اروپا و بوندس لیگا و یکی از محبوب ترین چهره های این باشگاه به شمار می رفت اما پیوستن او به شالکه محبوبیت او در وستفالن را به نفرت تبدیل کرد.
کریستوف متسلدر یکی دیگر از این بازیکنان است او در حال حاضر در باشگاه شالکه بازی می کند متزلدر 126 بازی برای بوروسیا دورتموند انجام داد ودر سال 2007 به رئال پیوست و از 2010 نیز با پیراهن شالکه به بوندس لیگا بازگشت او 45 بار برای آبی ها به میدان رفته است.
ینس لمان چهره جنجالی دربی های روهر است. لمان یک دهه درون دروازه شالکه به عنوان اسطوره مطرح بود گلزنی او در دربی و رهایی شالکه از شکست مقابل دورتموند کافی بود تا لمان به افسانه ی باشگاه شالکه تبدیل شود اما حضور ناموفق در میلان او را به بوندس لیگا بازگرداند آن هم در انتقالی جنجالی به بوروسیا دورتموند بزرگترین دشمن آبی ها.
ینس لمان تنها دروازه بانی نبود که با پیراهن هر دو باشگاه به میدان رفت. تونی شوماخر دروازه بان اسبق تیم ملی مدت 15 سال در باشگاه کلن بازی کرد و پس از آن یک فصل را در شالکه حاضر شد و 33 بار برای آبی ها به میدان رفت. پیوستن او به بوروسیا دورتموند در سال 1995 و تنها یک بازی برای وستفالنی ها موجب شد تا چندان از او به عنوان یک خائن یاد نشود.
راینهارد لیبودا یکی از اسطوره های باشگاه شالکه است. او از سال 1961 در باشگاه شالکه فوتبال حرفه ای خود را آغاز کرد.اما تنها 4 سال بعد و در حالیکه 76 بازی برای معدنچی ها انجام داده بود در یک انتقال جنجالی راهی وستفالن شد. چیزی حدود سه فصل با پیراهن بوروسیا دورتموند به میدان رفت و در 74 بازی 8 گل نیز به ثمر رساند. از نکات جالب توجه زندگی حرفه ای لیبودا بازگشت دوباره او به شالکه بود و 124 بازی از سال 1968 تا 1972 برای شالکه انجام داد و 13 گل به ثمر رساند. اما در پایان فصل شالکه را ترک و به استراسبورگ رفت و پس از یک فصل دوری برای بار سوم به شالکه بازگشت. راینهارد لیبودا از افسانه های وفاداری باشگاه شالکه محسوب می شود او در 25 آگوست 1996 در گلزنکیرشین فوت کرد.
از دیگر چهره های جنجالی دو تیم می توان به بازیکنانی همچون رولف روسمان، اینگو اندربروگه، رودیگر آبرامسچیک، مارکو کوتز، اولریش بیتکیر و ... اشاره کرد.
منفورین بازیکن فعلی دربی
کوین گروسکویتز مدافع راست کنونی دورتموند منفور هواداران شالکه است . گروسکویتز که یکی از متعصب ترین بازیکنان دورتموند محسوب میشود به دلیل مصاحبه های تند و گزنده اش بر علیه معدنچی ها مورد غضب آنها قرار می گیرد. در آن سوی میدان نیز کوین پرینس بواتنگ مهاجم غنایی شالکه که یک نیم فصل را در دورتموند سپری کرده و در تابستان امسال در انتقالی جالب از میلان به شالکه پیوست شاید در بین هواداران دو آتشه دورتموند منفور باشد.
وضعیت کنونی دو تیم در آستانه ی دربی
شالکه با 14 امتیاز از 9 بازی در رده ی پنجم جدول رده بندی قرار دارد . شاگردان ینس کلر که با شکستهای سنگین 4-0 برابر ولفسبورگ و بایرن مونیخ در بوندس لیگا و شکست سنگین 3-0 برابر چلسی در لیگ قهرمانان در وضعیتی بحرانی قرار دارند در حالی پای به بازی فردا خواهند گذاشت که زیر تیغ انتقادات رسانه ها و هواداران فقط به دنبال کسب 3 امتیاز بازی خواهند بود . ینس کلر سرمربی مورد غضب آبی های سلطنتی بهتر از هر کسی میداند که در صورت باخت در بازی فردا به احتمال بسیار زیاد صندلی خود را در روی نیمکت شالکه از دست خواهد داد . به نوعی می توان بازی فردا را آخرین فرصت کلر برای بقا در پست خود تعبیر کرد .
دورتموند که با از دست دادن گوتسه و خرید میکیتاریان ، سوکراتیس و اوبامیانگ فصل جاری را با پیروزی مقتدرانه بر بایرن در سوپرجام و صدرنشینی در 7 هفته نخست بوندس لیگا رویایی آغاز کرده هم اکنون با کسب 22 امتیاز از 9 بازی در رده ی دوم جدول رده بندی قرار دارد. شاگردان یورگن کلوپ که با پیروزی ارزشمند دو شب قبل برابر صدرنشین انگلستان در لندن از روحیه ای عالی برخوردارند.
نباید از جنبه انتقامی بازی فردا برای زنبورها نیز غافل شد. پسران طلایی وستفالن که هر دو داربی فصل قبل را به دشمن دیرینه واگذار کرده اند برای گرفتن انتقام دو شکست قبلی پای به میدان خواهند نهاد . در 143 بازی قبلی دو تیم شالکه 58 بار پیروز شده و دورتموند 48 بار ضمن آنکه 37 بار نیز بازیهای دو تیم با تساوی به پایان رسیده است .
اظهار نظر روز
یورگن کلوپ: "من رقابت پرشور و بسیار شدیدی را پیش بینی میکنم، آنها به دنبال شکست دادن ما در گلزن کرشن هستند و ما هم به دنبال جبران شکست فصل قبل هستیم. شالکه برای ما رقیب قابل احترامی است و من دوست دارم بازی جوانمردانه و بدون توهین و جنجالی را شاهد باشیم. "