در اینجا به بررسی پنج نکته که همه دونده ها باید درباره زانوهای خود بدانند، می پردازیم.
۱ - احتمال ابتلا به آرتریت زانو در دونده ها بیشتر از غیر دونده ها نیست
این یعنی دویدن، نقشی در ابتلا به آرتریت زانو ندارد. در حقیقت، افراد دونده کمتر در معرض آرتریت استخوان ها قرار می گیرند. یک مطالعه نشان می دهد که افرادی که به طور منظم می دوند، حتی کمتر از افرادی که به طور منظم پیاده روی می کنند، دچار آرتریت زانو می شوند.
۲ - دویدن ، تحلیل رفتن غضروف ناشی از پیری رو تسریع نمی کند
یعنی با وجود اینکه افزایش سن به تحلیل رفتن غضروف منجر می شود اما به نظر می رسد که دویدن این روند رو سریع تر نمی کند و در بدتر شدن روند از دست رفتن غضروف نقشی ندارد. حتی در یک مطالعه به این نتیجه جالب توجه رسیدند که دویدن در حد متوسط به افرادی که غضروف های زانوی اونها در حال از بین رفتن است، کمک می کند که تا حدودی بهبود پیدا کنند.
۳ - مکمل ها به رشد مجدد غضروف زانو کمک نمی کنند
بسیاری از آگهی های تجاری این ادعا رو دارند که با استفاده از مکمل می توان غضروف زانو رو بازسازی کرد. اما در واقع، تا به حال ثابت نشده است که استفاده از مکمل رژیمی بتواند به رشد مجدد غضروف منجر شود. معروف ترین این مکمل ها گلوکزآمین است که می تواند تا حدودی به نرم و روان شدن مفصل زانو کمک کند. اما مکمل ها نمی توانند غضروف جدید ایجاد کنند و درد رو به کلی از بین ببرند.
۴ - مشکلات زانو دونده ها معمولاً از مشکل جای دیگری از بدن ناشی می شود
شایع ترین مشکل در زانوی افراد دونده، کندرومالاسی کشگک زانو یا سندرم درد قدامی زانو است که مربوط به التهاب غضروف زیر کشگک زانو می باشد. به نظر می رسد که مشکل اصلی از جای دیگری از بدن آب می خورد و به زانو منتقل می شود. افرادی که این مشکل رو دارند معمولاً دچار ضعف کفل ها و عضلات باسن هستند که باعث ضعف در کل عضلات پا می شود و لذا کشگک زانو نمی تواند فشاری رو که در اثر ضعف عضلات بر اون وارد شده است، تحمل کند. وقتی که عضلات ران انعطاف کافی نداشته باشند، فشار بیشتری بر روی زانو اعمال می شود.
۵ - با پیروی از راهکارهای ساده، می توان از زانوها حفاظت کرد
همونطور که گفته شد، ضعف و عدم انعطاف عضلانی در سایر نقاط پاها، می تواند به مشکلی برای زانوها تبدیل شود. پس یک فرد دونده باید حتماً تقویت عضلات و ورزش های قدرتی رو در برنامه ورزشی خود بگنجاند تا عضلات قوی تر و کارآمد تری برای کاهش فشار بر روی زانو داشته باشد. اضافه وزن هم یکی از دشمنان زانو است. به ازای هر دو کیلو اضافه وزن بدن، به اندازه ۸ کیلوگرم فشار اضافه تر به زانوها وارد می شود. به نظر می رسد که یکی از دلایل کاهش خطر ابتلا به آرتریت زانو در دونده ها این باشد که این افراد معمولاً اضافه وزن ندارند. بر روی زمین بدون شیب بدوید تا گرانش روی زانوها کمتر شود.
اگر سابقه زانو درد دارید، مثلاً اگر در گذشته تصادف یا مشکل و جراحت خاصی برای شما پیش آمده است، بیشتر با قسمت جلوی پا بدوید چون اگر اول پاشنه پا با زمین برخورد کند، فشار بیشتری به زانوها وارد می شود اما اگر ابتدا، جلوی پا به زمین برسد، فشار به قوزک پا منتقل می شود.
منبع: یکا