طرفداری- مركز ارتباطات و آموزش وزارت بهداشت با بيان اين مطلب افزود:"ورزش اگرچه موجب سلامتی جسم و شادابی روان انسان می شود، اگر نكات بهداشتي مربوط به آن رعايت نشود ميتواند بيماری ها و عوارض نامطلوبی به بار آورد. لذا دادن يك سری آگاهيهای ضروری درزمينه مسايل بهداشتی به شناگران به خصوص افراد غيرحرفهای و كودكان و نوجوانان و مسؤولين استخرها و مربيان شنا جهت جلوگيري از بروز و انتقال اين بيماريها ضروری است:
اوتيت (التهاب و عفونت گوش ميانی)
به نقل از ایسنا، يكی از عوارض شايع در شناگران اوتيت حاد ميانی است به خصوص افرادي كه گاهي به صورت تفريحی از استخرهای شنا استفاده می كنند، مثل كودكان و نوجوانان كه اكثرا در فصل تابستان به اين ورزش روی ميآورند. در اين موارد به دليل رفتن آب در گوش، فرد مبتلا به عفونت گوش ميانی ميشود كه با گوش درد شديد و تب همراه است. اين بيماری بايستی حتما زير نظر پزشك با آنتيبيوتيك درمان شود. براي پيشگيری از اين عارضه رعايت نكات زير ضروری است.
- چرب كردن داخل لاله گوش جهت جلوگيری از نفوذ آب به داخل آن
- در صورت امكان استفاده از محافظتهای گوش (گوشهای چرب پنبهای مناسب و قراردادن آن داخل گوش) به خصوص در مواردی كه پارگی يا سوراخ بودن پرده گوش وجود دارد.
- خشك كردن كامل گوش با استفاده از حوله تميز يا گوش پاك كردن پس از اتمام شنا همچنين بايد به افراد توصيه نمود هنگام شوخی و بازي در استخر از پاشيدن آب، به يكديگر به دليل احتمال رفتن آب به داخل گوش بپرهيزند.
عفونتهای قارچی
يكي ديگر از عوارض شايع، عفونتهای قارچی منتقل شده از طريق استخرهای شنا، به خصوص عفونتهاي قارچی دستگاه تناسلي بانوان و دختر خانمها ميباشد. به منظور پيشگيری از اين بيماری ها لازم است نكات بهداشتی زير رعايت شود:
- جلوگيری از ورود مبتلايان به عفونتهاي دستگاه تناسلی به خصوص عفونتهاي قارچی به استخر، در مورد افراد و شناگران حرفهای، كارت و معاينات بهداشتی دورهاي لازم است.
- استفاده از مايوی مخصوص شنا و عدم استفاده از شورت يا هر گونه لباس ديگر
- مايوی شنا برای هر فرد بايد اختصاصی بوده و هرگز به صورت اشتراكی استفاده نگردد.
- استفاده از كلاه شنا جهت پيشگيری از انتقال بيماريهای قارچی سر به خصوص قارچ كچلی، اين بيماری به راحتی از طريق استخرهای شنا منتقل می شود و به خصوص در خانمها شايع است.
عوارض پوستی و چشمی
عوارض پوستی در بعضی موارد به دليل حساسيت به كلر موجود در آب استخر ممكن است ايجاد شود گاهی نيز وجود بيماريهاي پوستی واگيردار در بعضي افراد، ممكن است سبب انتقال بيماری گردد. جهت مبتلا شدن به عوارض پوستی حساسيتی دوش گرفتن با آب معمولی پس از اتمام شنا و بيرون آمدن از استخر لازم است. همچنين بايد به تمام شناگران توصيه كرد كه قبل از ورود به استخر نيز دوش بگيرند تا آلودگی های حاصل از تعويق بدن به خوبی شسته شود. بنابراين وجود دوشهای متعدد در كنار استخرهای شنا ضروری است. همچنين احتمال بروز حساسيت و ناراحتيهای چشمی در اثر كلر وجود دارد. به شناگران توصيه می شود در زير آب چشمهاي خود با باز نكنند. در صورت لزوم حتما از عينكهاي مخصوص استفاده نماييد.
حوادث و سوانح
بروز حوادث مختلف و صدماتي چون شكستگی، ضربهی مغزی، خفگی و ... در استخرهاي شنا نادر نيستند به منظور پيشگيري از اين حوادث آموزش و رعايت نكات زير براي شناگران (به خصوص افراد غيرحرفهای كه به عنوان تفريح از اين ورزش استفاده می كنند) لازم است:
- از راه رفتن شناگران در اطراف و لبههای استخر با پاي برهنه جلوگيری شود. بايستی به افراد آموزش داد كه حتی المقدور از راه رفتن در لبههاي استخر به منظور جلوگيری از سر خوردن پرهيز كنند و در صورت نيز حتما از سرپايی استفاده نمايند.
- به افرادی كه شنا بلد نيستند توصيه ميشود بدون مربی هرگز به قسمتهاي عميق استخر نروند.
- توصيه ميشود از لاستيك و تيوپهاي شنا استفاده نگردد. زيرا امكان پنچر شدن و خالی شدن باد لاستيك و احتمال غرق شدگی وجود دارد. احتمال بروز اين گونه حوادث به خصوص در استخرهای تفريحی كه جمعيت زياد بوده و نظارت مربی كمتر است، بيشتر است.
ايمنس محوطه استخر و پلههاس آن و سكوهاس پرش به عهده مسؤولین استخرهای شنا است. اين مسايل بايستی تحت نظارت و مورد تأييد اداره بهداشت محيط و حرفهاي نيز قرار گيرد.
احتمال بروز حوادث براي كودكان به مراتب بيشتر است. لذا نظارت دقيق و ايمنی لازم و جدا كردن محل شنای كودكان خردسال از بزرگسالان می تواند از بروز حوادث احتمالي جلوگيري نمايد.
خرید وسایل و تجهیزات شنا