با شروع لیگ برتر دوباره شاهد محصولات فراوان آل اشپورت در آن هستیم. البته در اینکه طی این چند فصل اخیر با آمدن این شرکت لیگ برتر به نوعی نظم گرفته است هیچ شکی نیست و حداقل شاهد این هستیم که لیگ برتر صاحب توپ مخصوص شده و همه بازی ها با یک توپ مشخص انجام می گیرند. اکثر تیم های لیگ برتری نیز لباس هایی را بر تن می کنند که تولید این شرکت آلمانی است. فوتبالی ها یادشان نرفته که زمانی نه چندان دور شرکت های ایرانی با تقلید از محصولات خارجی لباس هایی به شکل محصولات این برندها ولی با برند خودشان تولید می کردند. به هر ترتیب آمدن این برند نظم خوبی به وضع قبلی بخشیده ولی کاستی های بسیاری هم دارد که آنرا تبدیل به یک سوژه برای فوتبال ایران کرده است. نگاهی داریم به تاریخچه و میزان استقبال از این برند در سایر کشورها و به طور کلی با جزئیات کامل این برند پر سر و صدا آشنا می شویم.
تاریخچه آل اشپورت
شرکت آل اشپورت (uhlsport) در سال 1948 در شهر کوچک بالینگن در آلمان تاسیس شد. همه ما این شرکت را با محصولات دروازبانی و به خصوص دستکش های دروازبانی آن می شناسیم. این شرکت در حال حاضر بنا به آماری که در وب سایت خود درج کرده است، در 68 کشور دنیا دارای نمایندگی است. در حال حاضر این شرکت به تولید تمامی محصولات مربوط به فوتبال مشغول است و مهم ترین بازار آن هم بازار کشور خودمان است!
تیم های تحت پوشش آل اشپورت
شاید برای همه جالب باشد که این شرکت که تا این حد بین تیم های ایرانی محبوب شده در خارج از ایران چه تعداد تیم را تحت پوشش خود قرار می دهد. در مورد تیم های ملی، تنها تیم ملی فوتبال ایران است که لباس هایش را شرکت آل اشپورت تولید می کند و هیچ یک از تیم های ملی جهان بجز ایران از این برند برای لباس های خود استفاده نمی کنند. از تیم های باشگاهی مطرحی که از برند آل اشپورت استفاده می کنند می توان به ... (راستش را بخواهید نتوانستم تیم مطرح خارجی را پیدا کنم که از لباس های آل اشپورت استفاده می کنند!) نکته جالب اینجاست که هیچ تیمی از بوندس لیگای 1 از لباس های تولیدی این شرکت آلمانی استفاده نمی کنند و تنها چند تیم بوندس لیگا 2 مثل کایزرسلاترن و مونیخ 1860 از این لباس ها استفاده می کنند. تیم های ایرانی مهم ترین مشتری های این برند هستند و در حال حاضر علاوه بر تیم های ملی فوتسال، ساحلی و فوتبال اکثر تیم های لیگ برتری مانند استقلال، سپاهان، تراکتورسازی، پرسپولیس، ملوان و ... از لباس های این تولیدی استفاده می کنند. جالب اینجاست علی رغم استقبال خوب از این برند در ایران، وب سایت اصلی این شرکت اشاره چندانی به آن نکرده است.
لیگ های تحت پوشش آل اشپورت
در حال حاضر هیچ لیگ دسته اول یا برتری در فوتبال دنیا البته به جز ایران از توپ های تولیدی این شرکت استفاده نمی کنند. حتی لیگ های عربی نیز اکثراٌ از توپ های نایک و آدیداس در بازی های خود استفاده می کنند. سه لیگ مطرح آلمان، انگلستان و ایتالیا از توپ های نایک و لیگ آلمان از توپ های آدیداس استفاده می کنند.
بازیکنان تحت حمایت آل اشپورت
همه بازیکنان بزرگ فوتبال اسپانسرهایی دارند که با محصولات آنها در میادین ظاهر می شوند. در این میان آل اشپورت نیز با بازیکنان زیادی قرارداد دارد اما در بین آنها بازیکن چندان سرشناسی وجود ندارد که بتوان به آن اشاره کرد. آملیا دروازبان میلان، دیه گو لوپز دروازبان رئال مادرید و اکثر دروازبانان لیگ فرانسه از محصولات این شرکت استفاده می کنند. در لیگ برتر ایران هم برخی از دروازبانان از دستکش های تولیدی این شرکت استفاده می کنند.
با مطالبی که در بالا به آنها اشاره شد می توان براحتی نتیجه گرفت که برند مورد استفاده اکثر تیم های لیگ برتری چندان برند جهانی و مطرحی نیست. البته با توجه به نبود قانون کپی رایت در کشورمان بدیهی است که شرکت های بزرگ چندان تمایلی به سرمایه گذاری در آن را نداشته باشند اما به هر حال بسیاری از همسایگان عربی ما در حال حاضر استفاده کننده بهترین و مطرح ترین برندهای ورزشی دنیا هستند و انتظار می رود تیم های ورزشی کشورمان نیز کم کم به سمت این شرکت های بزرگ بروند. زیبایی و طراحی شیک یکی از مهم ترین چالش های شرکت های ورزشی در راه جذب تیم ها به شمار می رود ولی این کیفیت و طراحی با توجه به انتقاداتی که از تولیدات آل اشپورت می شود به نظر می رسد در این محصولات وجود ندارد. به هر حال امیدواریم این مورد در فوتبالمان حل شود و حداقل شرکت های داخلی با بکارگیری ذوق بیشتر و استفاده از محصولات باکیفت تر به رقابت برندهای نه چندان سرشناس موجود در بازار ایران بشتابند.