طرفداری- سرمربی پرتغالی حتی علیه برخی از مربیان باشگاهی مصاحبه کرد و با این حال برخی پاسخ او را ندادند. محمد مایلیکهن یکی از مربیانی است که نسبت به عملکرد تیم ملی تا امروز واکنشی نشان نداده است. با مایلیکهن که سرمربی تیم ملی ایران در جام ملتهای 1996 بود و ایران را به مقام سومی رساند گفتوگویی انجام دادیم تا از نظر فنی عملکرد تیم ملی کیروش را کارشناسی کنیم. گفتوگوی فارس با این مربی را به شرح زیر میخوانیم.
بعد از حذف ایران در جام ملتها شما نسبت به عملکرد کیروش و تیم ملی واکنشی نداشتید به همین خاطر برخی میگویند چون پست گرفتهاید سکوت کردهاید.
میخواستم بیانیهای در این مورد منتشر کنم ضمن اینکه من قبل از جام ملتها هم هیچ صحبتی در مورد تیم ملی انجام ندادم بعد از جام ملتها هم صحبتی نکردم پس چگونه است که میگویند چون پست گرفتهام صحبت نمیکنم بعد هم از کدام پست صحبت میکنند البته مدیریت فنی تیم امید ایران برایم افتخار است اما باور کنید تا این لحظه حتی یک برگه کاغذ به عنوان ابلاغ این سمت به من ندادهاند ضمن اینکه من سطوح مختلف مدیریتی را در ورزش کشور تجربه کردهام. حضورم در پست مدیر فنی هم به خاطر تماس کاشانی بود و احترامی که برای ایشان قائل بودم و همچنین محمد خاکپور که از نظر فنی و اخلاقی یکی از بهترینهاست.
اما شما همیشه با نادر فریادشیران کار میکردید این تغییر برایتان سخت نیست؟
چرا سخت است، من همیشه با فریادشیران کار میکردم. اعتقاد دارم او مربی کاربلدی است و در کارش صداقت دارد. بیجهت در کار غلو نمیکند و اگر در جایی هم لازم باشد به شما نهیب میزند بدون آنکه بخواهد هندوانهای زیر بغل شما بگذارد. با همه اینها ، مجموعه عواملی که گفتم باعث شد که با تیم امید همکاری کنم و از اینکه در خدمت جوانان کشورم هستم خوشحالم اینکه بتوانم خدمتی به آنها بکنم برایم افتخار است اما اینکه برخی میگویند چون پست گرفته حرف نمیزند کم لطفی است من هیچ وقت به خاطر منافع کشورم و مردمم کوتاه نمیآیم و معاملهای نمیکنم. چون متعلق به این سرزمین و آب و خاک هستم. کشوری که برایم هزینه کرده است. من همیشه گفتهام خودم را مدیون کشورم میدانم و هیچ وقت هم ناله نکردهام. در بهمن 1354 به پرسپولیس رفتم با قرارداد 10هزارتومانی و ماهی 1500تومان حقوق که بعد از دو بازی حقوقم 2هزار تومان شد. میتوانید آن زمان را بررسی کنید و ببینید که با 10هزار تومان آن موقع چه کارهایی میتوانستیم انجام بدهیم. همیشه خدا را شاکر بودهام و خودم را مدیون زحمات مادر خدابیامرزم، پرسپولیس و فوتبال میدانم و هیچ وقت هم اهل معامله نبودهام.
پس چرا کمتر در مورد تیم ملی صحبت کردید؟
یکی از دلایلی که سعی کردم صحبتی در مورد تیم ملی نکنم این بود که فضا را احساسی میدیدم در جریان مسابقات جام ملتها بیشتر صحبتها احساسی بود اما اکنون که مسابقات تمام شده میتوان منطقی و منصفانهتر صحبت کرد. در فضایی احساسی برخی دچار بیگانهپرستی شدند و برخی هم به بیگانه ستیزی روی آوردند که هر دو مورد آن خوب نیست. من 45سال است که در ورزش حرفهای هستم از جام جهانی 1966 لندن عاشق فوتبال و ورزش شدم و در تمام رشتههای ورزشی دستی بر آتش دارم. من در فوتبال تخصصیتر کار کردهام در این سالها اگر اغراق نکنم بیشترین کلاسهای مدیریتی و مربیگری را طی کردهام و احکام زیادی گرفتهام. در این مدت هم با اساتید بینالمللی و خارجی کار کردهام و هم با اساتید داخلی. از هر دوی آنها خیلی چیزها یاد گرفتهام البته برخی اساتید داخلی بودند که خارجیها انگشت کوچک آنها هم نمیشدند و یا برخی از اساتید خارجی بودند که داخلیها انگشت کوچک آنها نمیشدند. در مربیگری نباید بیگانهستیز و بیگانهپرست بود. در آخرین کلاس مربیگری که کمیته آموزش آقای دکتر احسانی برگزار کردند من جای معدود نفراتی بودم که از ابتدای کلاس حضور داشتم و تا پایان کلاس هم در آن شرکت میکردم. نمیخواستم سوکسوکی به کلاس بروم و مدرکی هم بگیرم.
یعنی میخواهید بگویید به خاطر علم بحث ایرانی و خارجی بودن افراد را مطرح کنیم؟
بله دین ما هم توصیه کرده، علم را بیاموز حتی اگر در چین باشد. یعنی باید کسب علم کرد، داخلی و خارجی بودن افراد مهم نیست من پایاننامه فوقلیسانسم را توصیف برخی از ویژگیهای آنترو پومتریکی با آمادگی جسمانی و حرکتی بازیکنان نخبه فوتبال ایران نوشتهام. در سال 1385 از بازیکنان نخبه ایران از جمله سید جلال حسینی، مسعود شجاعی،آندرانیک تیموریان، جواد کاظمیان، سهراب بختیاریزاده، عمرانزاده، منصوریان، نیکبخت واحدی، حامد کاویانپور، علی علیزاده، تست گرفتیم و آنها در تست من شرکت کردهاند و توانستیم تستهای مختلفی از آنها بگیریم البته در این تست اساتیدی در دکتر فرجزاده نماینده آنترو پومتریکی در ایران بود و همچنین دکتر بهرامینژاد و استاد کماسی و دکتر بهمن تاروردیزاده و دکتر محمد علی آذربایجانی به من خیلی کمک کردند . 600پوند هم واریز کردند اما به خاطر مشکلاتی که پیش آمد نتوانستم به این همایش بروم با این حال پایاننامه من در دو کنگره علمی فنلاند و لیورپول انگلیس ارسال پذیرفته شد. من همیشه دنبال این بودم که مطالب را یاد بگیریم. ایرانی بودن و خارجی بودن استاد فرقی نمیکند.
در مورد تیم ملی صحبت کنید و اینکه از نظر شما عملکرد تیم ملی در جام ملتها چگونه بود؟
متر و معیار موفقیت یا عدم موفقیت در یک تورنمنت مشخص است، یکی از مهمترین آن نتایج تیم است و شاید بتوان بر روی بازی زیبا هم دست گذاشت. اما تیم ملی ما نه در نتایج موفق بود و نه در ارائه بازی زیبا. ما در سه دوره قبل هم در جام ملتهای آسیا در مرحله یک چهارم حذف شدیم. بنابراین در نتایج موفق نبودیم در مورد زیبا بازی کردن هم باید بگویم که ما زیبا بازی نکردهایم.
از نظر آمار و ارقام عملکرد تیم ملی را چطور میبینید؟
متأسفم که بگویم در امار و ارقام هم وضعیت خوبی نداشتیم و از جام جهانی تیم ملی ما در بین 32 تیم سی و یکم شدیم. در آسیا هم از نظر تعداد پاس موفق نبودیم از نظر مالکیت توپ موفق نبودیم در انجام کارهای تاکتیکی هم موفق نشان ندادیم. من قبل از این هم گفته بودم که صعود از مرحله یک چهارم میتواند برای تیم ملی موفقیت محسوب شود چون در بین چهار تیم اول آسیا قرار میگرفتیم اما ما به این مرحله هم نرسیدیم سادهترین، کارهای ترکیبیدونفره را انجام ندادیم و در بازیهای تیم ملی ما چند بار این کار انجام شد؟ کارهای ترکیبی دو، سه یا چهار نفره و خطی را از تیم ملی شاهد بودیم؟ همین بازی استقلال و سپاهان در لیگ یک بازی با کیفیت بود. سپاهان و استقلال در چند صحنه 6-5 بار توپ را یک ضرب و رو به جلو پاس دادند و حرکت کردند پاسهایی مؤثر که خلق موقعیت میکرد نه پاسهایی در عرض.
اما عادل فردوسیپور در برنامه 90 خیلی از شیوه بازی تیم ملی تعریف و تمجید کرد؟
مجری محترم برنامه نود یکسری کارهای گرافیکی را پخش کرد و مدام گفت وقتی تیم ملی کرنر میزد چنین و چنان میکردیم انگار برای او این کارها خیلی تازگی داشت. این کارهایی که او میگفت را سالهاست باشگاههای ما هم انجام میدهند اما او چون تخصصش مجریگری برنامههاست و این مسائل فنی فوتبال را نمیبیند و نمیداند برایش خیلی جالب بود که به یک بازیکن میگویند در تیر اول بایست و کدام بازیکن در تیر دوم قرار میگیرد و کدام بازیکنان پشت 18 قدم. مجری 90 جوری این صحبتها را عنوان میکرد که انگار فقط از عهده کیروش این کارها برمیآید. گفتم که بیگانهپرستی و بیگانهستیزی هر دو خوب نیست.
اما همین کیروش بارها علیه لیگ ما مصاحبه کرد.
بله ایشان بارها لیگ ما را کوبید و اعلام کرد که لیگ ما بیکیفیت است این در حالی است که من بارها گفتهام که همین لیگ بیکیفیت از نظر کیروش پر از استعداد است. البته داوریمان هم از فوتبالمان بالاتر است و باید به فغانی، ابوالفظی و سخندان و جامعه داور تبریک بگویم که فینال جام ملتها را قضاوت کردند با این حال برخی از دوستان در بیگانهپرستی دست قاجار را از پشت بستهاند مگر از همین لیگ ما پورعلیگنجی، وریا غفوری، بیرانوند، سروش رفیعی، امید ابراهیمی و وحید امیری به تیم ملی نرفتند و معرفی نشدند؟ پس چگونه است که این آقا لیگ ما را بیکیفیت مینامد. ما در ترکیه که بودیم بازی تیم زیر 16 سال بین ترکیه و فرانسه برگزار شد. فاتحتریم سرمربی بزرگسال ترکیه آمد و این مسابقه زیر 16 سال را از نزدیک دید. اما کیروش چند بار مسابقات تیمهای پایه ملی ما را دیده است؟ مسابقات لیگ ما را چند بار دیده است؟ این چند باری که در ورزشگاه حاضر شد خوابآلود بود او گاهی اوقات هم که حضور فیزیکی داشت توام با خواب آلودگی بود و چرت میزد حضور مسابقات لیگ را به خوبی نگاه نمیکرد یا وسط مسابقات هم از ورزشگاه میرفت.
اما کیروش مدعی بود که تیم ملی زمان را از دست داده است
بله چند ماهی به خاطر عقد قرارداد ایشان زمان را از دست دادیم و ایشان هم مدام میگفت 6ماه دیر شده است اما سؤالم اینجاست که خود کیروش بعد از عقد قرارداد که این حرف را میزد چقدر در ایران ماند مگر نمیگفت زمان را از دست داده و باید 48ساعته کار کند اما او در اکثر اوقات در ایران حضور نداشت.
کیروش از کمبود امکانات و کمبود بازیهای تدارکاتی هم گلایه داشت.
ایشان امکانات ما را قبلاً دیده بود، امکانات ما همین است و شاید با خیلی از کشورهای حوزه خلیج فارس هم قابل قیاس نباشد اما سؤال من این است همین امکانات ما یا همین زمین کمپ تیمهای ملی را با زمین تمرینی که تیم ملی در آفریقای جنوبی در آن اردو زد را مقایسه کنیم، کدام زمین بهتر است؟ قطعاً زمین کمپ تیمهای ملی ما بهتر است.
اما کیروش میگفت بازی تدارکاتی هم نداشتیم.
مگر هشت روز قبل از شروع مسابقات با عراق بازی نکردیم؟ چرا او با تیم اصلیاش مقابل عراق قرار نگرفت؟ پس خودش نخواسته که بازی تدارکاتی داشته باشد. در آفریقای جنوبی با تیمهای جوانان باشگاهی بازی کردیم. تیم امید ایران در ترکیه اردو زد و با تیمهای آلبانی، قزاقستان و میانمار و اوکراین بازی کرد. بازی اوکراین بازی رسمی محسوب میشد پرچم هر دو کشور در آنجا نصب و سرود ملی دو کشور نواخته شد. سؤالم اینجاست بازی در ترکیه به سود تیم ملی بود یا در آفریقای جنوبی؟ که تازه ویروس ابولا هم آنجا آمده بود. هزینه اردو در ترکیه ارزانتر بود یا آفریقای جنوبی؟ ما در ترکیه اردو زدیم هتل و دو زمین تمرینی داشتیم. ببینید هزینههای اردوی ما در ترکیه چقدر بود و در آفریقای جنوبی چقدر؟ آیا به خاطر برخی مسایل نیست که تیم ملی به آفریقای جنوبی میرود؟ و تیم ملی کشور معتبر دنیا را میشناسید که در آفریقای جنوبی اردو برگزار کنند؟
برخی میگویند کیروش با بازیکن سالاری مقابله کرد.
ببخشید کدام بازیکن سالاری مگر در زمانهای گذشته و در ادوار مختلف تیم ملی بازیکن سالاری در تیم ملی داشتیم؟ شاید فقط در این دوره با بازیکن سالاری مقابله شده که نتیجهاش این بوده که یک بازیکن جوان کیروش را نگه داشته تا به داور حمله نکند. آیا این معنایش مبارزه با بازیکن سالاریست؟ در کدام یکی از ادوار تیم ملی شاهد چنین صحنهای بودهایم؟ برخی این رفتارهای کیروش را اسمش را غیرت مینامند یعنی آنهایی که چنین کارهایی را نمیکنند غیرت ندارند؟ آقای کیروش در کجای دنیا چنین رفتارهایی را انجام داده است، در منچستر و رئال مادرید هم همین کارها را میکرد؟ در آمریکا و امارات و آفریقای جنوبی هم چنین رفتاری داشته است؟ مربی باید الگوی بازیکن باشد نه اینکه بازیکن او را آرام کند. البته میتوان از بازیکن هم چیزی یاد گرفت اما نه در این موارد. در جام ملتهای 96 هم داور ما را اذیت کرد با این حال ما هم به مقام سوم رسیدیم و هم جام اخلاق را کسب کردیم چون همه تیم ملی از کادر فنی تا بازیکنان رفتار بسیار خوبی در جام داشتند.
**بخش دوم این مصاحبه را از اینجا بخوانید**