ahmadreza 1377کشورهای نواحی قطبی :
کشورهای بسیاری در این ناحیه قرار دارند از جمله کشورهایی که در قطب شمال قرار دارند عبارتند از: ایالات متحده امریکا ( آلاسکا)، کانادا، دانمارک (گرینلند )، نروژ، فنلاند، سوئد و روسیه هستند.
طبیعی :
آب و هواي نواحي قطبي : ويژگي هايي چون سرماي شديد ، بارش كم و وزش بادهاي سرد دائمي آب و هواي نواحي قطبي را از ساير نواحي جهان متمايز مي سازد
سرماي شديد و دائمي : مهم ترين ويژگي آب و هواي قطبي وجود سرماي شديد در تمام طول سال است. علت اصلي اين پديده آن است كه نواحي قطبي انرژي كمي را از خورشيد دريافت مي كنند. وجود پوشش برف و يخ در سطح زمين نيز موجب بازتاب قسمت عمده انرژي تابشي و تشديد سرما مي شود.
فشار زياد و خشكي هوا : در نواحي قطبي،سرماي شديد باعث فشار زياد هوا و كاهش ميزان بخار آب موجود در جو (اتمسفر) مي شود در نتيجه در اين نواحي ميزان بارندگي كم است. هواي سرد، رطوبت كم تري را در خود نگه مي دارد.
هواي سرد قطبي نيز به دليل سرماي هوا به سرعت متراكم مي شود و بارش هاي ناچيزي را به شكل برف ظاهر مي سازد تداوم سرما موجب انباشت برف در طول هزاران سال شده و توده هايي از يخ و برف دائمي را در اين نواحي ايجاد كرده است
بادهاي سرد وخشك قطبي :
هواي نواحي قطبي سنگين و پرفشار است. هواي پرفشار با حركت به سمت عرض هاي پايين موجب وزش بادهاي سرد و خشك مي شود. اين بادها كه به بادهاي قطبي موسم اند هواي سرد را به نواحي معتدل منتقل مي كنند. توده هاي هاي سرد به هنگام پيشروي به سوي عرض هاي پايين تر با هواي معتدل و مرطوب برخورد كرده و به علت سنگين بودن،ضمن لغزش به سمت پايين، هواي مرطوب را وادار به صعود مي كنند. هوايي كه به سمت بالا مي رود سرد مي شود و پس از آن كه به درجه اشباع مي رسد متراكم مي شود و موجب ريزش هاي جوي به ويژه برف مي شود.
آيسبرگ ، خطري براي كشتي راني :
تنها 10/1 حجم آيسبرگ خارج از سطح آب قرار مي گيرد و مابقي آن در زير آب پنهان است. نامنظم بودن شكل اين كوه هاي يخي تشخيص فاصله واقعي آن ها را از كشتي ها دشوار مي سازد.
آيسبرگ ، منبع آب شيرين: آيسبرگ ها با وجود خطراتي كه دارند به علت حركت به سمت عرض هاي پايين، شايد بتوانند به عنوان منبع آب شيرين در مناطق كم آب ساحلي مانند استرالياي غربي و عربستان مورد استفاده قرار گيرند
پوشش گياهي و زندگي جانوري در نواحي قطبي :
انواع كمي از گياهان يا جانوران بارندگي در نقاط سرد دنيا – مانند يخ هاي قطب شمال يا زمين هاي يخ زده قطب جنوب سازگاري دارند جانوران بارندگي در نقاط سرد دنيا - مانند يخ هاي قطب شمال يا زمين هاي يخ زده قطب جنوب سازگاري دارند.
جانوران بزرگي كه در چنين شرايطي آب و هوايي يافت مي شوند مثل خوك هاي آبي، وال ها و خرس هاي قطبي جزء پستانداران و خون گرم هستند. انواع گوناگوني از پنگوئن ها در سواحل قطب جنوب زندگي مي كنند كه مهمترين آن ها پنگوئن امپراتور نام دارد. جانوراني كه در برف و يخ قطب شمال زندگي مي كنند ، براي تغذيه به دريا وابسته اند. در قطب نيز همين وضع وجود دارد. اقيانوس هاي سرد ساحلي از نظر منابع غذايي غني هستند. جانوران ميكروسكوپي به نام پلانكتون در آب اين اقيانوس ها فراوان اند.
آن ها اولين حلقه زنجيره غذايي را تشكيل مي دهند و غذاي اصلي ميگوهاي ريزي به نام كريل هستند كه تعداد بسياري از آن ها در درياهاي منجمد زندگي مي كنند. تنها گياهاني كه در ناحيه قطبي جنوب پيدا مي شوند.خزه ها كوچكي هستند كه بر روي سنگ ها و شن هايي كه در تابستان به تدريج از ميان يخ ها آشكار مي شوند، مي رويند. در قطب شمال، سرزمين وسيعي كه توندرا ناميده مي شود با ذوب برف ها در بهار شاهد رويش گياهان كوچكي مثل خزه ، گلسنگ و برخي گياهان گلدار است.
جغرافیا
تبت یک منطقه کم جمعیت و تراکم جمعیت که در چین به شمار میرود. تراکم جمعیت در هر کیلومتر کمتر از دو نفر است.[
تبت در جنوب غربی چین و بر سرحد شمالی نپال واقع است و آنرا از جهت ارتفاعی که از سطح دریا دارد، بام دنیا گویند چه بزرگترین و مرتفعترین فلات آسیا و جهان است که در میان بزرگترین و معظمترین رشتهکوههای جهان قرار دارد و شطهای قابل اهمیت جنوبی و شرقی آسیا از آن سرازیر میگردد. فلاتی است لم یزرع و ارتفاع متوسط آن از سطح دریا ۵۰۰۰ متر است (ارتفاع قله دماوند از سطح دریا ۵۶۴۰ متر است). جنوب آنرا کوههای بسیار بلند هیمالیا فراگرفتهاست.
کوههای مرتفع دیگری از آن جمله قراقروم[۷] در جنوب غربی و آلتین تاغ در شمال و نان شان در شمال شرقی این سرزمین واقع است. وسعت آن ۱٬۲۱۵٬۰۰۰ کیلومترمربع و دارای ۱٬۲۷۴٬۰۰۰ تن سکنهاست. پایتخت آن شهر مذهبی «لهاسا» است و «دالایی لاما» بر آن فرمانروایی داشت.
رودهای مهم آن عبارتند از: «اندوس» و «تسانگ پو» رود اخیر چون وارد سرحد هند و برمه شود «براهماپوتر» نام دارد.
فلات تبت با مساحتی برابر غرب اروپا و با متوسط ارتفاع ۴۵۰۰ متر در شمال هیمالیا قرار دارد. سرزمینی کوهستانی، خشک و سرد؛ معروف به بام دنیا. فلات تبت پهنهای در حدود ۱۰۰۰ تا ۲۵۰۰ کیلومتر را فراگرفتهاست. به آن در زبانزد «بام جهان» میگویند، زیرا بلندترین و گستردهترین فلات در جهان است که پهنهای برابر ۲٫۵ میلیون کیلومتر مربع (کمابیش برابر ۴بار اندازهٔ ایالت تگزاس آمریکا یا کشور فرانسه) دارد. فلات تبت را رشتهکوههای بلندی فراگرفتهاست، از شمال غربی به رشتهکوههای کولون (که آن را از حوضه آبریز تاریم جدا میسازد) محدود میشود و در شمالی ترین نقطه با رشتهکوههای کیلیان که فلات را از بیابان گوبی جدا میسازد، در ارتباط است.
کشاورزی و دامداری
هوای این سرزمین بسیار سرد و درجه حرارت متوسط این منطقه ۱۰ درجه سانتیگراد زیر صفر است و بر اثر این سرما زراعت و درخت کاری در آنجا بسیار نادر و ناچیز است و تنها منبع ثروت عمده این کشور پرورش حیوانات است و علاوه بر فقر مواد غذایی که در این سرزمین حکمفرمااست، بر اثر فقدان جنگل موضوع سوخت هم در آنجا یکی از مسائل مشکل را بوجود آوردهاست.
حیواناتی که در این کشور پرورش میدهند عبارتند از: نوعی گاومیش، اسب، گوسفند و بز که پشم و پوست و چرم آنها بزرگترین رقم صادراتی کشور تبت را تشکیل میدهد. پشم بز و گوسفند تبت بر اثر سرما بسیار مرغوب است و در درجه اول قراردارد و پارچههای پشمی آن بسیار لطیف و شهره آفاق است.
معادن طلا در این خطه فراوان است و بطرز بدوی استخراج میگردد و بیشتر رودهایی که بطرف مشرق این سرزمین جریان دارند، دارای ذرات طلا میباشد که در جریانهای آرام رودها بدست میآید.
اقتصاد
واردات این کشور نخ، پارچه، مواد غذائی، برنج و چای است و بزرگترین مرکز بازرگانی آن «گیانگتسه» و «یاتونگ» و «گارتوک» و «شی گاتسه» است که سه شهر اول برای داد و ستد بازرگانان خارجی و استقرار نمایندگیها آزاد است.
ارتفاع خط آهن تبت که «راه آهن از درون ابرها» نامگذاری شده است، ۳۶۰۰ تا ۴۰۰۰ متر از سطح دریا در نقاط مختلف آن است. در مسیر این خط آهن که از شهر لهاسا تا شهر شیگاتسه در تبت کشیده شده است، ۲۹ تونل و ۱۱۶ پل وجود دارد که در مجموع، نزدیک به نیمی از تمامی طول این خط آهن را تشکیل میدهند. طی این مسیر بین دو شهر یاد شده در تبت برای قطارها حدود دو ساعت طول میکشد.
مردم
مردم بومی تبت مردم فقیری هستند و کشاورزی در آب و هوای آن جوابگوی جمعیت زیاد نیست. منطقه تبت با وجود وسعت زیادش دارای جمعیت کمی میباشد.*[۱]ویکی از رسوم مردم تبت این است که جسد مردگان در آن خوراک پرندگان و حیوانات میشود.
فرهنگ
فرآورده کشاورزی محلی تبتیها جو کوهی است. " زانبا " پخته شده با گرد جو کوهی خوراک عمده مردم تبت است. خوراک فرعی مردم تبت گوشت گاو و گوسفند و خوک است. علاوه بر این، شیر و فرآوردههای تهیه شده از شیر خوراک مورد علاقه مردم تبت بهشمار میآید.[
جلگه ی آمریکای شمالی ومی سی سی پی
آمریکای شمالی بخش شمالی قاره آمریکا است. میان سه کشور کانادا، ایالات متحده آمریکا و مکزیک تقسیم شدهاست. این قاره در نیمکره شمالی کرهٔ زمین واقع شدهاست. کانادا بزرگترین کشور آمریکای شمالی میباشد. این قاره از شمال به اقیانوس منجمد شمالی، از جنوب به دریای کارائیب، از شرق به اقیانوس اطلس و از غرب به اقیانوس آرام میرسد.
جغرافیا
آمریکای شمالی شامل بخشی از توده خشکی که به طور کلی به آن به عنوان جهان نو، نیمکره غربی، یا امریکا نامیده می شود است. نامی که کمتر برای آن به کار برده می شود قاره امریکای شمالی است. تنها راه ارتباطی خشکی امریکای شمالی و جنوبی کشور پاناما می باشد.
نگاره هوایی از قسمت اعظم آمریکای شمالی توسط ناسا
بخش بزرگی از امریکای شمالی، بر روی صفحه امریکای شمالی جا گرفته است بخش هایی از کالیفرنیا و غرب مکزیکو روی بخش هایی از لبه ی صفحه آرام می باشد که این دو صفحه در گسل دریای آندرسون به یکدیگر برخورد می کنند.
قاره می تواند به چهار ناحیه بزرگ تقسیم شود. ناحیه دشت های بزرگ از خلیج مکزیسک تا مدار قطبی کاناد کشیده شده است از نگر زمین شناسی جوان شامل گرت بیسین (حوضه های آبریز داخلی) کالیفرنیا و آلاسکا رشته کوه های غربی مانند راکی است. در شمال سپر کانادا که بالا رفته ولی نسبتاً همواره می باشد و ناحیه های گوناگون در شرق مانند کوه های آپالاش نواحی ساحلی اقیانوس اطلس و شبه جزیره فلوریدا، مکزیکو می باشد.
امریکای شمالی وسعتی معادل با 24,709,000 کیلومتر مربع دارد. 4/8 درصد سطح زمین و دارای 529 میلیون نفر جمعیت در سال 2008 بوده است
رودهای آمریکای شمالی
در آمريكاي شمالي و جنوبي رودها و جلگه هاي پهناوري وجود دارد. رود ميسيسيپي بزرگ ترين رود آمريكاي شمالي و يكي از بزرگ ترين رودهاي جهان است . طول رود مي سي سي پي به تنهايي 3779 كيلومتر است امّا اگر شاخه ي رود ميسوري را به آن اضافه كنيم ، طول آن به بيش از 6 هزار كيلومتر مي رسد؛ كه در آن صورت به طولاني ترين رود تبديل مي شود. واژه هاي مي سي سي پي از زبان سرخ پوستان گرفته شده است
جلگههای قارهی آمریکا
رودهاي مي سي سي پي و ميسوري در آمريكاي شمالي و رود آمازون و پارانا در آمريكاي جنوبي قرار دارد.
جلگه ي مي سي سي پي از به جاي ماندن آبرفت رود مي سي سي پي در آمريكاي شمالي و جلگه ي آمازون و پارانا در آمريكاي جنوبي از آبرفت رودهاي آمازون و پارانا به وجود آمده اند.
توده هاي كم ارتفاع قديمي در شرق آمريكاي شمالي به نام توده ي قديمي آپالاش مي باشد و در آمريكاي جنوبي توده ي قديمي و فرسوده ي برزيل قرار دارد.
کريستف کلمب
كريستف كلمب ، دريانورد ايتاليايي مدت ها پيش از سفر به آمريكا و كشف آن ، بازرگانان ايتاليايي را به كشف راه دريايي هندوستان متوجه ساخت . او مي خواست كوتاه ترين راه براي دست يافتن به هند را پيدا كند.
پس سه كشتي از ملكه ايزابل گرفت و سفر خود را آغاز كرد. او اقيانوس اطلس را با كشتي پيمود و به سرزمين سان سالوادر رسيد و در جزيره ي كوبا و هائيتي پياده شد.
سپس به اسپانيا برگشت ، وي چهار سفر انجام داد. پس از برگشت از آخرين سـفرش ، ديــگر از طـرف پادشاه فرديناند كمكي به او نشد و در حال تنگدستي درگذشت . پس از وي دريانورد ديگر ايتاليايي به نام امريكو وسپوس چندين بار به دنياي جديد سفر كرد.
وي نخستين كسي بود كه قارّه ي جديد را كشف كرد و به نام او آمريكا ناميده شد. آمريكا حدود 42 ميليون كيلومتر مربع وسعت دارد و سه قسمت مي باشد.
آمريكاي شمالي شامل جمهوري هاي كانادا، ايالات متحده ي آمريكا و مكزيك است . آمريكاي مركزي شامل كشورهايي چون گواتمالا، هندوراس ، السالوادور، نيكاراگوآ، كاستاريكا، پاناما، كوبا، هائيتي و... مي باشد
صحرای بزرگ آفریقا بزرگترین صحرای گرم جهان در شمال آفریقا با مساحتی حدود ۹ میلیون کیلومتر مربع و قدمتی معادل دو و نیم میلیون سال واقع شدهاست.
این بیابان بزرگ از غرب به اقیانوس اطلس، از شمال به کوههای اطلس و دریای مدیترانه، دریای سرخ و مصر در شرق و از جنوب به سودان و درهٔ رود نیل محدود میشود. صحرای بزرگ آفریقا قاره را به دو بخش شمال و منطقه آفریقای سیاه تقسیم میکند. انسان در لبههای صحرا به مدت ۵۰٬۰۰۰ سال زیستهاست.[۱] در طول آخرین دوره یخبندان این منطقه بسیار مرطوبتر بود، چیزی همانند وضعیت امروزی شرق آفریقا.
الجزایر چاد مصر لیبی مالی موریتانی مراکش نیجر سودان تونس
صحرای غربی
آثار حکاکی انسان شامل جانوران آبی مانند تمساح در این محل یافت شدهاست. سنگوارههای دایناسور هم آثار دیگری است که کاوشگران در این بخش یافتهاند. اما امروزه به جز نواحی کوچکی در پیرامون درهٔ رود نیل و بخشهای مجزای کوچک دیگر، این ناحیه عاری از پوشش گیاهی سبز است. حدود دو و نیم میلیون نفر در این ناحیه زندگی میکنند که اکثراً مردمان کشورهای موریتانی، مراکش و الجزایر هستند.
البته لازم به ذکراست که در حدود ۵۶۰۰ سال پیش صحرا دارای آب و هوای مرطوب بوده و سنگواره جاندارانی مثل تمساح که بدون آب نمیتواند زندگی کند یافت شدهاست
دما در بیابان صحرا در هنگام روز و در سایه به ۵۷ درجهٔ سانتی گراد میرسد و هنگام شب به علت کمبود رطوبت دما به زیر صفر درجهٔ سانتی گراد میرسد. بلند ترین تپههای ماسهای جهان در این بیابان وجود دارد که ارتفاع آنها گاهی به ۴۳۰ متر میرسد.[نیازمند منبع]
هوا در شب های صحرای بزرگ افریقا در حدود 10 درجه زیر صفر است