در همین رابطه آقای عبدالحمید نصیریان نایب رئیس انجمن جهت یابی کشورمان، در گفتگوی اختصاصی با طرفداری صحبتهای زیر را در مورد این رشته جذاب و مفرح مطرح کرده است.
طرفداری؛ جناب نصیریان در ابتدا یک مقدار راجع به ورزش جهت یابی توضیح بدهید؟ این ورزش به چه شکلی انجام می شود؟ شرایط حال حاضر جهت یابی در ایران به چگونه است؟
جهت یابی یکی از انجمنهای حاضر در فدراسیون انجمنهای ورزشی است، به صورت کلی جهت یابی ورزش پیدا کردن مسیر توسط نقشه و قطب نما است، این ورزش احتیاج به توانایی بالای جسمانی و ذهنی دارد، جهت یابی قدمتی 66 ساله در جهان دارد، اما در تقریباً 20 سال است که جهت یابی در ایران راه افتاده است، البته تا پیش از سال 91 فقط مختص به نیروهای نظامی بود، حتی در مسابقات هم این نیروهای مسلح بودند که از ایران شرکت می کردند، اما از سال 91 انجمن جهت یابی زیر نظر فدراسیون انجمنها تشکیل شد و در فروردین امسال به عضویت فدراسیون جهانی جهت یابی IOF نیز درآمدیم، نوع انجام این ورزش هم به این صورت است که به عنوان مثال در جنگل یک سری موانع را قرار می دهند و ورزشکاران باید با استفاده از نقشه و قطب نما، کوتاهترین و بهترین مسیر را پیدا کنند و به مقصد برسند، این بازی هم به صورت تیمی و هم به شکل انفرادی برگزار می شود و در 4 رشته هم انجام می شود، جهت یابی پیاده، که مهمترین و پر استفاده ترین نوع آن است، جهت یابی با دوچرخه کوهستان، جهت یابی با اسکی و جهت یابی مختص به معلولان.
طرفداری؛ جهت یابی از نظر هزینه ای آیا ورزش گرانی است یا نه؟
جهت یابی یک ورزش بسیار کم هزینه است که نه تنها جذاب است، بلکه محدودیت سنی هم ندارد، حتی می شود این ورزش را برای خانواده ها برگزار کرد، مثلاً به این صورت که در یکی از پارکهای شهر محیط را با موانع آماده کرد و سپس افراد به صورت خانوادگی مشغول مسابقه دادن شوند.
طرفداری؛ اخیراً یک دوره مسابقه هم در سطح آسیا برگزار شده است که ایران هم در این مسابقات شرکت کرده بود، یک مقدار راجع به این رقابت توضیح بدهید.
این چهارمین دوره رقابتهای آسیایی جهت یابی بود که در کشور قزاقستان و شهر آستانه انجام شد، ما در این بازیها توانستین یک مدال نقره انفرادی و یک برنز تیمی را بدست بیاوریم، در انتهای بازیها ژاپن به مقام قهرمانی رسید، کشور میزبان دوم شد و ایران هم در سکوی سوم قرار گرفت.
طرفداری؛ با توجه به اینکه شاید این ورزش هنوز یک مقدار در میان مردم ناشناخته باشد، برنامه های انجمن جهت یابی برای عمومی تر شدن این رشته در میان مردم چیست؟ به شکل کلی اهداف پیش روی شما در مورد این رشته ورزشی چه چیزهای هستند؟
یکی از مهمترین برنامه های ما همکاری با وزارت آموزش و پروش و فعالیت کردن در سطح کودکان و نوجوانان است، تصمیم داریم تا کتابی را در مورد این ورزش به چاپ برسانیم که مخصوص رده سنی بچه های دوران ابتدایی باشد، یکی دیگر از اهداف ما همکاری کردن با شهرداری های استان تهران در ابتدا و دیگر شهرها در آینده است، قرار شده است که پایگاه های مخصوص جهت یابی در پارکهای سطح شهر قرار داده شود که نه تنها اطلاعات ممکن را به مردم ارائه بدهند، بلکه نقشه و قطب نما نیز به صورت رایگان در میان مردم توزیع شود، قصد داریم تا شرایطی را فراهم کنیم تا در روزهای تعطیل مسابقات جهت یابی را در سطح پارکها و در میان عموم مردم برگزار کنیم،
طرفداری؛ به نظر می رسد علیرغم اینکه این ورزش از لحاظ عمومی عمری کوتاه در کشور ما دارد، اما با برنامه ریزی خوب انجمن، جهت یابی در همین دو سال پیشرفت خوبی را در سطح کشور داشته است.
دقیقاً همینطور است، ما در حال حاضر تقریباً در سطح تمام استانها نیز هیئتهای جهت یابی را راه اندازی کرده ایم که همگی آنها در زمینه تعلیم ورزشکار، مربی و داور در این رشته فعالیت می کنند.
طرفداری؛ تاکنون مسابقات داخلی و در سطح کل کشور هم در این رشته برگزار کرده اید؟
تیمی را که ما راهی مسابقات آسیایی قزاقستان کردیم، انتخاب شده از درون رقابتهای کشوری بود که شرکت کنندگان آن از سرتاسر کشور در این رقابتها حضور پیدا کرده بودند، اعضای تیم ملی از میان همین نفرات و در این همین مسابقات انتخاب شدند که در نهایت موفق شدند به مقام سوم آسیا نیز دست پیدا کنند.
طرفداری؛ لطفاً اگر مطلب دیگری راجع به ورزش جهت یابی هست که فکر می کنید باید در مورد آن صحبت کنید، بگویید.
انشاالله که باتوجه به کم هزینه بودن این ورزش و جذابیتهای زیادی که دارد، به زودی شاهد فراگیرتر شدن آن در میان آحاد مردم باشیم و ما بتوانیم ورزشکاران خیلی خوبی را در این رشته تربیت بکنیم، من فکر می کنم جهت یابی آینده خیلی خوبی را در کشور ما خواهد داشت، ضمناً همه اطلاعات مربوط به جهت یابی و نحوه ثبت نام در کلاسهای مربوط به این رشته و مسابقات پیش رو نیز در سایت خود انجمن جهت یابی موجود است و افراد علاقه مند می توانند در آنجا تمامی شرایط و موارد را مطالعه کنند. در آخر هم از آقای عظیمیان رئیس انجمن جهت یابی کشور تشکر می کنم که با زحمات خودشان نقش مهمی را در پیشرفت این رشته در چند سال اخیر داشته اند.