اختصاصی طرفداری- در این گزارش تصویری سعی داریم جام جهانی های برگزار شده از سال 1930 تا کنون را به تصویر بکشیم.
بخش چهارم:
9- مکزیک 1970: نهمین دوره جام جهانی فوتبال در کشور مکزیک برگزار شد. این بازیها از ۳۱ مه تا ۲۱ ژوئن ۱۹۷۰ انجام گرفت. شانزده تیم در ۳۵ بازی به مصاف هم رفتند که در نهایت برزيل، تماشاييترين تيم جام ، با خط حمله بينظير خود شامل جرزينيو، توستائو، پله و ريوه لينو، در نهمين دوره پيكارهاي جام جهاني سومين قهرماني را جشن گرفت. بازیها در ۴ گروه برگزار شد و دو تیم اول هر گروه به مرحله دوم میرفتند. براي نخستين بار قانون به تيمها اجازه داد بازيكنان داخل زمين را تعويض كنند و از كارت زرد و قرمز استفاده شد.
پوشش تلوزیونی کا مل این رقابت ها موجب شده بود تا برخی بازی ها راس ساعت 12 ظهر و در آفتاب سوزان مکزیک برگزار شود. همین مساله اعتراض بسیاری از تیم ها را به دنبال داشت. اين دوره از رقابتها بدون نشان دادن کارت قرمز به بازیکنان به پایان رسید.
از اتفاقات به یاد ماندنی این جام باید به واکش زیبای گوردون بنکس اشاره کرد.
در مرحله گروهی، برزیل با گل جرزینهو، 1 بر صفر انگلستان را شکست داد ولی ماندگارترین لحظه آن بازی، نه گل جرزینهو بلکه واکنش استثنایی گوردون بنکس در برابر ضربه سر پله بود. پله در زندگینامه خودش در این باره چنین توضیح داده است: "جرزینهو توپ را به دست آورد و آن را ... از کوپر، بک قوی انگلستان، رد کرد و با یک پاس بلند هوایی بینقص آن را برای من فرستاد. من به طرف توپ پریدم و آن را دقیقاً با ضربه سر به گوشه دروازه فرستادم، در حالی که بنکس، دروازهبان انگلیس، در گوشه دیگر دروازه بود. من فریاد برآوردم: گ....ل ل ل!!! ولی بنکس، مثل ماهی آزادی که آبشاری بالا میجهد، به هوا جهید و توانست با سر پنجه به توپ بزند، به طوری که توپ از روی تیر سقف دروازه رد شد. به نظر من این دیدنیترین نجات دروازه در تمام آن دوره مسابقات، و نمایشی محال بود؛ ولی بنکس از عهده آن برآمد. در نظر من، بنکس بهترین دروازهبان بازیهای 1970 بود."
این دوره را بسیاری از کارشناسان یکی از زیبا ترین دوره های تاریخ جام جهانی می نامند. بزرگترين مسابقات فوتبال در حضور تماشاگران مشتاق اين رشته برگزار شد كه عبارت بودند از انگلستان - برزيل، انگلستان - آلمان غربي و البته مهيج تر از همه ديدار نيمه نهايي ميان ايتاليا و برزيل.
فداکاری قیصر فوتبال آلمان در بازی به یاد ماندنی اش مقابل انگلستان مثال زدنی بود. تيم آلمان كه تا ۲۰ دقيقه پاياني ۲ بر صفر عقب بود، به طرز معجزه آسايي توانست سه گل به ثمر رسانده و پيروز از ميدان خارج شود، البته در وقت اضافه.
گل زیبای مولر به بنک در آن بازی
سد بزرگ آلمان ها در نیمه نهایی ایتالیا بود.در ورزشگاه نوساز آزتك كه ويژه جام جهاني ساخته شده بود، ۲ تيم در پايان ۹۰ دقيقه ۱ بر ۱ مساوي بودند، اما در لحظات بسيار نفس گير وقت اضافه، هر يك از حريفان براي دقايقي پيش ميافتاد.
در پایان، اين ايتاليا بود كه سرانجام با برتري ۴ بر ۳ به فينال راه يافت.
گرد مولر بمب افكن ژرمن ها يكي از مهلكترين تمامكننده ها در تاريخ فوتبال بود. در جام جهاني ۱۹۷۰ با ۱۰ گل از جمله هت تريك مقابل بلغارستان و پرو به عنوان بهترين گلزن مسابقات انتخاب شد. وي در جريان پيروزي حساس ۳ بر ۲ آلمان برابر انگلستان در مرحله يك چهارم نهايي نيز گلزني كرد.
در ديدار نهايي تيم خسته و فرسوده لاجوردي پوشان رمقي براي مهار بازيكنان برزيل نداشت و به شكست ۴ بر ۱ تن دادند.
كارلوس آلبرتو پريه را كاپيتان طلايي پوشان، جام ژول ريمه را بالاي سر برد تا براي هميشه در كلكسيون افتخارات دنباله دار برزيل بماند. ماريو زاگالو براي اولين بار، هم به عنوان بازيكن و هم به عنوان مربي به قهرماني در جام جهاني رسيد.
پله در حالي كه اشك در چشمانش حلقه زده بود، روي دوش هم تيمي هايش دور افتخار ميزد. او نه تنها سومين قهرماني را تجربه ميكرد، بلكه براي آخرين بار در جام جهاني حضور يافته بود.
قهرمان: برزیل
نایب قهرمان: ایتالیا
تیم سوم: آلمان غربی
تیم چهارم: اروگوئه
آقای گل: گرد مولر از آلمان با ۱۰ گل
10- آلمان 1974: دهمین دوره جام جهانی فوتبال در کشور آلمان غربی برگزار شد. این بازیها از ۱۳ ژوئن تا ۷ جولای ۱۹۷۰ انجام گرفت. شانزده تیم در ۳۸ بازی به مصاف هم رفتند و با قهرمانی میزبان یعنی آلمان غربی به پایان رسید. بازیها در ۴ گروه برگزار شد و دو تیم اول هر گروه به مرحله دوم میرفتند.
مصاف آلمان شرقی و غربی که با نتیجه یک بر صفر به سود شرقی ها به پایان رسید.
در مرحله دوم تیمها در دو گروه چهار تیمی قرار گرفتند، تیمهای اول به فینال صعود کرده و تیمهای دوم در مسابقه ردهبندی به مصاف یکدیگر رفتند و در نهایت آلمان غربی به مقام اول، هلند به مقام دوم،لهستان به مقام سوم و برزیل به مقام چهارم رسید.
در مرحله دوم تیمها در دو گروه چهار تیمی قرار گرفتند، تیمهای اول به فینال صعود کرده و تیمهای دوم در مسابقه ردهبندی به مصاف یکدیگر رفتند و در نهایت آلمان غربی به مقام اول، هلند به مقام دوم،لهستان به مقام سوم و برزیل به مقام چهارم رسید. تیمهایی از جمله استرالیا، زئیر و هائیتی برای اولین بار حضورشان در مرحله نهایی این رقابتها را تجربه می کردند.
تیم ملی هلند به لطف درخشش یوهانس، کرایوف و نیسکنس، نمایش خارق العاده ای را به اجرا می گذاشت.در آن دوره کرایوف نمایش به مراتب بهتری را از پله به اجرا می گذاشت و حقیقتا از ستاره برزیلی سبقت گرفته بود.
در مسابقه رده بندی لهستان 1 بر 0 برزیل را شکست داد و به مقام سوم رسید.
دیدار فینال رقابتهای این دوره میان دوتیم هلند و آلمان غربی برگزار شد و در این دیدار آلمان غربی موفق شد تا با نتیجه 2-1 از سد هلند عبور کند. بدین ترتیب آلمان غربی موفق شد تا برای دومین بار جام قهرمانی را بالای سر ببرد.
بکن باوئر، در افت به سر می برد و مولر نیز واقعا ضعیف عمل می کرد، اما در این دوران برتی فوکس واقعا خوش درخشید.
سپ مایر دروازه بان آلمان در جام های جهانی 1970، 1974 و 1978. مایر در جام جهانی 74 به مقام قهرمانی جهان رسید. مایر در سال 1979 در اثر تصادف رانندگی، شدیداً آسیب دید و ناگزیر از خداحافظی با میادین فوتبال شد.
قهرمان: آلمان غربی
نایب قهرمان: هلند
تیم سوم: لهستان
تیم چهارم: برزیل
آقای گل: گرگورز لاتو ازلهستان با 7 گل
آقای گل لهستانی رقابت ها
11- آرژانتین 1978: یازدهمین دوره جام جهانی فوتبال در کشور آرژانتین برگزار شد. این بازیها از ۱ ژوئن ۱۹۷۸ تا ۲۵ ژوئن انجام گرفت. شانزده تیم در این بازیها حضور داشتند و در نهایت آرژانتین میزبان با پیروزی برابر هلند به قهرمانی رسید. بازیها در ۴ گروه برگزار شد و دو تیم اول هر گروه به مرحله دوم میرفتند. هلندی ها با رهبری ارنست هاپل حتی بدون یوهان کرایف هم خیلی قدرتمند می نمودند. البته اگر کرایف بود و این تیم روحیه پیروزی در دیدار نهایی را داشت شاید جام یازدهم به آمستردام می رفت که این اتفاق نیفتاد.
در مرحله دوم در دو گروه مسابقه میدادند. تیمهای اول به فینال و تیمهای دوم به رده بندی میرفتند.بازی فینال را تیم آرژانتین و هلند و رده بندی را ایتالیا و برزیل برگزار کردند.
این دوره برای ما ایرانیان، از جهت اولین دوره حضور تیم ملی در تاریخ جام های جهانی پر اهمیت است. گروه چهار این رقابتها متشکل از تیمهای پرو، هلند، اسکاتلند و ایران بود. پرو با 5 امتیاز و هلند با 3 امتیاز به دور بعدی رقابتها راه یافتند و اسکاتلند با 3 و ایران با 1 امتیاز در رده های سوم و چهارم قرار گرفتند.
در قاره آفریقا پس از انجام ۴ مرحله، تیم تونس بالاتر از نیجریه و مصر جواز حضور در دور نهایی جام جهانی را به دست آورد.
در دیدار فینال هلند مقابل آرژانتین صف آرایی کرد. این دیدار در حضور حدود هشتاد هزار تماشاگر آرژانتینی بین دو تیم آرژانتین و هلند برگزار شد. تیم آرژانتین در این دیدار با گل کمپس از حریف پیش افتاد ولی گل یان پورت ویلت هلندی در دقایق پایانی، بازی را به وقت اضافی کشید. در وقت اضافه، ماریوکمپس آقای گل و ستاره مسابقات یک گل دیگر به ثمر رساند و برتونی با گل خود پیروزی نهایی 3 بر یک را برای آرژانتین به ارمغان آورد تا برای نخستین بار مردم آرژانتین جشن قهرمانی در جام جهانی را برگزار نمایند.
ارنست هاپل، مربی وقت هلند
هلند که برای بار دوم به فینال رسیده بود با تیم جوان و ناشناخته تقابل سختی با آرژانتین و بازیکنانی چون دانیل پاسارلا، دانیل برتونی، ماریو کمپس و اسوالدو آردیلس داشت و در پایان مغلوب شد.
در این دیدار، برزیل موفق شد تا با نتیجه 1-2 از سد ایتالیا عبور کند و تیم سوم دنیا لقب بگیرد.
قهرمان: آرژانتین
نایب قهرمان: هلند
تیم سوم: برزیل
تیم چهارم: ایتالیا
آقای گل: ماریو کمپس از آرژانتین با 6 گل
آرژانتین 2 - فرانسه 1
هلند 2 -آلمان غربی 2
جام جهانی به روایت تصویر - بخش سوم
جام جهانی به روایت تصویر - بخش دوم
جام جهانی به روایت تصویر - بخش اول