از چند روز دیگر رقابت های المپیک 2020 در کشور ژاپن و به میزبانی شهر توکیو آغاز خواهد شد. به همین مناسبت تصمیم گرفتیم در این بخش به طور ویژه به رشته هندبال در این مسابقات و همچنین تاریخچه این ورزش در المپیک های قبلی بپردازیم.
تاریخچه هندبال در المپیک
ورزش گروهی، با 7 نفر در هر تیم؛ رشتهای که قوانین امروزیاش در سال 1906 تدوین شد، اما تاریخ بازی آن، به پیش از آن و حتی قرون وسطی باز میگردد. گفته میشود ورزشی شبیه هندبال توسط مردمان گرینلند در قرون وسطی بازی میشده است. همچنین گزارشهایی از انجام این بازی با نامهای متفاوت در اواخر قرن 19 میلادی در دانمارک، چک، اسلواکی، اکراین و آلمان به گوش میرسد.
پس از گذشت چند سال، قوانین جدید هندبال در 29 اکتبر 1917 توسط مک هیزر تدوین شد و پس از آن، در سال 1919 این قوانین توسط کارل شِلِنز کاملتر شدند.
هندبال به اشکال مختلفی از جمله هندبال داخل سالن، هندبال روی چمن، هندبال ساحلی، هندبال چکی، هندبال آمریکایی و چندین شکل دیگر بازی میشود. اما مرسومترین نوع آن، هندبال داخل سالن است. این رشته به علت جذابیتی که ایجاد کرده بود، با پیشنهاد انجمن جهانی هندبال، در المپیک 1936 برلین به جمع رشتههای المپیکی اضافه شد، اما پس از جنگ و از سر گیری مسابقات، از لیست ورزشهای المپیک کنار رفت تا اینکه دوباره در المپیک تابستانی مونترال به جمع ورزشها اضافه شد.
فدراسیون جهانی هندبال
فدراسیون جهانی هندبال در تاریخ 11 جولای 1946، در کپنهاگ دانمارک و با حضور 8 کشور تاسیس شد. در ابتدا، کشورهای دانمارک، فنلاند، فرانسه، نروژ، هلند، لهستان، سوئد و سوییس در این فدراسیون عضویت داشتند.
8 سال پس از تاسیس فدراسیون جهانی، اولین رقابتهای قهرمانی جهان در سوئد، با حضور 6 کشور برگزار شد. در حال حاضر بیش از 200 کشور در این فدراسیون عضویت دارند و ریاست آن بر عهده حسن مصطفی از کشور مصر است. گفتنی است که در مجموع رقابتهای برگزار شده توسط این فدراسیون، در مجموع دو بخش زنان و مردان، کشور اتحاد جماهیر شوروی بیشترین قهرمانی را به دست آورده است و پس از آن، کشورهای دانمارک و روسیه در جایگاههای بعدی قرار دارند.
هندبال در المپیک 2020 توکیو
رقابتهای هندبال در المپیک، به مدت دو هفته در توکیو و با حضور 24 تیم از 5 کنفدراسیون قارهای در دو بخش مردان و زنان برگزار خواهد شد.
در بخش مردان، کشورهای نروژ، فرانسه، آلمان، برزیل، اسپانیا، آرژانتین (گروه 1)، دانمارک، سوئد، پرتغال، ژاپن، مصر و بحرین حضور دارند که در دو گروه 6 تیمی به رقابت خواهند پرداخت و از هر گروه، 4 تیم برتر به مرحله بعد صعود خواهند کرد.
در بخش بانوان نیز، پس از چندین مرحله انتخابی، تیمهای هلند، مونته نگرو، نروژ، ژاپن، کره جنوبی، آنگولا، اسپانیا، روسیه، مجارستان، سوئد، فرانسه و برزیل جواز حضور در این رقابتها را کسب کردهاند که فرمت برگزاری رقابتهای بانوان نیز به سبک مردان است؛ گفتنی است که مجموع مدالهای هندبال در بخش بانوان و آقایان، دو طلا مدال است. تیم ملی ایران، در این رقابتها حضور ندارد.
رکوردداران کسب مدال در تاریخ المپیک
کشورهایی چون شوروی سابق (روسیه)، یوگسلاوی و دانمارک از پرافتخارترین تیم های تاریخ هندبال در المپیک به شمار می روند. در دوره قبلی این بازی ها در ریوی 2016 هم این دانمارک و روسیه بودند که به ترتیب در بخش مردان و زنان، به مدال طلا دست پیدا کردند. فرانسه در هر دو بخش، نایب قهرمان شدند و آلمان و نروژ به ترتیب در بخش مردان و زنان، به مدال برنز دست پیدا کردند.