مطلب زیر یک ماه پیش از سوی طرفداری آماده گردید اما بنا به بر برخی ملاحظات که ممکن بود برای طرفداری ایجاد مشکل نماید منتشر نشده بود. اما حالا که باب صحبت آن باز شده است مروری بر آن با مستندات می کنیم و نکاتی که در برنامه 90 گفته نشد را نیز در انتهای مطلب مرور می کنیم.
طرفداری- پس از اینکه در فروردین ماه، پرونده کمپانی آل اشپورت در تیم ملی برای همیشه بسته شد، موجی از شادی مردم را فراگرفت، شاید خوشحالی در حد صعود به جام جهانی! چرا که مردم شیک پوش و برند پسند ایران، بعد از سال 2007 در جام ملت های آسیا، در زمان مربیگری امیر قلعه نویی، می توانستند بار دیگر "برند" به تن کنند.
دوران البسه آل اشپورت
تیم ملی ایران پس از اینکه خیلی دراماتیک و با برد در برابرکره جنوبی به جام جهانی صعود کرد، خیلی ها به دنبال دیدن یکی از برند های معروف تولید البسه در جهان، یعنی نایکی، پوما یا آدیداس بودند؛ اما این آقای کفاشیان بود که با خوشحالی اعلام کرد که با برند آل اشپورت به توافق رسیده است و قرار است یوزپلنگ ایرانی، بر روی لباس تیم ملی ایران نقش ببندد؛ حتی مرحوم اینانلو، کارشناس محبوب تلویزیونی در برنامه نود اعلام کرد که به طور رسمی بر این پروژه نظارت دارد تا طرح یوزپلنگ مورد نظر به خوبی در دسترس قرار بگیرد! اما بعد از مدتی معلوم شد طرح روی لباس تیم ملی، نوعی پلنگ آفریقایی (Leopard) بوده است و از یک وبسایت طراحی آنلاین به قیمت 12 یورو خریداری شده است و نقش یوزپلنگ ایرانی روی لباس تیم ملی کشور ما "فِیک" بوده است!
پروسه انتخاب جیووا
اما گذشت زمان، ما را به اتمام قرارداد با آل اشپورت نزدیک می کرد و با نزدیک شدن به زمان اتمام قرارداد، گمانه زنی ها روز به روز در حال افزایش بود، از نایکی و آدیداس و پوما گرفته، تا مجید، نهنگی، جوما و جیووا! نکته جالب اما این است که جیووا نه تنها در میان برندهای درجه یک و دو قرار نمیگیرد بلکه با اغماضی آشکار تنها میتوان این برند را در میان برندهای درجه سه جای داد. علاوه بر این نکته قابل تامل دیگر در خصوص این اسپانسر این است که در میان تیمهای ملی تنها اسپانسر پوشاک تیم ملی فوتبال مالت(بر کسی پنهان نیست که مالت چه رابطه ای با ایتالیا دارد) است و کیهوو معروفترین تیم باشگاهی است که این برند اسپانسرینگ پوشاک آن را برعهده دارد.
عباس ترابیان، عضو کمیته بازاریابی فدراسیون فوتبال! با مصاحبه ای که انجام داد آب پاکی را روی دست فوتبالدوستان ریخت و اعلام کرد که با شرکت جیووا به توافق کامل رسیده اند و قرارداد نبستن با کمپانی های معروف را گردن تحریم ها انداخت (کلیک کنید):
ما دلمان میخواست سه برند جهانی اول (نایک، آدیداس و پوما) اسپانسر ما باشند، اما فشارهای غربی و آمریکا باعث شد این شرکتها جلو نیایند و وقتی آنها ترس از تحریم و جریمه داشتند، نمیتوانستیم به زور جلو برویم تا با آنها قرارداد ببندیم. طی برنامهای که از قبل هم داشتیم، محمد درخشان بهعنوان نماینده فدراسیون فوتبال به این مسئله ورود پیدا کرد. شرکتهای آدیداس، نایک و پوما بهصورت مستقیم برای اسپانسری تیم ملی ورود نکردند و اگر هم کسی از سوی این سه شرکت که سه برند اول دنیا هستند، ورود کرد دلال بود و میخواست اجناس آنها را به ما بفروشد. بههمین دلیل مجبور بودیم به سمت برندهایی برویم که در درجه دوم قرار دارند. البته ناگفته نماند که عدم تمایل سه برند اول دنیا برای همکاری با ما بهدلیل فشارهای آمریکا بود، نه اینکه آنها حاضر نباشند با ایران 75 میلیون نفری همکاری داشته باشند.
اما نکته جالب در مورد این قرارداد، مبلغ قرارداد شرکت ایتالیایی جیووا با فدراسیون است، سالی 100 هزار دلار!!!
ترابیان در مورد این مبلغ قرارداد نیز گفته بود:
شرکت چینی لنینگ حاضر بود بابت اسپانسری پول را هم پرداخت کند و تخفیف بدهد، اما پول پرداختی آنها با جیووا متفاوت بود. اکنون قرار است از عامل شرکت جیووا در ایران سالیانه 100 هزار دلار دریافت کنیم و آنها چک اول را هم در اختیار فدراسیون قرار دادهاند. 90 درصد هم بابت خرید لباسهایی که جدا از البسه تیم ملی بزرگسالان است، به ما تخفیف میدهند.
پشت پرده انتخاب شرکت جیووا
از صحبت های ترابیان نکته جالب تری که دستگیر ما می شود این است که قرارداد شرکت جیووا مختص به تیم ملی بزرگسالان است و به هیچ عنوان شامل تیم ملی فوتبال ساحلی، تیم ملی بانوان، تیم ملی فوتسال و تمامی رده های سنی و پایه نمی شود و به نوعی آن 100 هزار دلاری که جیووا به ما پرداخت خواهد کرد را باید مبلغی رویش بگذاریم و دو دستی تقدیم شرکت جیووا کنیم.
پس از صحبت های ضد و نقیض منتشر شده و اخبار و اتفاقاتی که رخ داده است، با یکی از دوستان در کشور آلمان تماس گرفته و خواهان اطلاعات بیشتر در این زمینه بودیم؛ فرید در ابتدا در این مورد برای ما توضیحاتی مطرح کرد:
چند وقت پیش برای تیم دانشگاه به دنبال یک سری لباس یکدست بودیم که با معرفی یکی از دوستان با وبسایتی آشنا شدیم که به رایگان لباس ورزشی در اختیار شما می گذارد و فقط هزینه طراحی، شماره، نام و ارسال کالا را محاسبه می کند که چیزی حدود 12 یورو شد (حدود 50 هزار تومان!)؛ اما نکته جالب تر برای ما اینجا بود که لباس ها برای ما پست شده بود و در کمال تعجب برند جیووا روی لباس ها نقش بسته بود و روی مقوایی که لباس ها در آن قرار داشت نامی از ایتالیا برده نشده بود و لباس ها را تولید شده در کشور آسیایی کامبوج معرفی کرده بود! بعد از این اتفاق با کمی جستجو چند تیم محلاتی پیدا کردم که دست بر قضا خواستار شرکت در مسابقاتی بین شهری بودند و نکته جالب تر این بود که شرکت جیووا برای مطرح تر شدن نامش، لباس هایی با کیفیت مشخص شده به رایگان در اختیار این تیم محلی قرار داده بود.
پس از اینکه به این اطلاعات دست پیدا کردیم، به سایت رسمی شرکت ایتالیایی جیووا رفته و در صفحه اول، روی اسلایدر این سایت با عکس توافق نامه بزرگ همکاری با تیم ملی ایران رسیدیم، که قطعا برای این شرکت نوپا (تاریخ تاسیس 2008) می تواند افتخاری بزرگ تلقی شود! کمی پایین تر که برویم تعهد و قرارداد با تیم ملی واترپلو کرواسی و همچنین تیم های کیوو و کارپی ایتالیا را مشاهده می کنیم که بعنوان شناسنامه برندشان روی صفحه اصلی سایت قرار داده اند.
اما نکته جالب تر این است که به نظر می رسد عمده فعالیت این برند ایتالیایی در کشور ایران است، عقد قرارداد همکاری با راه آهن، سایپا، سیاه جامگان، نیروی زمینی تهران، برق نوین شیراز و پارسه تهران دیگر تیم های تحت قرارداد جیووا هستند.
حال این سوال مطرح است که برند جیووا از کجا به ایران آمده است و از چه راهی مطرح شده است؟
پاسخ این سوال هنوز مشخص نیست، اما مشخصا این نکته را نباید فراموش کرد که انتخاب این برند در دوره ریاست فدراسیون قبلی یعنی علی کفاشیان انجام شده است؛ سیدشریف حسینی، عضو فراکسیون ورزش مجلس (نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی) در مورد این انتخاب می گوید که قطعا شبهاتی به این انتخاب وارد است و سازمان بازرسی کل کشور باید به این مورد ورود کند؛ حسینی با بیان اینکه عجله برای بستن قرارداد با اسپانسرها با توجه به اینکه انتخابات فدراسیون 18 اردیبهشت انجام شده است گفت (کلیک کنید):
پس از اتفاقات و ماجراهای قرارداد و نارضایتی از شرکت «آلاشپورت»، انتظار میرفت فدراسیون فوتبال با دقت بیشتری اسپانسر تیم ملی را انتخاب کند یا این کار را به مدیریت بعدی بسپارد اما معرفی ناگهانی برند «جیووا» بهعنوان اسپانسر تیم ملی شبهاتی ایجاد کرده است و متاسفانه هر روز که از مدیریت سابق می گذرد؛ فاصله با مدیریت علمی در فوتبال بیش از پیش عیان میشود.
جواد خیابانی: من دلال هستم! (کلیک کنید)
روز رونمایی از لباس تیم ملی ایران، این جواد خیابانی بود که با مصاحبه ای که انجام داد، کد های دیگری را به مردم داد، کدهایی که شاید به ضرر خود او تمام شد؛ او در آن مراسم گفت که من به آقای کفاشیان اس ام اس دادم که برند جیووا آماده است با قراردادی به مدت 3 سال چیزی حدود 6 میلیون یورو البسه در اختیار تیم های ملی قرار دهد؛ خیابانی که مجری مراسم رونمایی از لباس تیم ملی بود تاکید کرد (کلیک کنید):
حدود 6 میلیون یورو قرار است از طریق اسپانسر به تیم ملی بدهند و اگر این اسمش دلالی است، بله من دلال هستم و به این دلالی افتخار می کنم، چرا که برای کشورم اسپانسری فوق العاده آورده ام.
نکته جالب تر اما همکاری یکی از گزارشگران فوتبال کشورمان (که بنا بر گفته خودش در بستن قرارداد تیم ملی با شرکت جیووا نقش داشت ) با یکی از وبسایت های ورزشی کشور ماست، که با ورود به سایت نسخه فارسی و رفتن به انتهای صفحه شرکت جیووا می توانید از میزان همکاری و نزدیکی این عناصر با این شرکت که قرارداد! پرسود برای تیم ملی به ارمغان آورده است با خبر شوید!
البته اکنون نام آن وبسایت از تصویر و فوتر سایت حذف شده است و می توانید از طریق گوگل کش (که آخرین تصویر وبسایت را در گذشته در خود ذخیره می کند) آن را مشاهده کنید. متن آبی را کلیک کنید.
امکان انقضای صفحه در گوگل کش وجود دارد.