مرحله مقدماتی:
از دوازدهمین دوره مسابقات 50 تیم استقبال کردند و در نهایت شانزده تیم پرتغال، فرانسه، دانمارک، جمهوری چک، سوئد، آلمان، یونان، انگلیس، بلغارستان، ایتالیا، سوئیس، کرواسی، لتونی، هلند، اسپانیا و روسیه راهی دور نهایی شدند. از شانزده تیم مذکور، لتونی اولین حضورش را در مرحله نهایی مسابقات تجربه می کرد.
مسابقات مقدماتی در ده گروه پنج یا شش تیمی برگزار شد و از هر گروه تیم اول مستقیما راهی دور نهایی شد. تیم های دوم نیز راهی مرحله پلی آف شدند تا پنج تیم دیگر مسابقات به علاوه پرتغال میزبان، شانزده تیم مرحله نهایی مسابقات را تشکیل دهند.
در گروه 1، فرانسه مدافع عنوان قهرمانی مقتدرانه با کسب هشت برد متوالی به عنوان تیم اول صعود کرد و اسلوونی دوم شد. رژیم صهیونستی، قبرس و مالت نیز در جایگاه های بعدی قرار گرفتند. در گروه 2، دانمارک در رقابتی تنگاتنگ با نروژ، رومانی و بوسنی هرزگویین به عنوان تیم اول صعود کرد، نروژ به دلیل تفاضل گل بهتر نسبت به رومانی راهی پلی آف شد. لوکزامبورگ نیز بدون امتیاز حذف شد. در گروه 3، جمهوری چک بالاتر از هلند اول شد. اتریش، مولداوی و بلاروس نیز در جایگاه های بعدی قرار گرفتند. در گروه 4، سوئد با یک امتیاز اختلاف نسبت به لتونی اول شد. لهستان، مجارستان و سن مارینو نیز حذف شدند. در گروه 5، آلمان بالاتر از اسکاتلند، ایسلند، لیتوانی و جزایر فارو اول شد. در گروه 6، یونان در کمال ناباوری بالاتر از اسپانیا اول شد. اوکراین، ارمنستان و ایرلند شمالی در جایگاه های بعدی قرار گرفتند. در گروه 7، انگلیسی در رقابتی دشوار با ترکیه اول شد. اسلواکی، مقدونیه و لیختن اشتاین نیز از دور مسابقات کنار رفتند. در گروه 8، بلغارستان، کرواسی و بلژیک رقابتی تنگاتنگ برای صعود داشتند و در نهایت بلغارستان اول شد و کرواسی دوم. استونی و آندورا نیز دیگر تیم های این گروه بودند. در گروه 9، ایتالیا بالاتر از ولز، صربستان و مونته نگرو، فنلاند و آذربایجان اول شد و در نهایت در گروه 10، سوئیس و روسیه اول و دوم شدند. جمهوری ایرلند، آلبانی و گرجستان نیز در مکان های بعدی قرار گرفتند.
در مرحله پلی آف، ده تیم دوم گروه ها حریفان خود را شناختند تا رقابت بر سر پنج جایگاه بعدی آغاز شود. در مجموع دو دیدار رفت و برگشت، هلند با نتیجه 6-1 اسکاتلند را در هم کوبید. کرواسی به سختی و با نتیجه 2-1 اسلوونی را از پیش رو برداشت. روسیه با یک گل ولز را مغلوب کرد. اسپانیا با نتیجه پرگل 5-1 از سد نروژ عبور کرد و لتونی در کمال ناباوری با نتیجه 3-2 ترکیه را از پیش رو برداشت.
ارمین شیلیاک (اسلوونی - 9 گل)، رائول گونزالس (اسپانیا - 7 گل)، یان کولر (جمهوری چک 6 گل)، دیوید ترزگه (فرانسه - 6 گل)، سیلوین ویلتورد (فرانسه - 6 گل)، تیری آنری (فرانسه - 6 گل)، فیلیپو اینزاگی (ایتالیا - 6 گل) و ماریس فرپاکوفسکیس (لتونی - 6 گل) بهترین گلزنان مرحله مقدماتی یورو 2004 لقب گرفتند.
برای مشاهده تاریخچه کامل، تاریخ سازان، بازی های ماندگار تاریخ یورو و برنامه کامل یورو 2016، اینجا را مشاهده نمایید.
مرحله نهایی:
مرحله نهایی مسابقات با حضور شانزده تیم پرتغال، فرانسه، سوئد، جمهوری چک (سید 1)، ایتالیا، اسپانیا، انگلیس، آلمان (سید 2)، هلند، کرواسی، روسیه، دانمارک (سید 3) و بلغارستان، سوئیس، یونان و لتونی (سید 4) برگزار شد. این مسابقات از 12 ژوئن تا 4 جولای 2004 به میزبانی پرتغال برگزار گردید. ده استادیوم دا لوز شهر لیسبون، ژوزه آلوالاده شهر لیسبون، دو دراگائو شهر پورتو، مونیسیپال ده آویرو شهر آویرو، سیداد ده کویمبرا شهر کویمبرا، مونیسیپال ده براگا شهر براگا، آفونسو هنریکز شهر گیمارش، دو آلگاروه شهر فارو، دو بسا سکولو شهر پورتو و دکتر ماگالهائس پسوا شهر لیریا میزبان مسابقات بودند. تیم ها در چهار گروه چهار تیمی به رقابت پرداختند. آدیداس روتیرو محصول کمپانی آدیداس به عنوان توپ رسمی مسابقات مورد استفاده قرار گرفت. در این جام همچنین قانون گل طلایی جای خود را به گل نقره ای داد.
مرحله گروهی:
در گروه 1، چهار تیم پرتغال، اسپانیا، روسیه و یونان حاضر بودند. پرتغال با هدایت لوییز فیلپه اسکولاری و به عنوان میزبان مسابقات در پی اولین قهرمانی خود در یک رقابت معتبر بین المللی بود. حضور ستارگانی همچون ریکاردو، پائولو فریرا، ریکاردو کاروالیو، فرناندو کوتو، لوییس فیگو، مانوئل روی کوشتا، مانیش، دکو، نونو گومژ، پدرو پائولتا در کنار کریس رونالدوی جوان موجب شده بود تیم خوبی از پرتغال راهی مسابقات شود. اسپانیا با هدایت ایناکی سائز و با بازیکنانی همچون ایکر کاسیاس، رائول گونزالس، کارلس پویول، داوید آلبلدا، ژاوی ارناندز، خوان کارلوس والرون، ویسنته، فرناندو مورینتس و فرناندو تورس در پی جبران ناکامی های گذشته بود. روسیه با هدایت گئورگی یارتسف و با بازیکنانی همچون الکسی اسمرتین، دیمیتری سیچف، رولان گوسف، الکساندر موستووی، الکساندر کرژاکوف و دیمیتری آلنیچف تیمی خوب را راهی مسابقات کرده بود و یونان با سرمربیگری اتو ری هاگل با تجربه و در حالی که به عنوان یک تیم از پیش حذف شده راهی مرحله گروهی شد، بزرگی کرد. آنتونیوس نیکوپولیدیس، گیورکاس سیتاریدیس، نیکوس دابیزاس، ترایانوس دلاس، تئودوروس زاگوراکیس، آنجلوس چاریستیاس، زیسیس وریزاس، دمیس نیکولایدیس و جورجوس کاراگونیس از جمله بازیکنان خوب این تیم بودند. در دیدار افتتاحیه مسابقات یونان موفق شد با گل های جورجوس کاراگونیس و آنجلوس باسیناس در مقابل تک گل کریس رونالدو در عین ناباوری از سد پرتغال عبور نماید. اسپانیا نیز با تک گل خوان کارلوس والرون، روسیه را از پیش رو برداشت. سپس دیدار یونان و اسپانیا با تساوی 1-1 خاتمه یافت. آنجلوس چاریستیاس گل فرناندو مورینتس را پاسخ داد. پرتغال نیز با دو گل مانیش و مانوئل روی کوشتا به ادامه مسابقات امیدوار شد. در دیدارهای پایانی یونان که اوضاع خوبی داشت و در آستانه صعود قرار گرفته بود با نتیجه 2-1 مغلوب روسیه شد. دیمیتری کـیریچنکو و دیمیتری بولیکین گل های روسیه را زدند و زیسیس وریزاس تک گل یونان را زد. در دیدار دیگر پرتغال با تک گل نونو گومژ پیروز شد تا ضمن حذف اسپانیا، موفق شد به عنوان تیم اول صعود کند. یونان نیز فقط به دلیل گل زده بیشتر نسبت به اسپانیا به عنوان تیم دوم راهی مرحله بعدی شد.
در گروه 2، چهار تیم فرانسه، انگلیس، کرواسی و سوئیس حضور داشتند. فرانسه این بار با ژاک سانتینی در مسابقات حاضر شده بود و قصد داشت از عنوان قهرمانی اش دفاع کند. فابین بارتز، بیسنته لیزارازو، لیلیان تورام، پاتریک ویرا، کلود ماکله له، زین الدین زیدان، سیلوین ویلتورد، تیری آنری و دیوید ترزگه از جمله ستارگان فرانسه بودند. انگلیس با اسون گوران اریکسون و با یکی از بهترین تیم های تاریخش در این مسابقات حاضر شده بود. گری و فیل نویل، دیوید بکهام، سول کمپل، پل اسکولز، وین رونی، مایکل اوون، فرانک لمپارد، استیون جرارد، جان تری و جو کول از جمله بازیکنان سه شیرها بودند. کرواسی با هدایت اتو باریچ و با بازیکنانی همچون یوسیپ شیمونیچ، ایگور تودور، داریو سرنا، بوریس زیوکوویچ، نیکو و رابرت کواچ، داریو شیمیچ، ایویکا اولیچ و دادو پرشو راهی مسابقات شده بود. سوئیس نیز با کوبی کان به عنوان مربی و یورگ اشتیل، استفان هنچوز، یوهان فوگل، رافائل ویکی، الکساندر فری، هاکان یاکین، استفان چاپیوسات، بودویک مانین و ترانکیلو بارنتا قدم به مسابقات گذاشته بود. در دیدارهای روز نخست کرواسی و سوئیس به تساوی بدون گل دست یافتند و فرانسه با درخشش زین الدین زیدان در دقایق پایانی و دو گلی که به ثمر رساند در مقابل تک گل فرانک لمپارد 2-1 پیروز میدان شد.سپس انگلیس موفق شد با گل های وین رونی (2) و استیون جرارد با سه گل سوئیس را شکست دهد. دیدار فرانسه و کرواسی نیز با تساوی 2-2 خاتمه یافت. ایگور تودور (بازیکن حریف) و دیوید ترزگه برای فرانسه و میلان راپاییچ و دادو پرشو گل های کرواسی را زدند. در دیدارهای روز پایانی، انگلیس موفق شد در یک دیدار دیدنی با نتیجه 4-2 و با گل های پل اسکولز، وین رونی (2) و فرانک لمپارد در مقابل گل های نیکو کواچ و ایگور تودور از سد کرواسی عبور نماید و به عنوان تیم دوم صعود کند. فرانسه نیز در دیدار همزمان با گل های زین الدین زیدان و تیری آنری (2) در مقابل گل یوهان فونلانتن با نتیجه 3-1 سوئیس را شکست داد و به عنوان تیم اول صعود کرد.
در گروه 3، سوئد، ایتالیا، دانمارک و بلغارستان حضور داشتند. سوئد با هدایت تامی سودربرگ و لارس لاگربک و با بازیکنانی همچون آندریاس ایساکسون، اولف ملبرگ، یوهان میالبی، فردریک لیونبرگ، زلاتان ایبراهیموویچ، هنریک لارسن، کیم کالستروم و مارکوس آلباک قدم به مسابقات گذاشته بود. ایتالیا با جووانی تراپاتونی با تجربه و با خیل ستارگانش همچون جانلوییجی بوفون، فابیو کاناوارو، الساندرو نستا، جانلوکا زامبروتا، مائورو کامورانزی، الساندرو دل پیرو، کریستین ویری، فرانچسکو توتی، آندره آ پیرلو و جنارو گتوزو برای قهرمانی راهی مسابقات شد. دانمارک با مربیگری مورتن اولسن و با توماس سورنسن، مارتین لارسن، توماس هلوگ، توماس گراوسن، یسپر گرونشر، ابه ساند، مارتین یورگنسن، کریستین پولسن و یان دال توماسون وارد مسابقات شد. بلغارستان نیز با هدایت پلامن مارکوف و با استیلیان پتروف، دیمیتار برباتوف، مارتین پتروف و والری بوینوف و با نسلی جدید از بازیکنانش آخرین دوره حضورش در سطح اول فوتبال را گذراند. در مسابقات این گروه ابتدا ایتالیا و دانمارک با نتیجه مساوی بدون گل به کارشان پایان دادند. سوئد با گل های فردریک لیونبرگ، هنریک لارسن (2)، زلاتان ایبراهیموویچ و مارکوس آلباک با پنج گل از سد بلغارستان عبور کرد. سپس دانمارک با گل های یان دال توماسون و یسپر گرونشر با نتیجه 2-0 بلغارستان را برد و دیدار ایتالیا و سوئد با تساوی 1-1 خاتمه یافت. آنتونیو کاسانو و زلاتان ایبراهیموویچ گل های دو تیم را به ثمر رساندند. در دیدارهای آخر ایتالیا با نتیجه 2-1 و با گل های سیمونه پروتا و آنتونیو کاسانو در مقابل گل مارتین پتروف از سد بلغارستان عبور کرد و تنها نتیجه ای که موجب می شد ایتالیا از صعود بازماند تساوی پرگل تر از 1-1 دو تیم سوئد و دانمارک بود و همین اتفاق افتاد تا شایعاتی مبنی بر تبانی دو تیم بر سر زبان ها افتد. دانمارک و سوئد 2-2 شدند. یان دال توماسون هر دو گل دانمارک را زد و هنریک لارسن و ماتیاس یانسن گل های سوئد را به ثمر رساندند تا بدین ترتیب سوئد به عنوان تیم اول و دانمارک به عنوان تیم دوم صعود کنند و ایتالیا بدون تحمل باخت وداع تلخی با جام داشته باشد.
در گروه 4، جمهوری چک، آلمان، هلند و لتونی حضور داشتند تا شاهد دیدارهای جذابی باشیم. جمهوری چک با هدایت کارل بروکنر و با حضور ستارگانی همچون پتر چک، زدنک گریگرا، توماش گالاسک، توماس روسیتسکی، پاول ندود، یان کولر، کارل پوبورسکی، میلان باروش، مارک یانکولوفسکی، ولادیمیر اسمیچر و توماش اویفالوشی تیم بسیار دوست داشتنی را راهی مسابقات کرد. آلمان با مربیگری رودی فولر و به عنوان تیم نایب قهرمان جام جهانی و با یکی از ضعیف ترین تیم های تاریخش راهی یورو 2004 شد. شاید از آن تیم اولیور کان، میشاییل بالاک، میروسلاو کلوزه و سه بازیکن جوان تیم فیلیپ لام، لوکاس پودولسکی و باستین شواین اشتایگر بازیکنان نام آشنایی بودند. و هلند با مربیگری دیـک ادووکات و با ادوین فان در سار، فرانک دی بوئر، ادگار داویدز، پاتریک کلایورت، روی ماکای، رود فان نیستلروی، یاپ استام و کلرنس سیدورف و حضور جوانانی همچون وسلی اسنایدر، رافائل فان در فارت و آرین روبن آخرین حضور نسل طلایی اش را تجربه می کرد. لتونی نیز که به عنوان شگفتی ساز قدم به مسابقات گذاشته بود با هدایت الکساندرس استارکاوس و با حضور بازیکنانی همچون ویتالیس آستافیفس، ماریس ورپاکوفسکیس و ماریاس پاهارس قدم به مسابقات نهاده بود. ابتدا جمهوری چک با گل های میلان باروش و مارک هاینتز با نتیجه 2-1 لتونی را شکست داد. ورپاکوفسکیس تک گل لتونی را زد. سپس تورستن فرینگس و رود فان نیستلروی گل های بازی 1-1 آلمان و هلند را زدند. در دیدارهای دوم، آلمان در عین ناباوری نتوانست لتونی را شکست دهد و بازی با تساوی بدون گل خاتمه یافت. جمهوری چک نیز در یکی از زیباترین بازی های جام با نتیجه 3-2 هلند را شکست داد. ابتدا هلند با گل های ویلفرد بوما و رود فان نیستلروی با نتیجه 2-0 از چک پیش افتاد. اما شاگردان بروکنر کامبکی دیدنی داشتند و با گل های یان کولر، میلان باروش و ولادیمیر اسمیچر با نتیجه 3-2 پیروز میدان شدند. در دیدارهای سوم هلند با سه گل رود فان نیستلروی (2) و روی ماکای از سد لتونی عبور کرد و جمهوری چک با نتیجه 2-1 و با گل های میلان باروش و مارک هاینتز در مقابل تک گل میشاییل بالاک، ژرمن ها را شکست داد تا آلمان بدون کسب حتی یک پیروزی حذف شود.
ادامه دارد ....
تاریخچه یورو در دوره های گذشته را اینجا مشاهده نمایید.
تاریخ سازان یورو را اینجا بخوانید.