مرحله مقدماتی:
از یازدهمین دوره مسابقات 49 تیم استقبال کردند و در نهایت شانزده تیم بلژیک، هلند، ایتالیا، نروژ، آلمان، فرانسه، سوئد، اسپانیا، یوگوسلاوی، رومانی، جمهوری چک، پرتغال، دانمارک، ترکیه، انگلیس و اسلوونی راهی دور نهایی شدند. از شانزده تیم مذکور، نروژ و اسلوونی اولین حضورشان را در مرحله نهایی مسابقات تجربه می کردند. این دومین دوره مسابقات بود که با حضور 16 تیم برگزار می شد و اولین باری بود که دو تیم میزبانی مسابقات را برعهده داشتند.
مسابقات مقدماتی در نه گروه پنج یا شش تیمی برگزار شد و از هر گروه تیم اول مستقیما راهی دور نهایی شد. تیم برتر دوم گروه ها نیز به طور مستقیم راهی مرحله نهایی شد و هشت تیم دیگر دوم، راهی مرحله پلی آف شدند تا تکلیف چهار تیم دیگر را روشن کنند.
در گروه 1، ایتالیا در یک رقابت تنگاتنگ فقط با یک امتیاز بیشتر نسبت به دانمارک و سوئیس راهی یورو شد و دانمارک به علت عملکرد بهتر در دیدار رودررو نسبت به سوئیس راهی پلی آف شد. سوئیس، ولز و بلاروس نیز حذف شدند. در گروه 2، نروژ مقتدرانه اول شد. اسلوونی نیز بالاتر از یونان، لتونی، آلبانی و گرجستان دوم شد. در گروه 3، آلمان به عنوان تیم اول صعود کرد و ترکیه راهی پلی آف شد. فنلاند، ایرلند شمالی و مولداوی حذف شدند. در گروه 4، رقابت نزدیکی میان فرانسه، اوکراین و روسیه بود و در نهایت فرانسه اول شد و اوکراین دوم. روسیه، ایسلند، ارمنستان و آندورا حذف شدند. در گروه 5، سوئد با کسب هفت پیروزی از هشت مسابقه مستقیما صعود کرد. انگلیس به دلیل عملکرد بهتر نسبت به لهستان در دیدار رودررو دوم شد. بلغارستان و لوکزامبورگ نیز در جایگاه چهارم و پنجم قرار گرفتند. در گروه 6، اسپانیا، رژیم صهیونیستی، اتریش، قبرس و سن مارینو حضور داشتند و اسپانیا به عنوان تیم اول صعود کرد و رژیم صهیونیستی به دلیل عملکرد بهتر در دیدر رودررو نسبت به اتریش به عنوان تیم دوم راهی پلی آف شد. در گروه 7، رومانی به عنوان تیم اول و پرتغال به عنوان برترین تیم دوم به صورت مستقیم صعود کردند. اسلواکی، مجارستان، آذربایجان و لیختن اشتاین در رده های بعدی قرار گرفتند. در گروه 8، یوگوسلاوی به عنوان تیم اول صعود کرد، جمهوری ایرلند راهی پلی آف شد و کرواسی، مقدونیه و مالت حذف شدند. سرانجام در گروه 9، جمهوری چک با کسب ده پیروزی متوالی به عنوان تیم اول صعود کرد. اسکاتلند دوم شد و بوسنی و هرزگویین، لیتوانی، استونی و جزایر فارو در رده های بعدی قرار گرفتند.
پس از مشخص شدن تکلیف گروه های 9 گانه، عملکرد 9 تیم دوم در مقابل تیم های اول، سوم و چهارم گروه های مربوطه سنجیده شد و پرتغال فقط به دلیل یک گل زده بیشتر نسبت به ترکیه مستقیما صعود کرد. هشت تیم دیگر به صورت رفت و برگشت در بازی پلی آف با حریفان خود دیدار کردند. انگلیس در مجموع با نتیجه 2-1 اسکاتلند را شکست داد. دانمارک با 8 گل از سد رژیم صهیونیستی عبور نمود. اسلوونی با نتیجه 3-2 اوکراین را از پیش رو برداشت. دیدار ترکیه و جمهوری ایرلند نیز با تساوی 1-1 خاتمه یافت و ترکیه به دلیل قانون گل زده در خانه حریف راهی یورو شد.
رائول گونزالس (اسپانیا - 11 گل)، زلاتکو زاهوویچ (اسلوونی - 9 گل) و ژائو پینتو (پرتغال - 8 گل) بهترین گلزنان مرحله مقدماتی یورو 2000 لقب گرفتند.
برای مشاهده تاریخچه کامل، تاریخ سازان، بازی های ماندگار تاریخ یورو و برنامه کامل یورو 2016، اینجا را مشاهده نمایید.
مرحله نهایی:
مرحله نهایی مسابقات با حضور شانزده تیم آلمان، بلژیک، اسپانیا، هلند (سرگروه)، جمهوری چک، نروژ، رومانی و سوئد (سید 1)، فرانسه، ایتالیا، پرتغال و یوگوسلاوی (سید 2) و دانمارک، انگلیس، اسلوونی و ترکیه (سید 3) برگزار شد. از 10 ژوئن تا 2 جولای 2000 به میزبانی دو کشور هلند و بلژیک برگزار گردید. هشت استادیوم فاینورد شهر روتردام، آمستردام آرنا شهر آمستردام، فیلیپس شهر آیندهوون، گلردوم شهر آرنهم، کینگ بادوین شهر بروکسل، یان بریدل شهر بروژ، موریس دوفراسنه شهر لیژ و دو پایس ده شارلوا شهر شارلوا میزبان مسابقات بودند. تیم ها در چهار گروه چهار تیمی به رقابت پرداختند. ترسترا سیلوراستریم محصول کمپانی آدیداس به عنوان توپ رسمی مسابقات مورد استفاده قرار گرفت. در این جام همچنان قانون گل طلایی به قوت خود باقی بود.
مرحله گروهی:
در گروه 1، چهار تیم آلمان، رومانی، پرتغال و انگلیس حضور داشتند و گروه مرگ مسابقات را تشکیل می دادند. آلمان به عنوان مدافع عنوان قهرمانی و پس از عملکرد نه چندان خوب در جام جهانی 1998، حال اریش ریبک را در راس هدایت خود می دید. ریبک با بازیکنان با تجربه ای همچون اولیور کان، مهمت شول، لوتار ماتئوس، توماس هسلر، اولیور بیرهوف، دیتمار هامان و حضور فقط سه بازیکن زیر 26 سال (میشاییل بالاک، سباستین دایسلر و کارستن یانکر) در پی دفاع از عنوان قهرمانی اش بود. انگلیس با کوین کیگان در راس هدایتش و حضور برادران نویل، دیوید سیمن، تونی آدامز، سول کمپل، دیوید بکهام، پل اسکولز، استیو مک منمن، استیون جرارد، مایکل اوون و آلن شیرر تیمی خوب را راهی مسابقات کرده بود. پرتغال نیز با تیمی پر ستاره راهی مسابقات شده بود. هومبرتو کوئلیو از بازیکنانی همچون ویتور بایا، خورخه کوستا، فرناندو کوتو، پائولو سوسا، لوییس فیگو، مانوئل روی کوشتا، ژائو پینتو، ساپینتو، آبل ژاویر، سرجیو کونسیسائو و یک ستاره جدید به نام نونو گومژ در پی بزرگی بود. رومانی همچنان با همان اسکلت قبل در مسابقات حاضر شده بود و امریخ جنی از بازیکنانی چون گئورگی هاجی، گئورگی پوپسکو، دن پترسکو، آدرین ایلی، ویورل مولدوان و همچنین کاسمین کونترا و کریستین چیوو جوان استفاده می کرد. در این گروه ابتدا دیدار رومانی و آلمان 1-1 مساوی خاتمه یافت. ویورل مولدووان برای رومانی و مهمت شول برای آلمان گلزنی کردند. سپس پرتغال موفق شد با گل های لوییس فیگو، ژائو پینتو و نونو گومژ در مقابل گل های پل اسکولز و استیو مک منمن در یک دیدار جذاب و مهیج با نتیجه 3-2 از سد انگلیس عبور کرد. در دیدارهای دوم، پرتغال با گل دقیقه 4+90 کوشتینیا از سد رومانی عبور کرد تا صعودش را قطعی کند. سپس آلن شیرر با یک ضربه سر بیادماندنی تک گل پیروزی بخش انگلیس در مقابل آلمان را زد، تا شاگردان کوین کیگان با یک تساوی در دیدار آخر نیز صعود خود را قطعی کنند. سرانجام در دیدارهای آخر گروه در حالی که انگلیس با گل های آلن شیرر و مایکل اوون در مقابل تک گل کریستین چیوو با نتیجه 2-1 از رومانی پیش بود، کامبک رومانی در دقیقه 89 از روی نقطه پنالتی تکمیل تا یک شگفتی بزرگ خلق شود. دورینل مونتیانو و لونل گانئا گل های رومانی را زدند. در بازی همزمان نیز سرجیو کونسیسائو بهترین شب فوتبالی خود را رقم زد و در مقابل آلمان و اولیور کان هتریک کرد تا پرتغال 3-0 آلمان را شکست دهد و با امتیازات کامل راهی مرحله بعدی شود.
در گروه 2، بلژیک، ایتالیا، سوئد و ترکیه حضور داشتند. ایتالیا پس از اینکه مجوز حضور در یورو 92 را پیدا نکرد و در یورو 96 از مرحله گروهی صعود نکرد با دینو زوف در راس هدایتش و حضور نسل جدیدی در پی بزرگی بود. ترکیبی از بازیکنان با تجربه همچون پائولو مالدینی، آنتونیو کونته و دیمیتریو آلبرتینی در مقابل بازیکنانی که طی چند سال اخیر در فوتبال ایتالیا چهره شده بودند یعنی الساندرو نستا، فابیو کاناوارو، الساندرو دل پیرو، فرانچسکو توتی، کریستین ویری و جانلوکا زامبروتا تیمی قدر را راهی مسابقات کرد در حالی که جانلوییجی بوفون دروازه بان اول آتزوری در آستانه مسابقات با شکستگی دست مواجه شد و از لیست خط خورد تا شانس به فرانچسکو تولدو رو کند. بلژیک با هدایت روبرت واسیژ و بازیکنانی همچون مارک ویلموتس (مربی فعلی)، بارت گور، امیل و امبو امپنزا و لوک نیلیس راهی مسابقات شده بود. سوئد با ترکیب دو نفره لارس لاگربک و تامی سودربرگ و بازیکنانی چون پاتریک آندرسون، مگنوس هدمن، اولف ملبرگ، فردریک لیونبرگ، هنریک لارسن، کنت آندرسون و مارکوس آلباک حضور داشت و ترکیه با هدایت مصطفی دنیزلی برای دومین بار متوالی حضور در مسابقات را تجربه می کرد. روشتو رچبر، آلپای اوزالان، فاتح آکیل، توگای کریم اوعلو، امره بلوز اوعلو، اوکان بوروک، هاکان شوکور، عارف اردم و امیت داوالا از جمله بازیکنان سرشناس ترکیه در آن دوره از مسابقات بودند. ابتدا بلژیک با گل های بارت گور و امیل امپنزا با نتیجه 2-1 سوئد را شکست داد. یوهان میالبی تک گل سوئد را زد. سپس ایتالیا با گل های آنتونیو کونته و فیلیپو اینزاگی در مقابل تک گل اوکان بوروک از سد ترکیه عبور کرد. در دیدارهای دوم ایتالیا با گل های فرانچسکو توتی و استفانو فیوره از سد بلژیک عبور کرد. دیدار سوئد و ترکیه نیز با تساوی بدون گل خاتمه یافت. ایتالیا در دیدار سوم خود نیز با گل های لوئیجی دی بیاجو و الساندرو دل پیرو در مقابل تک گل هنریک لارسن سوئد را شکست داد تا با امتیازات کامل صعود کند و ترکیه با دو گل هاکان شوکر در عین ناباوری بلژیک میزبان را شکست داد تا به عنوان تیم دوم صعود کند.
در گروه 3، اسپانیا، یوگوسلاوی، نروژ و اسلوونی حضور داشتند. اسپانیا با هدایت خوزه آنتونیو کاماچو و بازیکنانی همچون سانتیاگو کانیزارس، پپ گواردیولا، فرناندو ایه رو، رائول گونزالس، گایرکا مندیتا، خوان کارلوس والرون، آلفونسو پرز، ایوان الگرا و خوزبا اچه بریا یک تیم دوست داشتنی را راهی مسابقات کرد. ایکر کاسیاس جوان اولین دوره حضورش در تاریخ یورو را در این مسابقات تجربه کرد. یوگوسلاوی با هدایت وویادین بوشکوف و با بازیکنان معروفی همچون دیان استانکوویچ، ولادیمیر یوگوویچ، سینیشا میهایلوویچ، دراگان استویکوویچ، ساوو میلوشویچ و ماتیا کژمان در مسابقات حضور یافت. نروژ در اولین و تنها دوره حضورش در تاریخ یورو نیلس یوهان سمب را در راس هدایت خود می دید. نروژ که بهترین سال های تاریخ فوتبالش را تجربه می کرد با بازیکنانی همچون هنینگ برگ، استاله سولباکن، یان آرنه ریسه، اریک باکه و حضور توره آندره فلو، اوله گونار سولسشر و جان کارو در خط حمله اش در پی خلق شگفتی بود. اسلوونی نیز در اولین دوره حضورش با هدایت سرکو کاتانچ و ستاره ای همچون زلاتکو زاهوویچ، قصد داشت معادلات صعود را بر هم زند. ابتدا نروژ در عین ناباوری با گل استفان آیورسن از سد اسپانیا عبور کرد، اما این تنها برد و تنها گل نروژ در تاریخ یورو بود. دیدار جذاب یوگوسلاوی و اسلوونی نیز با تساوی 3-3 خاتمه یافت. ساوو میلوشویچ (2) و لیوبینکو درولویچ برای یوگوسلاوی و زلاتکو زاهوویچ (2) و میران پاولین برای اسلوونی گلزنی کردند. سپس اسپانیا با گل های رائول گونزالس و خوزبا اچه بریا با نتیجه 2-1 از سد اسلوونی عبور کرد. زلاتکو زاهوویچ تک گل اسلوونی را زد. یوگوسلاوی نیز با تک گل ساوو میلوشویچ از سد نروژ عبور کرد. دیدار دو تیم اسلوونی و نروژ با تساوی بدون گل خاتمه یافت و اسپانیا فقط با پیروزی در دیدار همزمان می توانست صعود کند. در حالی که این دیدار با تساوی 3-3 پیگیری می شد، گایزکا مندیتا در دقیقه 4+90 گل برتری اسپانیا را از روی نقطه پنالتی زد تا اسپانیا به عنوان تیم اول و یوگوسلاوی به عنوان تیم دوم صعود کند. آلفونسو پرز (2) و پدرو مونیتیس گل های دیگر اسپانیا و ساوو میلوشویچ، دیان گووداریکا و اسلوبودان کوملینوویچ گل های یوگوسلاوی را زدند.
در گروه 4، هلند، فرانسه، جمهوری چک و دانمارک حضور داشتند که گروه سختی بود. هلند میزبان با هدایت فرانک ریکارد ستاره سابقش و با حضور بازیکنان بزرگی همچون ادوین فان در سار، یاپ استام، فرانک و رونالد دی بوئر، پاتریک کلایورت، بودوین زندن، ادگار داویدز، کلرنس سیدورف، دنیس برگ کمپ، مارک اوورمارس و روی ماکای به عنوان شانس اول قهرمانی در کنار فرانسه قدم به مسابقات گذاشت. فرانسه به عنوان قهرمان جام جهانی 1998، این بار روژه لمه را سرمربی خود می دید. تیم با همان ستارگان جام جهانی 98 از جمله فابین بارتز، لورن بلان، مارسل دسایی، بیسنته لیزارازو، لیلیان تورام، دیدیه دشام، یوری ژورکائف، کریستوف دوگاری، پاتریک ویرا، زین الدین زیدان، روبرت پیرس، امانوئل پتی، دیوید ترزگه و تیری آنری و البته نیکولاس آنلکا و سیلوین ویلتورد قدم به مسابقات گذاشته بود. جمهوری چک نایب قهرمان دوره گذشته مسابقات و تیمی که مرحله گروهی را با امتیازات کامل سپری کرده بود با سرمربیگری یوزف چووانتس و بازیکنانی همچون پاول سرنیچک، توماس رپکا، پاول ندود، یان کولر، پاول کوکا، توماس روزیتسکی، کارل پوبورسکی، ولادیمیر اسمیچر و پاتریک برگر راهی مسابقات شد و سرانجام دانمارک با هدایت بو یوهانسون سوئدی و با بازیکنانی همچون پتر اشمایکل، مارتین لارسن، استیگ توفتینگ، مارتین یورگنسن، یسپر گرونشر، ابه ساند، توماس گراوسن، توماس هلوگ و یان دال توماس قدم به مسابقات گذاشت. ابتدا فرانسه با گل های لورن بلان، تیری آنری و سیلوین ویلتورد با سه گل دانمارک را در هم کوبید. سپس هلند با تک گل دیرهنگام فرانک دی بوئر از روی نقطه پنالتی از سد چک عبور کرد. در دیدارهای دوم فرانسه با گل های تیری آنری و یوری ژورکائف در مقابل تک گل کارل پوبورسکی از سد چک عبور کرد و هلند نیز با گل های پاتریک کلایورت، رونالد دی بوئر و بودوین زندن با سه گل دانمارک را در هم کوبید تا تکلیف دو تیم صعود کننده گروه قبل از بازی های سوم مشخص شود. در دیدار تشریفاتی چک و دانمارک، جمهوری چک با دو گل ولادیمیر اسمیچر از سد دانمارک عبور کرد و سوم شد. دیدار صدرنشینی میان هلند و فرانسه را هلند برد. در یک دیدار جذاب و دیدنی هلند با نتیجه 3-2 و با گل های پاتریک کلایورت، فرانک دی بوئر و بودوین زندن در مقابل دو گل کریستوف دوگاری و دیوید ترزگه از سد فرانسه عبور کرد و تیم اول گروه شد.
ادامه دارد ....
تاریخچه یورو در دوره های گذشته را اینجا مشاهده نمایید.
تاریخ سازان یورو را اینجا بخوانید.