طرفداری- کشور هائیتی را می توان ماکت کوچکی از فرانسه در قلب قاره آمریکای شمالی دانست اما اینکه تیم ملی فوتبال هائیتی نیز ماکت کوچکی از فوتبال فرانسه باشد یا خیر، پرسشی است که یافتن پاسخ برایش دشوار خواهد بود.
القاب تیم ملی هائیتی
چه لقب تیم ملی فوتبال هائیتی ، «بمب ها» باشد و یا «آبی و قرمزها» و یا «دو رنگه ها»، هرگز فوتبال این کشور نتوانسته حتی در سطح قاره ای و رقابت های ملی یا باشگاهی کونکاکاف خودی نشان بدهد.
تاریخچه تیم ملی هائیتی
فدراسیون فوتبال هائیتی از سال 1934 عضو فیفا، از سال 1961 عضو کونکاکاف و از سال 1978 نیز در عضویت اتحادیه فوتبال کارائیب (CFU) قرار دارد. دقت به همین سال های عضویت فدراسیون فوتبال هائیتی در فیفا نشان می دهد که بر خلاف تصور، فوتبال در این کشور از قدمت بالایی برخوردار بوده که شاید بتوان اصلی ترین دلیل آن را سیطره فرانسوی ها بر هائیتی دانست.
شاید برایتان جالب توجه باشد که هائیتی حتی زودتر از ایران توانست جواز حضور در مرحله نهایی جام جهانی را بگیرد. هائیتی در آخرین دور از بازی های مقدماتی برای راهیابی به جام جهانی 1970 مقابل السالوادور در پلی آف شکست خورد و نتوانست به جام جهانی 1970 برسد.
تنها حضور هائیتی در جام جهانی، به سال 1974 باز می گردد که آنها با 3 غول آن تورنمنت یعنی آرژانتین، ایتالیا و لهستان هم گروه شده و با 3 شکست، از مرحله گروهی جام جهانی 1974 کنار رفتند. می توان سال های دهه 1970 میلادی را سال های طلایی فوتبال هائیتی دانست که آنها پس از مکزیک و کاستاریکا تبدیل به سومین تیم برتر منطقه کونکاکاف در این دهه شدند در حالی که هنوز فوتبال در ایالات متحده آمریکا به مرز حرفه ای گری نرسیده بود.
آنتون تاسی سر مربی تیم ملی هائیتی که اصلیت فرانسوی داشت، بهترین سال های فوتبالی این کشور را رقم زد. تاسی در 6 مقطع متفاوت از اواخر دهه 50 میلادی تا اوایل دهه 80 میلادی، روی نیمکت تیم ملی هائیتی نشست و در شرایطی، این تیم را در جام جهانی هدایت نمود که اغلب بازیکنان هائیتی دارای اصلیت فرانسوی بودند. در اولین بازی تاریخ فوتبال هائیتی در مرحله پایانی جام جهانی، آنها ابتدا با گل امانوئل سانون در اوایل نیمه دوم از تیم مدعی ایتالیا پیش افتادند تا دروازه دینو زوف پس از 1143 دقیقه در بازی های ملی گشوده شود هر چند که هائیتی در نهایت با حساب 3-1 شکست خورد.
تیم ملی هائیتی یک سال پیش از آن در رقابت های قهرمانی منطقه کونکاکاف موسوم به «گلد کاپ یا جام طلایی» نیز برای اولین و آخرین بار به قهرمانی دست یافته بود و جالب اینکه در دوره بعد نیز به مقام نایب قهرمانی گلد کاپ 1977 رسید ولی پس از آن، بهترین رتبه هائیتی در این تورنمنت، مقام ششمی بوده که در سال های 1981 و 2015 حاصل شده است. به طور کلی یک قهرمانی و دو نایب قهرمانی برای هائیتی در رقابت های گلد کاپ در دهه 70 میلادی ثبت شد. هائیتی در دو دوره اخیر «جام کارائیب» نیز به مقام سومی رسید.
پس از سپری شدن سال های طلایی فوتبال هائیتی در دهه 70 میلادی، این کشور چندین سال اسیر بی ثباتی های سیاسی شد و حتی بسیاری از بازی های خانگی هائیتی در خارج از خاک این کشور و در میامی فلوریدا برگزار گردید. هائیتی از آن به بعد نتوانست جواز صعود به جام جهانی را به دست بیاورد و تنها افتخار قابل ذکر برای فوتبال این کشور، قهرمانی در جام کارائیب 2007 بود. آخرین باری که نام هائیتی در تیتر اول خبرها قرار گرفت، به زلزله مهیب 2010 در این کشور باز می گردد که تلفات جانی و مالی بسیاری به همراه داشت. شاید برایتان جالب باشد که بدانید حدود 30 تن از اهالی فوتبال این کشور در زلزله کشته شدند و 20 نفر دیگر نیز در زیر آوارها مدفون ماندند.
البته فوتبال در هائیتی پس از این زلزله وحشتناک نمُرد و تیم ملی هائیتی یا همان «دو رنگه ها» در مرحله مقدماتی جام جهانی 2014 حضور یافتند هر چند که خیلی زود توسط آنتیگوا و باربودا حذف شدند.
هائیتی در سال های اخیر با انجام دو بازی دوستانه مقابل اسپانیا و ایتالیا، دوباره بر سر زبان ها افتاد. اکنون به مناسبت صدمین سالگرد تأسیس کنفدراسیون فوتبال در قاره آمریکا، رقابت های کوپا آمریکا 2016 به میزبانی کشور ایالات متحده آمریکا برگزار خواهد شد که تیم ملی هائیتی نیز یکی از 16 تیم حاضر در این تورنمنت خواهد بود. هائیتی با پیروزی 1-0 مقابل ترینیداد و توباگو در «پلی آف»، راهی کوپا آمریکا 2016 شد. «بمب ها» باید پیش از حضور در این تورنمنت، یک بازی دوستانه را مقابل کلمبیا برگزار کنند.
لباس تیم ملی هائیتی
رنگ لباس تیم ملی فوتبال هائیتی به تأسی از پرچم این کشور، آبی و قرمز است. البته رنگ های آبی و قرمز به تناوب در بازی های خانگی و خارج از خانه در پیراهن، شرت ورزشی و جوراب ورزشی این تیم مشاهده می گردد. کمپانی کلمبیایی تأمین کننده البسه تیم ملی فوتبال هائیتی، از لحاظ شهرت و اعتبار چندان در رتبه بالایی قرار ندارد.
مربیان تیم ملی هائیتی
اغلب مربی های ادوار مختلف تیم ملی فوتبال هائیتی دارای ملیت یا اصلیت فرانسوی بودند که موفق ترین آنها آنتون تاسی می باشد.
به جز او، چهره های سرشناسی همچون سپ پیونتک آلمانی و ادسون تاوارز برزیلی سرمربی سابق سپاهان نیز سابقه حضور روی نیمکت هائیتی را دارند. فدراسیون فوتبال هائیتی پس از سال های بی اعتمادی به مربیان فرانسوی از سال 2000 به بعد، طی دو سال اخیر از دو مربی فرانسوی متفاوت استفاده کرده است. پاتریس نِوو مربی 62 ساله فرانسوی کنونی تیم ملی هائیتی می باشد که سابقه حضور در تیم های ملی نیجر، گینه، جمهوری دموکراتیک کنگو و موریتانی را به عنوان سرمربی دارد. وی جانشین هم وطن خود یعنی مارک کولات شد که چهره ای به مراتب شناخته شده تر در فوتبال داخلی فرانسه محسوب می شد.
لیست تیم ملی هائیتی در کوپا آمریکا 2016
دروازه بان ها:
جانی پلاسید (ریمس)- کاپیتان
استیوارد کیوس (مینسوتا یونایتد)
لوئیز اودِلوس (آیژل نوا)
مدافعان:
ژان آلسنات (وولونتاری)
مشاک ژروم (آرمادا)
ژودلین آوسکا (اتلتیکو اروگویه)
رژینال ژورو (استاندارد لیژ)
کیم یاگی (آرارو)
الکس کریستین (ویلا پرتغال)
رومن ژنِووآ (نیس)
استفان لامبزه (آکادمی پاریس سن ژرمن)
هافبک ها:
ژان الکساندر (فورت استرایکرز)
پاسکال میلیِن (آرمادا)
جیمز مارسلین (کارولینا)
سونی نورد (موهون باگان)
کوین لافرانس (چوربری)
ماکس هیلایره (شوله)
مهاجمان:
ویلد-دونالد گوریه (ویسلا کراکوف)
ژان-اوده موریس (سایی گون)
کرفنس بلفورت (ترابزون 1461)
جف لوئی (کائن)
داکنز نازون (لاوال)
نکته: سرمربی هائیتی در لیست اولیه خود برای حضور در کوپا آمریکا 2016 از 40 بازیکن دعوت به عمل آورد ولی در ادامه مجبور به خط زدن 17 بازیکن شد که مهم ترین بازیکنان خط خورده از لیست هائیتی عبارتند از:
ژان-ژاک پیر (پاریس)، فرانتز برتین (مومبایی سیتی)، سباستین توریه (سن آنتونیو)، هروه بازیله (کائن)، کارلنس آرکوس (تروا)
نکته: از 23 بازیکن هائیتی در کوپا آمریکا 2016، فقط دروازه بان سوم این تیم در لیگ هائیتی حضور دارد و 6 بازیکن از فوتبال فرانسه و 6 بازیکن نیز از فوتبال آمریکا در این تیم عضو می باشند هر چند که اغلب آنها در لیگ های پایین تر فرانسه یا آمریکا بازی می کنند.
بازیکنان کلیدی تیم ملی هائیتی
جانی پلاسید (ریمس)- کاپیتان و دروازه بان اصلی
ژان الکساندر (فورت استرایکرز)
پاسکال میلیِن (آرمادا)
جیمز مارسلین (کارولینا)
ژان الکساندر (فورت استرایکرز)
پاسکال میلیِن (آرمادا)
ویلد-دونالد گوریه (ویسلا کراکوف)
کرفنس بلفورت (ترابزون 1461)
رکورداران تیم ملی هائیتی
امانوئل سانون با 100 بازی ملی و 47 گل زده، هم رکورد بیشترین تعداد بازی ملی و هم رکورد بیشترین تعداد گل زده برای تیم ملی هائیتی را در اختیار خود دارد.