این بخش از مطلب به باشگاه فوتبال بارسلونا اختصاص دارد و شما عزیزان می توانید قسمت قبلی این مطلب را از برچسب سری مقالات تجارت فوتبال در انتهای مقاله، دنبال کنید.
حمایت مالی (اسپانسرشیپ) یکی دیگر از منابع درآمد بارسلونا محسوب می شود. نایکی و هواپیمایی قطر بزرگترین حامیان مالی بارسلونا محسوب می شوند. از دیگر شرکت های حامی می توان به خودرو ساز آلمانی آئودی، موسسه مالی واقع بارسلونا لا کایسیا، شرکت تولید نوشیدنی دام واقع در کاتالونیا و شرکت تولید لوازم خانگی ترکیه ای، بکو اشاره نمود. هر کدام از این توافق نامه ها می توانند شرایط و ویژگی های متفاوتی داشته باشند: به طور مثال دام، درپس زمینه ی کنفرانس های خبری به چشم می خورد، در حالیکه نام بکو بر روی آستین لباس های تیم دیده می شود و هر فصل هم آئودی به صورت عمومی به هرکدام از بازیکنان تیم کلید یکی از ماشین های اختصاصی خود را قرار می دهد.
بارسلونا در زمینه ی دریافت حمایت مالی بر روی پیراهن تیم روند جالبی داشته است. برای مدتی بیش از هر باشگاه مطرح اروپایی، بارسلونا برای درج نام حامی مالی بر روی پیراهن خود مقاومت کرده است. در سال 2006 ، به عنوان قسمتی از برنامه های بنیاد بارسلونا ، بالاخره به بارسلونا با درج نامی بر روی پیراهن باشگاه رضایت داد. البته این قرارداد در جهتی بی سابقه ای انجام شد و براساس آن بارسلونا خود را موظف به اهدای سالیانه 1.5 میلیون یورو به یونیسف کرد. همچنین بازیکنان تیم برای انجام تبلیغ در راستای خیرخواهانه این موسسه خیریه، توسط باشگاه تشویق شدند. در تابستان سال 2011 ، بارسلونا با دریافت مبلغ 165 میلیون برای پنج سال که رکوردی در این زمینه محسوب می شود، تصمیم به استفاده از نام بنیاد قطر که از پروژه های خیرخواهانه در زمینه آموزش، تحقیق و توسعه اجتماعی در خاور میانه حمایت مالی مالی می نماید، گرفت. براساس این قرارداد، آرم یونیسف به قسمت پشت پیراهن تیم منتقل شده و همچنان بارسلونا خود را متعهد به پرداخت مبلغ 1.5 میلیون یورو به این نهاد می داند. این قرارداد البته با مقاومت برخی از هواداران و ذینفعان مواجه شد. بازیکن فقید و مربی سابق بارسلونا، یوهان کرایوف، با انتقاد از این قرارداد از آن با تعبیر "مبتذل" یاد کرد. در همین راستا، هزاران نفر از هواداران هم با امضای دادخواستی خواستار لغو این قرارداد شدند. فاووس در این زمینه می گوید:
این کار به معنای داشتن یک مدل تجاری با دوام است. ما نمی توانیم به صورت دائم در حال ضرر دادن باشیم و باید از شر بدهی ها خلاص شویم.
در سال 2013 ، بارسلونا با قرارداد پیشنهادی بنیاد قطر موافقت نمود و قراردادی سه ساله را امضا نمود که براساس آن سالیانه 40 میلیون یورو به حساب باشگاه واریز می شود و برای اولین بار یک نام تجاری بر روی پیراهن بارسلونا جا گرفت. بارسلونا همچنین از طریق فعالیت های تجاری بازیکنان هم درآمدزایی می کند. رائول سانهی، مدیر سازمان فوتبال بارسلونا در این مورد این طور می گوید:
ما در مورد قرارداد های جمعی ای صحبت می کنیم که تعداد 5 بازیکن یا بیشتر در آن کمپین شرکت می نمایند. در این مورد، 100 درصد مبلغ پرداخت شده به حساب باشگاه پرداخت می شود. وقتی تعداد یک تا چهار بازیکن ما در کمپین تبلیغاتی حضور داشته باشند تا برند مشخصی را تبلیغ نمایند، بارسلونا تنها در صورتیکه بازیکن به صورت مشخص از وابستگی خود به بارسلونا استفاده نماید، مبلغی دریافت می نماید. به طور مثال، استفاده از متنی مرتبط با بارسلونا در تبلیغ و یا پوشیدن لباس بارسلونا. در این صورت، شرکت تبلیغاتی موظف به امضای قرارداد با باشگاه خواهد بود و ما هم در مورد سهم خود با آنها مذاکره می کنیم. از نظر ما دریافت 50% سهم در این نوع قرارداد ها منطقی به نظر می رسد.
درآمد های دیجیتال
بارسلونا به تکنولوژی های دیجیتال به عنوان منبع افزایش درآمد می نگرد. دیداس لی، یکی از هیئت مدیره و مدیر تکنولوژی بارسلونا در این مورد این گونه می گوید:
ما سیاست سه مرحله ای در این زمینه داریم: جذب مخاطب، سرگرم کردن مخاطب و سپس درآمدزایی از مخاطب
کسب درآمد از طرق مختلفی میسر می شود که از آن ها می توان به دریافت حق بهره برداری از نام باشگاه برای بازی ها و نرم افزار ها، دریافت حمایت مالی از طرف شرکت ها تکنولوژی و توزیع محتوا اشاره نمود.
لی می افزاید:
پنج سال پیش، درآمد باشگاه از طریق منابع دیجیتال، حدود 5 میلیون یورو بود ولی امروز این عدد به 30 میلیون یورو در سال افزایش یافته است.
شبکه های اجتماعی مورد توجه اصلی قرار گرفته است. بارسلونا یکی از بزرگترین شبکه های طرفداری در شبکه های اجتماعی را بنا نهاده است.
گزارش می شود بارسلونا بیش از 182 میلیون دنبال کننده در مجموع بر روی شبکه های اجتماعی داشته باشد که از این میزان 82 میلیون دنبال کننده در فیس بوک، 15 میلیون بر روی توئیتر و تقریبا 14 میلیون هم در اینستاگرام دنبال کننده دارد. پنج کشوری که بیشترین حامیان فیس بوکی بارسلونا در آن قراردارند به ترتیب اندونزی (با تقریبا 9 میلیون)، مکزیک (با بیش از 5 میلیون )، برزیل (با حدود 5 میلیون)، هندوستان ( با 3 میلیون) و ایالات متحده آمریکا ( با حدود 3 میلیون) می باشند. خدمت رسانی به مخاطبین جهانی از جنبه های مختلفی حائز اهمیت بوده است.
عکس شماره 7a: تعداد هواداران تیم های مطرح فوتبال دنیا در فیس بوک از 2009 تا 2012
لی در این مورد می گوید:
اگر شما می خواهین در چین حامی مالی جذب کنید و بتوانید بر روی Weibo (وب سایتی برای نمایش به تفکیک جغرافیایی) حضور جمع بزرگی از هواداران را در آن منطقه نشان دهید ، در آن صورت قانع کردن شریک تجاری به مراتب آسان تر خواهد شد.
بازیکنان بارسلونا روی هم رفته بیش از 338 میلیون هوادار و دنبال کننده بر روی شبکه های اجتماعی دارند. در سال 2011 وقتی لیونل مسی به عضویت فیس بوک درآمد، در همان 7 ساعت اولیه بیش از هفت میلیون دنبال کننده جذب نمود که بیش از تعداد دنبال کننده ستاره سویسی و مطرح دنیای تنیسی، راجر فدرر با 6.7 میلیون دنبال کننده بود. در سال 2015 مسی با بیش از 78 میلیون هوادار در فیس بوک و علی رغم عقب ماندن از کریستیانو رونالدو با 100 میلیون هوادار، یکی از محبوب ترین شخصیت ها در جهان محسوب می شود. وب سایت باشگاه هم با در نظر گرفتن مخاطب در قسمت های مختلف دنیا طراحی شده است. لی در این زمینه این طور توضیح می دهد:
اینطور نیست که ما تنها مطالب خود را به 9 زبان مختلف ترجمه کنیم. بلکه ما برای هر منطقه وب سایتی محلی طراحی کرده ایم. وب سایت چینی ما، مختص هواداران چینی طراحی شده است. ما مصاحبه ای از یک تنیس باز کاتالانی دز این وب سایت قرار نمی دهیم به این خاطر که برای هیچ کس مطلب جذابی محسوب نمی شود. به جای آن با برنده ی مدال طلای تنیس روی میز مصاحبه می کنیم. محتوایی مناسب خوانندگان هر منطقه تولید می نماییم.
عکس شماره 7b: روند افزایش تعداد طرفداران بارسلونا در شبکه های اجتماعی از 2009 تا 2014
دستمزد بازیکنان
برای بارسلونا، دستمزد بازیکنان مهم ترین بخش از هزینه ها محسوب می گردد. باشگاه جزو باشگاهایی که بیشترین دستمزد را پرداخت می نمایند، قراردارد. بر طبق گزارشات در سال 2014، بارسلونا به صورت متوسط به هریک از بازیکنانشسالیانه مبلغ 6.9 میلیون یورو (یا 130 هزار یورو به صورت هفتگی) دستمزد پرداخت می نماید. این مبلغ تنها اندکی کمتر از منچستر سیتی ای می باشد که با پرداخت متوسط 7.5 میلیون یورو به ازای هر بازیکن و رئال مادرید با متوسط پرداختی 7 میلیون یورو، بیشترین هزینه کنندگان در این زمینه محسوب می شوند.
فاووس در این زمینه می گوید:
تیم برنده، تیمی است که دستمزد بیشتری پرداخت می نماید ، نه آن تیمی که بیشترین هزینه را بابت نقل وانتقالات پرداخت می نماید.
رائول سانهی ، مدیر سازمان فوتبال بارسلونا، ساختار پرداخت دستمزد باشگاه را اینطور توضیح می دهد:
حدود 60 درصد از دستمزد ها به صورت ثابت است. اگر بازیکن برای حضور در تیم اول آماده باشد و مصدوم نباشد، 10 درصد دیگر به رقم ثابت اضافه می شود. اگر تیم به سطح مشخصی از موفقیت در لیگ قهرمان دست پیدا کند، ما 10 درصد دیگر هم به آن اضافه می نماییم. بیست درصد پایانی را برای قهرمانی در جام ها کنار می گذاریم. خصوصا قهرمانی در لیگ قهرمانان اروپا.
هزینه انتقال بازیکنان
اگرچه بارسلونا به خاطر داشتن آکادمی بازیکن سازی اش به شهرت رسیده، در یک سال عادی، مبلغ بیشتری را نسبت به فروش بازیکنان، صرف خرید بازیکنان جدید می نماید.
عکس 8a: برجسته ترین نقل و انتقالات در باشگاه فوتبال بارسلونا از فصل 2007-2006 تا ژوئن 2015
عکس شماره 8b: درآمدها و هزینه های باشگاه فوتبال بارسلونا از نقل و انتقالات بازیکنان از 2006 تا 2014
فصل 2013-2014 هم در این زمینه سال متفاوتی محسوب نمی شد. بارسلونا بیش از 56 میلیون برای جذب بازیکنان جدید هزینه پرداخت نمود. فاووس می گوید:
قرارداد انتقال بازیکنان طی مدت قرارداد مستهلک می شود. به طور مثال اگر ما 40 میلیون یورو برای در اختیار گرفتن یک بازیکن برای مدت 5 سال پرداخت کنیم ، این بازیکن هر ساله 8 میلیون یورو مستهلک می شود. لذا ما باید در زمینه نقل انتقال بازیکنان با دقت بالایی عمل نماییم. این امری ضروری برای سلامت مالی باشگاه به شمار می آید و ما نیازی به 20 فوق ستاره در جمع بازیکنمان نداریم. حتی با در اختیار داشتن یک تیم خوب، ما دائما محتاج سرمایه گذاری بر روی چهره های جدید هستیم.
عکس شماره 9a: درآمدها و هزینه های باشگاه های مطرح فوتبال از نقل و انتقالات بازیکنان از 2006 تا 2014
عکس شماره 9b: پنج انتقال بزرگ باشگاه های مطرح اروپا از سال 2006 تا 2014
دیگر هزینه ها
هزینه های عملیاتی بارسلونا در فصل 2013-2014 به رقم 86 میلیون یورو رسید. هزینه های غیرمربوط به بازیکنان هم به رقم قابل توجه 31 میلیون یورو رسیده است. (باشگاه 300 کارمند تمام وقت و حدود 1000 کارمند پاره وقت داشته است.) فاووس این طور بیان می کند:
ما "فراتر از یک باشگاه" هستیم و این مسئولیت های مخصوص به خودش را دارد. به عنوان مثال، مبالغ قابل توجهی در دیگر ورزش ها هزینه می کنیم. ورزش هایی حرفه ای چون بسکتبال، هندبال، هاکی و تعداد زیادی دیگر تیم غیرحرفه ای. ما هر ساله 40 میلیون یورو از این بابت از دست می دهیم.
هیچ باشگاهی طراز اول دیگری در اروپا به این بزرگی در دیگر ورزش ها سرمایه گذاری نمی کند.
لامسیا: پرورش بازیکنانی در سطح جهانی |
اولین رئیس منتخب بارسلونا (از طریق انتخابات)، لوییس فیلیپ نونز، لامسیا، آکادمی جوانان باشگاه را در سال 1979 افتتحاح نمود. ایده ای که به موفقیت بسیار دست پیدا نمود. درفصل 2008-2009 ،اولین فصلی که بارسلونا موفق به کسب سه گانه شد، هفت نفر از 11 نفر اصلی را بازیکنانی تشکیل می دادند که در لامسیا پرورش یافته بودند. هنوز هم آکادمی جوانان باشگاه تاثیر چشمگیری بر تیم اصلی دارد. همانطور که در شکل زیر هم مشاهد می شود نیمی از از اعضای تیم اول بارسلونا از محصولات آکادمی جوانان بوده و این درحالی است که آمار دیگر تیم های مطرح اروپایی در این زمینه به هیچ وجه قابل مقایسه با بارسلونا نمی باشد. در حقیقت، هیچ کدام از رقبای اصلی بارسلونا از آکادمی جوانانی در مقیاس و کیفیت لامسیا برخوردار نیستند.لامسیایی که با بودجه سالانه 30 میلیون یورو اداره می شود و نگاه ویژه ای به استعداد های محلی دارد و در نتیجه سه چهارم بازیکنان آن از اهالی کاتالونیا بوده اند.
عکس 10a: تیم اول باشگاه فوتبال بارسلونا در ژوئن 2015 و ارزش آنها در بازار
عکس 10b: بازیکنان باشگاه فوتبال بارسلونا که در لاماسیا پرورش یافته و به تیم اول رسیده اند