طرفداری- فرزاد خانلو ملی پوش تیم ملی کاتای ایران که به همراه این تیم برای اولین بار موفق به کسب مقام قهرمانی آسیا شد و در لیگ جهانی این رشته نیز چندین مدال طلا، نقره و برنز دارد در اولین قسمت چالش سربازی و ورزشکاران میهمان ما بود. پاسخ این قهرمان تیم ملی به سوالات ما را در ادامه می توانید بخوانید:
طرفداری: به نظرتان سربازی چه تاثیری در زندگی و ورزش حرفه ای می تواند داشته باشد؟
مهم ترین تاثیر سربازی مربوط به دوره آموزشی می باشد که باعث دوری ورزشکاران حرفه ای از تمرین می شود. در این دوره با توجه به دوری کامل از تمرینات بدن دچار افت می شود و در بعضی رشته ها که نفرات مدعی زیاد هستند و فاصله بین ورزشکاران بسیار کم است یک بازیکن به راحتی امکان دارد جایگاه اصلی خود در تیم ملی را از دست بدهد.
طرفداری: آیا تاثیرات سربازی در همه رشته های ورزشی یکسان است؟ برای مثال در مقایسه کشتی و فوتبال.
به طور کلی در فوتبال اوضاع با سایر رشته ها متفاوت است و به عقیده من بازیکنان این رشته شرایط مطلوب تری نسبت به ورزشکاران سایر رشته ها دارند چرا که می توانند ضمن حضور در تیم های نظامی با کیفیت از شرایط مالی خوبی نیز برخوردار باشند و از این بابت تفاوت چندانی با دوره های قبل از سربازی شان نداشته باشند. در رشته ما نیز زمانی تیم مقاومت به عنوان یک تیم نظامی وجود داشت که ورزشکاران می توانستند دوره خدمت سربازی خود را در آن تیم سپری کنند که البته از لحاظ مالی شرایط فوتبال را نداشت و هزینه های مالی در طول دو سال بر عهده خود بازیکن بود و دریافتی خاصی به وی تعلق نمی گرفت که البته دیگر این تیم وجود ندارد.
طرفداری: به نظر شما مهم ترین مشکل شیوه فعلی سربازی چیست؟
نبود کارشناسی دقیق در این زمینه مشکل فعلی ماست. با توجه به تصویت قانون سرباز قهرمان عده ای از ورزشکاران که شامل این قانون می شوند می توانند از مزایای آن بهره مند شوند ولی بسیاری از ورزشکاران دیگر با توجه به عدم کارشناسی مناسب از آن باز می مانند. برای مثال ما برای اولین بار در تاریخ رشته خودمان به مدال طلا دست یافتیم و این یک موفقیت بزرگ بود. یا برای مثال معیار در رشته ما بازی های جهانی است که هر دو سال یک بار برگزار می شود و این شرایط را بسیار دشوار کرده است. یک مورد مهم دیگر، فرصت هایی است که در برخی مقاطع بدست می آید تا ورزشکاران به تیم های خارجی بپیوندند اما مشکل سربازی مانع از این کار می شود و این فرصت های طلایی به راحتی از دست می روند.
طرفداری: راهکارهایی که اکنون ورزشکاران برای حل مشکل سربازی انجام می دهند؟ ادامه تحصیل؟ حضور در تیم نظامی.
حضور در تیم های نظامی راهکار خوبی است ولی در همه رشته ها این شرایط وجود ندارد، ادامه تحصیل نیز یک حالت موقت دارد و همیشگی نیست. به عقیده من می توان با رکوردی کردن قانون سرباز قهرمان این وضعیت را برای ورزشکارانی که برای اولین بار در تاریخ رشته خود مدال هایی را به دست می آورند را شامل این قانون کرد. یا مثلا می توان دوره آموزشی را برای ورزشکاران تخفیف در نظر گرفت تا آنها دور از تمرین و جو ورزش قرار نگیرند.
طرفداری: آیا ورزشکاری را به یاد دارید که سربازی باعث شد ورزش حرفه ای رو کنار بگذارد؟
بله یکی از دوستان من که تکواندو کار حرفه ای بود و در ابتدای راه مطرح شدن قرار داشت، به دلیل درگیر شدن با مساله سربازی به کلی از میادین دور ماند و دیگر نتوانست به سطح حرفه ای رشته اش بازگردد.
طرفداری: اگر دوسال به تیم نظامی نمی رفتید به جای آن چه کاری انجام می دادید؟
البته در حال حاضر در رشته ما تیم نظامی وجود ندارد که در آن مشغول شویم ولی به طور کلی با کمی کارشناسی بهتر این قانون و قانون سرباز قهرمان می تواند بازده بهتری داشته باشد.
طرفداری: آیا ورزشکارانی که در حال خدمت سربازی هستند می توانند برای مسابقات از کشور خارج شوند؟
بله در حال حاضر مشکلی از این بابت وجود ندارد و با تعامل سازمان نظام وظیفه و فدراسیون های مربوطه، ملی پوشان که سرباز هستند می توانند به بازی های خارج از کشور اعزام شوند.
طرفداری: مشکل خروج از کشور که معمولا برای ورزشکاران پیش میاد رو توضیح بدید؟
خدا را شکر در این زمینه تعامل و همکاری خوبی در حال حاضر وجود دارد.
طرفداری: به نظر شما شرایط مطلوب سربازی برای ورزشکاران چگونه است؟
بایستی به گونه ای باشد که به آینده ورزشی ورزشکاران لطمه ای وارد نشود و آنها بتوانند پس از گذراندن این دوره بازهم در شرایط ایده آل قبل از خدمت سربازی باشند و به خاطر این مساله دوره قهرمانی شان به خطر نیافتد.
طرفداری: به نظرشما سربازی چه خوبی هایی دارد؟
به طوری کلی چه ورزشکار و چه غیر ورزشکار بایستی این دوره را بگذراند و این یک وظیفه ملی است. در این دوره می توان شرایطی به دست آورد که در آینده روی زندگی هر فردی تاثیر مثبتی دارد.