آغاز راه
جواد نکونام متولد 15 مهر سال 1359 در شهر ری می باشد. وی در حالی که تنها 18 سال سن داشت به تیم مطرح پاس تهران پیوست و به واسطه بازی های خوبی که در این تیم انجام داد به تیم ملی جوانان و سپس امید دعوت شد.
فوتبال باشگاهی؛ از پاس تا اوساسونا
بازی های درخشان جواد نکونام در تیم پاس باعث شد تا خیلی زود پیشنهادات خارجی برای وی از باشگاههای مختلف به باشگاه پاس ارائه شود. بشیکتاش ترکیه و کایزرسلاترن آلمان جدی ترین مشتری های این بازیکن بودند که با مخالفت باشگاه پاس نکونام در ایران ماندنی شد. فتح لیگ برتر سوم به همراه پاس مهم ترین اتفاق حضور هفت ساله نکونام در این تیم ریشه دار بود که اینک تنها یک اسم از آن باقی مانده است.
اولین حضور نکونام در خارج از کشور در فصل 85-84 رقم خورد و هافبک گلزن سبزپوشان تهرانی پس از 179 بازی و 45 گل زده این باشگاه را ترک و با قراردادی یک میلیون دلاری راهی الوحده امارات شد.
الشارجه دومین تیم نکونام در امارات بود که حضور در جام جهانی و درخشش در آن باعث شد خیلی زود این تیم توسط نکو ترک و مقصد بعدی این هافبک خوش فکر تیمی از لالیگا باشد. به ترتیب حضور در اوساسونا و تبدیل شدن به اولین بازیکن ایرانی حاضر در لالیگا افتخاری بود که در سال 85 نصیب نکونام شد.
حضور در لالیگا پایان کار نکو نبود و شش سال موفق در اوساسونا و تبدیل شدن به یکی از کلیدی ترین مهره های این تیم، از وی یک لژیونر با ثبات در دوره ای ساخت که فوتبال ایران فقیرترین دوران خود را در زمینه حضور بازیکنانش در تیم های خارجی تجربه می کرد. نکونام پس از 149 بازی و 24 گل زده، اوساسونا را ترک و راهی ایران و تیم استقلال تهران شد.
حضور در استقلال که آغازی خوب و پایانی تلخ و عجیب برای نکونام داشت، در نهایت پس از 44 بازی در لیگ به جدایی کاپیتان آبی ها و حضور قرضی اش در الکویت انجامید. سال 92 که سالی پر حادثه برای نکو بود با پیوستن دوباره وی به اوساسونا به پایان رسید تا نکونام این تیم اسپانیایی را بار دیگر برای بازی انتخاب کند. جواد نکونام پس از حضور دوباره در اوساسونا همچنان در این تیم بازی می کند و به نظر می رسد فوتبال باشگاهی اش را در این تیم به پایان برساند.
فوتبال ملی؛ حضوری موفق و با ثبات
داستان حضور جواد نکونام در تیم ملی از 22 دی ماه سال 1378 آغاز شد و این بازیکن جوان که تنها 19 سال داشت برای اولین بار پیراهن تیم ملی را مقابل اکوادر بر تن کرد.
اولین گل ملی نکونام در سال 1383 مقابل لبنان در مسابقات قهرمانی غرب آسیا به ثمر رسید. البته این بازیکن در سال 1381 مقابل دانمارک در چارچوب جام کارلسبرگ 2003 نیز گلزنی کرده بود.
از لحاظ آماری نکونام 151 بازی برای تیم ملی ایران انجام داده و از این حیث در میان تمامی بزرگان فوتبال ایران رکورد دار است. آغاز بازی های ملی نکو سال 22 دی ماه 87 و پایانش روز 11 فروردین 94 بود. نکونام در این بازی ها موفق به زدن 39 گل ملی شد تا پس از کریم باقری به عنوان گلزن ترین هافبک فوتبال ملی ایران شناخته شود. نکونام یک قهرمانی بازی های آسیایی، دو حضور در جام جهانی و 4 حضور در جام ملت های آسیا را در کارنامه ملی خود دارد.
تجربه گرانبهای حضور در دو جام جهانی
نکونام به همراه تیم ملی فوتبال ایران دو بار حضور در جام جهانی را تجربه کرده است که اولین آن در سال 2006 و دومین حضورش در سال 2014 می باشد. نکونام در جام جهانی 2006 آلمان در حالی که 25 سال سن داشت در ترکیب تیم ملی فوتبال ایران قرار گرفت و به واسطه بازی های خوبش در این جام مورد توجه تیم اوساسونای اسپانیا گرفته و راهی این تیم لیگ یکی اسپانیا شد.
نکونام دومین جام جهانی دوران فوتبالی خود را در سال 2014 تجربه کرد، وی که در این دوره کاپیتان تیم ملی نیز بود در میانه میدان با ارائه بازی های قابل قبول به همراه سایر ملی پوشان کارنامه نسبتا موفقی را از لحاظ کیفی برای فوتبال ایران برجای گذاشتند.
چهار دوره حضور در جام ملت های آُسیا
جواد نکونام که خیلی زود پیراهن تیم ملی را به تن کرد، در زمینه آمار و ارقام رکوردهای جالب توجهی به ثبت رسانده است که یکی از مهم ترین آنها، چهار دوره حضور در جام ملت های آسیا می باشد. پیش از نکونام تنها مهدی مهدوی کیا و یک بازیکن اماراتی چنین رکوردی را تجربه کرده بودند.
نکونام در چهار دوره حضور خود به همراه تیم ملی ایران در جام ملت های آُسیا، موفق به کسب یک عنوان سومی در سال 2004 شده است.
خداحافظ کاپیتان
جواد نکونام به عنوان یکی از کم حاشیه ترین بازیکنان فوتبال ایران سال ها افتخار بستن بازوبند تیم ملی را داشت و در نهایت در بهترین شرایط ممکن و پس از بازی تیم ملی ایران با سوئد که با گلزنی اش نیز همراه بود، به بازی های ملی خود خاتمه بخشید.
نکونام در دوران حضور خود در تیم ملی همواره جزو اولین انتخاب های سرمربیان بود و به بهترین نحو ممکن جواب اعتماد آنها را با بازی های موثر خود می داد. شماره شش محبوب علی رغم برخی انتقادات یکی از بهترین های فوتبال ملی ایران بود و این مساله را در حمایت و اعتماد همه جانیه کیروش و سایر سرمربیان تیم ملی از وی می توان متوجه شد.
به هر حال دوران فوتبالی نکونام در تیم ملی پس از بازی با سوئد به پایان رسید و این بازیکن را دیگر با لباس تیم ملی در میادین نخواهیم دید، خداحافظ کاپیتان نکو، بخاطر تمامی خاطرات خوبی که برایمان ساختی از تو متشکریم...