طرفدارى- در ماه مارس سال 1970 تلفن ها در همه آژانس هاى خبرى و روزنامه هاى شهر مونيخ به صدا درآمد، پشت خط يكى از كارمندان باشگاه بايرن مونيخ بود كه مايل بود نام سرمربى جديد بايرن مونيخ را اعلام نمايد، اودو لاتك 35 ساله، اين خبر به سرعت در مطبوعات و خبرگزارى هاى آلمان منتشر شد و بى ترديد هيچ كس پيش بينى نمى كرد كه اين خبر نويدى بر آغاز كار موفق ترين سرمربى تاريخ بوندسليگا و شروع دوران پرافتخار و موفقيت آميز باشگاه بايرن مونيخ خواهد بود.
هنگامى كه در سال 2013 بايرن مونيخ در مراسمى پپ گوارديولا سرمربى جديد خود را معرفى مى نمود، دويست خبرنگار براى پوشش اين مراسم خود را به مونيخ رساندند و اولين كلمات اين سرمربى اسپانيايى به صورت زنده به تمام دنيا مخابره شد. فوتبال بين زمان اودو لاتك و پپ گوارديولا به شدت تغيير پيدا كرده، اما بى ترديد تغييرى در اهميت يك سرمربى براى موفقيت هاى يك تيم به وجود نيامده و تنها در اين روزها سرمربى بايرن مونيخ، خود به ستاره تيم تبديل شده است.
اودو لاتك سرمربى بايرن مونيخ به توصيه فرانتس بكن باوئر
فرانتس بكن باوئر به پيشنهاد خود از سوى باشگاه بايرن مونيخ مامور شد تا در زمينه تمايل اودو لاتك براى هدايت بايرن مونيخ از وى پرس و جو نمايد. اين دو با حضور در تيم ملى آلمان شناخت خوبى از يكديگر داشتند، چون از سال 1965 به توصيه هانس وايزوايلر، لاتك هدايت تيم جوانان آلمان را عهده دار شده بود و در جام جهانى 1966 نيز به عنوان دستيار هلموت شون سرمربى مانشافت، فينال ويمبلى را تجربه نموده بود.
اودو لاتك پيشنهاد سران مونيخى را پذيرفت و در اولين قدم، جوانانى همچون اولى هوينس و پاول برايتنر را به بايرن مونيخ آورد، تا دوران پر افتخار اين تيم با هدايت اودو لاتك آغاز شود. سه مرتبه فتح بوندسليگا بين سال هاى 1972 تا 1974 و فتح ليگ قهرمانان اروپا در سال 1974 از بزرگ ترين افتخارات بايرن مونيخ در اين دوران محسوب مى شود. اودو لاتك در آن زمان هرگز تاكتيك شناسى نابغه و يا انقلابگرى در فوتبال نبود، اما او تنها با تكيه بر قابليت منحصر به فرد خود، بايرن مونيخ را به تيم و مجموعه اى كارآمد و با انگيزه تبديل نمايد.
روش هاى جديد ارتباطى با تيم
سپ ماير سنگربان بايرن مونيخ در آن دوران در خصوص اودو لاتك و نحوه مربى گرى او مى گويد:"او براى تيم همانند بازيكن دوازدهم بود، من هرگز اين احساس را نداشتم كه او سرمربى تيم است، بلكه او را بيشتر مثل يك دوست و هم تيمى مى دانستم." در دوران حضور سرمربيان مقتدرى همچون برانكو زبك،ارنست هاپل و هانس وايزوايلر در دنياى فوتبال،اودو لاتك كاشف روش هاى موثر و جديدى براى ارتباط بين سرمربى و تيم بود.
دوران درخشان حضور اودو لاتك در بايرن مونيخ پس از پنج سال، در سال 1975 با اخراج وى به پايان رسيد، اما او به موفقيت هاى خود با عهده دار شدن هدايت مونشن گلادباخ، بزرگ ترين رقيب بايرن مونيخ در دهه هفتاد ميلادى ادامه داد. در چهار سال حضور در اين تيم وى موفق شد دو مرتبه بوندسليگا و يك مرتبه در سال 1979 جام يوفا را فتح نمايد. وى بعد از جدا شدن از مونشن گلادباخ هدايت دورتموند را پذيرفت اما به دليل غم از دست دادن پسر پانزده ساله اش، آلمان را ترك نمود و هدايت بارسلونا را پذيرفت و موقث شد اين تيم را در سال 1982 به قهرمانى در رقابت هاى جام برندگان جام باشگاه هاى اروپا برساند. چون برگزارى اين رقابت ها در اروپا متوقف شده است، به اين ترتيب اودو لاتك در كنار جيووانى تراپاتونى ايتاليايى تنها سرمربي در دنياى فوتبال محسوب مى شود كه موفق به كسب هر سه جام معتبر باشگاهى فوتبال در قاره اروپا شده است.
در بارسلونا اودو لاتك هرگز با ديگو مارادوناى جوان و برند شوستر ستاره آلمانى تيم كنار نيامد، مسئله اى كه مقدمات اخراج لاتك از بارسلونا را فراهم آورد، اخراج از بارسلونا سبب شدكه او در سال 1983 به بوندسليگا بازگردد و بار ديگر هدايت بايرن مونيخ را بر عهده گيرد. با بازگست اودو لاتك به مونيخ براى دومين بار، موفقيت نيز به بايرن مونيخ بازگشت و اين تيم توانست بين سال هاى 1985 تا 1987، سه مرتبه ديگر بوندسليگا را فتح نمايد. به اين ترتيب اودو لاتك با كسب هشت عنوان قهرمانى در بوندسليگا به عنوان سرمربى، خود را در اين زمينه ركورددار كرده است.
شخصيتى تغيير ناپذير
اودو لاتك هرگز در بين سرمربيان دنياى فوتبال از محبوبيت خاصى برخوردار نبود، او در مشخصات و حتى روش هاى كارى خود به ندرت تغييرى به وجود مى آورد و حتى در پست مدير ورزشى باشگاه كلن و يا سرمربى گرى شالكه نيز چنين ادعايى كاملا مشهود بود. در سال 1993 بعد از اخراج از شالكه وى خداحافظى خود از فوتبال را علنى نمود و تنها به عنوان مفسر رقابت هاى بوندسليگا و تحليل گر اين مسابقات در مطبوعات و رسانه هاى به نام آلمان، مشغول به فعاليت شد، تا اينكه در بهار سال 2000 ميلادى تنها براى پنج ديدار هدايت دورتموند را بر عهده گرفت، تا به كمك ماتياس سامر جوان دورتموند را از سقوط به بوندسليگاى دو نجات دهد، ماموريتى كه وى به خوبى موفق به انجام آن شد.
پيراهن آبى جادويى
در فصل 1987/88 اودو لاتك بعد از كسب سه قهرمانى متوالى با بايرن مونيخ در بوندسليگا، پست مديريت ورزشى باشگاه كلن را عهده دار شد تا با كريستوف دام تيمى قدرتمند را شكل دهد. در اولين بازى از رقابت هاى آن فصل و در بازى مقابل كارلسروهه كه با تساوى به پايان رسيد، او به خبرنگاران گفت كه وى "زمانى اين پيراهن آبى رنگ را عوض خواهد نمود كه كلن يك بازى را از دست بدهد"، چنين اتفاقى در هفته پانزدهم رخ داد و كلن در بازى مقابل وردربرمن با نتيجه 1:2 شكست خورد تا اين پيراهن اثر جادويى خود را از دست بدهد. بعدها اين پيراهن جادويى به نفع كودكان سرطانى به فروش رسيد.
در ماه مى سال2013 در حالى كه وى دو حمله قلبى را پشت سر گذاشته بود، براى تماشاى فينال ليگ قهرمانان اروپا بين دو تيم سابق خود، بايرن مونيخ و دورتموند به لندن سفر كرد، سفرى كه وى از آن به عنوان "آخرين سفر فوتبالى" خود ياد كرده بود. به اين ترتيب داستان زندگى فوتبالى موفق ترين سرمربى باشگاهى فوتبال آلمان 47 سال پس از شكست تلخ در فينال ويمبلى، در همان استاديوم با يك فينال تمام آلمانى، به پايان رسيد.
لاتک پنج سال پيش به مناسبت تولد 75 سالگى خود در گفتگويى اعلام نموده بود كه همه زندگى خود را مديون فوتبال است، البته فوتبال نيز به نوعى مديون او مى باشد، چون وى در مدرنيزه كردن فوتبال اروپا نقشى مهم داشته و كمتر كسى بعد از او، از تاثيراتى همانند او در فوتبال برخوردار بوده است. يوآخيم لوو سرمربى فاتح جام جهانى نيز در تمجيد از اودو لاتك گفته است:"تنها مى توان به خاطر موفقيت ها و افتخارات اودو لاتك به او تعظيم نمود."
به قلم كريتسن آيشلر از وب سايت فرانكفورتر آلگماينه تسايتونگ آلمان