طرفداری- ماجرای حضور او در ایران و مذاکره با محسن صفایی فراهانی رئیس وقت فدراسیون فوتبال آغاز راهی بود که می توانست او را سرمربی تیم ملی در جام جهانی 98 بکند که در نهایت به بن بست خورد. بازخوانی آرشیو گذشته بیشتر ما را با این مساله آشنا می کند که چطور شد ادولاتک که در آن زمان بیشتر یک مفسر شناخته شده رسانه های آلمانی بود به عنوان سرمربی تیم ملی ایران انتخاب نشد.
ماجرا از آن جا آغاز شد که فدراسیون فوتبال ایران بعد از صعود به جام جهانی به ریاست داریوش مصطفوی با اعلام بررسی دیگر گزینه ها چون میلوتینوویچ، کارلوس بیلاردو و ایویچ و...نرسیدن توافق با آن ها خیلی سریع والدیر ویه را را به عنوان سرمربی تیم ملی در جام جهانی انتخاب کردند، اما در تاریخ دوم دی ماه 76 از سوی هاشمی طبا رئیس وقت سازمان تربیت بدنی صفایی فراهانی جانشین داریوش مصطفوی در فدراسیون فوتبال شد و او از همان روزهای اول خود را برای حضور یک مربی بزرگ تر از والدیر ویه را آماده کرد. روز 12 دی 76 خبرگزاری آ.پ.د آلمان گزارش داد ادولاتک مربی سرشناس آلمانی برای قبول پست مربیگری سفری دو روزه و مخفیانه به ایران داشته و شرایط خودش را برای اعلام همکاری مشخص کرده است. این خبرگزاری یکی از شرایط ادولاتک را آلمانی بودن تمام دستیارانش اعلام کرده که یکی از آن ها یورگن گده خواهد بود. در روز 13دی ادولاتک در مصاحبه ای با خبرگزاری فرانس پرس گفتگویی کوتاه انجام داده و از ماجرای این این سفر را تا حدودی باز کرده است.
فرانس پرس: شما در تهران با چه کسی گفتگو کردید؟
لاتک: من در تهران با محسن صفایی فراهانی رئیس فدراسیون فوتبال ایران مذاکره کردم و او بسیار گرم و صمیمی از من استقبال کرد. این استقبال گرم باعث شد که پیشنهاد ایرانی ها را با دقت بررسی کنم.
فرانس پرس: چه زمانی به پیشنهاد فدراسیون فوتبال ایران پاسخ خواهی داد؟
لاتک: آقای فراهانی از من درخواست کرد تا روز دوشنبه این هفته (دو روز بعد مصاحبه) به او جواب بدهم، اما برای بررسی کامل پیشنهاد ایرانی ها به یک ماه زمان نیاز دارم.
فرانس پرس: فدراسیون فوتبال ایران چه مدتی با شما قرارداد امضاء می کنند؟
لاتک: آن ها تمایل دارند که قراردادی دراز مدت با من امضاء کنند، اما من تنها تا پایان رقابت های جام جهانی با آن ها کار می کنم.
فرانس پرس: آیا در مسائل مالی با فدراسیون فوتبال ایران به توافق رسیدید؟
لاتک: رقم پیشنهادی آقای فراهانی بسیار جالب توجه بود و اگر مربی دیگری جای من بود ، چشم بسته پیشنهاد ایرانی ها را می پذیرفت، اما من چندان به پول اهمیت نمی دهم، بلکه باید تمام جوانب کار را بسنجم.
برای قبول پست مربیگری تیم ایران چه شرایطی را پیشنهاد کردید؟
لاتک: تنها شرط من اختیار تام بود، من یک مربی مستقل هستم و باید مستقل تصمیم بگیرم.
فرانس پرس: هامن طور که می دانید تیم ایران در جام جهانی با آلمان همگروه است، آیا این کار شما را دشواتر نمی کند؟
لاتک: ببینید، من پیشنهاد ایرانی ها را جدی گرفته ام و اگر هدایت تیم ایران را قبول کنمبه طور حتم برای شکست دادن تیم آلمان برنامه های خاصی دارم.
هرچند فدراسیون فوتبال واکنش خاصی به صحبت های لاتک نشان نداد و تنها صفایی فراهانی اورا به مانند وینگادای پرتغالی و کارلوس بیلاردوی آرژانتینی جزء گزینه هایی دانست که اعلام آمادگی کردند اما لاتک به مصاحبه های خودش با رسانه ها ادامه داد و نشان داد که بی میل نیست در جام جهانی هدایت تیمی را برعهده بگیرد. ولی از آن جا که تنها مدت همکاری خودش را 6ماه در نظر داشت این چیزی نبود که فدراسیون ایران مایل به انجام آن باشد. چون صفایی فراهانی در نظر داشت از مربی استفاده طولانی تری انجام دهد.
ادو لاتک بعد از مصاحبه با فرانس پرس در مصاحبه با روزنامه بیلد علت علاقه ذاتی خودش را برای چنین اقدامی و رقابت با تیم ملی کشورش اعلام کرد و آن رقابت با برتی فوگتس بود. « من تصمیم تصمیم نهائی و شرایط خودم را به فدراسیون فوتبال ایران ارسال کرده ام که جوابم باعث تعجب و حیرت ایرانی ها خواهد شد! من دوست دارم تیم برتی فوگتس را درجام جهانی فرانسه شکست دهم، چون فوگتس در دهه هفتاد به من بی احترامی کرد و در مطبوعات برایم جنجال آفرید» بیلد در ادامه توضیح می دهد که برتی فوگتس زمانی که در دهه هفتاد دفاع راست و کاپیتان مونشن گلادباخ تحت هدایت ادولاتک بود تبلیغات سوئی را علیه او راه می انداخت.
لاتک برای حضور در ایران اشتیاق زیادی داشت و انگیزه های خاص خودش را دنبال می کرد، و حتی حاضر بود خانواده اش را در آلمان جای بگذارد. اما به نظر می رسید خانواده چندان با تصمیم او ابراز علاقه نمی کردند و از سوی دیگر فدراسیون فوتبال ایران هم در نظر داشت از او به مدت بیشتری استفاده کند. روزجمعه نوزدهم دی ادولاتک طی تماسی با فدراسیون فوتبال اعلام کرد به دلیل مشکلات خانوداگی نمی تواند مربیگری ایران را بپذیرد . در همین روز خبر رسید که از روز پنچ شنبه 18 دی تومیسلاو ایویچ تئوریسین بزرگ فوتبال جهان و ملقب به طراح بزرگ تاکتیک ها در ایران به سر می برد و چند روز قراردادش با فدراسیون فوتبال ایران رسمی شد.
ماجرای حضور ادولاتک در ایران با حضور ایویچ بسته شد و دیگر کسی نیز پیگیری خاصی انجام نداد، مربی که دوست داشت تیم برتی فوگتس را در جام جهانی شکست دهد و شاید در این حد ما بزرگترین افتخار فوتبالیمان را تجربه می کردیم. ولی ناگفته پیداست که ادولاتک همه اشتیاق و علاقه اش به همان جام جهانی محدود می شد و نمی توانست به عنوان یک مربی طولانی مدت در فوتبال ایران فعالیت کند.
منبع آرشیوی: روزنامه همشهری